Dodaj do ulubionych

watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nago"...

07.04.09, 16:20
zaznaczam, ze nie ogladalam tego programu, ani w wersji angielskiej, ani
polskiej. ogladalam jedynie jakies zajawki wersji angielskiej, oraz Effuniaka
w wersji polskiej - korzystajac z uprzejmosci jednej z Lobbystek, ktora
wstawiala je do sieci.

ale z tej czesci bieliznianej mam... mieszane uczucia...

owszem, dobry stanik to podstawa - tak wygladu, jak i samopoczucia oraz
zdrowia. zwlaszcza, ze to druga, co do czestosci wystepowania, czesc bielizny
(majtki chyba? sa pierwsze ;).

ale te gorsety? te majtasy?...
owszem, te kobiety wygladaly w nich lepiej (szczuplej), ale czy to sa
rozwiazania praktyczne??? one maja tak w tych majtkach/gorsetach na codzien
chodzic??? w lecie chocby??? a nawet w zimie, do pracy, na 8-10 godzin?... dla
mnie masakra :(

i co z tego, ze na "wielkie okazje" moga sie "wylaszczyc", skoro na codzien
pozostaja "takie same", o ile nie zdecyduja sie na absurdalne (wg mnie!)
rozwiazania?...
... ja bym sie chyba czyla w swoim ciele jeszcze gorzej, po takim programie
(powtarzam, pisze wylacznie na przykladzie czesci bieliznianych, reszty nie
ogladalam!)...
bo "sama z siebie" jestem na tyle "beznadziejna", ze tylko wsadzenie mnie w
"bielizne korekcyjna" pomaga...

wolalabym, by ktos pokazal mi, jak dobrze wygladac, gdy jestem taka, jaka
jestem. cos takiego, jak robi Maith na swoim blogu.
owszem, moze byc cos na specjalne okazje, ale na codzien tez.

moze caly program ma inny wydzwiek.
ale mi tak sie skojarzylo przy ogladaniu fragmentow bieliznianych.
Obserwuj wątek
    • pierwszalitera Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 16:56
      Nie oglądałam programu, ani w wersji angielskiej, ani polskiej, ani nawet wycinków Effuniaka, w ogóle mnie takie programy nie interesują. Większości kobiet bardziej przydał by się program typu "Jak dobrze CZUĆ się nago, obojętnie jak wyglądam", bo od tego o wiele więcej w życiu zależy. Nie lubię też terroru "dobrego wyglądu", nie lubię gdy kobietom się wmawia, że bez niego wiele się nie liczą i powinny uzależniać od niego poczucie wartości. A tak sobie właśnie takie programy wyobrażam - nieszczęśliwe myszki, współczujące spojrzenia innych przed i promieniujące gwiazdy po, a do tego zachwyty, ochy i achy publiczności. Błe... :-(
      • marcelowypotwor Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 18:24
        ja ogladalam jedna i druga wersje
        nie zauwazylam zeby tam komus cos wmawiano, nikt nie namawia tych babek do operacji plastycznych ani nawet chudniecia, dobiera im sie po prostu ubrania ktore dobrze pasuja do ich figury - zupelnie jak na brafittingowym blogu, skoro i tak nosza ciuchy to czemu nie fajne i dopasowane? poza tym nikt tu nikogo nie namawia do udzialu w programie, widocznie same sie zle wlasnie CZULY w workowatych ciuchach i moze siegnely po pomoc specjalistow, tak jak my szukajac informacji na blogach ciuchowych
        i trudno przecenic zyski z dobrze dobranych stanikow, my to chyba wiemy najlepiej, a dobrze dobranym stanikiem przeciez tez zmieniamy swoj wyglad a nie tylko samopoczucie, a to chyba wszystkie popieramy, no i o ile latwiej wlasnie CZUC sie dobrze w idealnym staniku
        juz mniejsza o chwilami tandetna forme programu i sztywniactwo Salaty, trudno sie mowi, wlasnie ten program to zmiana na lepsze w porownaniu do tego co bylo do tej pory np. nieszczesnej agentki MBF....
        jedyne do czego bym sie przyczepila to kryteria selekcji uczestniczek, ale to juz bylo dyskutowane na forum
        programowi do idealu daleko ale ogolnie wiecej jest wg mnie na plus
        • kura17 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 18:46
          ale zauwaz, ze ja NIE pisalam o doborze stanika, czy o operacjach plastycznych...

i nie oczekuje, zeby je ubierano w workowate ciuchy...
          mam watpliwosci co do propozycji "bielizny silnie korygujacej" na codzien.
          • pana.cotta Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 19:30
            sama zauwazylas,ze oni nie proponuja tej bielizny an codzien tylko na 'spcjalne
            okazje' ;)
            dla mnie propozycja gaci wyszczuplajcacych od swieta nie skresla mozliwosci
            dobrego czucia sie we wlasnym ciele.
            to tak jak ubrac stanik,w ktorym moj biust wyglada na okragleszy, wiekszy czy
            cokolwiek. to nie znaczy, ze nie lubie sojego biustu, tylko ze akurat dzis chce
            go podkreslic.
            • kura17 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 19:44
              jasne, rozumiem idee "wylasczenia sie" na specjalne okazje.

ale mam wrazenie, ze NIE O TO powinno chodzic w takim programie.
              no bo chyba lepiej czuc sie fajnie w swoim ciele na codzien, a nie tylko od
              swieta? a jak sie nam pokaze jedynie, jak fajnie wygladac na specjalne okazje,
              to dalej bedziemy wygladac "jak sierotki" na codzien...

mnie by taka konstatacja bardzo przygnebila - ze moge "byc piekna" tylko na
              specjalne okazje, kiedy SKORYGUJE swoj wyglad w dosc znacznynm stopniu...
              • agacia2025 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 19:52
                wiesz ze taka bielizna korygujaca jak jest stosowana codziennie i przez caly
                dzien zmienia figure? tak samo jak tluszcz z pleckow migruje do piersi tak samo
                zachowuje sie tluszcz na calym ciele jak ma go co ruszyc. Uwierz mi tez ze taka
                bielizna jest niewygodna kilka pierwszych dni, tak samo jak stanik 60F po
                przejsciu z 75B wydaje sie nie pozwalac oddychac po kilku dniach noszenia jego
                przyzwyczajasz sie do ciasnych obwodow. Ja nosze codziennie gorset underbust i
                bardzo dobrze sie w nim czuje, choc na poczatku tez myslalam ze powietrza do
                klatki nie wciagne, a teraz coraz ciasniej zasznurowuje i caly dzien normalnie
                funkcjonuje.
                • kura17 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:05
                  a tluszcz z talii badz bioderek gdzie zmigruje?

ja nie mialam problemu z oddychaniem w dobrze dobranym staniku, wcale mnie nie
                  cisnal. a "przesiadlam sie" z 85F na 65HH...

nie wyobrazam sobie sznurowac sie w gorset w lecie... ba, nawet na wiosne -
                  chocby dzis bylo powyzej 20 stopni...

a majtki kogrygujace??? z totalnie sztucznych tkanin, od kolan do bodbiuscia???
                  ja bym umarla w zimie w takim ustrojstwie...

znajoma mi pisala, ze kilka godzin w gorsecie oraz majtasach wyszczuplajacych w
                  ostatnia niedziele, przyplacila siniakiem od fiszbiny, zapoceniem totalnym,
                  kilkoma otarciami, w tym w okolicach intymnych, prawie-odwodnieniem (bo bala sie
                  pic, ze wzgeldu na klopoty przy rozbieraniu sie w toalecie) oraz
                  poszturchiwaniem przez fiszbiny w zasadzie non-stop.

ponoc o to walczylysmy przy dobrych stanikach - aby bylo nam WYGODNIE...
                • maheda Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:07
                  a czy Ty wiesz, że codzienne wielogodzinne uciskanie sobie brzucha powoduje w
                  dłuższym okresie zapalenia przewodu pokarmowego?
                  Niszczysz sobie wnętrzności.
                  Czym innym jest przesuwanie tłuszczu za pomocą godzinnego masażu, a czym innym
                  jest bezustanny jego ucisk przez cały dzień.

Dlatego też u osób noszących często i długo obciskającą bieliznę występują na
                  przykład wzdęcia - bo jelita nie są w stanie normalnie pracować.
                  Oczywiście im młodsza osoba, tym mniej widać negatywne objawy. Ale nie znaczy
                  to, że nic złego się nie dzieje.

Zapytaj lekarza.
                  • kura17 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:13
                    poza tym taka bielizna utrudnia krążenie krwi i limfy - puchnie i pracuje na
                    bycie "pomarańczą"

czyzby znow sprawdzalo sie powiedzenie "chcesz byc piekna, to cierp"?
                    • maheda Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:18
                      Ale w wypadku takich gorsetów noszonych na co dzień - przecież historia już
                      wykazała, jak się to kończyło... Niewydolnościami krążenia, niewydolnościami
                      oddechowymi, generalnie były bardzo, ale to bardzo niezdrowe - dlatego kobiety
                      je porzuciły precz, kładąc swoje zdrowie nad wygląd!
                      • kura17 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:26
                        ale, jak widac - wraca sie do nich...

jest nawet watek na LB, a w nim zdjecia gorsetow, ktorymi wiekszosc sie zachwyca
                        (w watku), a od ktorych mi sie slabo robi...
                        • yaga7 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 21:03
                          Ja się zachwycam :P

ALE: ja gorsety noszę od okazji do okazji, na parę godzin na imprezę i tyle. I
                          potrafię w nich chodzić / siedzieć / tańczyć / jeść / pić i chodzić do łazienki :P

Wszystko jest dla ludzi tylko trzeba znać umiar i już :)
                          • kura17 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 21:31
                            Yaga, pewnie, ale...

Ty jestes szczupla dziewczyna, w zasadzie ci gorset niepotrzebny :)
                            a ta znajoma uzywala go wybitnie do korekcji. i spotkaly ja wszelkie opisane
                            wyzej nieprzyjemnosci. co ma do tego "umiec go nosic"? dla niej to akurat nie
                            bylo, nie wszystko jest dla wszytskich ludzi. ona niczym nie zawinila, prawda?
                            a, tak w sumie, niby bardziej jej potrzebna bielizna korygujaca, niz szczuplej
                            lasce "wylaszczajacej sie" jeszcze bardziej na impreze ;)
                            • yaga7 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 22:00
                              Heh, no zapewniam Cię, że 80 parę cm w talii to raczej szczupła dziewczyna mieć
                              nie moze :D Ale dzięki !
                              (Od razu zaznaczam na wszelki wypadek, że wcale nie uważam, aby była jakoś
                              specjalnie _za_ duża, no ale szczupła to nie)

Zapewniam Cię, że nawet i w gorsecie mam w talii więcej niż wszystkie moje
                              kumpele, z którymi na te imprezy łażę ;)

A co do nieprzyjemności - wiesz, jak noszę coś i powoduje to u mnie niewygodę,
                              przestaję to nosić i tyle. Uważam, że każdy powinien mieć zdrowy rozsądek. I to
                              że pani X coś robi dobrze, nie znaczy to, że mnie będzie robić dobrze. Nawet
                              jeżeli coś jest dobre dla 90% społeczeństwa, nie znaczy to, że dla mnie będzie
                              dobre. Umiar i zdrowy rozsądek...
                        • daslicht Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 09.04.09, 13:33
                          Ej, ja lubię gorsety i zachwycam się nimi.
                          Nie noszę na co dzień, ale okazyjnie. Ściskam sobie talię, spycham
                          tłuszczyk nieco w dół i dzięki temu mam 55-60 cm w talii, a biodra
                          szersze od ud (normalnie jest odwrotnie). Do tego długa spódnica do
                          ziemi, gotyckie szerokie powiewające rękawki... i jest pięknie :)
                    • quleczka Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 09.04.09, 17:08
                      maly offtopiki - a jak to jest w przypadku rzeczy przeciwzylakowych?

mnie to zawsze zastanawialo wlasnie a propos krazenia krwi i limfy jak takie
                      obciskajace rajstopy moga pomagac?

jednak chyba jakos pomagaja mimo, ze sa troche podobne z wygladu do takich
                      modelujacych :)
              • palacsinta Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:09
                kura17 napisała:

> ale mam wrazenie, ze NIE O TO powinno chodzic w takim programie.
                > no bo chyba lepiej czuc sie fajnie w swoim ciele na codzien, a nie tylko od
                > swieta? a jak sie nam pokaze jedynie, jak fajnie wygladac na specjalne okazje,
                > to dalej bedziemy wygladac "jak sierotki" na codzien...

Na koniec programu bohaterkom robiona jest całkowicie rozbierana sesja
                zdjęciowa, BEZ bielizny korygującej. Gdyby w tym momencie uważały, że dobrze im
                tylko w obciskających majtasach, nigdy by się na taką sesję nie zgodziły, prawda?
                • kura17 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:32
                  tak, masz racje, to przemawia (o ile jest szcezre) za tym, ze program sie sprawdza.

ale czy one dostaja tez rady, jak sie ubrac bez tej bielizny korygujacej i
                  wygladac dobrze?
                  • quleczka Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 09.04.09, 17:03
                    > ale czy one dostaja tez rady, jak sie ubrac bez tej bielizny korygujacej i
                    > wygladac dobrze?

tak, cala czesc odnosnie dobierania ciuchow jest przed dobieraniem bielizny

potem jest dobierana normalna bielizna, a dopiero pozniej ewentualnie dodawany
                    gorset na specjalne okazje :)
              • turzyca Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 22:06
                a jak sie nam pokaze jedynie, jak fajnie wygladac na specjalne okazje,
                > to dalej bedziemy wygladac "jak sierotki" na codzien...

Wiesz co? Oberzyj najpierw program. Choc jeden odcinek. :) Naprawde pokazuja i
                opcje w dzinsach i pracowa i ekstraokazyjna. :)
              • pana.cotta Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 22:13
                nie ogladasz programu ;) lepiej sie nie sugerowac 3 minutami. najpierw pracuja
                nad samoocena tych dziewczyn. jakby je z marszu wciskali w majtasy modelujace to
                tez bym byla przeciw, ale one nie wygladaja na zalamane jak im sie kaze pokazac
                nago BEZ bielizny wyszczuplajacej. to znaczy ze nie jest im ona potrzebna i
                zaczely sie czuc ok.
                a jak sie beda chcialy odstawic to dostaly i majtki modelujace ;)
          • marcelowypotwor Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 08.04.09, 10:18
            ok, ale zauwaz tez ze moj post byl przede wszytskim odpowiedzia na
            krytyczna wypowiedz pierwszejlitery;) a co do korygujacej bielizny
            to juz dziewczyny powiedzialy ze polecana jest na super okazje
            a na codzien proponuje sie wygodne effuniaki
            • marcelowypotwor pardon, to byla odpowiedz na drugi post kury n/t 08.04.09, 10:53
    • e.m.i1 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:09
      Jak dla mnie to oczywiste, że żadnej z nich mąż nie będzie co rano sznurował gorsetu, odpychając kolanem. Żadna też nie będzie łaziła do pracy w majtach od biustu po łydki.
      Na codzień jasne, że tak się nie da, ale na tzw. specjalne okazje - dlaczego nie?
      Gdybym ja się czuła totalnie źle ze swoim ciałem, włosami, twarzą itd. (bo tego chyba jednak nie da się rozdzielić), a ktoś by mi pokazał, że wcale nie jest aż tak, jak myślę, nie muszę schudnąć 15kg, robić operacji plastycznych i bez tego wszystkiego mogę wygladać po prostu dobrze, to ja bym się jednak ucieszyła:)

> ... ja bym sie chyba czyla w swoim ciele jeszcze gorzej, po takim programie
      > (powtarzam, pisze wylacznie na przykladzie czesci bieliznianych, reszty nie
      > ogladalam!)...
      > bo "sama z siebie" jestem na tyle "beznadziejna", ze tylko wsadzenie mnie w
      > "bielizne korekcyjna" pomaga...

Równie dobrze, po pokazaniu super makijażu, w którym wyglądam o niebo lepiej, mogę powiedzieć, ze taka jestem beznadziejna, już tylko tapeta mnie ratuje;) Kwestia nastawienia, a ja sądzę, że te babki nie zgłaszają się do programu po to, żeby rozpaczać, ale żeby właśnie poczuć się lepiej.

Z polskiej wersji oglądałam tylko wycinki z Effuniak, ale widziałam kiedyś angielską.
      I nadal twierdzę, że nie można tu wydzielać tylko kwestii bieliny, przecież robią im też coś z włosami, pokazują jak się malować, co nosić. A przede wszystkim lepszemu wyglądowi pomaga właśnie dobre samopoczucie, akceptacja siebie no i błysk w oku;)
    • joankb Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 20:33
      Racja kuro... Żadna siła nie zmusiłaby mnie do wciśnięcia się w te
      "konstrukcje", bo dla mnie to już nie bielizna. Wolałabym żeby mi kto pokazał
      jak ubrać się najlepiej wykorzystując posiadane atuty, tuszując wady.
      Makijaż tak, kiecki może tak, fryzjer na pewno, gorset (ale nie taki) od czasu
      do czasu - ale kalesonom, sznurom i więzom mówię nie.
      A tak ogólnie - nie oglądam, z porady indywidualnej może bym skorzystała, ale
      nie jest to potrzeba pilna ;))
      • yaga7 Re: watpliwosci na temat "jak dobrze wygladac nag 07.04.09, 21:05
        Ja sobie nawet kupiłam taki korygujący gorset i majtasy :P
        Gorset mialam na sobie raz i w środku dnia ściągnęłam, bo był mniej wygodny niż
        moje ze stalowymi fiszbinami na imprezę, a majtasy mają jeszcze metkę ;)

I chyba tak się skończyla moja przygoda z bielizną korygującą ;))
    • turzyca Moje wnioski :) 07.04.09, 22:00
      Do tej pory ogladalam wszystkie kawalki z Effuniakiem i jeden polski odcinek
      (jutro obejrze drugi), ten z szczupla kobieta.
      Co do czesci bieliznianej - kazdy wyciaga wlasne wnioski, ja na przyklad
      zwrocilam uwage na kwestie gatek. Ewa pokazywala bohaterce, dlaczego jej majtki
      sa niekorzystne - konczyly sie w takim miejscu, ze podcinaly brzuch. Ja mam
      takie same! Nie myslalam o tym do tej pory, ale pod wplywem programu zalozylam
      rozne majtki, obejrzalam sie w lustrze i stwierdzilam, ze Ewa ma racje, majtki
      wyzsze o 2 do 3 cm wygladaja lepiej, te nizsze faktycznie podcinaja brzuch, rano
      wyglada ok, ale po obiedzie, gdy jelita pracuja, tak sobie.

Nie wiem, co mowia kobietom przy kosci, mam nadzieje, ze jutro taka bedzie, to
      sobie obejrze i moge tu zdac raport, ale widzialam, co mowili tej szczuplej
      babeczce. Pokazali jej w czym dobrze wygladac na co dzien, a w czym na okazje -
      ten gorset byl pod wieczorowa suknie (dlatego zakladam, ze te gaciochy to tez na
      extra okazje). Zmienili jej palete barw, pokazali, jak dobierac ubrania, zeby
      wyeksponowac urode.
      Wiekszosc z tego bylo wlasnie w typie porad Maith. Obiektywnie ocenili kobiete,
      pokazali jej, ze jej ocena wlasnego ciala, jest odmienna od ocen innych ludzi
      (jej sie wydawalo, ze ma za male piersi i za duze biodra, a ludzie zachwycali
      sie jej kobieca figura, ladna pupa i piersiami "wlasciwej wielkosci"), a potem
      pokazali jej jak wyeksponowac jej atuty i ukryc niedoskonalosci. Zaproponowali
      kilka zestawow na rozne okazje.

W calosci program jest calkiem calkiem.
      • kuraiko majtki ;) 07.04.09, 22:52
        no właśnie ja też się zainteresowałam kwestią majtkową... i w sumie
        ja lubię takie niskie, jak byłam młodsza to nosiłam majtasy prawie
        do pępka i więcej nie chcę :/ wolę mniej zabudowane. no i
        rzeczywiście trochę podcinają... zauważyłam, że trudno mi znaleźć
        taką wysokość w sam raz... albo majtki ledwo zakrywają mi wzgórek
        łonowy i odkrywają 1-2cm "przedziałka" z tyłu albo zakrywają całe
        biodra (bułki) :/
    • madzioreck No właśnie, nie oglądasz...;) 08.04.09, 18:04
      A obejrzyj chociaż jeden odcinek w całości, bo 3 minuty to jak zdanie wyrwane z
      kontekstu i obrócenie jego sensu przeciwko mówiącemu...
      Wiesz, równie dobrze to zakładanie dobrego stanika też jest maskowaniem i
      korygowaniem, bo mój biust bez niego wcale tak pięknie nie sterczy... to samo
      można odnieść do makijażu - że co, bez niego jestem brzydka?
      W tym programie kobitka staje najpierw przed lustrem w samej bieliźnie i
      opowiada, co jej się w sobie nie podoba, i najpierw jest praca nad samooceną, a
      później nad wydobywaniem walorów i ukrywaniem drobnych mankamentów. Mnie się
      podoba, oglądałam i polską i brytyjską edycję. I nikt tam nie każe nosić
      bielizny korygującej na co dzień, polecane są raczej odpowiednie do figury i
      urody fasony i kolory.
      • quleczka Re: No właśnie, nie oglądasz...;) 09.04.09, 17:07
        > Wiesz, równie dobrze to zakładanie dobrego stanika też jest maskowaniem i
        > korygowaniem, bo mój biust bez niego wcale tak pięknie nie sterczy...

dobre porownanie :)

w sumie ktos moze uznac, ze moje piersi sa tak beznadziejne, ze bez korygujacego
        to stanika pokazac sie ich nie da...i na tej samej zasadzie popasc w jedze
        wieksze kompleksy ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka