Dodaj do ulubionych

Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce

21.04.09, 12:52
Dostałam od administracji forum gazeta.pl żądanie usunięcia z sygnaturki linka do Balkonetki, bo rzekomo link jest przekazem reklamowym (!) na temat strony komercyjnej (sic!). Komercyjność Balkonetki ma polegać na tym, że są tam zamieszczone bannery reklamowe i AdSense'y. Karą za linkowanie do bloga w stopce miałoby być usunięcie wszystkich moich postów i likwidacja konta.

Co o tym sądzicie? Przecież mnóstwo ludzi prowadzi i linkuje blogi, na których są reklamy i jakoś admini forum ich nie ścigają. Czuję się, szczerze mówiąc, dyskryminowana w ten sposób:/ Zresztą - reklamy mam na blogu od grudnia, a ich interwencja zbiegła się z uruchomieniem na Balkonetce katalogu staników... Jeśli sprawa się nie wyjaśni i nie będę mogła linkować Balkonetki na forum, będę chyba musiała usunąć katalog:(

Macie jakieś pomysły, co mogę zrobić? Co w ogóle mam sądzić o całej sytuacji? jest jakaś prawnicza wykładnia tego, co to jest "strona komercyjna"?
Obserwuj wątek
    • ciemnogrodzianka Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 13:03
      Maila dostalas z forum@gazeta.pl czy forum@agora.pl?
    • zazulla Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 13:13
      Jedyny regulamin jaki znalazlam mowi "Niedopuszczalne jest również umieszczanie
      przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl przekazów reklamowych."

Moim zdaniem sam link do Balkonetki nie lamie regulaminu. Czy moja sygnaturka
      podlega takim samym prawom jak Twoja? Przeciez moja bezposrednio linkuje do
      przyszlego sklepu netowego BiuBiu. A co ze sklepami z naszego spisu? Przeciez
      wystawiajac pozytywne opinie, reklamujemy sklep.
      • mauzonka Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 13:23
        Mejle sa z forum@agora.pl

Najbardziej drażni mnie to, że główna linia obrony to: "skoro inni mogą, to czemu ja nie?" - a nie przepadam za bronieniem się tak, aby robić koło d**y innym. A przecież i linkowana przez autorów Stanikomania Kasicy, i foodelek Reuptake'a, i Kominek Kominka to blogi z reklamami. Usta-Usta robi na forum, niejako jawnie, reklamę bieliźnie Donna - i to jeszcze jest OK? A link do mojego własnego bloga to już, kurczę, przekaz reklamowy:/

Tell me, what to do...
        • kotbert Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 13:35
          Właśnie to samo chciałam napisać. Zajrzałam do kilku blogów linkowanych w
          rozmaitych miejscach na forum i pojawiają się w nich reklamy.
          Na Twoim miejscu posłużyłabym się tym argumentem, nie widzę tu żadnego robienia
          koło tyłka komukolwiek.
    • akna Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 13:38
      Ja też linkuję biubiu w stopce...
      Idąc takim tokiem myślenia w sumie na forach powinno się zabraniać
      reklamować jakichkolwiek serwisów poza tymi agorowymi.
      Myślę, że reklama w stopce/poście to wewnętrzna sprawa admina danego
      forum (np. na lokalnym forum Katowice jest zabronione podawanie
      linków)
      • akna No to też dostałam tego maila n/t 21.04.09, 13:54

• inez69 Re: No to też dostałam tego maila n/t 21.04.09, 13:56
          Szpidzy działają z megaprędkością:D
          • akna Re: No to też dostałam tego maila n/t 21.04.09, 13:59
            Pewnie automatem przelecieli posty i wyslali jak leci
        • zazulla buahahaha, ja tez n/t 21.04.09, 14:15

• daslicht I ja, i ja! :) 21.04.09, 18:22
          "forum do mnie
          pokaż szczegóły 15:58 (2 godz. temu) Odpowiedz

Prosimy o usunięcie z sygnaturki linku do strony komercyjnej
          (balkonetka.pl).
          Jeśli sygnaturka się nie zmieni, będziemy zmuszeni kasować Twoje
          posty.
          Możliwe jest także zablokowanie dostępu do konta, z którego
          dopuszcza się
          Pani naruszania Regulaminu.

Administracja Forum"

łzy wzruszenia oczy me zalały
          • agafka88 Re: I ja, i ja! :) 21.04.09, 18:32
            też dostałam miłego maila i też czekam na odpowiedź na moje pytania
            • songor a mnie ignoruja a pfff n/t 21.04.09, 21:16

• songor Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 14:25
      a mi sie wydaje ze teraz (a propos zazu i akna) rozsyłają to juz z premedytacja :D
      ja przeciez tez mam w sygnaturce linki do swojej dzialalnosci i jak narazie nie
      dostalam meila, ale skoro tu napisalam to teraz czekam z niecierpliwoscia :D:D
      • eponak Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 14:48
        Kurcze, to ja też poproszę :D

PS. Czy kogoś z administratorów naprawdę poczyściło? Może doradzając komuś nie
        będziemy mogli wklejać mu linków w ogóle do stron z reklamami? Mauzonka, nie
        usuwaj proszę katalogu staników. Jak Ci zabronią, to najzwyczajniej w świecie
        postaram się, a pewnie i inne dziewczyny, częściej podrzucać link do Twojego
        bloga. A prawdę mówiąc, wydaje mi się, że ten zakaz to jest zwykłe widzimisię
        administratora.
        • eponak EDIT 21.04.09, 14:49
          Pewnie i inne dziewczyny też* miało być ;)
        • turzyca Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 15:17
          Nie wolno podawac linkow. Ale czy ktos cos mowi o nieaktywnym tekscie? Nie. :]
          • mauzonka ech... 21.04.09, 15:37
            Podejrzewam, że zmonitorowali moją ostatnią działalność forumową i przelecieli hurtem też Wasze sygnaturki...

Moim zdaniem:
            - link to nie jest PRZEKAZ REKLAMOWY, czyli nie podpada to po pkt. 6 regulaminu.
            - sytuacja jest analogiczna do takiej, jakby Tesco odmówiłoby sprzedaży mi swoich towarów, jeśli przychodziłabym na zakupy w koszulce z logo Auchan. No bo co, jestem wtedy przekazem reklamowym, tak? A w Tesco nie można umieszczać przekazów reklamowych, o ile nieuzgodniono tego z właścicielem hipermarketu?

Mam zamiar dowiedzieć się o wykładnię terminu "przekaz reklamowy" w UOKIK-u i Federacji Konsumentów. Najwyżej skończy się nieprzyjemną scysją, zwłaszcza, że osoby reprezentujące administrację forum nie raczyły ustosunkować się do moich argumentów...
            • mauzonka @eponak:) 21.04.09, 15:37
              Eponak, dzięki za lojalność w bólu:)
            • eponak Re: ech... 21.04.09, 17:19
              Oj, przeleciał ktoś moją sygnaturkę, przeleciał :D Wiesz mauzonko, jak dla mnie
              to bardzo dziwne, że zakazują linkować balkonetka.pl używając argumentu, że są
              tam reklamy. W takim razie na wszystkich forach gazetowych powinien być zakaz
              linkowania do stron z reklamami(oczywiście przyjmując ich interpretację przekazu
              reklamowego). Jeśli znajdzie się na tyle nudząca się grupa administratorów, żeby
              każdego posta z linkiem do takiej strony usuwać - gratuluję cierpliwości i
              wytrwałości. Nie mówiąc o tym, że nie mogłabym np podrzucić jakiejś dziewczynie
              linka do odpowiedniego wątku na naszym forum, bo po prawej stronie, pod spisem
              treści jest kilka pięknych reklam.
              Uważam, że administracja nadinterpretuje przekaz reklamowy i jeśli będą się
              upierać to może to być dla nich strzał w nogę - internet nie jest wolny od
              reklam, większość z nich się skutecznie ignoruje i taki zakaz praktycznie
              uniemożliwia jakiekolwiek linkowanie. Moje argumenty też zostały zbyte :) Nie
              wiem naprawdę jaki mają cel w takim zakazie: walczą z nadmierną ilością reklam w
              sieci (niech swoje usuną pierwsze) czy żal im powiedzmy, że serce ściska jak
              ktoś inny zarabia?
              • mauzonka Re: ech... 21.04.09, 17:51
                Właśnie podejrzewam, że to jest ta mentalność upupiania tych, którzy się trochę bardziej wysilają i mają z tego choćby kieszonkowe - dosyć to swojskie, niestety:/
                • swierszczowa1 Re: ech... 21.04.09, 18:23
                  A powiecie mi łopatologicznie jak się robi sygnaturkę?
                  szukam juz z 15 minut:/
                  • turzyca Re: ech... 21.04.09, 18:28
                    W ustawieniach uzytkownika, podzakladka ustawienia. Tez dostalam milego maila,
                    czekam na odpowiedz na moje pytanie. Moja sygnaturka chwilowo zawiera opinie
                    konsumencka.

Zasady tworzenia sygnaturek: "Może zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim,
                    adres e-mail, link do strony, ulubiony cytat, obrazek. Sygnaturka nie powinna
                    być komercyjna, nie zamieszczaj w niej reklam"
                    • swierszczowa1 sprawdzam 21.04.09, 18:37
                      • turzyca Re: sprawdzam 21.04.09, 18:42
                        Wyloguj sie i zaloguj sie ponownie. :)
                        • swierszczowa1 już działa:) 21.04.09, 18:55

• eponak Dziewczyny - KOCHAM WAS :D 21.04.09, 18:44
                      Wiecie, ja mam wątpliwości czym jest sygnaturka ;) Bo ja de facto nie umieściłam
                      link aktywny w sygnaturce, bo takowej ustawionej nie miałam :) Zrobienie "--"
                      jak dla mnie nie przesądza o tym, że pod spodem jest już sygnaturka :) Nie
                      ustawiłam jej sobie w ustawieniach (miałam inną, ale kasowałam ją przed
                      wysłaniem) i po prostu ustawiłam ręcznie i się przyczepili. Czyli: wszystkie
                      linki z postu prowadzące do stron z reklamami to zuo :D Skasujcie wszystkie
                      fora, drodzy admini :D
                      • turzyca Re: Dziewczyny - KOCHAM WAS :D 21.04.09, 18:46
                        Ja teraz lece zalatwic drobiazg i czekam na odpowiedz gazety. Bo chwilowo
                        roznimy sie w definicji slowa reklama.
                        • eponak Re: Dziewczyny - KOCHAM WAS :D 21.04.09, 18:48
                          Również czekam na odpowiedź z niecierpliwością :) Doszliśmy do tego, że to tylko
                          w sygnaturce nie można robić przekazów reklamowych :] Czyli won znaczniku "--" i
                          linkuj czego dusza zapragnie? W czynie społecznym mogę każdorazowo to wklejać i
                          nie ustawiać sobie tego w ustawieniach. Chętnie poznam definicję słowa sygnaturka.
                          • turzyca Re: Dziewczyny - KOCHAM WAS :D 21.04.09, 19:49
                            Dostalam zamordystyczna odpowiedz, wiec radosnie zmieniam sygnaturke i czekam na
                            odpowiedz na moje liczne pytania. Jak nie dostane, to zaczne sie zachowywac jak
                            nasz stary troll i zadawac te pytania glosno i wszedzie. ;)
        • ciemnogrodzianka Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 16:29
          Wrzucilam sobie balkonetke i biubiu do profilu>
          A swoja droga moze warto byloby zastanowic sie ponownie nad przeniesieniem Lobby
          gdzie indziej?
          • turzyca Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 16:38
            To ja sie tu pochwale moja podrasowana na okazje sygnaturka.

A przenosiny - rozwazamy od dawna, ale jest bardzo wiele argumentow przeciw
            przenosinom, ktore na razie przewazaja za decyzja za zostaniem. Duzo korzysci
            wynosimy ze wspolpraca z Gazeta, ale jesli wady zaczna przewazac nad
            korzysciami, to trzeba bedzie podjac temat.
            • eponak Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 16:47
              Przenosiny mogą być trudne technicznie. Jak pierwszy raz zetknęłam się z forum
              było ono dla mnie szalenie nieczytelne i marzyłam, żeby to było zwykłe forum
              chociażby na PHP. Ale przy tak ogromnej ilości postów i nowych użytkowników
              pewnie trzeba by wyłożyć jednak sporą sumę na serwer (tu by pewnie nie było
              problemów ze zrzutką). Niestety, nie wiem czy możliwe byłoby wywieszenie kartki:
              przepraszamy, nieczynne, przeniosłyśmy się tutaj: (adres nowego forum). To forum
              jest już znane i ma reklamę, nawet na jakąś starą z bezpośrednimi linkami można
              trafić przypadkiem w sieci (tak było u mnie). No i cięzko byłoby zostawić taką
              ilość wiedzy, ale gazeta.pl naprawdę ma jakiś dziwny odpał. Albo zatrudniono
              jakiegoś nadgorliwego administratora?
              • kasica_k Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 17:17
                Krótko mówiąc - jeśli to czyszczenie forum z linków do "stron komercyjnych"
                zacznie przybierać jakieś drastyczne formy, będzie to oznaczyło praktycznie
                zaduszenie forum, bo wymiana informacji m.in. o sklepach i firmach jest jedną z
                jego głównych funkcji. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Jeśli zajdzie taka konieczność, przenosiny są możliwe, ale, jak słusznie
                piszesz, jest to operacja trudna, wymaga nakładów czasowych (ktoś będzie musiał
                administrować forum o bardzo dużym ruchu - to dość czasochłonne hobby,
                obsługiwać je technicznie, ratować w razie awarii - to wszystko mamy tutaj za
                darmo łącznie z reklamą od czasu do czasu) i finansowych.
                • eponak Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 19:51
                  Kasico, z przyjemnością pomogłabym przy administrowaniu, jeśli obdarzono by mnie
                  zaufaniem. Bzdurne interpretacje regulaminu zniechęcają mnie bardzo skutecznie
                  do tego obecnego forum. Sprawa zakazu linkowania komercyjnych (sic!) blogów
                  stanikowych w stylu balkonetka.pl/ również. Do tego dochodzi znaczna
                  nieczytelność, a także beznadziejna wyszukiwarka. Dodam jeszcze, że ostatnio w
                  wątkach dotycząch Effuniak, BiuBiu i niektórych innych większych zauważyłam, że
                  jeśli na stronie wyświetla mi np około 60 postów, z czego nie czytałam kilku i
                  klikam na pierwszy nieczytany od góry, to po prostu coś się "przestawia" i znika
                  większość wiadomości.
                  Myślę, że sprawy finansowe nie będą trudne do rozwiązania, bo m. in. ja się
                  bardzo chętnie zrzucę na porządne forum. Sprawa jest wtedy mniej więcej prosta -
                  osoba publicznego zaufania (Ty, Maheda, Butters bądź ktokolwiek tego pokroju,
                  albo kilka naraz) zakładacie konto w banku, na które można wpłacić pieniądze na
                  utrzymanie forum. Każda kolejna wpłata jest podawana publicznie (najprostszy
                  blog, gdzie wpisuje się kolejne otrzymane wpłaty i ewentualnie podaje imię i
                  nazwisko wpłacającego, jeśli wyrazi taką wolę). CO jakiś czas osoba ta rozlicza
                  się z tego ile jest środków na koncie i na co zostaną one wydane i jak zostały
                  wydane. To da się zrobić.

Jeśli chodzi o przeniesienie ogromu wiedzy - tu sprawa jest trudniejsza i wymaga
                  sporego nakładu pracy, ale myślę że jeśli stworzymy zespoły to uwiniemy się z
                  tym dośc szybko. Chodzi mi o to, że trzeba skatalogować wiedze porządnie, coś na
                  kształt wątku Wszystko o fiszbinach z LMB, gdzie dziewczyny zebrały wszystkie
                  ważne posty dotyczące fiszbin (problemy, pojęcia etc.). Nie potrzebujemy
                  przenosić każdego jednego postu, bo część wiedzy się zdezaktualizowała a część
                  jest zupełnie nieprzydatna. Nie jestem fantastyczną informatyczką i nie wiem jak
                  to rozwiązać najprościej, ale widzę to jako wielki katalog podzielony na
                  odpowiednie tematy. To jest do zrobienia, bo jest nas całkiem sporo i jeśli
                  każda przejrzy chociaż po wątku i wyciągnie posty-esencje i skatalogujemy je, to
                  możemy zrobić papa temu forum i zacząć nowe życie na jakimś wygodniejszym i
                  przyjemniejszym.
                  • butters77 Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 11:13
                    Eponak, dzięki za zaangażowanie - bardzo fajny post:)
    • kasica_k Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 15:43
      E, nie sądzę, żeby chodziło o katalog akurat, to raczej jakaś większa akcja
      "antykomercyjna". Zamieszczanie reklam w blogach na Blox.pl jest dozwolone, wiec
      jeśli i ja dostanę taką propozycję nie do odrzucenia, będzie to okropnie zabawne
      :) Co do BiuBiu sprawa wydaje się jakby bardziej zrozumiała, bo jest to, jak by
      nie patrzeć, firma - fakt, że wylęgła się w naszym lobbowym "inkubatorze" i że
      linkujemy ją w ramach _konsumenckiej rekomendacji_ a nie dla własnych profitów,
      może być dla regulaminu/adminów zbyt subtelny niestety. Czy Balkonetka jest firmą?

Tak czy owak, jeśli dostanę podobny zakaz, to cóż, trudno się mówi, czytelnik i
      bez linka trafi...
      • mauzonka Kasico, szczerze? 21.04.09, 17:15
        Twój blog jest na Bloksie, więc Agorze na pewno nie zależy na zmniejszonym ruchu na swoich, jakby nie było, blogach. To samo dotyczy też Kominka.

Poza tym - pardon - od kiedy link jest przekazem reklamowym?
        Druga sprawa - właścicielki sklepów i mniejszych czy wiekszych biznesów, które powstały w odpowiedzi na potrzeby naszej grupy konsumenckiej traktują Forum Gazety jako medium komunikacji z klientami. Czy komunikacja z klientami to przekaz reklamowy? Czy w takim razie MamBra, KAROLine, Dopasowana.pl, Lingeria, Bellissima, Peachfield, BigBra i inne firmy, które się na Lobby z nami komunikują podając nazwy sklepów i linki, też powinny mieć zlikwidowane konta?

IMO Regulamin forum jest po prostu beznadziejny. Wizaz.pl rozwiązał sprawę w taki sposób, że w sygnaturach nie można i chyba nawet technicznie nie da się podawać linków, natomiast można wykupić link reklamowy, pojawiający się pod każdym postem za jakąś śmieszną kwotę. Gdyby tak też było na Forum - sprawa byłaby jasna. Ale nie jest, bo regulamin zakazuje "zamieszczać przekazów reklamowych".

Do do Twojego pytania, Balkonetka nie jest firmą - jest prowadzona przeze mnie jako osobę fizyczną, a bannery są na umowę o dzieło.

Co do osobnego forum - szykuje się, na stronie na literę b.:)
        • kasica_k A myślisz, mauzonko, że ja rozumiem 21.04.09, 17:48
          tę pokrętną logikę tudzież definicję "przekazu reklamowego" by gazeta.pl? Może
          sygnaturka jest jakoś wyjątkowo traktowana? Bo zaprzestania linkowania
          gdziekolwiek w postach już zupełnie sobie nie wyobrażam. Istnieją w przyrodzie
          fora, gdzie jest to totalnie zabronione, ale dla takiego forum, jak nasze,
          nałożenie takiego ograniczenia byłoby wybitnie niszczycielskie.
          • kuraiko Re: A myślisz, mauzonko, że ja rozumiem 22.04.09, 00:56
            to jest chore, na Damskiej Torebce na Kafeterii (łoooooo może nie
            powinnam o tym pisać, bo to obca strona xD) zablokowano wklejanie
            linków w komentarzach pod recenzjami kosmetyków :/ to jest
            kłopotliwe, bo czasem ktoś wklejał linka, aby pokazać jak wygląda
            kosmetyk, jeśli moderki same nie znalazły zdjęcia. jakoś nie
            zauważyłam, żeby tam bardzo spamowano śmieciowymi linkami, więc nie
            rozumiem decyzji :/
      • ava.adore Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 20:44
        > E, nie sądzę, żeby chodziło o katalog akurat, to raczej jakaś
        > większa akcja "antykomercyjna".

[teoria spiskowa mode on]
        No nie wiem, nie wiem, może admini przestraszyli się, że w końcu wszystkie przeniesiemy się do katalogu na Balkonetce, a galerie zostaną zamknięte i nie będzie jak podglądać setek pięknych kobiet wrzucających swoje zdjęcia w seksownej bieliźnie? ;>>>
        [teoria spiskowa mode off]

A tak bardziej serio, to takie są niestety koszty i niebezpieczeństwa korzystania z cudzych domen. Jak wiadomo, admin ma zawsze rację, a jeśli nie, to patrz punkt pierwszy. Co gorsza, niestety, widziałam zbyt wiele prężnych forów (choć nie tak prężnych jak Lobby, to fakt), które zupełnie podupadły po przeprowadzce na nowe serwery, żeby być hurraoptymistycznie nastawioną do pomysłu zmiany adresu :(
        • turzyca Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 20:47
          Dlatego nie jestesmy hurraoptymistycznie nastawione do przenosin i wolalybysmy
          symbioze z gazeta - do tej pory nam sie ladnie udawalo, my sciagalysmy userki,
          oni nas holubili. Ale jak przestana nie tylko na holubic, ale i umozliwiac nam
          funkcjonowanie, to trzeba bedzie myslec. A restrykcyjnie potraktowany zakaz
          komercji, to zakaz wymieniania sie opiniami o markach i modelach czy polecania
          sobie sklepow czyli w sumie zabojstwo dla Lobby.
          • ava.adore Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 21:14
            Ja też bym wolała szczęśliwą kołoegzystencję (duszą mą targa wątpliwość: czy cytowanie dzieł literackich jest formą reklamy twórców, ergo złamaniem regulaminu azaliż nie? :D) z Gazetą i żebyśmy się dogadali z adminami, i żeby wszyscy żyli długo i szczęśliwie. Obawiam się jedynie, że na naszą niekorzyść działa prosty fakt: oni są tu u siebie, my niestety nie (bez względu na to, jak się czujemy na gazetowych forach). Obawiam się również, że nawet groźba przeniesienia Lobby gdzie indziej będzie dla administracji średnim straszakiem, bo liczba użytkowników i tak idzie im w setki tysięcy (jeśli nie więcej). A może się mylę? Może lobby generuje taki ruch na forum i okolicznych serwisach (np. na znam.to czy jak się toto nazywa), że warto się z nami liczyć?
            • bathilda Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 21:17
              Ja sobie myślę, że jak nawet Triumph wyprodukował 65G to nie może być prawdą, że
              Agora może nas spokojnie ignorować.
    • daslicht Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 15:50
      Im się chyba nudzi :)))))
    • aadrianka W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę :) 21.04.09, 17:12
      :)
      • agafka88 Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 17:16
        I ja, i ja ;)
        • agafka88 Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 17:17
          ups, nie zadziałało
          • thorrey Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 18:42
            Ja też, ja też!
            Rany boskie, ostatni raz strajkowałam na studiach w 1990 - a teraz
            też czuję się jak kombatant za wolnośc słowa :)
            • eponak Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 18:46
              Długo nie miałam pomysłu na sygnaturkę :D Lobby ma chyba w krew wpisane protesty
              i solidarność ;)
            • siamese67 Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 18:59
              Łezka mnię się w oku zakręciła. Ja strajkowałam w 1989, w maju chyba? Poszło o NZS...
              --

"Każdy prządzie złote nici marzeń na kołowrotku własnej imaginacji, umyślnie cierpiąc na daltonizm, by nie ujrzeć szarej przędzy rzeczywistości."

Tak, ja też czytam blog balkonetka.pl, a bluzki i kiecki najchętniej noszę z Biu.biu
              • siamese67 i co dalej? 21.04.09, 19:13
                O, ale fajnie, właśnie dostałam maila z gazety:

"Prosimy o usunięcie z sygnaturki treści komercyjnych (balkonetka.pl
                biubiu.pl) Jeśli sygnaturka się nie zmieni, będziemy zmuszeni kasować Twoje posty. Możliwe jest także zablokowanie dostępu do konta, z którego dopuszczasz się naruszania Regulaminu.
                Administracja Forum"

No nie ma sprawy, ja mogę nawet nie mieć ŻADNEJ sygnaturki. Za to w każdym poście mogę wpisywać te słowa, prawda? Tego mi chyba żaden regulamin nie zabroni?
                A poza tym sądzę, że Kartagina winna być zburzona.

balkonetka.pl
                Biu.biu

Co o tym sądzicie?
                • agafka88 Re: i co dalej? 21.04.09, 19:15
                  mi odpisali tak:

""ok, chcą, to nie będę miała balkonetki w sygnaturce, tylko zaraz nad
                  nią:
                  nasz ciemiężony biuściasty pudelek"

Informujemy, że za takie spamowanie Forum grożą takie same konsekwencje
                  jak za spam w sygnaturce.

Serdecznie pozdrawiamy,
                  Administracja Forum""

Widać bardzo im się nudzi i śledzą offtopy
                  • siamese67 Re: i co dalej? 21.04.09, 19:19
                    No cóż, ja mam lepszy sposób na nudę. Zaraz wybieram się na randkę w mojej pięknej bluzce z kolekcji biu.biu, wiecie, tej śliwkowej.
                    A po powrocie, jeśli współrandkowicz się nie spisze, to będę czytać do upojenia artykuły z balkonetki.pl, bloga do którego linka nie umiem za nic wstawić, ale to nie szkodzi, prawda?
                    • eponak Re: i co dalej? 21.04.09, 19:23
                      musisz dodać przed adresem, żeby stał się aktywny :) Przykładowo
                      (przykład wymyślony z kosmosu):

(USUŃ TĄ TRZEŚĆ Z NAWIASEM)balkonetka.pl/ będzie po usunięciu
                      odpowiedniej części wyglądał tak: balkonetka.pl/
                      Mam nadzieję, że pomogłam :)
                      • eponak Re: i co dalej? 21.04.09, 19:25
                        Oj, nie udało się :/ h t t p : / / przed linkiem, jak np w tym:
                        h t t p : / / balkonetka.pl/ (usunąć spacje) i to stanie się tym:
                        balkonetka.pl/
                  • eponak [OT] Praca 21.04.09, 19:20
                    Też bym chciała, żeby ktoś mi płacił za śledzenie stanikowych offtopów i
                    ochrzanianie tych dziewczyn które w swej niewiedzy linkują blog mauzonki
                    balkonetka.pl/, kiedy nie jest on przedmiotem dyskusji, ani nie mający
                    logicznego uzasadnienia w dyskusji ;)
                    • siamese67 ZBoWiD 21.04.09, 19:23
                      a tak w ogle to piękne to jest. Całkiem jak za starych czasów. Konspira. Czuję się już Kombatantem. Dziewczyny, zakładamy jakiś ZBoWiD?
                      • thorrey Re: ZBoWiD 21.04.09, 19:32
                        No pewnie. ZAraz mi skasują moje posty i będę musiała zejść do
                        podziemia... hi hi. ALe wysłałam maila na forum, ciekame, co mi
                        odpiszą...
              • thorrey Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 19:14
                Ty wiesz, że ja już nawet nie pamiętam, co co myśmy strajkowali? Ale
                słuszniejszej sprawy niż wolność stanikowego słowa chyba nie ma :)))
                • aadrianka Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 19:31
                  Uczyniłam zadość ich życzeniu i zmieniłam sygnaturkę.
              • ciemnogrodzianka Re: W ramach solidarności uzupełniłam sygnaturkę 21.04.09, 22:54
                Tez bylam na strajkach w 1989 (plus jednodniowy w 1988)
      • plecha1 Ja też! 21.04.09, 20:42
        Cóż, zobaczymy, czy dostanę Miłego Maila od Miłych Administratorów :P
        • turzyca Re: Ja też! 21.04.09, 20:44
          Ja od godziny juz nic nie dostalam, pogniewali sie na mnie admini czy co? Nie
          lubia juz do mnie pisac? chlip, chlip, musze isc po chusteczki, bo jeszcze sobie
          Kusicielke od Biubiu uswinie, a czerwonego prania nie mam w planach.
          • kasiamat00 Re: Ja też! 21.04.09, 20:56
            Poszli do domu, przecież nie pracują po godzinach :>
        • thorrey Re: Ja też! 21.04.09, 20:45
          ALeż dostaniesz, dostaniesz!
          Chyba że im się już znudziło...
          • martvica Re: Ja też! 21.04.09, 20:57
            Spokojnie, może po prostu dzień pracy skończyli?
            • turzyca Re: Ja też! 21.04.09, 21:00
              No to mnie uspokoilas. Ale musze zalozyc kociokocio, bo kusicielke jednak
              dokladnie przemoczylam lzami, ze administracja zarzucila korespondencje ze mna.
              A drugiej kusicielki juz nie mam. Ale w kociokocio tez bosko wygladam.
    • agafka88 Dostałam odpowiedź na moje pytania 21.04.09, 19:01
      "Tematem dyskusji jest Twoja sygnaturka, a nie polityka działań Gazeta.pl
      Proszę zmienić sygnaturkę.

Administracja Forum"

ok, chcą, to nie będę miała balkonetki w sygnaturce, tylko zaraz nad nią:
      nasz ciemiężony biuściasty pudelek
      • daslicht Re: Dostałam odpowiedź na moje pytania 21.04.09, 19:14
        Czyli w skrócie "nie chce mi się z wami gadać".
      • eponak Re: Dostałam odpowiedź na moje pytania 21.04.09, 19:14
        Dziewczyny, ja również już wiem :) Musimy używać logicznych zdań i w nich
        umieszczać linki. Ponieważ zakazano nam linkowania balkonetka.pl/ to się
        do tego dostosujmy. Blog mauzonki znajdujący się pod adresem
        balkonetka.pl/ nie może być linkowany inaczej niż jako: "Link pojawiający
        się w dyskusji, mający logiczne uzasadnienie wynikające
        z ciągu dyskusji w danym wątku nie narusza Regulaminu. Np gdy ktoś pyta
        gdzie kupić X, i pada odpowiedź z linkiem.
        Każde inne linkowanie narusza Regulamin."

Dlatego od dzisiaj nie będę już linkować balkonetka.pl/ w sygnaturce, ani
        nad nią, a jedynie w toku dyskusji. Polecam ten blog, naprawdę - artykuły są na
        wysokim poziomie i niejedną noc przesiedziałam czytając starsze artykuły :) Przy
        czym niestety nie mam założonego konta na balkonetka.pl/, ale mam
        nadzieję że mauzonka (to znaczy autorka tekstów z balkonetka.pl/) wybaczy
        mi :( Kiedyś się poprawię, jak będę gotowa. Ale wierną czytelniczką jestem :)
      • ja_joanna Re: Dostałam odpowiedź na moje pytania 21.04.09, 19:22
        O, to faktycznie Bardzo Przyjazne Forum.

Ja to mam taki odruch, żeby uciekać stąd gdzie pieprz rośnie, w
        sensie przenosin Lobby. Choć oczywiście wszystkie argumenty
        przeciwko są jasne.

Fakt jest taki, że Administratorzy mogą zrobić z Lobby co chcą,
        włącznie ze skasowaniem wszystkich postów, bo tak zinterpretują
        regulamin, który w końcu nie jest tematem dyskusji.

Czy ktoś w ogóle w jakikolwiek sposób robi kopię wiedzy, którą
        uzbieraliśmy na Lobby? No bo jak Administracja uzna, że skasuje
        wszystkie posty linkujące poza portal to chyba trochę tej wiedzy
        przepadnie, co?

A w ogóle to jak będą reklamy na Busenfreundinnen to rozumiem, że
        też nie będzie wolno do nich linkować?
        • aadrianka Re: Dostałam odpowiedź na moje pytania 21.04.09, 19:32
          Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Może ten incydent da
          pretekst do rozważenia przenosin? Bo przestaje być zabawnie.
          • thorrey Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 19:43
            Wysłałąm do nich taki tekst:

Szanowni Państwo,
            w odpowiedzi na Państwa e-mail z dn 21.04.2008 załączony poniżej,
            chciałabym poinfomować, iż:
            1. Zgodnie z informacją zawartą w linku
            forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html
            Sygnaturka "Może zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-
            mail, link do strony, ulubiony cytat, obrazek. Sygnaturka nie
            powinna być komercyjna, nie zamieszczaj w niej reklam"

2. Podanie informacji iż "czytam blog .balkonetka.pl" wg mnie nie
            kwalifikuje się jako "reklama"
            Wg Wikipedii
            Reklama (z łac. reclamo, recla) to informacja połączona z
            komunikatem perswazyjnym. Zazwyczaj ma na celu skłonienie do nabycia
            lub korzystania z określonych towarów czy usług, popierania
            określonych spraw lub idei (np.promowanie marki).

Nikogo nie namawiam do koszystania z jakichkolwiek towarów, usług,
            marek ani też popierania jakichkolwiek idei. Serwis "balkonetka.pl
            nie jest w zżadnym wypadku towarem, usługą, sprawą ani ideą.

Uprzejmie prosze o uzasadnienie na jakich podstawach sądza Państwo
            iz podanie informacji "Czytkam blog balkonetka.pl" to reklama.

Po czym dostałam taki tekst:
            Witamy,

Przekaz 'czytam blog balkonetka.pl' jest reklamą w takim samym
            stopniu
            jak tekst Natalii Kukulskiej "Uzywam pasty Sensodyne".
            Reklama dotyczy także serwisów internetowych, a takim jest
            balkonetka.pl

Prosimy więc o zmianę sygnaturki.

ps.Opieranie swojej wiedzy o świecie na Wikipedii jest ryzykowne.

Administracja Forum

Wnioski
            1. Admini mają poczucie humoru - gratulacje!
            2. Czas umierać

Jeśli podawanie linków do jakichkolwiek "serwisów internetowych" (co
            to właściwie jest serwis internetowy???") jest reklamą, a reklamy są
            zabronione, to za chwilę kochani admini przelecą się po wszystkich
            linkach w sygnaturkach, mało ze biu biu, ale i wszystkich blogów.
            (pewnie też podlega pod "serwis internetowy")

Znaczy się, Kafka + Morżek zgodnie z najlepsza polską tradycją.

Ja bym na serio rozważała przeniesienie forum... :(((
            • swierszczowa1 Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 19:51
              Będziemy się tak bawić w kotka i myszkę? Czy wszystkie zdania o tym
              co czytam, jem, jakich produktów używam muszą być powiązane w sposób
              logiczny z resztą postu? Nie mogę po prosu napisać ze czytam portal
              balkonetka.pl?

UWAGA:
              - Czytam książki Małgorzaty Musierowicz
              - Studiuję na Politechnice Śląskiej
              - Zjadłam dziś jogurt Danone
              - i użyłam pasty Elmex

Czytam biuściastego pudelka
              • swierszczowa1 Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 20:32
                Przed prawidłowym ostanikowaniem nosiłam staniki Triumpha :D

Przepraszam Was. Dostałam głupawki.
                • turzyca Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 20:37
                  A u mnie dzwoni wpieniajaca mnie nokia Lubego - dokladnie tym samym dzwonkiem,
                  jak w "to wlasnie milosc".

Nie mam glupawki, mam gleboki niesmak.
                  • heidowata Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 21:11
                    Na niesmak polecam lek o nazwie Rennie. Na mnie działają też
                    miętusy, najlepiej Mentosy albo Ice.
                    Zaraz pójdę sobie zrobić herbatę firmy Dilmah (karmelowa, mniam!) w
                    takim kubku, jaki mają w "Na wspólnej".

:D
                    • turzyca Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 21:15
                      Ooooo! Podziel sie! Lubie karmelowego Dilmaha, ale tu go jakos trafic nie moge a
                      karmelowy Mesmer, to nie to. Z braku dilmaha i rennie na stanie pojde sobie
                      zaparzyc mietke jakas, penny ma calkiem przyzwoita marki wlasnej.
                      • thorrey Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 21:17
                        Polecam karmelowy Lipton, no pycha! A w ogóle mój ulubiony to
                        Roiboos z wanilią Tetleya. Można dostać w Kauflandzie, w Leclercu
                        tez widziałam...
                        • heidowata Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 21:22
                          Herbatka dzie kablem (marki niewiadomej :P). A ja piję sobie ją w
                          kubeczku z IKEA, jest niebieski jak moja nowa spódnica z
                          Marksa&Spencera.
                          A na Liptona jestem ostatnią obrażona, bo wprowadza te kretyńskie
                          piramidki - słabo się naciąga i smakują wszystkie podobnie. Fuj. Już
                          wolę pić tylko Kingę Pienińską i płakać w chusteczki Velvet za starą
                          dobrą herbatą...
                          • turzyca Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 21:30
                            U mnie tez kabel jest bezmarkowy, wlasnie obejrzalam, ciekawe czy swiadczy to o
                            tym, ze producent sie nie chce przyznac do bubla?
                            Sprobuj cisowianki, ta smakowa jest fajna, bo nie zawiera cukru, w
                            przeciwienstwie do zywca. O rany! Polskich wod mineralnych tez mi tu brakuje,
                            taka Muszynianka to zamiast magnezu w tabletkach swietnie sie spisuje w
                            uzupelnianiu niedoborow.
                        • turzyca Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 21:24
                          No to jak tak chwalisz, to musze pojsc do sky'a i poogladac. Albo do tego
                          ekskluzywnego sklepu vis a vis. Bo w normalnym sklepie wyboru herbaty nie ma...
                          czasami to az tesknie do polskich tesco i carrefoura, molochow, ale z wyborem,
                          bo w tych lidlach, aldikach i plusach to wybor jest mocno ograniczony.
                          • heidowata Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 21:31
                            W aldim pokochałam za to maszynę do zgniatania butelek. Nie dość, że
                            sama z siebie daje dużo radości (te dźwięki! Wzzz, zgrzyt zgrzyt,
                            wziuuuu, pfff), to jeszcze wypluła mi papier, za który mogłam sobie
                            kupić czekoladę. Co prawda Wedla to tam nie uświadczysz, ale Milka
                            też dobra
                        • dziwna_dziewczyna Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 22:15
                          Wszystko tylko nie karmelowy Lipton. To połączenie dla mnie jest tak sztuczne, że nie da rady pić. Owszem, Roiboos z wanilią Tetleya jeśli się lubi roiboosy, tak samo Dilmah. A co do Tetleya, to wypuścił też waniliowego Earl Greya. Powiem Wam w tajemnicy, bo tu ponoć nie można opini własnych wyrażać, że uwielbiam też herbaty tego producenta www.oxalis.pl/
                          Ja myślę, że gdybyś Turzyco miała problem z dostaniem tych herbat, to spokojnie dzięki usługom Poczty Polskiej, DHL-a bądź innego UPS-u sprawę możnaby załatwić ;)
                          • turzyca Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 22:19
                            Mozemy zrezygnowac z Poczty Polskiej? Prezentu mikolajkowego wciaz jeszcze nie
                            dostalam. A przesylka z cukierkami z finskiego lidla wyslana za pomoca poczty
                            szwedzkiej i deutsche post dotarla.
                            • dziwna_dziewczyna Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 23:06
                              Możemy, zawsze się jakaś alternatywa znajdzie.
                        • slonko771 :) 24.04.09, 20:54
                          nie wiem czy moge jeszcze cos przeczytac o portalu balkonetka z
                          rozwinięciem po kropce pl bo zaplułam sobie monitor i zaczyna mnie
                          bolec brzuch
            • turzyca Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 19:58
              No popatrz, ja sie powolalam na slownik jezyka polskiego i dostalam pozbawiona
              poczucia humoru odpowiedz.
              A przeciez reklama ma na celu pozyskanie klientow, dla reklamujacego lub dla
              zlecajacej mu to firmy. Dlatego Natalia Kukulska uprawia reklame, a my nie. No
              chyba ze Mauzonka placi wszystkim innym za linkowanie do niej, a ja jestem
              poszkodowna sierotka, ktora po prostu lubi napisanego z pazurem bloga i nie
              dostaje ani grosza za pisanie o tym. ;)
            • quleczka Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 23:19
              mnie zastanawia jedno... sygnaturka moze zwierac link, opbrazek, cytat...a
              jednoczesnie nie moze linkowac do serwisow internetowych wedlug nich

to do czego moga byc te liniki? :D

na dobra sprawe niemal kazda strona gdzie jest jakis banerek moze im podpasc ;)
            • quleczka Re: Też dostałam odpowiedź! 21.04.09, 23:22
              > Przekaz 'czytam blog balkonetka.pl' jest reklamą w takim samym
              > stopniu
              > jak tekst Natalii Kukulskiej "Uzywam pasty Sensodyne".

kurcze, to na forum o zebach juz nie moge napisac, ze uzywam pasty sensodyne? a
              na forum o stanikach, ze nosze staniki marki freya? nie moge napisac, ze dziecku
              daje babiko? a zdjecia robie nikonem?

czy moze moge bo nie jestem kukulska :p
              • 987ania Re: Też dostałam odpowiedź! 22.04.09, 10:41
                > > Przekaz 'czytam blog balkonetka.pl' jest reklamą w takim samym
                > > stopniu
                > > jak tekst Natalii Kukulskiej "Uzywam pasty Sensodyne".

Przepraszam bardzo a Ci admini to kulturą odpisywania na maile nie grzeszą a
                poza tym wypadałoby chyba, żeby się imiennie podpisali a nie tylko jedynym
                hasłem - Admini! Aż się przestraszyłam.
            • paskudek1 Re: Też dostałam odpowiedź! 27.04.09, 11:09
              ps.Opieranie swojej wiedzy o świecie na Wikipedii jest ryzykowne.
              jak panowie admini chcą to moge im przepisać hasło REKLAMA z Encyklopedi POwszechnej PWN wydanej przez Wydawnictwo Naukowe PWN wydanie 32, copytright oraz przedmowa z 2005 roku, co wskazuje iż rok wydania także 2005 (lub późniejszy). Myślę, że co jak co, ale PWN znacznie wiarygodniejszy ow Wikipedii?
              ps. adminom udało się zrobić coś fajnego - nieczęsto na balkonetkę zagoądam:) dzisiaj zajrzałam:))))
    • heidowata Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 21.04.09, 20:02
      Absurd moim zdaniem. Zaraz się okaże, że zdjęć na fotosik nie można
      wrzucać i podawać linka na forum (fotoforum nie lubię, wolno mi
      działa i jest generalnie do bani), bo zgadnijcie, co tam się
      pojawia? Reklama! Na pewno czerpię z tego korzyści majątkowe, jestem
      tajnym agentem fotosika. Taa.
      Robię już nową sygnaturkę. Urodziłam się za późno i nie brałam
      udziału w żadnym pożądnym strajku, także mam niesamowitą radochę ;).
      • jolunia01 Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 09:47
        heidowata napisała:

> Absurd moim zdaniem. Zaraz się okaże, że zdjęć na fotosik nie
        > można wrzucać i podawać linka na forum ... bo zgadnijcie, co tam
        > się pojawia? Reklama!

Kurcze, a juz kombinowałam jakie zdjęcie wrzucić na fotosik i
        zalinkować w sygnaturce, żeby było widać, jaka mądra jestem.
        Niestety, na razie widać tylko, jaka jestem piękna. Muszę zmienić
        sygnaturkę. Ale czy wtedy nie bedzie to przekaz reklamowy?
    • szarsz IMHO ich ubodło, że balkonetka nie stoi na bloxie 21.04.09, 20:10
      reklamy to pretekst. I będą brnąć w absurd, będą udawać, że świat
      netowy poza agorą nie istnieje.
      • mauzonka Re: IMHO ich ubodło, że balkonetka nie stoi na bl 21.04.09, 20:29
        A istnieje świat poza Agorą????:O Przecież my ty tylko czytamy gazetę.pl, słuchamy tok.fm, staniki recenzujemy na znam.to , a dzieci wychowujemy z edziecko.pl. Jak szukamy pomysłu na obiad, to tylko na ugouj.to. No przecież, że nie ma sieci poza Agorą! A Pudelek to tak naprawdę Plotek, tylko w innej domenie:/
        • quleczka Re: IMHO ich ubodło, że balkonetka nie stoi na bl 21.04.09, 23:25
          >a dzieci wychowujemy z edziecko.pl

ale wedlug ich pomyslow z pasta sensodyne to wyglada na to, ze jeszcze troche i
          na edziecko nie bedzie mozna napisac, ze uzywasz pieluch pampers i dajesz
          dziecku bobofruit ;)
    • kasiamat00 reductio ad absurdum :> 21.04.09, 20:24
      Wszystkie znane mi darmowe liczniki != Google Analytics wklejają reklamy na
      stronę. Wniosek - jeśli ktoś ma totalnie niekomercyjnego bloga na którym
      zainstalował takiż licznik, to nie może do niego linkować. Proszę o znalezienie
      błędu w argumentacji, bo ja nie widzę :>
      • mauzonka Re: reductio ad absurdum :> 21.04.09, 20:26
        Kasiamat00, jak chcesz więcej absurdu, mogę Ci korespondencję z administracją przefołardować.
        • kasiamat00 Re: reductio ad absurdum :> 21.04.09, 20:50
          Nie chcę, za to chyba porozpowszechniam linka do tego wątku... O adminach
          gazetowych mam ustalone zdanie, dzisiejsza awantura tylko je potwierdza.
    • bathilda Skoro ma być wojna na sygnaturki ... n/t 21.04.09, 20:59

• malagracja Ja bym uwazala. 21.04.09, 21:25
      1. Nie linkujmy chociaz przez chwile nic w sygnaturkach, nie daj Boze wkurza sie
      i beda usuwac masowo posty - i na tym stracą fora.
      2. Wojna jest niebezpieczna i niesie ryzyko, zemszczenia sie na forum LB i LMB
      (przeciez to wszystko od nich zalezy).
      3. Przenosiny? Czemu nie? Ja Wam tez chetnie pomoge, ale po maturze :) Czyli za
      3 tygodnie :-) I nie tylko ja.
      • agafka88 Re: Ja bym uwazala. 21.04.09, 21:28
        malagracja napisała:

> 1. Nie linkujmy chociaz przez chwile nic w sygnaturkach, nie daj Boze wkurza si
        > e
        > i beda usuwac masowo posty - i na tym stracą fora.

Lex retro non agit
        • mauzonka malagracjo 21.04.09, 21:40
          Lobby Biuściastych to najpopularniejsze forum na gazecie.pl. Oni nie są aż tak głupi... chyba?
          • thorrey Re: malagracjo 21.04.09, 21:49
            malagracjo, ale w takim wypadku, idąc za tokiem rozumowania
            adminów "każdy serwer internetowy to reklama" , czy Ty też nie
            powinnaś usunąć linku do blogu pończoszanego? No przecież jak
            najbardziej jest to "serwis internetowy" Chyba że to ich nie boli,
            bo to ich własne forum, no ale tu się juz niebezpieczny precedens
            robi, nie uważasz?

Mauzonko, a czy Twoja obecna sygnaturka nie budzi sprzeciwu adminów?
            • malagracja Re: malagracjo 21.04.09, 21:53
              Chyba że to ich nie boli,
              > bo to ich własne forum, no ale tu się juz niebezpieczny precedens
              > robi, nie uważasz?

uwazam. ale z tego co widze, to tak jest.
            • mauzonka najwyżej jutro bede bez konta:> 21.04.09, 21:56
              Thorrey, na razie przestali mejlować, w końcu praca 9-17, ale ciężko stwierdzić, co siedzi w ich głowach. Najwyżej jutro obudzę się bez konta.
              • thorrey Re: najwyżej jutro bede bez konta:> 21.04.09, 22:04
                Ja też :) Trudno, ostatnio i tak wywołuję same awantury, to mała
                strata :))) Dobranoc :)
                • songor Re: najwyżej jutro bede bez konta:> 21.04.09, 22:24
                  to sobie zalozymy nowe z liczba 2 na koncu, a potem 3 i 4 i 5 i ... :D
          • malagracja mauzonko 21.04.09, 21:50
            Wlasnie, o te "chyba" mi chodzi :-)
    • tfu.tfu oranyboskie! 21.04.09, 22:55
      wiosna przyszła i odbija wszystko chyba ;) nie znajduję innego wytłumaczenia.
      (albo może jakiś niekorzystny aspekt planetarny?)
      • eponak Re: oranyboskie! 21.04.09, 22:59
        Nie kto inny, jak jedyny istniejąc portal podał, że zmniejszyła się aktywność
        Słońca. Naukowcy dopiero pracują nad tym, żeby ustalić skutki tego zmniejszenia
        aktywności. Co więcej dziś jest deszcz meteorytów - może odpowiedź znajduje się
        w gwiazdach?
        • tfu.tfu Re: oranyboskie! 22.04.09, 08:37
          ani chybi! bo racjonalnie się tej nagonki na balkonetkę wytłumaczyć nie da :/
          napisałabym brzydko, ale się ugryzę w palec ;)
          • amijami Re: oranyboskie! 22.04.09, 11:12
            Czy mi sie wydaje czy rozpoczeto dodawac reklamy google pod kazdym postem (widoczne dla osob nie zalogowanych)?
            Wczesniej tego nie zauwazylam a dzis sa.
            Moze jest to powod dlaczego nagle zaczeto nagonke na linki.
            Ktos placi za reklame ktos wymaga aby nikt z nim nie konkurowal.
            • anna-pia reklamy Google? 22.04.09, 14:16
              amijami napisała:

> Czy mi sie wydaje czy rozpoczeto dodawac reklamy google pod kazdym postem (wido
              > czne dla osob nie zalogowanych)?
              > Wczesniej tego nie zauwazylam a dzis sa.
              > Moze jest to powod dlaczego nagle zaczeto nagonke na linki.
              > Ktos placi za reklame ktos wymaga aby nikt z nim nie konkurowal.

Wylogowałam się, nic nie widzę. Używam FF i mam AdBlocka :D
    • brykanty Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 00:03
      Dobrze, niech wyrażę swoją seksistowską opinię. Admini to najczęściej faceci. Nie noszą staników. A pewnie chcieliby takie ładne sobie ponosić. I jak pies ogrodnika - skoro sami nie mogą, to innym dowiedzieć się czegoś o zwiewnych kusidełkach nie dadzą.
      • kotwtrampkach seksistowska opinia 25.04.09, 16:15
        hahaha
    • pana.cotta Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 02:04
      dla mnie to tez czysty absurd.
      zwlaszcza, ze gazeta nie oferuje nic w zamian. to jakas nowa dziwaczna forma
      'komunizmu' w internecie. istnieje tylko agora mimo, ze nie zaspokaja naszych
      potrzeb i nie mozna znalezc wszystkich informacji u nich to i tak reszta
      internetu to zło i najleiej sie od niego odciac..
      jesli wybieramy pomiedzy balkonetka a nie jakas inna podobna strona na agorze to
      oni na tym nie traca, wiec o co ten szum (nawet jeśliby cos tracili to w obliczu
      popularnosci maja LB i LMB to jakies marne grosze by byly)

jestem załamana normalnie ludzka glupota.
      w koncu sie stad wyniesiemy i bedzie im wstyd, ze sobie sami krzywde wyrzadzili.
      koniec swiata
    • akna Serwer pod forum 22.04.09, 10:37
      Mam znajomego z firmą hostingową, który mógłby udostępnić miejsce
      pod forum za free (za parę banerków)
      To co ewakuujemy się ? :D
      • kotwtrampkach Re: Serwer pod forum 25.04.09, 16:22
        może trzeba wrzucić to info jako osobny wątek? Chyba ze balkonetka nas utrzyma :-)
    • ocisza Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 10:45
      Hej, dziewczyny jesteście tam jeszcze czy pousuwali Wam konta? Odezwijcie się
      kontrolnie! Martwię się, bo admini zaczęli pracę już ze dwie godziny temu,
      zdążyli już pewnie wypić kawę i sprawdzić prywatną pocztę. To teraz się zabiorą
      za nas O_o
      • heidowata Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 10:52
        Ja jestem i moje konto ma się nieźle. To idealny czas na drugie
        śniadanie, dlatego czuję się bezpieczna :).
        • mauzonka Moje konto jeszcze żyje 22.04.09, 11:25
          Dziękuję Wszystkim Wam, które umieściłyście informację o Balkonetce w swoich stopkach:)
    • butters77 Dziewczyny, spokojnie:) 22.04.09, 11:20
      Zgadzam się, że zakaz umieszczania linków w sygnaturce jest bzdurny, ale nie
      warto od razu podejmować radykalnych rozwiązań;)

Moim zdaniem sprawa jest prosta - Julka przedstawiła usprawnienia Balkonetki,
      zapowiedziała, że chce ją rozwijać w kierunku portalu
      społecznościowego, wprowadziła funkcje, które pokrywają się częściowo z
      serwisami agorowymi - więc admini wyczuli konkurencję i postanowili zapobiec jej
      promowaniu się na Gazecie;) Dlaczego wybrali akurat formę sygnaturek? Trudno
      powiedzieć;) Mnie to trochę dziwi, bo zawsze traktowałam sygnaturki raczej jako
      formę nawigacji (szybki przeskok na bloga Kasicy z wypowiedzi Kasicy), niż
      reklamę (prawie nigdy nie zaglądam do "nieznanych" sygnaturek - traktuję je
      wyłącznie jako skrót do znanych miejsc;) - więc dlaczego akurat sygnaturka, a
      nie - dajmy na to - linkowanie w wątkach?;)

Ale jedno jest pewne - nikt nikomu nie zakazał dalszych dyskusji o Balkonetce, o
      sklepach, linkowania serwisów w postach, wyrażania opinii na ich temat itp. -
      czyli działań, które stanowią podstawę funkcjonowania Lobby. Kilkakrotnie
      sprawdzałam pocztę i żadnych pogróżek ani sugestii o "usunięciu treści
      komercyjnych" z forum nie mam;) Nie martwmy się więc na zapas i nie obawiajmy
      wielkich zmian czy ograniczeń, bo wygląda na to, że sprawa dotyczy na razie
      tylko sygnaturek.

Moim zdaniem Mauzonce i Kindze z BiuBiu najbardziej możemy pomóc, linkując do
      Balkonetki w zwykłych dyskusjach, polecając notki z niej początkującym forumkom
      - i prowadząc wszystkie rzetelne działania, którymi zajmowałyśmy się do tej pory.

Co oczywiście nie zmienia faktu, że JEŚLI pojawiłyby się poważniejsze
      ograniczenia swobody wypowiedzi na forum, zwyczajnie MUSIAŁYBYŚMY szukać innego
      miejsca. Póki co jednak, nie pojawiają się i spróbujmy nie dać się ponieść
      emocjom i spokojnie obserwować rozwój sytuacji.
      • eponak Re: Dziewczyny, spokojnie:) 22.04.09, 14:00
        Butters, ale ja widzę zasadniczo jeden problem. Do którego administracja nie
        chciała się swoją droga ustosunkować. Za podstawę prawną zakazującą mi
        linkowanie bloga Mauzonki (przypominam adres dla zapominalskich:
        balkonetka.pl/) był art. 6 Regulaminu forum. W trakcie rozmowy okazało
        się, że oni ograniczają się jedynie do piętnowania sygnaturki. Co to jest
        sygnaturka? Nie wiem do dzisiaj, bo ja sobie nie ustawiłam w Ustawieniach tego,
        za co zostałam pouczona, że nie wolno ;) Zdziwiło mnie zawężenie tego punktu
        regulaminu do sygnaturki, bo art. 6 mówi o całym poście. Czyli czepianie się
        sygnaturek było samowolą adminów. Inną osobę znowu czepiano się za podlinkowanie
        do balkonetka.pl/ nad sygnaturką. Przy czym Panowie nie chcieli usuwać
        wszystkich postów do komercyjnych (ich zdaniem) stron, jak do mojego profilu na
        NK, albo sklepu czy aukcji na allegro. Czyli: uwzięto się na
        balkonetka.pl/ ot tak z niejasnych powodów. I jeśli Ci sami admini
        działają sobie podpierając się niby regulaminem, ale tak naprawdę nie do końca,
        to jaką mamy gwarancję, że będą wobec nas fair? Jeśli się przyjmie ich
        interpretację przekazu reklamowego, a przy tym chce trzymać Regulaminu, to nie
        powinno się linkować żadnej strony zawierającej reklamy (w tym nawet wątku z
        forum gazetowego, bo tu też są reklamy). Otrzymałam raz ostrzeżenie, a także
        zapowiedź że będą usuwać następne posty bez ostrzeżenia. Czyli pewnego dnia mogę
        się obudzić bez postów i konta, bo nie podoba im się jakaś strona. Dziś
        balkonetka.pl/, a jutro chociażby podlinkowanie Forum Duży Biust (chyba
        ze on jest na Agorowych włościach, a ja nic o tym nie wiem).

Może to naiwne, że oczekuję jasnych zasad. Regulamin nie zmienił się wczoraj i
        do tej pory nikt się nie czepiał co piszemy i linkujemy. Nagle im wpadło na
        myśl, że blog balkonetka.pl/ jest zły i trzeba utrudnić do niego dostęp.
        Jutro padnie na coś innego i admini znów podeprą się niejasnym regulaminem. Nie
        zamierzam się znowu pytać Panów, jaka jest ich interpretacja Regulaminu, bo to
        jest z lekka bez sensu. Być może nie będą na tyle głupi, żeby skasować całe
        Lobby, ale nigdy nie mamy pewności, że coś się im nie spodoba i nie poleci masa
        postów.
        • malagracja Re: Dziewczyny, spokojnie:) 22.04.09, 14:08
          "Być może nie będą na tyle głupi, żeby skasować całe Lobby, ale nigdy nie mamy
          pewności, że coś się im nie spodoba i nie poleci masa postów."

Uwazam dokladnie tak samo jak Ty.
          • eponak Re: Dziewczyny, spokojnie:) 22.04.09, 16:38
            Dlatego ja świetnie rozumiem butters i inne osoby, które chcą czekać i
            obserwować rozwój wydarzeń, ale nie mamy żadnej gwarancji że pewnego pięknego
            dnia nie zostaną pokasowane wątki producenckie pełne linków do sklepów.
            Regulamin wczoraj zawężono do balkonetki i sygnaturek (chociaż nie do końca, bo
            nawet poza sygnaturką balkonetki linkować nie wolno). A jutro nie wiadomo co
            może być. Jest tyle cennych postów, których się nie odtworzy z pamięci. Da się
            je przenieść - najlepsze przykłady są na LMB, bo poza wspomnianym wątkiem o
            fiszbinach, dziewczyny pracują nad katalogiem staników. Przeszukały wątki
            producenckie i przekleiły do katalogu wszelkie opinie nt danego modelu. Jest to,
            nie ukrywajmy, sporo pracy, ale nawet po skasowaniu wątku najważniejsze
            wypowiedzi można znaleźć w katalogu, są nawet lepiej skatalogowane i łatwiej
            znaleźć taką opinię :) A jak wiemy, na forum nie zawsze recenzentki dostosowują
            tytuł postu i piszą w dobrym miejscu i jest lekki bałaganik ;) Szukanie opinii
            jest utrudnione i często łatwiej jest spytać w ratunkowym niż przebijać się
            przez setki postów, z których 80% to opinie w stylu ładny, brzydki, podoba mi
            się, inne rzeczy w tym stylu, a istotnych i pomocnych postów jest tylko garść :)

Cóż, znowu powiem o co mi generalnie chodzi: nie czekać na kolejne pomysły
            administracji, tylko zacząć pakowanie i przygotowania do przeprowadzki ;)
            • elodia Re: Dziewczyny, spokojnie:) 22.04.09, 22:11
              Tak się zastanawiam - co ich nagle trzepło?!
              Dlaczego akurat Balkonetka?!

Zobaczyłam ten wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=94215213
              I pomyślałam, może jakiś "życzliwy" się nam przysłużył?:/
        • turzyca Ja bym pociagnela problem dalej 22.04.09, 22:59
          Jednym problemem jest nagle stwierdzenie, ze punkt 6 odnosi sie do sygnaturek.
          Innym jest cala reszta dyskusji z administracja.

Na poczatku administracja nakazala mi usunac sygnaturke powolujac sie na rzekome
          zapisy Regulaminu, ktorych jednakze w Regulaminie nie ma! Nie mam zamiaru lamac
          Regulaminu, ale nie moge sie podporzadkowywac nieistniejacym zapisom!
          Nastepnie administratorzy stwierdzili, ze moja sygnaturka "Tak wygląda turzyca,
          która lubi serwis balkonetka.pl a najfajniejszą bluzkę kupiła na biubiu.pl" jest
          reklama. Nie jest reklama, bo zeby byla reklama, musialabym byc w jakikolwiek
          sposob zaangazowana w tworzenie balkonetki i/lub biubiu albo zostac przez nie
          oplacona czy chocby poproszona. Nie jestem zaangazowana w tworzenie balkonetki
          i/lub biubiu i dziewczyny w zaden sposob nie zlecaly, prosily czy sugerowaly
          polecania ich przeze mnie. Nie wystepuje wiec zaden pozor reklamy z mojej
          strony, jest to opinia konsumencka.
          Chwilowo dowiedzialam sie, ze moja sygnaturka byla spamem, bo opinia konsumencka
          moglaby byc tylko jakbym sie wypowiadala w watku. Tylko ze znowuz ta akurat
          sygnaturka w zaden sposob definicji spamu nie spelnia. Do ostatniego maila
          administracja nie raczyla sie jeszcze ustosunkowac.

Moim problemem nie sa zasady, bo ja naprawde umiem sie dowolnie kretynskich
          zasad trzymac. Moim problemem jest fakt, ze zasady sa niejasne i podlegaja
          radosnej, zaleznej od potrzeb, interpretacji przez osoby nie majace na tyle
          odwagi cywilnej, zeby sie w korespondencji pisanej w ramach obowiazkow
          sluzbowych chocby nickiem podpisac.
          • eponak Re: Ja bym pociagnela problem dalej 22.04.09, 23:17
            O tym samym turzyco myślę i mówię. Olano mnie wczoraj kompletnie, a na rzeczowe
            pytania odpowiedź była w stylu: "Ten temat nie jest przedmiotem dyskusji/Nie
            zamierzamy się wdawać w przepychanki słowne". Poczytałam Forum o Forum
            podlinkowane przez elodię (dzięki! nie miałam pojęcia o jego istnieniu) i nie
            tylko my mamy problemy z modami. Szalenie spodobała mi się jedna wypowiedź czy
            sygnaturka o nieomylności administracji: "Jeśli wątek został skasowany to musiał
            łamać Regulamin." Jeśli my zostałyśmy upomniane, to na pewno złamałyśmy
            Regulamin. My się mamy stosować do wyimaginowanego regulaminu adminów, a oni
            mogą sobie dowolnie naginać regulamin. W efekcie dyskusji dowiedziałam się ich
            interpretacji, którą wysnuli na podstawie niejasnego punktu regulaminu.
            Butters, ja i inne dziewczyny piszemy to przede wszystkim do Ciebie: zastanów
            się nad przenosinami, bo w takiej sytuacji to można czuć i niesmak i brak
            bezpieczeństwa (a nuż jutro znowu zaczną się czegoś czepiać i będą kasować?). Na
            własnym forum będziesz mogła ustalić własne reguły zabawy i nikt nagle nie
            wejdzie nagle z buciorami do pokoju i powie: hola drogie panie, ale
            balkonetka.pl/ to wy linkować nie możecie. Przy przenosinach na pewno nie
            zostaniesz na lodzie i sporo osób z chęcią Ci pomoże. Będzie można również
            umieścić na jednym forum dział dla mniej i bardziej biuściastych i offtopy,
            czyli w końcu trzy fora gazetowe połączyć w jedno - ogólnobiuściaste.
      • quleczka Re: Dziewczyny, spokojnie:) 22.04.09, 23:27
        > Ale jedno jest pewne - nikt nikomu nie zakazał dalszych dyskusji o Balkonetce, o
        > sklepach, linkowania serwisów w postach, wyrażania opinii na ich temat itp. -
        > czyli działań, które stanowią podstawę funkcjonowania Lobby.

z tego co kojarze to odpowiedzi adminow byly mniej wiecej takie, ze jak przekaz
        pani kukulskiej "myje zeby pasta sensodyne" jest przekazem reklamowym to tak
        samo jest z "czytam portal balkonetka.pl" i ze posty z taka trescia moga zostac
        usuniete niezaleznie od tego czy jest to w sygnaturce czy w poscie

na tej zasadzie to niestety polowa dzialan lobby moze byc na dobra sprawe
        usunieta bo komus podpadnie zdanie "nosze stanik panache", choc mam nadzieje, ze
        admini az tak nierozsadni nie beda
        • turzyca Re: Dziewczyny, spokojnie:) 23.04.09, 01:17
          Reklama to jest zacheta skierowana do potencjalnych klientow do skorzystania z
          uslug lub produktu. Reklamowac moze sie wiec producent/uslugodawca. Moga to tez
          robic zaangazowani przez niego ludzie. Pani Kukulska dostala od firmy
          produkujacej paste i zlecenie i gratyfikacje. Ja nie dostalam ani od Mauzonki,
          ani od Kingi zarowno zadnego zlecenia jak i zadnej gratyfikacji. Co wiecej zadna
          z nich nawet mnie nie poprosila bym wspominala o ich projektach. Nie jestem tez
          w zaden sposob w nie zaangazowana. Czyli nie mozemy mowic o reklamie.
          Kwalifikowanie wyrazania opinii jako reklamy jest bronia obosieczna i mysle, ze
          administracja zdaje sobie z tego sprawe. Bo jesli mieliby byc konsekwentni
          musieli by usunac kilkaset tysiecy, jesli nie kilka milionow, postow.
          O tym ze ktos sobie zdal sprawe z tego, ze takie interpretowanie regulaminu jest
          zapedzaniem sie w kozi rog, swiadczy ostatni fragment mojej korespondencji z
          administracja (wciaz nie wiem z kim...), w ktorej to sygnaturka mowiaca o moich
          upodobaniach czytelniczo-ubraniowych zostala uznana juz nie za reklame, ale za
          spam. Znowu argumentacja jest taka, ze jesli interpretowac ja konsekwentnie, to
          usuniete zostac powinny wszystkie sygnaturki.

Cenie sobie wlasne slowo i jesli zobowiazalam sie przestrzegac zasad, to bede to
          robic. Ale musze te zasady znac, a chwilowo jestem strofowana za niestosowanie
          sie do zasad, ktorych nie ma w Regulaminie. :-o
          • thorrey Re: Dziewczyny, spokojnie:) 23.04.09, 06:38
            Turzyco,
            ja wczoraj rano dostałam znowu odpowiedź, że zakazane jest likowanie
            serwisów komercyjnych (czyli takich, na których umieszczone są
            reklamy).

Odpowiedziałam zatem, że w takim razie wszystko jest w porządku, bo
            w mojej sygnaturce nie ma (i nigdy nie było) żadnego linku.

Reasumując:
            Admini nie wiedzą czego chcą. Pierwszy list adminów do mnie mówił że
            nie wolno mieć w sygnaturce "treści komercyjnych", potem "reklamy" a
            teraz "linkowania". Trzy różne rzeczy. Żadna nie jest dobrze opisana
            w regulaminie.

Aha, i tego w forum juz nie kopiowałam, ale dwa razy prosiłam, żeby
            mi się ktoś podpisał pod mailem grożącym konsekwencjami, oczywiście
            bez skutku.

Tak jak Ty, też mogę się stosować do dowolnie głupich regulaminów,
            byle jasnych i czytelnych.

Jeśli zabropnione jest linkowanie do serwisów, w których umieszczone
            są reklamy, to pod taką definicję podlega m.in. Forum biuściastych
            (po kliknięciu na link lobby to pojawiają się reklamy Google.

To nie prościej po prostu jasno powiedzieć, że nie wolno załączać
            jakichkolwiek linków?
            • 987ania Re: Dziewczyny, spokojnie:) 23.04.09, 09:59
              Jak mail nie jest podpisany imieniem i nazwiskiem, to przecież to, może być
              jakaś podpucha. Anonimom-adminom nie odpisujmy!
              • turzyca Re: Dziewczyny, spokojnie:) 23.04.09, 10:11
                No wlasnie ja tez sie zastanawiam, czy to nie jest znow jakis Hieronim tudziez
                wiewiorki...
              • ciemnogrodzianka Re: Dziewczyny, spokojnie:) 23.04.09, 11:52
                Może warto byłoby przyjrzeć się nagłówkom maili
      • kotwtrampkach Re: Dziewczyny, spokojnie:) 25.04.09, 16:43
        butters77 napisała:

Mnie to trochę dziwi, bo zawsze traktowałam sygnaturki raczej jako
        > formę nawigacji (szybki przeskok na bloga Kasicy z wypowiedzi Kasicy), niż
        > reklamę (prawie nigdy nie zaglądam do "nieznanych" sygnaturek - traktuję je
        > wyłącznie jako skrót do znanych miejsc;)

o rany,ja ciągle klikam w sygnaturki! Ile ja świetnych miejsc poznałam dzięki nim..
        :-)
        i nawet jak parę robali złapałam, to nie żałuję, bo też znalzłam dużo fajnych rzeczy
    • adra_19 Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 11:26
      Anarchistyczna strona mojej osobowości się przebudziła. Aż sobie sygnaturkę w końcu założyłam. Wspieram cię, Mauzonko w walce o prawo do linkowania twojej niekomercyjnej strony, jaką jest balkonetka.pl.
      • adra_19 Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 22.04.09, 11:28
        A gdzie ta moja sygnaturka? Działa już?
        • adra_19 techniczne OT 22.04.09, 11:44
          Jak to jest z tymi sygnaturkami. Pojawia się toto od razu po ustawieniu, czy później? Bo nic mi się nie pojawia pod tekstem
          • luliluli Re: techniczne OT 22.04.09, 11:59
            spróbuj sie wylogowac i zalogowac od nowa;)
            • adra_19 Re: techniczne OT 22.04.09, 12:23
              Dzięki:D Mało intuicyjne jest to forum
      • a_girl Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 23.04.09, 00:56
        Po raz pierwszy w życiu mam sygnaturkę :D
    • winter76 Re: Zakazano mi linkować Balkonetkę w sygnaturce 23.04.09, 09:05
      Też w geście solidarności zmieniłam sygnaturkę ;)
    • kasiamat00 BTW, jeden przykład 23.04.09, 10:57
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=86228&w=86726477&wv.x=2&a=94414956
      Pytanie do ogółu - kto uważa, że to faktycznie nasza forumka wychwalająca pewną
      kawę, a kto - że "marketing szeptany" (piszę w cudzysłowach, bo z prawdziwym
      marketingiem szeptanym ma to mało wspólnego)?

A, nick jest na forum gazety od pół roku, miał podobne odpały (polecam
      wyszukiwarkę), jak rozumiem nim się administracja forum nie interesuje.
      • turzyca Re: BTW, jeden przykład 23.04.09, 11:11
        Bo administracja, wg wlasnych deklaracji, interesuje sie tylko, jak ktos im fakt
        zglosi.
      • kuraiko Re: BTW, jeden przykład 23.04.09, 11:53
        i poza tym to jest facet ;))))
    • mauzonka Profil Balkonetki na N-K 23.04.09, 12:13
      W ramach probiuściastej kolonizacji nowych internetowych obszarów;) założyłam dziś profil Balkonetce na Naszej-Klasie:
      nasza-klasa.pl/profile/22802635
      Będzie mi miło, jeśli dołączycie do grona znajomych:)

A co do afery o linki i promowanie blogów, to szczerze mówiąc, po przemyśleniu na spokojnie mam bardzo mieszane uczucia na temat administracji forum. Zwłaszcza po tym, jak zobaczyłam, jak w czasie pracy obsmarowują nas na Blipie:/ Zero szacunku do nas jako klientów ich usługi - a koniec końców, Agora zarabia na nas wyświetlając nam reklamy. Myślę, że nie ma już co się emocjonować - po prostu stopień okrzesania niektórych pracowników Agory odbiega od naszego. To podpisywanie się ksywkami w korespondencji z osobami podpisującymi się imieniem i nazwiskiem, jazda na Ty w odpowiedzi na mejle per "Państwo", ignorancja wobec wszelkich zasad logiki i wewnętrzenie sprzeczna argumentacja; do tego jeszcze wykluczające się interpretacje regulaminu prezentowane różnym osobom - po prostu żenada.
      • jul-kaa Re: Profil Balkonetki na N-K 23.04.09, 12:23
        wielkonocna szynka - cudne :))
        • jul-kaa Re: Profil Balkonetki na N-K 23.04.09, 12:24
          wielkAnocna oczywiscie...
        • kuraiko Re: Profil Balkonetki na N-K 23.04.09, 12:35
          też mnie to rozwaliło xD
          • elodia Re: Słuchajcie! 23.04.09, 12:47
            Ja bym to poruszyła na forum o forum.
            Bo raz, że - jak już wspomniałam - to mogła być reakcja na czyjeś
            zgłoszenie.
            Dwa - nie do końca pewne czy administracja, czy jeden trzepnięty
            administrator, albo też... jakiś hieronimwiewiórka:P
            Trzy - to może być pierwszy kamyczek, z któego zrobi się lawina!!!
            Cztery - dobrze będzie jak się inni forumowicze dowiedzą!
            Na forum o forum wielu forumowiczów z różnych forów zagląda.

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=299
            • mauzonka Re: Słuchajcie! 23.04.09, 13:12
              Elodia, to nie był jeden nadgorliwy admin; to jest pseudospójna strategia upupiania reprezentowana przez kilka osób zatrudnionych w Agorze i kilkoma kanałami.
              • turzyca Re: Słuchajcie! 23.04.09, 13:39
                Za jednym nadgorliwa osoba (moze za kilkoma) przemawia fakt, ze cala akcja
                prowadzona jest tak kretynsko. Zastanow sie - czy gdybys Ty byla odpowiedzialna
                za upupienie Cie, czy zabralabys sie do tego az tak glupio? To powolywanie sie
                na nieistniejace zapisy regulaminu, ten powalajacy brak logiki, ten brak
                dopracowania regulaminu tak, by umozliwial faktyczne upupienie. Dla mnie jest to
                akcja jednej lub moze paru osob.
                Moze niektorym krew nie doplywa do mozgu z przyczyn wrodzonych? ;)
                • mauzonka Re: Słuchajcie! 23.04.09, 15:27
                  Turzyco, a pamiętasz jak Gazeta.pl promowała Naszą-Klasę, pisząc o nowym niebezpiecznym fenomenie i tym, jak to ludzie nieodpowiedzialnie zamieszczają tam swoje dane osobowe? Trąbili o NK tak długo, aż ta wyskoczyła na pierwszą pozycję w polskim Internecie - a w końcu NK to jest konkurencja dla portali i portalików Agory.

Nie martw się, po prostu niektórzy w Agorze nie są najostrzejszymi kredkami w pudełku:)
      • sbarazzina Re: Profil Balkonetki na N-K 23.04.09, 17:33
        Zaprosilam :)

Ale dlaczego w opisie jest 'jesli masz duzy biust'? A co z
        malobiusciastymi? :)
        • luliluli Re: Profil Balkonetki na N-K 24.04.09, 08:31
          mauzonko, a może zmień na
          "jeśli masz biust" :D:D:D
          a poważnie - też uważam, że powinna być jakaś zachęta także dla
          małobiusciastych:)
      • nightsong Re: Profil Balkonetki na N-K 24.04.09, 10:37
        również wysłałam zaproszenie i profil będę polecać :)
      • sbarazzina Re: Profil Balkonetki na N-K 25.04.09, 10:16
        Dziekuję bardzo za zmiany!!!
    • ziireael W kwestii obaw o utratę wiedzy zebranej na lobby. 24.04.09, 00:54
      W kwestii obaw o utratę wiedzy zebranej na lobby.
      O ile mi wiadomo to każdy serwis ma obowiązek robienia backupów swojej bazy
      danych i przechowywania ich określoną ilość czasu (nawet do 2 lat). Nie wiem
      niestety czy fora gazety.pl pod to podchodzą, ale teoretycznie powinny.

p.s. Czy mówiłam ci już Mauzonko, że bardzo podobają mi się nowości wprowadzone
      na balkonetka.pl?
      • ziireael Re: W kwestii obaw o utratę wiedzy zebranej na lo 24.04.09, 01:10
        Skonsultowalam sprawe z kim trzeba i okazuje się, że muszą przechowywać logi.
        Backupy baz danych mogą, powinni na wszelki wypadek ale nie muszą :( Przepraszam
        za wprowadzenie w błąd.
        • prostokvashino Re: W kwestii obaw o utratę wiedzy zebranej na lo 25.04.09, 22:55
          Z puktu widzenia utrzymania - oni muszą mieć back-up. Jak by to padło kiedyś i nie mieli back-upu to by się pogrążyli.
          Back-up na pewno mają, pewnie nawet codziennie robią.
          Inną i najważniejszą kwestia jest to, że wcale nie muszą nam go udostępnić. A nawet jak by musieli zgodnie z prawem/regulaminem, to praktycznie weszłyśmy na ściezkę wojenną - oni mogli by skutecznie opóźniać udostępnienie.
          Ja bym też poważnie się zasatanowiła nad przeniesieniem for. Tym bardziej, że ktoś tu oferował bezpłatny hosting gdzie indziej
          • turzyca Re: W kwestii obaw o utratę wiedzy zebranej na lo 25.04.09, 23:58
            Myslisz, ze weszlysmy? My grzecznie nie linkujemy balkonetki. Ani Biubiu. Oni
            zaprzestali gimnastyki nad regulaminem. Obydwie strony beda teraz grzecznie
            udawac, ze nic sie nie stalo.
            A ogladajac to, co sie dzieje w necie i na forum (a pod wplywem wydarzen
            zaczelam sobie intensywniej ogladac), stwierdzam, ze my nawet nie bardzo
            placzemy sie w okolicach sciezki wojennej.
            • prostokvashino Re: W kwestii obaw o utratę wiedzy zebranej na lo 26.04.09, 08:28
              Chodizło mi bardzije o zaakcentowanie czego innego - oni nam nie udostępnią back-upów, a tym bardziej po to,żeby przenieść Lobby na inne forum.
              Dodatkowo rzeczą trudna bardzo było by wyciągnięcie z całego back-upu tylko i wyłącznie postów z Lobby. Żeby wyciągnąć z back-upu tylko część danych, trzeba cąły back-up odtworzyć na oddzielnej maszynie i z niego wyciągnąc (nie wiem jak) tylko to co na sby interesowało.
              Nie widzę jakoś tego. A tym bardziej, że są ludzie i ludziska. A admini pokazali się na pewno nie z rozsądnej i logicznej strony.
              Turzyco: to,że ty uważasz, że nie weszłyśmy na ścieżkę wojenną z adminami , nie oznacza, że oni tak nie uwazają. Przecież itak robimy po-swojemu, tylko ciut inaczej! To może wkurzać i to mocno, a na penwo niepewne siebie i małostkowe osoby.
              • turzyca Re: W kwestii obaw o utratę wiedzy zebranej na lo 26.04.09, 20:59
                Sa fora, ktore wyniosly sie z gazety i zabraly ze soba tresc (oczywiscie robiac
                kopie, a nie kasujac tutejszego forum), wiec technicznie sie da - zreszta
                doswiadczenia lobby sa poniekad zbackupowane w innych formach. Ale mysle, ze
                dopoki nie dostaniemy stanowczego zakazu traktowania lobby takze jako platformy
                wspolpracy ze sklepami albo nasza dzialalnosc nie zostanie w jakis inny sposob
                dramatycznie utrudniona, to bedziemy optowac za symbioza. Mysle, ze admini zdaja
                sobie sprawe, jaki ruch generuje lobby&co i wiedza, ze korzysci z naszego
                istnienia tutaj maja obydwie strony.
                A ze sie scielismy? Juz sie to pare razy zdarzylo, moze mniej widowiskow, ale
                jednak, my mamy swoje racje, admini maja swoje, nie zawsze musimy sie zgadzac,
                ale to nie oznacza od razu wojny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka