Dodaj do ulubionych

Problem ze stopami

14.06.09, 12:14
Dziewczyny pomóżcie,
Mam zdiagnozowane ostrogi piętowe, na razie rehabilitacja, ale rozważam
operację. Teraz chciałabym w ogóle móc normalnie chodzić, więc szukam w
Warszawie miejsca, gdzie można zrobić wkładki na miarę - mam dodatkowo lekkie
płaskostopie i dość dużą stopę, co bardzo komplikuje sprawę wkładek i obuwia w
ogóle.
I napiszcie proszę, czy zetknęłyście się w ogóle z takim problemem. Ja już
wiem tyle, że najgorszą ściemą w tym temacie są podpiętki z wyciętą dziurą.
Nie wiecie, czy w takich przypadkach poleca sie (oprocz wkladek) także
odpowiednie obuwie?
A może macie namiar na kogoś robiącego (ew. sprzedającego) buty a'la
ortopedyczne, ale wyglądające w miarę normalnie?
Obserwuj wątek
    • kryklu Re: Problem ze stopami 14.06.09, 16:34
      Nie mam ostróg póki co. Mam za to problemy krążeniowe nóg,
      przeciążone pięty (chodzę wyłącznie w płaskich butach) i nadwagę. A
      bardzo lubię chodzić. Przed 3-tygodniowym urlopem (=3 tygodnie
      intensywnego chodzenia) sprawiłam sobie podpiętki silikonowe:

www.allegro.pl/item654542958_podpietki_silikonowe_zelowe_na_ostrogi_pietowe.html

Duuuża różnica. Wyglądają subtelnie, a okazały się bardzo trwałe.
      Może spróbuj? :)
      • jul-kaa Re: Problem ze stopami 14.06.09, 20:15
        kryklu napisała:

> Nie mam ostróg póki co. Mam za to problemy krążeniowe nóg,
        > przeciążone pięty (chodzę wyłącznie w płaskich butach) i nadwagę. A
        > bardzo lubię chodzić. Przed 3-tygodniowym urlopem (=3 tygodnie
        > intensywnego chodzenia) sprawiłam sobie podpiętki silikonowe:
        > www.allegro.pl/item654542958_podpietki_silikonowe_zelowe_na_ostrogi_pietowe.html
        >
        > Duuuża różnica. Wyglądają subtelnie, a okazały się bardzo trwałe.
        > Może spróbuj? :)

Takie coś (podobna zasada działania) sprawiłam sobie na początku, a potem lekarz
        mi wytłumaczył, dlaczego takie cos to ściema :)
        Otóż ostroga piętowa faktycznie jest na pięcie. Ale nie ona boli, boli zapalenie
        rozcięgna podeszwowego będące skutkiem posiadania ostrogi. A to rozcięgło idzie
        od pięty do palców (a raczej do tej poduszki przed palcami) i przy każdym
        stąpnięciu się rozciąga. Podłożenie podpiętka nie pomaga, bo rozcięgło nadal się
        rozciąga i powstają kolejne stany zapalne. Pomagają wkładki mniej więcej takie,
        jak na na płaskostopie, bo podpierają całą podeszwę stopy :)
        To, co zalinkowałaś pomóc może przy bólach pięt, to fakt, ale raczej nie przy
        ostrodze.
        Uff, nie wiem, czy czegoś nie pokreciłam, to nie moja dziedzina :)
        • kryklu Re: Problem ze stopami 14.06.09, 21:46
          Bardzo ciekawe informacje.Nie miałam o tym pojęcia.Dziękuję, że
          zadałaś sobie trud wyjaśnienia mi tego.
          Życzę zdrowia :)
    • monika3411 Re: Problem ze stopami 14.06.09, 17:16
      Na forum Lobby Odzieżowe był kiedyś wątek o butach robionych na
      miarę. Nie wiem, czy na cokolwiek Ci się ten namiar przyda, ale oto
      on : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
      f=58541&w=93476095&a=93477247
      Życzę zdrowia :-)
    • turzyca Re: Problem ze stopami 14.06.09, 19:35
      Google sie klania, w Warszawie troche takich miejsc jest, a ze Warszawa jest
      duza, to nie wiem, czy np na Grochow:
      www.twoj-sklep.com.pl/2007.1/lokalizacja/ chcialoby Ci sie jechac.
      Jest tez cos na Zelaznej:
      katalog.pf.pl/Warszawa/Salon-Ortopedyczny-F8312614G0B280-m19.html
      Ta firma z Grochowa ma tez obuwie, wygladajace mniej wiecej normalnie. Jakie
      buty sa na Zelaznej - nie wiem, ale tez jest w ofercie.

Powodzenia w szukaniu. :)
      • jul-kaa Re: Problem ze stopami 14.06.09, 20:18
        turzyca napisała:

> Google sie klania,

Google już mi się ukłoniło :), znalazłam kilka miejsc, miałam na myśli raczej
        sprawdzone i godne polecenia.

Jak coś znajdę, to wrzucę. Może komuś się przyda (oby nie! to paskudna
        dolegliwość z deczka rujnujaca życie :))
    • brykanty Re: Problem ze stopami 14.06.09, 21:51
      W swoim czasie miałam podobny problem, ale na szczęście ustąpił. Żadne korki, wkładki i podobne mi nie pomagały. Jestem przekonana, że pomogły mi zabiegi - laser i ultradźwięki z wykorzystaniem jako mazidła jakiejś maści przeciwzapalnej (typu Voltaren czy Naproksen). Poza tym miałam włączone leczenie przeciwzapalne przez reumatologa, ale bóle pięt pojawiały się i znikały mimo brania leków, więc chyba ostatecznie ustąpiły właśnie po fizykoterapii. Tylko oczywiście nie następnego dnia po skończeniu serii zabiegów, ale jakoś miesiąc potem zorientowałam się, że mi czegoś brakuje - po prostu chodziłam swobodnie beż brania prochów przeciwbólowych, a przedtem miałam problem, żeby zejść z wysokiego krawężnika na jezdnię.
      Mam nadzieję, że sama rehabilitacja wystarczy i nie będziesz musiała mieć operacji.
      A dobre wkładki robiła kiedyś firma Drajmed na Poznańskiej 12, na odcinku między Wilczą a Hożą. www.drajmed.pl/ mam nadzieję, że nic się nie zmieniło.
      • jul-kaa Re: Problem ze stopami 14.06.09, 22:28
        brykanty napisała:

> W swoim czasie miałam podobny problem, ale na szczęście ustąpił. Żadne korki, w
        > kładki i podobne mi nie pomagały. Jestem przekonana, że pomogły mi zabiegi - la
        > ser i ultradźwięki z wykorzystaniem jako mazidła jakiejś maści przeciwzapalnej
        > (typu Voltaren czy Naproksen). Poza tym miałam włączone leczenie przeciwzapalne
        > przez reumatologa, ale bóle pięt pojawiały się i znikały mimo brania leków, wi
        > ęc chyba ostatecznie ustąpiły właśnie po fizykoterapii. Tylko oczywiście nie na
        > stępnego dnia po skończeniu serii zabiegów, ale jakoś miesiąc potem zorientował
        > am się, że mi czegoś brakuje - po prostu chodziłam swobodnie beż brania prochów
        > przeciwbólowych, a przedtem miałam problem, żeby zejść z wysokiego krawężnika
        > na jezdnię.
        > Mam nadzieję, że sama rehabilitacja wystarczy i nie będziesz musiała mieć opera
        > cji.
        > A dobre wkładki robiła kiedyś firma Drajmed na Poznańskiej 12, na odcinku
        między Wilczą a Hożą. www.drajmed.pl/ mam nadzieję, że nic się nie zmieniło.
        >

Oooo, właśnie o to mi chodziło, wybiorę się na Poznańską :) Mam już prywatne
        skierowanie na fizykoteraię, jutro idę do lekarza państwowego po skierowanie,
        potem rehabilitacja (priv to ponad 500zł). Mam nadzieję, że uda mi się dostać na
        terapię ultradźwiękami - gdzie taką miałaś? Na razie dowiadywałam się w MSWiA,
        ale "szefa nie ma, ja nic nie wiem", więc będę dzwonić, ponoć szef wraca jutro z
        urlopu.
        Znalazłam jeszcze takie cos: "Zabieg ESWT (od angielskiego: Extracorporeal Shock
        Wave Therapy) polega na wyzwalaniu szczególnego rodzaju wysokoenergetycznych fal
        akustycznych w specjalnych aparatach. Fale te przenikają do wnętrza ciała, gdzie
        skupiane są w miejscu choroby powodując efekt leczniczy."
        (szpitalspecjalista.pl/pl/?poradnia=ortopedia&page=eswt) Co o tym myślisz?
        A wkładki (na razie zwykłe) na razie mi pomagają o tyle, że w ogóle jestem w
        stanie chodzić (po domu, ale zawsze).
        Mam nadzieję, że uniknę operacji...
        Jeszcze raz dziękuję!
        • brykanty Re: Problem ze stopami 15.06.09, 09:44
          Nie jestem żadnym specjalistą, więc trudno mi się wypowiadać o skuteczności tej metody (ESWT), sama takich zabiegów nie miałam.
          Jeżeli chodzi o ultradźwięki, to chodziłam do przychodni, z którą nasza firma miała podpisaną umowę jako poradnią medycyny pracy, mieliśmy tam za darmo internistę, ginekologa, okulistę itp., ale za rehabilitację musiałam już płacić. To było kilka lat temu, ale wydaje mi się, że teraz cena za jeden zabieg to ok. 20 zł (taką cenę w cenniku ma Damian), zwykle bierze się serię 10 zabiegów.
          Przychodnia nazywa się Gadmed na Świętokrzyskiej 18 (między Jasną a Mazowiecką)
          tel. 022 829 93 52
          tel. 022 829 93 53
          tel. / fax 022 829 93 42
          e-mail: info@gadmed.com.pl
          www.gadmed.com.pl
          PONIEDZIAŁEK - PIĄTEK od 7:00 do 19.00,
          ale poszukaj też może w innych przychodniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka