Dodaj do ulubionych

Wakacje w UAE - ?

28.06.09, 23:43
Zamierzam po raz pierwszy zaszaleć i wyjechać do Dubaju tego lata. Czy któraś
z Was była i może udzielić jakichś rad? Np. jak nie zdechnąć z gorąca ;)
Jest to dla mnie trochę abstrakcyjne i wydaje się niemalże nierealne,
zwłaszcza, że po raz pierwszy lecę (!) sama. Obawiam się zgubienia drogi na
lotnisku i parunastu innych rzeczy.
Obserwuj wątek
    • czerwona_pomadka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 00:10
      Eeeee!
      Ja też się zastanawiam nad wakacjami w tym miejscu!
      I też jechałabym sama!

Masz już wykupioną wycieczkę? Leżenie czy zwiedzanie? Z jakiego biura lecisz?
      Widzę z Twojego nicka że chyba jesteśmy ten sam rocznik :) nie obawiaj się, ja
      rok temu leciałam pierwszy raz sama samolotem i świetnie dałam sobie radę :)
      • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 00:38
        Chciałabym lecieć last minute we wrześniu (najtaniej ;)), leżenie ze zwiedzaniem.

Się trochę jednak obawiam, bo a to mam w głowie lęk przed zgubieniem bagażu, a
        to przed zgubieniem wyjście/wejścia/przejścia, a to dojście do nie tego samolotu
        co potrzeba xD

A Ty kiedy byś chciała lecieć? ;)
        • pierwszalitera Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 01:06
          ametyst89 napisała:

> Chciałabym lecieć last minute we wrześniu (najtaniej ;)), leżenie ze zwiedzanie
          > m.

No tak, w tym roku ramadan przypada na czas między 21 sierpnia, a 20 września. Pamiętaj, że w tym czasie życie w ciągu dnia jest odrobinę ograniczone. Wiele sklepów zamyka wcześniej, imprezy i wycieczki dla turystów są też sprowadzone do minimum, a obsługa w hotelach może być trochę wolniejsza. Wszystko ożywa dopiero po zachodzie słońca.

> Się trochę jednak obawiam, bo a to mam w głowie lęk przed zgubieniem bagażu, a
          > to przed zgubieniem wyjście/wejścia/przejścia, a to dojście do nie tego samolot
          > u
          > co potrzeba xD

Ojej, takie możliwiości są ograniczone, do niewłaściwego samolotu cię raczej nie wpuszczą. ;-)
          • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 01:19
            pierwszalitera napisała:

>
            > No tak, w tym roku ramadan przypada na czas między 21 sierpnia, a 20 września.

Baaaaardzo Ci dziękuję za tą informację, jest mi potrzebna do pewnych planów ;)
            To już wiem, że będę musiała tak zaplanować swój wyjazd żeby ramadan akurat się
            wtedy kończył, kiedy mój pobyt będzie się zaczynał ;)

> Pamiętaj, że w tym czasie życie w ciągu dnia jest odrobinę ograniczone. Wiele
            > sklepów zamyka wcześniej, imprezy i wycieczki dla turystów są też sprowadzone d
            > o minimum, a obsługa w hotelach może być trochę wolniejsza. Wszystko ożywa dopi
            > ero po zachodzie słońca.

To mi nie przeszkadza ;)
          • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 01:19
            > Ojej, takie możliwiości są ograniczone, do niewłaściwego samolotu cię raczej ni
            > e wpuszczą. ;-)

To jest akurat pocieszające ;)
        • czerwona_pomadka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 11:35
          ja się nastawiam na podobnego typu wycieczkę, nawet ofertę mam upatrzoną, ale we
          wrześniu to ja mam sesję poprawkową...:P
          więc pewnie wybiorę się wcześniej.
          Nie obawiaj się podróży. Zawsze możesz zwrócić się o pomoc do pilota wycieczki,
          a od początku na lotnisku radzę Ci "złowić" wzrokiem kilka osób, które też lecą
          na Twoją wycieczkę (będziesz miała szanse je zaobserwować pewnie na lotnisku
          przy stanowisku biura podróży gdzie będzie trzeba się zgłosić na początku).
          A gdzie miałabyś międzylądowanie? Do Emiratów chyba latają przez Stambuł, albo
          Moskwę?
          • czerwona_pomadka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 11:38
            Nie dokończyłam zdania - po wyłowieniu osób z Twojej wycieczki po prostu
            "trzymaj" się gdzieś w pobliżu, obserwuj do którego przejścia wchodzą, gdzie
            nadają bagaż itp.
          • akna Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 11:40
            > A gdzie miałabyś międzylądowanie? Do Emiratów chyba latają przez >Stambuł,
            albo Moskwę?
            Obecnie Exim ma w swojej ofercie ZEA i latają bezpośrednio z Katowic.
            Aczkolwiek moim zdaniem lot trwający 6 godzin w samolocie czarterowym to
            niestety masakra.
            • czerwona_pomadka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 13:19
              Z Katowic?? oj to względnie blisko mnie ;)
              a mają objazdówki czy tylko wczasy?
              • akna Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 13:39
                www.eximtours.pl/index.php?pid=1221 Raczej pobytowo. Ale nie wiem co
                chcesz objeżdżać ;-)
                Zawsze można na miejscu wynająć samochód.
                • czerwona_pomadka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 14:21
                  Ja bez prawa jazdy :(
                  objeżdżać hmm...interesowałaby mnie wycieczka np. Emiraty+Oman a później
                  wypoczynek kilkudniowy :)
          • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 15:49
            czerwona_pomadka napisała:

> ja się nastawiam na podobnego typu wycieczkę, nawet ofertę mam upatrzoną, ale w
            > e
            > wrześniu to ja mam sesję poprawkową...:P
            > więc pewnie wybiorę się wcześniej.

Eeee no wiesz co :P Ja się zamierzam wybrać koło 20-tego września, licząć na
            minimalne ochłodzenie ;)
    • pierwszalitera Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 00:57
      Sama do Dubaju? Jako kobieta będziesz czuła się bezpiecznie, jednak musisz wiedzieć, że jesteś w kraju arabskim i możesz spotkać się ze ciekawskimi męskimi spojrzeniami. No i Dubaj nie nadaje się raczej na urlop typowo plażowy. Poza hotelem nie wypada występować w stroju kąpielowym. Także na ulicach strój powinien być stonowany i nie należy pokazywać zbyt wiele ciała. Zresztą ze względu na wysokie tempertury leci w pomieszczeniach i centrach handlowych na okrągło klimatyzacja, więc bluzeczki na ramiączkach itp, są i tak niewskazane. Warto mieć przy sobie jakiś sweterek. Dla niektórych te zmiany temperatur są bardzo męczące i łatwo też o przeziębienia. Uważać trzeba z fotografowaniem, pytać o zgodę, gdy chce się fotografować ludzi, muzułmanie są tu bardzo wrażliwi i kobiet, szczególnie tych tradycjonalnie pozasłanianych nie wolno w ogóle fotografować. Dubai nadaje się świetnie na zakupy, targowanie się we sklepach jest normalne. Jeżeli trafisz na ramadan, miesiąc postny, w którym hotele są zwykle trochę tańsze, musisz liczyć się, że poza hotelem nie będzesz mogła kupić niczego do jedzenia i picia do zachodu słońca. Nie robi się tam wyjątku nawet dla turystów. Acha, woda w butelkach jest tam dosyć droga. Za to czyściutkie hotele i zero komarów, albo podobnego robactwa. ;-)
      • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 01:05
        O muzułmańskich zwyczajach i islamie trochę wiedzieć muszę z racji posiadania
        kumpli Pakistańczyków ;)
        Dzięki za informacje dotyczące cen i robactwa :) (Nie znoszę komarów) Na zakupy
        baaardzo chcę się wybrać :D Może w końcu trafię na bransoletki dziecięce (bo
        tylko takie nie pospadają mi z nadgarstków).

Być może, o ile bardzo dobrze pójdzie, o mój komfort tam będzie dbał mój kumpel
        (który już zresztą zapowiedział, że nawet na terenie hotelu nie puści mnie w
        bikini ;))
        • pierwszalitera Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 01:12
          ametyst89 napisała:

Może w końcu trafię na bransoletki dziecięce (bo
          > tylko takie nie pospadają mi z nadgarstków).
          >

Z pewnością. Biżuterię to można kupować tam na kilogramy. Poczytaj sobie jednak gdzieś o zasadach targowania się, bo inaczej przepłacisz. Pierwsza cena wymieniona przez sprzedawcę jest zwykle o wiele za wysoka i nieadekwatna do wartości. I biżuterię kupuje zwykle też mężczyzna. Kobieta milczy, podziwia i potakuje aprobująco głową. ;-) Idź z kumplem na zakupy, sprzedawca potraktuje go bardziej na serio.
          • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 01:16
            > I biżuterię kupuje zwykle też mężczyzna. Kobieta milczy, podziwia i potakuje
            > aprobująco głową. ;-) Idź z kumplem na zakupy, sprzedawca potraktuje go
            bardziej na serio.

:D Dla mnie to na rękę w takiej sytuacji. Będę stać z boku i zgrywać niewinną,
            podporządkowaną. (a w duchu pękać ze śmiechu ;))
    • akna Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 09:21
      Ja byłam w Dubaju pod koniec października. Nie wyobrażam sobie pobytu tam w
      letnich miesiącach z uwagi na zbyt duże upały i wilgotność powietrza. Na to
      nawet klimatyzowane przystanki nie pomogą.
      Ja leciałam sama do Dubaju i się nie zgubiłam. Jest bezpiecznie, aczkolwiek
      spojrzenia hindusów, filipińczyków bywają natarczywe.
      Co do braku robactwa w hotelach to się nie zgodzę:P widziałam karaluchy zarówno
      w 5* Mariocie jak i w 3* w którym spałam.
      Jeśli chodzi o lotnisko - jest ogromne, ale jest też dobrze oznakowane i ciężko
      się zgubić.
      A co z wizą? Masz świadomość tego, że jeśli nie skończyłaś 30 lat to musisz
      składać wniosek wraz z ojcem/mężem/bratem o tym samym nazwisku?
      • quleczka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 10:07
        > A co z wizą? Masz świadomość tego, że jeśli nie skończyłaś 30 lat to musisz
        > składać wniosek wraz z ojcem/mężem/bratem o tym samym nazwisku?

a jak sie jest jedynaczka bez meza, a ojciec nie zyje to co wtedy? :)

z czystej ciekawosci...bo poki co akurat nie specjalnie mnie jakos do dubaju
        ciagnie ;)
        • akna Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 10:18
          Musisz poczekać do skończenia 30 lat :P
          A może masz innego męskiego członka rodziny (taaa genialne stwierdzenie :DDDD )
          o tym samym nazwisku. To są arabusy. Takie mają przepisy. Ja specjalnie w końcu
          wyrabiałam sobie nowy paszport na poślubne nazwisko.
          • quleczka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 10:33
            > A może masz innego męskiego członka rodziny
            >(taaa genialne stwierdzenie :DDDD ) o tym samym nazwisku.

czyli rozumiem, ze kazdy facet o moim nazwisku jest dobry, tak? :)

absurdalne...bo niby jak oni dojda, ze to jest czlonek rodziny :p

jesli to bylby na przyklad moj kuzyn :)
          • marciasek Re: Wakacje w UAE - ? 15.07.09, 15:24
            > A może masz innego męskiego członka rodziny (taaa genialne stwierdzenie :DDDD )
            > o tym samym nazwisku. To są arabusy.

Akna, z całym szacunkiem dla Twoich poglądów, uprzejmie Cię proszę o używanie
            nazwy Arabowie zamiast arabusy. :) Będzie się lżej czytało...
      • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 10:29
        akna napisała:

> Ja byłam w Dubaju pod koniec października. Nie wyobrażam sobie pobytu tam w
        > letnich miesiącach z uwagi na zbyt duże upały i wilgotność powietrza. Na to
        > nawet klimatyzowane przystanki nie pomogą.

Wrzesień wytrzymam ;)

> Ja leciałam sama do Dubaju i się nie zgubiłam. Jest bezpiecznie, aczkolwiek
        > spojrzenia hindusów, filipińczyków bywają natarczywe.

Tzn że mój kumpel nie ma wyboru i ma jechać ;)

> Co do braku robactwa w hotelach to się nie zgodzę:P widziałam karaluchy zarówno
        > w 5* Mariocie jak i w 3* w którym spałam.

Zła wiadomość.

> Jeśli chodzi o lotnisko - jest ogromne, ale jest też dobrze oznakowane i ciężko
        > się zgubić.

Dobra wiadomość.

> A co z wizą? Masz świadomość tego, że jeśli nie skończyłaś 30 lat to musisz
        > składać wniosek wraz z ojcem/mężem/bratem o tym samym nazwisku?

Dostałam informację, że wystarczy formularz zezwalający na podróż, podpisany
        przez któregoś z rodziców. Całą resztę załatwia biuro podróży podobnież.
        • akna Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 11:07
          Eee tam, mały robal nikomu jeszcze nie zaszkodził;-)
          Co do nazwiska- być może zmienili już przepisy wizowe. Dowiedz się,czy Cię nie
          skubną 2 razy za wizę.
          Z lotniska najlepiej wziąć taksówkę. Wprawdzie startowe jest wyższe niż później
          w mieście, ale po co kombinować. Jeśli będziesz jechać sama to wsadzą Cię do
          lejdis taxi. No i jest klima.
          Generalnie taksówki są podstawowym i niedrogim środkiem transportu w Dubaju.
          Wiem, że kończą metro, a może już ukończyli. Przejazdu autobusem komunikacji
          miejskiej po mieście nie polecam. Za dużo tych kolorowych i śmierdzą.*

* Tak, można mnie posądzać o rasizm, ale kto tam był przyzna mi rację :P
      • pierwszalitera Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 10:46
        akna napisała:

> Ja byłam w Dubaju pod koniec października. Nie wyobrażam sobie pobytu tam w
        > letnich miesiącach z uwagi na zbyt duże upały i wilgotność powietrza.

Jaka wilgotność powietrza? Chyba niska? Przecież Dubai, to kraj pustynny z bardzo małą ilością opadów, a od maja do października można spodziewać się temperatur około 40 stopni. Przy wysokiej wilgotności powietrza byłoby to dla nikogo nie do wytrzymania. To tak jak zachodnioeuropejskie lata, powyżej 25 stopni robi się duchota i sauna, że muchy padają, przy czym polskie, o wiele suchsze, bo kontynentalne 30-33 stopnie nie są aż takim problemem. Mimo tego zaleca się Europejczykom zwiedzanie Dubaju od listopada do kwietnia.

Co do karaluchów, to ogólnie panuje opinia o dobrych warunkach higienicznych w Dubaju. Ale może to trzeba widzieć w pewnej relacji? Bo dla ludzi, którzy znają sytuację w innych krajch turystycznych na przykład w Hiszpanii (Wyspy Kanaryjskie chociażby) Dubai, jak większość bogatych krajów muzułmańskich, będzie krajem wyjątkowo czystym. W ciepłym klimacie już tak jest, że robactwo inaczej się rozwija, tam nie ma mroźnej zimy, który zapobiega wiekszej eksplozji, jak w Europie.
        • akna Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 11:14
          > Jaka wilgotność powietrza? Chyba niska? Przecież Dubai, to kraj >pustynny z
          bardzo małą ilością opadów, a od maja do października >można spodziewać się
          temperatur około 40 stopni.

Mają średnią wilgotność powietrza na poziomie 50%. Co przy takich temperaturach
          jest masakryczne. Nawet w hotelu mieliśmy ostrzeżenie, aby nie otwierać okien
          ponieważ z powodu wysokiego stężenia pary mogą się włączyć zabezpieczenia
          przeciwpożarowe...

Co do karaluchów to tylko mówię, że były :-) ale nie można popadać w paranoję.

Dodam jeszcze, że poza Dubajem może być ciężko z plażowaniem. Zachciało nam się
          skorzystać z miejsca do plażowania nad oceanem Indyjskim i skończyło się to
          podjechaniem lokalnej policji. Na szczęście skończyło się na upomnieniu nas.
    • akna A i coś jeszcze 29.06.09, 11:25
      Wydaje mi się, że lepiej się wybrać do Dubaju za kilka lat. Póki co to jeden
      wielki plac budowy. Jak część z trwających inwestycji ukończą to dopiero będzie
      robić wrażenie.
      • ametyst89 Re: A i coś jeszcze 29.06.09, 15:46
        Decyzję ostatecznie uzależniam od kumpla :) Jeśli będzie mógł pojechać to jadę z
        nim. A raczej dojeżdżam do niego, a on do mnie. W końcu to jest jeden z mych
        głównych powodów podróży ;)
    • po.rzeczka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 16:30
      No sorry,ale te przepisy wizowe to by mi odebrały ochotę na pozostawienie tam
      jakichkolwiek swoich pieniędzy,gdybym kiedykolwiek nabrała ochoty,żeby tam jechać.
      • po.rzeczka Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 16:35
        Aż mi z nerwów jakieś dziwne zdanie wyszło. Ja wiem,że całego świata nie da się
        zmienić i przeciętni mieszkańcy nie mają na to wpływu,ale takie rzeczy to mnie
        odrzucają.Nawet jak im wystarczy podpis rodziców.I mimo,ze mnie to nie
        dotyczy,bo wiek już nie ten.
        • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 20:25
          Szczerze mówiąc to się przyzwyczaiłam. Chociaż było to ciężkie, bo nawet ze
          swoim dobrym kumplem na początku toczyłam wojny na tle religijnym i kulturowym.
          Mam tylko nadzieję, że mnie wpuszczą tam ;)
          • bebe.lapin Re: Wakacje w UAE - ? 29.06.09, 23:51
            > Szczerze mówiąc to się przyzwyczaiłam

Przepraszam ze ten, ale jak to-sie przyzwyczailas? Do traktowania kobiet do 30
            roku zycia jak dzieci? W sensie prawnym, bo w praktyce to pewnie przez cale zycie...
            Nic nie powiem, ale pomyslalam sobie dokladnie to, co porzeczka ...
            • ametyst89 Re: Wakacje w UAE - ? 30.06.09, 12:31
              Nie, przyzwyczaiłam się do tak wielkiej odmienności kulturowej i sama cieszę
              się, że się tam nie urodziłam.
              A jak w informacji biura podróży zobaczyłam tą wzmiankę o formularzu
              zezwoleniowym do podpisania rodzicom to parsknęłam śmiechem :P
              Kiedyś strasznie psułam sobie nerwy jak tylko czytałam/słyszałam o tamtejszych
              obyczajach. Obecnie nabrałam dystansu, bo nic przecież na to nie poradzę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka