bathilda
29.08.09, 14:46
Chciałabym nauczyć się trochę niemieckiego, którego się nigdy nie uczyłam. Na regularny kurs się nie zapiszę, potrzebuję czegoś bardziej elastycznego. Nie interesuje mnie nauka wg elementarza, nie planuję pisać po niemiecku. Najbardziej zależy mi na rozumieniu ze słuchu, potem na czytaniu i ew. na mówieniu.
Pierwsza myśl była taka, żeby sobie kupić jakąś płytę i słuchać jej w samochodzie. Ale ciężko mi coś wybrać w ciemno. Np. płyta do hiszpańskiego, którą mam teraz w CD ma nagrane tylko dialogi oryginalne. Fajne jak się już trochę rozumie i chce podszkolić wymowę. Ale do niczego dla początkującego - musiałabym mieć nagranego lektora w obu językach. Spotkała się któraś z Was z taką płytą /rozmówkami?
Drugą opcją byłyby oczywiście indywidualne lekcje, ale tutaj też potrzebowałabym kogoś kto ma z jednej strony przygotowanie do nauki a z drugiej jest elastyczny i pomysłowy, i nie będzie się upierał, żeby koniecznie robić rozdział po rozdziale i maglować gramatykę. Znacie może kogoś w Warszawie kto daje korki z niemieckiego dla dorosłych? I dojeżdża (Mokotów/Ursynów/Wilanów)?
A może macie inny pomysł - jestem otwarta na wszystkie fajne propozycje.