30.04.13, 06:05
Dostalam wlasnie list z ATO. Sa zmiany dla pracodawcow w wyskosci kontrybucji do 'super funds' dla pracownikow - mysle, ze wazne.
Oto one;
1 lipiec 2013 wzrost z 9% na 9.25%
1 lipiec 2014 wzrost z 9.25% na 9.5%
1 lipiec 2015 wzrost z 9.5% na 10%
1 lipiec 2016 wzrost z 10% na 10.5%
1 lipiec 2017 wzrost z 10.5% na 11%
1 lipiec 2018 wzrost z 11% na 11.5%
1 lipiec 2019 wzrost z 11.5% na 12%

Domyslam sie, ze w 2020 bedzie oficjalnym zakonczeniem systemu 'pension'???dla tych urodzonych powyzej jakies daty?
No i oczywiscie jak te podwyzki wbuduja w strukture kosztow wlasnych biznesy, ktore ciagana juz obecnie ledwie zipiac od 5-6 lat czyli od czasu GFC? Wiecej zatrudniania 'dochodzacych'? czy na 'czarno'
Ciekawa ustawa biorac pod uwage ogromny spadek dochodow w tym kwartale powodujacy niespodziewana dziure z budzecie o wysokosci 12 miliarow zamiast malego budzetu na plusie...

Wasze mysli/spostrzezenie - oprocz oczywistych - hurrra dostaniemy wiecej pieniedzy? Dla mnie to 'noz w plecy' dla malych przedsiebiorcow. Banki np; powinny placic 18% swoim pracownikom juz od paru lat...wedle dochodow.

Kan
Obserwuj wątek
    • narfi Re: Super 30.04.13, 07:06
      No, ale to przeciez zadna niespodzianka. Wiadomo bylo od dawna, ze to przyjdzie.
      Na poczatku lat 90-ch gdy Keating mial wprowadzic "super", bylo wiele krzyku, ze to zabije
      caly biznes i co? ... i nic, wszystko sie kreci juz 20 lat. Teraz skladki rosna 0.25% na rok , a przeciez na poczatku to bylo od razu 3%. No i trzeba pamietac, ze award wages wzrastaja proporcjonalnie wolniej wlasnie dlatego, ze skladki na "super" rosna z roku na rok.
      W pierwszym roku zwiazki zrezygnowaly z 3% wzrostu award wages, ktory sie nalezal, wlasnie dlatego, ze wprowadzono 3% "super", czyli wtedy pracodawcy nic nie stracili, no a potem podwyzki "super" byly rozlozone na wiele, wiele lat.
      Teraz mnie to juz nie dotyczy, ale wtedy zatrudnialem kilka osob i nie pamietam, zeby to mi jakas krzywde zrobilo.Jezeli teraz placisz komus $1000 na tydzien, to 0,25% oznacza $2,50 wiecej. Jakos to przezyjesz smile
      • kan_z_oz Re: Super 03.05.13, 14:10
        Niby nie jest to niespodzianka. Pytanie chyba bardziej bylo o w sumie o mysli na temat malo korzystnych czasow aby to wprowadzic. Byly rozne inne juz wprowadzone niedawno i wciaz nowe do wprowadzenia.
        Pewnie, ze przezyje...hle hle.

Okazuje sie, ze mam przy chalupie cale pole roznych chwastow jadalnych. Moge sie wiec pasc na lace.

Kan
        • janek_z_sydney Re: Super 03.05.13, 14:41
          >Pewnie, ze przezyje...hle hle
          ha, ha, ha tym bardziej, że te >$2,50 to będzie szło na Twoje konto a nie kogoś innego a to drugie >$2,50 pewnie na konto Twojego >chlopa?
          Tak więc wszystko zostanie w... rodzinie. Do not complain, Kan.
          A po za tym, to podoba mi się to nowe Twoje miejsce zamieszkania w QLD. Views, o wiele lepsze niż w zachodnich dzielnicach Sydney. Najpierw się zdziwiłem przeprowdzką, ale póżniej jak zobaczyłem te Twoje widoki, to zrozumiałem.
          • kan_z_oz Re: Super 05.05.13, 07:56
            Nie narzekam, jak mozna narzekac majac widoki z kazdego prawie okna w statki zacumowane na redzie czekajace do wejscie do Caloundra, wyspe Moreton az po Noosa???

I am very concerned and that would be for the very first time.

Nie wiem co to jest, ale ten rzad szykuje cos niemilego i obym sie mylila.

kan
            • janek_z_sydney Re: Super 05.05.13, 08:50
              >ten rzad szykuje cos niemilego
              A co innego mogłabyś się spodziewac od Rządu Labor Party?
              Zdaje się Rząd Howarda spłacił wszystkie długi w 2006 roku. Ale nastąpiła zmiana Rządu, Labor Party znowu rządzi i wzrost zadłużenia co roku się zwiększa... Poczekaj Kan jeszcze cztery miesiące do wyborów i do... zmiany rządu. Liberałowie znowu będą musiec wszystko naprawiac po swoich poprzednikach.
        • bogo200 mozesz zdradzic , ile wazysz przed pasieniem sie ? 03.05.13, 14:54
          kan_z_oz napisała: (...)
          >
          > Okazuje sie, ze mam przy chalupie cale pole roznych chwastow jadalnych. Moge si
          > e wiec pasc na lace.
          >
          > Kan
          • kan_z_oz Re: mozesz zdradzic , ile wazysz przed pasieniem 05.05.13, 07:41
            Prosze Cie uprzejmnie - 61kg. Nie ma z czego zrzucac i waze tyle samo od 20 lat.

Kan
    • bogo200 przynajmiej wiesz, na czy stoisz 03.05.13, 14:27
      ten rzad daje ci stabilosc, tego co bedzie, zero niespodzianek...!
      to, chyba dla twojego biznesu, dobra wiadomosc....smile!

kan_z_oz napisała:

> Dostalam wlasnie list z ATO. Sa zmiany dla pracodawcow w wyskosci kontrybucji d
      > o 'super funds' dla pracownikow (....)

> Wasze mysli/spostrzezenie (....)
      • kan_z_oz Re: przynajmiej wiesz, na czy stoisz 03.05.13, 14:51
        Stabilnosc to mam tylko i wylacznie temu, ze sobie sama w glowie poukladalam i nie majac wiekszych oczekiwan od rzadu, ani nikogo. Malo moze mnie wiec zaskoczyc.
        Jako jedno z wielu koleczek place podatki czyli powinnam wiedziec na co ida.

Nie udawaj naiwnego - jak idziesz do sklepu to nie wykladasz kasy i mowisz bierzcie wszystko i dajcie mi wszystko jedno co macie...ogladasz, wybrzydzasz i robisz fafy.

AU ma 3 miliony biznesow, zatrudniajace 5 milionow ludzi - wystawianie doopy na takowe poprzez rzad, czy tez jedna dwie fizdy, ktora prace wpisuja tylko jako punkt na resume mnie nie zadawala. Ww tez nie.

Maly biznes nakreca ten kraj, ktory nic juz obecnie nie produkuje. Twoja wiec byc moze panstwowa praca jest na tyle bezpieczna o ile jest mozliwosc aby sciagnac podatki z kogos. Malo kto juz sie ostal. Ja siedze na plocie, place min i czekam na zmiane rzadu...haha
        Po co mam sie wysilac???? jak to robilam za liberalow? Wiecej stresu i mniej zarabiac? Skad wiec wplyna pieniadze do budzetu - z budzetowki? Can't wait to see...

Kan
        • bogo200 przynajmiej wiesz, na czym stoisz...! 03.05.13, 15:12
          co w tym zlego...? to chyba dobry rzad, jak ci daje kalendarz zmian, na nastepne kilka lat..!
          mozesz sie przygotowac...!
          kan_z_oz napisała:

> Stabilnosc to mam tylko i wylacznie temu, ze sobie sama w glowie poukladalam i
          > nie majac wiekszych oczekiwan od rzadu, ani nikogo. Malo moze mnie wiec zaskocz
          > yc.
          • kan_z_oz Re: przynajmiej wiesz, na czym stoisz...! 05.05.13, 07:47
            Ok - koncze watek - nie ma sensu rownolegla dyskusja ktora mialby zaburzac forumowa homeostaze - poprostu bylam ciekawa czy ktos tez odbiera, ze 'tfurcza' obecnie ekonomia AU nie ma mozliwosci dalszego przetrwania i wg mnie szykuje sie ogromny 're-set'.
            Ale sorry za pierdniacie przed wczasem...hahaha

Kan
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka