Dodaj do ulubionych

Wątek out of CHAD

08.03.12, 17:59
Czytaliście ostatnio coś dobrego? Jakiś interesujący film obejrzeliście, sztukę wartą polecenia, albo wpadł wam w ucho album zasługujący na przesłuchanie?
Ja obejrzałem ostatnio "Arizona Dream" i po tym filmie zostałem miłośnikiem Kusturicy i Bregovicia (co za ścieżka dźwiękowa! próbka poniżej). A i obejrzałem w końcu "Co gryzie Gilberta Grape'a. Wiedziałem, że Depp to dobry aktor, ale nie przypuszczałem, że aż tak.
Z książek polecam "Łaskawe" Littella fikcyjny pamiętnik esesmana o czysto "fabrycznej" stronie holocaustu, a jak ktoś lubi fantasy/science fiction to "Lód" Dukaja. Obydwie to cegły po 1000 stron, także będzie czym myśli zająćsmile teraz czytam Postępowanie karne i przeplatam "Domem Ciszy" Pamuka.

www.youtube.com/watch?v=LqjktVjkrFk
Obserwuj wątek
    • caray Re: Wątek out of CHAD 08.03.12, 18:51
      Czytaliśmy smile
      "Zapiski z małej wyspy" Bill Bryson
      "Kolekcja piękności" Otto Whitney
      "Bierki" Marcin Szczygielski
      "Wodnikowe Wzgórze" Richard Adams
      "Ex libris. Wyznania czytelnika" Anne Fadiman
      To tak leży u mnie aktualnie na kupie czytanych książek. smile
      • waters123456 Re: Wątek out of CHAD 08.03.12, 20:54
        A ja próbuje przebrnąć przez Oblężenie Arturo Reverte. C iężko, ale lubię jego pisanie, szchy i tematyka morska, historia i cudowna literatura, długie złozone zdania, trzeba myśleć i czytać ze zrozumieniem.
        Chętnie sięgnę po 'dzieła", które polecacie.
        smile
    • panna.m.igotka Re: Wątek out of CHAD 08.03.12, 22:30
      Ja zaczytuję się literaturą faktu, a właściwie jedynie wyprawową. Lata 80'te i 90'te, wielkie wyprawy w najwyższe góry świata, zmagania z realiami komunistycznego świata i walka z własnym sobą w drodze na sam szczyt. Piękne opisy górskich krajobrazów, przemyślenia iście filozoficzne dotyczące istoty życia, psychologiczne aspekty ludzkich zachowań w ekstremalnych warunkach i chęć przekraczania własnych możliwości. Jak dla mnie to podręcznik, a właściwie instruktaż, że potrafię, mogę. Wciąga, przenika do wnętrza. Piękne, ludzkie i prawdziwe. Szkoda tylko, że tak mało o tych ludziach wiemy. Że nie mówimy, nie wspominamy sad
    • lolinka2 Re: Wątek out of CHAD 08.03.12, 22:56
      Aktualnie czytam Piramidę Mankella.
      Dobra, jak cały Wallander (którego dotychczas tylko oglądałam, a teraz zamierzam rozszerzyć znajomość o książki).
    • czasem_slonce_czasem_deszcz Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 07:03
      Lodowa cegła Dukaja stoi na moim regale od ponad roku i tylko na nią niesmiało popatruję od czasu do czasu. Taka gruba i gęsta, a czytanie długich tekstów ostatnimi czasy mi nie wychodzi. Koncentracja zero... Nie wiem, jak sobie z tym poradzić sad Brakuje mi czytania jak powietrza, ale nie mogę się skupić. A tak generalnie, to najbardziej potrzebuję teraz zwyczajnie dobrze napisanych, miłych, optymistycznych rzeczy. Może ktoś coś podpowie?
      A co do klimatów bałkańskich twórców, oglądałeś "Czarny kot, biały kot"? Szaleńczy, rozhulany, zabawny, baśniowy, czasem na granicy tzw dobrego smaku - wszystko naraz.
      • eydur8791 Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 09:46
        Ja, gdy miałem problemy z koncentracją, czytałem gazety. Nawet te najkrótsze artykuły. Złożone fabuły były nie dla mnie.
        Mam zamiar obejrzeć ten film tak jak całą resztę Kusturicysmile
      • czareg Re: Wątek out of CHAD 10.03.12, 08:04
        Właśnie odkurzyłem - "Lesio" Chmielewskiej - ciekawe czy nieznających realia PRL też rozbawia? Pierwszy raz czytałem jeszcze w podstawówce w trakcie jakiejś infekcji, bardzo zmarnowany. Do dzisiaj wspominam to jako jeden z najbardziej wesołych wieczorów/nocy w życiu ;P
        Na tapecie "Historia współczesnego Izraela' C. Shnidler, ciut wcześniej "Na zachód od Renu" W.C.C.Cavanagh (reporterska w stylu - trochę gorzej z klarownym przedstawieniem kolejności i miejsca zdarzeń) i "Kijów 1920" Lech Wyszczelski (sztabowa - precyzyjna ale męcząca w czytaniu).
        Poza tym audiobooki (spacerki z psem służą) - rozrywkowe, np. "Wyznania zakupoholiczki" czy Agata Christi.
    • poetkam Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 10:07
      Tak, czytacie coś interesującego, a nawet bardzo:

Przypadek to nie wszystko : moje życie psychologa społecznego Elliota Aronsona

Autobiografia tego znakomitego psychologa społecznego obfituje w ciekawe wątki z jego życia, zaciekawiły mnie zwłaszcza momenty, kiedy Aronson zmienia się z "brzydkiego kaczątka" (czyt. zakompleksionego i nieśmiałego chłopca) w poważanego i poważnego profesora psychologii. Książka daje nadzieję na lepsze jutro smile
    • xsenia Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 19:31
      tez niedawno odkrylam Pamuka, najpierw "Stambul", teraz "Nazywam sie czerwien", ale tej drugiej chyba nie skoncze, bo mam megadol z obnizka umuslowa i max wysilek dla mnie to kryminal, tak wiec kroloje prosty latwy i przyjemny Halan Coben
      • waters123456 Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 20:55
        A ja lubię Arturo Pereza Reverte. On pisze tak jedną książkę raz na 5 lat. Ostatnio dorwałam Oblężenie.
        Cięzki kaliber - historia wojen napoleońskich, oblężenia Kadyksu, marynistyka, szachy, strachy psychologiczne, zbrodnie nie w afekcie, ale z premedytacją, miłość, wojna, technika działania moździerzy i hałbic, skomplikowana ludzka psychika. Ciężko przez to przebrnać, ale walczę, choć mój stan ducha i intelektu nie jest w dobrej kondycji.
        Tak czy inaczej polecam np. Klub Dumas, (dzierwiąte wrota Polańskiego - spieprzone), Szchownica Flamandzka ( świetne), Batalista, Ostatni Templariusz, Cmentarzysko, Królowa Południa,
        a tak wogóle teraz modne są kryminały skandynawskie, pewnie kazdy czytał Millenium Larssona, Camille Lackberg, Edwardsona...
        Dostojewski Żeromski płaczą w grobach wink
        • eydur8791 Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 21:14
          Dostojewski to jeden z moich ulubionych pisarzy (choć nie znosił Polaków). Z klasyki ostatnio przebrnąłem przez "Czarodziejską Górę" Manna. Klasykę zawsze warto czytać, pomimo tego, że ciężko przez nią przebrnąć. A Reverte kiedyś przeczytam. Waters, jeśli jesteś miłośnikiem literatury hiszpańskojęzycznej - iberoamerykańskiej, a przypuszczam, że tak, to polecam Roberto Bolano "Dzicy detektywi". Genialna książka o poetach, literaturze i życiusmile
          • waters123456 Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 22:17
            Dziękuję za Bolano. Nie znam. Dotrę i przeczytam. Sama nie wiem czy jestem miłośniczką literatury hiszpańskojęzycznej. Może?. Jak byłam nastolatką, taką młodziutką to wpadła mi w ręce Terra Nostra C. Fuentesa - iberoamerykanistyka smile. Straszne zrobiła na mnie wrażenie. Po latach sciagnęłam z antykwariatu z W-wy, okazało się,ze jest to trylogia. próbowałam czytać i nie przebrnełam przez 30 pierwszych stron. Al wrócę kiedyś i xzmusze się.

teraz idę spać.
            Miłego weekendu wszystkim zyczę. smile
    • eydur8791 Re: Wątek out of CHAD 09.03.12, 21:21
      A skandynawskie kryminały czytam czasem. Wolę polskie np. Marka Krajewskiegosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka