Dodaj do ulubionych

podatek od spadku w Australii

26.11.13, 14:54
Witam. Poszukuję informacji na temat podatku, jaki może zapłacić obywatel polski od spadku pozostawionego mu przez zmarłego obywatela Australii (zamieszkałego w dacie śmierci w Australii). Chodzi o kwotę ok. 10.000 dolarów. Raczej spadkobierca nie zalicza się do osób zwolnionych od płacenia podatków. Spadkodawca to brat mamy spadkobiercy. Chodzi w szczególności o to, jaka w Australii obowiązuje stawka podatku i czy podatek trzeba zapłacić zarówno w Australii, jak i w Polsce, a jeśli tak -czy podatek w Polce liczony jest od sumy już pomniejszonej o podatek australijski, czy też ponownie od 10.000 dolarów. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Obserwuj wątek
    • szopen_cn Re: podatek od spadku w Australii 26.11.13, 23:46
      Nie mam pojecia o polskiej stronie takiej sprawy ale w Australi nie ma podatku od "spadkow".
      Nie ma rowniez podatkow od prezentow.

comparativetaxation.treasury.gov.au/content/report/html/11_Chapter_9-07.asp
      • milena-2006 Re: podatek od spadku w Australii 27.11.13, 19:07
        W Polsce obowiązuje podatek od spadków, uregulowany w ustawie o podatkach od spadków i darowizn. Może w Australii nazywa się inaczej, a może płaci się podatek od dochodu, bo to przecież jakiś dochód. Nie mam pojęcia. Moje pytanie wynikało z tego, że chodzą słuchy (ale nie wiem, jakie jest ich źródło), że jak ktoś otrzymał spadek w Australii -konkretnie chodzi o zapisaną sumę pieniędzy- to poniósł tak wysokie koszty z tym związane, że przewyższyły wartość tej sumy. Sam podatek spadkowy w Polsce nie jest aż tak wysoki, żeby przekroczył 100 % wartości spadku. Więc jeśli nie byłyby to koszty podatku w Australi, to może koszty przelewu tych pieniędzy do Polski? Moja znajoma otrzymała jakiś czas temu pismo z kancelarii prawnej w Australii, że została jej zapisana suma 10.000 dolarów i że ma czekać. Więc czeka. Na razie nic się nie dzieje, ale zastanawia się, czy podejmować w tej sprawie jakieś kroki, wykazywać inicjatywę, bo nie wie, czy przyjęcie tego spadku nie okaże się dla niej zbyt kosztowne.
        • kan_z_oz Re: podatek od spadku w Australii 28.11.13, 01:38
          Poczytaj tutaj;
          www.ato.gov.au/Individuals/Deceased-estates/In-detail/Executors/Managing-the-tax-affairs-of-someone-who-has-died/?default=&page=6#Tax_obligations_of_executors
          Gdyby link nie przeszedl - jest to ze strony ATO, pt:Tax obligations of executors

Role of executor
          An executor has certain taxation responsibilities on behalf of the deceased person and the deceased estate.
          Some of the responsibilities include:
          notifying us of the death
          lodging prior-year tax returns on behalf of the deceased person
          lodging a 'date of death' (final) personal tax return on behalf of the deceased person
          applying for a trust tax file number for the deceased estate if trust tax returns need to be lodged
          preparing and lodging trust tax returns for the deceased estate, if necessary
          making distributions to beneficiaries
          paying tax on behalf of certain beneficiaries.

Any tax liability that may arise from your role as executor is separate from your own personal tax liability.
          You do not include any of the income of the deceased person or deceased estate in your own personal tax return, except for any trust income you received as a beneficiary.

Wyglada na to, ze biuro/osoba zajmujaca sie spadkiem po pobraniu swoich wlasnych oplat oraz uiszczeniu podatku od calosci spadku - jest jasne, ze 10K jest czescia czegos wiekszego - przekaze reszte znajomej.
          Nie za bardzo widze aby cos moglo sie okazac zbyt kosztowne? Podatek od zero dochodu jest zero w kazdym kraju. Moze wiec niech poczeka jak prosza?

Kan
          • milena-2006 Re: podatek od spadku w Australii 28.11.13, 13:47
            Dzięki. Może faktycznie nie wygląda to aż tak strasznie, ale moja znajoma to starsza osoba i niezbyt zamożna. Nie zna się na prawie, ani podatkach. Nigdy też nie została w spadku żadnych pieniędzy, a tym bardziej z zagranicy. Boi się nieznanego, nieprzewidzianych wydatków. Swoją wiedzę na podobne tematy czerpie z telewizji, gazet typu Fakt oraz znajomych osób. Ktoś ją postraszył tymi wydatkami i teraz się biedna stresuje.
    • osmanthus Re: podatek od spadku w Australii 30.11.13, 07:45

Za Wiki:
      Inheritance tax
      There is no inheritance tax in Australia, with Australia abolishing what was known as death duties in 1979.[10] However, assets acquired from the estate may become subject to Capital Gains Tax

Nie ma podatku (w Australii) jezeli dziedziczysz gotowke.
      Nie mam pojecia jak skubia spadkowbiercow w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka