szopen_cn 01.06.09, 04:10 I zimno jest bez watpienia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
luiza-w-ogrodzie Pierwszy dzien urzedowej zimy 01.06.09, 04:38 Szopen, ogrzewanie wlaczyles? Ja wrocilam wczoraj wieczorem z medytacyjnego weekendu w Gorach Blekitnych i zaraz rozpalilam w piecyku. Od piatku na przemian pada i leje i tak ma byc do polowy miesiaca, choc prognoza pokazuje ze w dlugi weekend jest mniejsze prawdopodobienstwo opadow. Pleeese, niech deszcz ustanie na ten weekend, bo chce spedzic trzy dni w ogrodzie i plywajac w oceanie! Wiadomo, zaczal sie czerwiec, dzisiaj pierwszy dzien urzedowej zimy (do astronomicznej zostalo jeszcze ponad trzy tygodnie), za tydzien dlugi weekend, przed nami ostatni miesiac roku podatkowego i zwiazane z tym wyprzedaze i obnizki wszystkiego, w zwiazku z czym szykuje sie do zakupu zmywarki do naczyn oraz zimowych butow i ciuchow na wyjazd do Europy pod koniec roku. A poza deszczem na ogrodkach nic takiego sie nie dzialo, o czym Was zawiadamiam, pozdrawiajac Luiza-w-Ogrodzie .¸¸><(((º>¸¸.·´¯`·.¸¸><(((º>¸¸. Australia-uzyteczne linki Odpowiedz Link
szopen_cn Re: Pierwszy dzien urzedowej zimy 01.06.09, 05:10 luiza-w-ogrodzie napisała: > Szopen, ogrzewanie wlaczyles? Ogrzewanie juz ladnych kilka tygodni dziala. Cieply kraj podobno to jest. Klimatyzacja moze 2-3 tygodnie w roku a ogrzewanie 5 miesiecy. Z innych ciekawostek to w sobote do basenu w ogrodku wpadlem, woda zbyt ciepla juz nie jest. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Pierwszy dzien urzedowej zimy 01.06.09, 05:18 szopen_cn napisał: > Ogrzewanie juz ladnych kilka tygodni dziala. > Cieply kraj podobno to jest. Eee, nabrales sie na marketing ;o) > Klimatyzacja moze 2-3 tygodnie w roku a ogrzewanie 5 miesiecy. Przeprowadz sie na polnoc, bedziesz mial odwrotnie ;o) > Z innych ciekawostek to w sobote do basenu w ogrodku wpadlem, woda > zbyt ciepla juz nie jest. A u nas kurcze ocean mial 22 stopnie ponad tydzien temu - akurat wtedy gdy bylam chora! Czemu wpadles do basenu? Pozdrawiam z cieplych krajow ;oPPP Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
szopen_cn Re: Pierwszy dzien urzedowej zimy 01.06.09, 05:41 Czemu wpadles do basenu? Hmmm... Powiedzmy, ze zle noge postawilem wieczorem idac pompe wylaczyc... Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Pierwszy dzien zimy 01.06.09, 04:56 Podobno w Sydney ma byc tego roku lagodna zima (moze przezyja franzypany jakie posadzilam poznym latem?) i nie za duzo deszczu, zas na wiosne zapowiadany jest powrot El Nino: Sydneysiders can expect warmer than average winter days and little extra rain over the next few months while NSW farmers brace for the return of El Nino. The latest climate outlook from the Bureau of Meteorology flags warmer than normal days and nights this winter, with average rainfall expected along the NSW coast. This follows the wettest May in Sydney for six years and the biggest drenching in 12 years for much of the state's North-East. Luiza-w-Ogrodzie Mówił Kon Fu Tse: Chcesz być szczęśliwy kilka chwil? Upij się. Kilka lat? Ożeń się. Całe życie? Załóż ogród... Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Sydney: najbardziej mokry maj od 6 lat 01.06.09, 05:15 Wedlug Weatherzone w Sydney wlasnie mielismy najbardziej mokry maj od szesciu lat: Sydney has wettest May for six years Fakt, ze ogrodowe zbiorniki na wode mi sie przelewaja i odlaczylam je od zbiornika z pompa pompujaca wode zebrana z dachu. Trzeba teraz sadzic ile sie da, zima ma byc ciepla a na wiosne wszystko powinno ruszyc do rosniecia jak szalone. Zobaczymy co bedzie z tymi prognozami. Jaka jest u Was pogoda - zimno czy cieplo? Mokro czy sucho? Luiza-w-Ogrodzie Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu. Odpowiedz Link
szopen_cn Re: Sydney: najbardziej mokry maj od 6 lat 01.06.09, 05:47 luiza-w-ogrodzie napisała: > Zobaczymy co bedzie z tymi prognozami. Jaka jest u Was pogoda - > zimno czy cieplo? Mokro czy sucho? Zimno i wieje. Popadalo tydzien i to wszystko, tutaj na deszcz nikt nie narzeka. Odpowiedz Link
ratpole Re: Sydney: najbardziej mokry maj od 6 lat 01.06.09, 07:36 luiza-w-ogrodzie napisała: > Wedlug Weatherzone w Sydney wlasnie mielismy > najbardziej mokry maj od szesciu lat: Sydney has wettest May for six years > > Fakt, ze ogrodowe zbiorniki na wode mi sie przelewaja i odlaczylam > je od zbiornika z pompa pompujaca wode zebrana z dachu. Ja was nie chce martwic, ale wyglada na to, ze ludzkosc tak sie przejela globalnym ocipieniem, ze zbyt intensywnie mu przeciwdzialajac doprowadzila do zwichniecia klimatu w druga strone. Zimno jest niestety wszedzie w tym roku (przynajmniej do tej pory). Przewiduje kolejne kataklizmy, jak na przyklad gremialne pozbywanie sie wody nagromadzonej na okolicznosc susz doprowadzi wkrotce do nienotowanych powodzi hehehe A tymczasem przyczyna moim eksperckim zdaniem lezy tu: news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/8008473.stm Ecofreaks szykujcie duzo drzewa na rozpalke Slonca hehe Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Sydney: najbardziej mokry maj od 6 lat 03.06.09, 04:05 Jakie jeszcze kataklizmy przewidujesz? Kan Odpowiedz Link
ratpole Re: Sydney: najbardziej mokry maj od 6 lat 03.06.09, 04:11 kan_z_oz napisała: > Jakie jeszcze kataklizmy przewidujesz? W zasadzie nie przewiduje, bo to nie ja jestem hobbystycznym przewidywaczem kataklizmow. Cos mi sie tylko obilo o uszy o jeszcze jednym kataklizmie, ma to byc takie ostateczne rozwiazanie kwestii ludzkiej w 2012 roku. Mam wrazenie, ze niektorzy ze znanych mi forumowiczow przygotowuja sie mentalnie na to bezprecedensowe wydarzenie hehehe Poddenerwowanych mozliwa zaglada pragne podtrzymac na duchu optymistycznym zawolaniem "nie bylo nas, byl las, nie bedzie nas, bedzie las" i to niezaleznie od tego czy zbieralismy papierki na ulicy i oddawalismy do punktu skupu surowcow wtornych czy tez smiecilismy jak krejzi Odpowiedz Link
kan_z_oz Re: Sydney: najbardziej mokry maj od 6 lat 03.06.09, 04:48 ratpole napisał: > W zasadzie nie przewiduje, bo to nie ja jestem hobbystycznym przewidywaczem > kataklizmow. > Cos mi sie tylko obilo o uszy o jeszcze jednym kataklizmie, ma to byc takie > ostateczne rozwiazanie kwestii ludzkiej w 2012 roku. > Mam wrazenie, ze niektorzy ze znanych mi forumowiczow przygotowuja sie mentalni > e > na to bezprecedensowe wydarzenie hehehe > Poddenerwowanych mozliwa zaglada pragne podtrzymac na duchu optymistycznym > zawolaniem "nie bylo nas, byl las, nie bedzie nas, bedzie las" i to niezaleznie > od tego czy zbieralismy papierki na ulicy i oddawalismy do punktu skupu surowco > w > wtornych czy tez smiecilismy jak krejzi ODP: A to jestesmy na jednej fali...z dwiema poprawkami. Pierwsza - nie smiecilam zanim sie z ta teoria spotkalam i nie mam zamiaru zmieniac zwyczaju tylko dlatego, ze ewentualnie mogloby to nie miec wiekszego znaczenia, tez zreszta wychodzac z Twojego;Nie bylo Nas byl las...hihihihi. Druga dotyczaca 2012, moze byc tylko las, a moze byc las & us...hehehehe Pozdrawiam Kan Odpowiedz Link
kan_z_oz Sydney - zima 03.06.09, 04:58 Pies dostal juz swoj zimowy grzejnik przy lozku. A Ja wyciagnelam 'golfik' z szafy...oraz wciagnelam narciarsko/kanadyjskie skarpety na 'stopki'... Zycze jak najwiecej slonca. Kan Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Re: Sydney - zima 03.06.09, 06:15 Eee, do zimy jeszcze daleko. Ostatnio wrecz sie ocieplilo, wiec cieplejsze ciuchy wyjete w zeszlym tygodniu z gornej polki szafy czekaja na uzytkownikow. Od weekendu nie palilismy w kominku. Do poniedzialku/wtorku w dzien ma byc 20 stopni (w cieniu) a weekend bedzie sloneczny, wiec w sloncu pewnie przeprosze sie z t- shirtami... Idealna pogoda dla ogrodnikow! Pozdrawiam wszystkich marznacych Luiza-w-Ogrodzie Forum AUSTRALIA Odpowiedz Link
ratpole Re: Sydney: najbardziej mokry maj od 6 lat 03.06.09, 07:32 kan_z_oz napisała: > Druga dotyczaca 2012, moze byc tylko las, a moze byc las & > us...hehehehe To brzmi bardzo zagadkowo i podniecajaco hehehe Odpowiedz Link
iza42 Brisbane 05.06.09, 23:48 Polecam Brisbane, przynajmniej na te pore roku, jest super. Nie ma porownania z tym, czego doswiadczylam rok temu o tej samej porze w Auckland. Mielismy troche deszczu ale temperatury w ciagu dnia trzymaja sie powyzej 20 st, w nocy spada do 15 st, nie ma zadnej potrzeby ogrzewania domu, nie mamy ani jednego grzejnika. Troche za zimno biegac na bosaka wiec na gole nogi zakladam kapcie i jest cieplo. Spimy przykryci kocem, najzupelniej wystarcza. Po raz pierwszy od wielu, wielu lat nie marzne w zimie! No, coz w Cairns jest jeszcze lepiej ale lato maja tam nieciekawe, coz nie mozna miec wszystkiego Odpowiedz Link
amaroola Re: Brisbane 11.06.09, 13:41 >No, coz w Cairns jest jeszcze lepiej ale lato > maja tam nieciekawe, coz nie mozna miec wszystkiego niezupelnie ; lato jest tu fajniejsze niz np w centralnym queensland, jest chlodniej (temp niewiele ponad 30 C ) bo deszczowo Brisbane tez ma niezle goraczki w okolicach swiat, w Cairns tylko listopad jest paskudny Odpowiedz Link
iza42 Re: Brisbane 11.06.09, 22:58 amaroola napisała: > niezupelnie ; > lato jest tu fajniejsze niz np w centralnym queensland, > jest chlodniej (temp niewiele ponad 30 C ) bo deszczowo > Brisbane tez ma niezle goraczki w okolicach swiat, w Cairns tylko > listopad jest paskudny No tak ale w Brisbane mozna przynajmniej ochlodzic sie plywajac w morzu i korzystac z nadmorskiej bryzy spacerujac po plazy w Cairns strach to robic przez te trujace meduzy, pozostaje basen, cieply jak zupa lub wyjazd na rafe. Mam przyjaciol w Cairns, ktorzy tam mieszkaja i twierdza, ze najgorsze sa tam styczen, luty i marzec tak wiec w tym wzgledzie zdania sa podzielone. Nie mam osobistych doswiadczen bo w Cairns bylam tylko w zimie. Odpowiedz Link
luiza-w-ogrodzie Pierwszy tegoroczny szron 11.06.09, 00:57 Wyszlam poziewujac rano do ogrodu zeby nakarmic kury, ziewanie wyprodukowalo strasznie duze obloki pary i cos mnie tknelo zeby sprawdzic najzimniejszy kawalek trawnika, ktory okazal sie pokryty lekkim szronem! W sypialni bylo 12 stopni, nic dziwnego, ze mi sie tak dobrze spalo. Zatem w moim zakatku Sydney mamy lipcowa pogode w czerwcu - a ja jeszcze nie okrylam franzypanow przed mrozem, oby ich szlag nie trafil! Dzisiejszy komunikat weatherzone www.weatherzone.com.au/ mowi cos o "Big Chill" siegajacym az pod tropikalny Queensland i tak ma potrwac jeszcze ze dwa dni. Przy takiej pogodzie dnie sa sloneczne i suche, az przyjemnie poplywac albo pracowac w ogrodzie. Podobno na wzgorzach na polnoc od Melbourne spadl snieg a w QLD na wyzynach byly przymrozki... Luiza-w-Ogrodzie Pour vivre heureux vivons cachés - By żyć szczęśliwie, żyjmy w ukryciu. Odpowiedz Link
szopen_cn Re: Pierwszy tegoroczny szron 11.06.09, 04:11 U nas na szron sie nie zapowiada ale rano bylo +6C. Wprawdzie sloneczko swieci i ciut cieplej sie zrobilo ale nastepne 4 dni ma padac. Odpowiedz Link
osmanthus Re: Pierwszy tegoroczny szron 11.06.09, 11:48 Dzisiaj rano - 5 i wszystko biale od szronu. Dziwaczki szlag trafil ale gardenia w donicy pod drzewem lojowym wyglada ok. W pojemniku na wode pod rynna gruba warstwa lodu jeszcze o 10 rano. Brindabellas przyproszone sniegiem. Blekitne niebo i slonce. Zima w Canberze w pelni. Odpowiedz Link
adasssster Re: Pierwszy tegoroczny szron 11.06.09, 17:07 No i pięknie. U mnie jest lato 21 czerwca ale jakoś nie widze ciepła. Dzisiaj tylko 15 stopni. A swoją droga to jakie jednostki miar są w Australii. Odpowiedz Link
osmanthus Re: Pierwszy tegoroczny szron 11.06.09, 23:06 Jednostki miary sa takie jak w Polsce. Niemniej jednak ludzie kolo 50-tki beda wage podawac w stones & pounds a wzrost w stopach i calach i za cholere nie beda potrafili przeliczyc tego na kg i metry/centymetry. (wczoraj kolezanka oswiadczyla mi, ze wzy za duzo bo 140 funtow ...) Odpowiedz Link
iza42 Re: Pierwszy tegoroczny szron 11.06.09, 23:08 W niedziele pojechalismy na Sunshine Coast, bylo bardzo cieplo, na plazy siedzieli ludzie w kostiumach kapielowych i to jest u nas zima! Natepnego dnia udalismy sie w gory na poludnie od Brisbane, tak bylo troche chlodniej ale pieknie, slonecznie, potem odwiedzilismy Gold Coast, gdzie bylo cieplo i cudnie. Wczoraj jednakze temperatury oziebly, jest chlodniej zwlaszcza z rana i w nocy i chyba musimy zaczac rozgladac sie za jakims grzejnikiem. Szronu jeszcze nie widzialam i nie tesknie do niego. Odpowiedz Link
adasssster Re: Pierwszy tegoroczny szron 12.06.09, 08:15 No klimat mi sie podoba. Ciepło ciepło i jeszcze raz ciepło Odpowiedz Link