tropem_misia1 Re: przyjażń :) 20.10.09, 10:04 "..jeszcze łapię oddech z trudem chwytam go weż szybko moja rękę i powiedz mi co masz na sercu. Powiedz teraz ,a ja ci odpowiem. Jak mam ci pomóc?Mów! Za nim na dwanaście gnanych wichrem kwadransów ruszę w mą drogę bez końca" A.E.Housman Odpowiedz Link
bret.2 Re:czy wierzysz przyjażń ? 21.10.09, 13:35 Odpowiedz jest b. trudna dla tego ze w ogóle nie ma przyjaźni bezinteresownej i dla tego moja odpowiedz jest : i tak i nie. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Pomyśl o 21.10.09, 19:43 przyjaciołach z lat szkolnych. Te przyjaźnie sa najczystsze. Gdy ktoś wymaga pomocy,pomaga sie odruchowo i bezinteresownie,nie czekaja c na rewanż. Odpowiedz Link
bret.2 Re: Pomyśl o 21.10.09, 20:09 Ja myślałem trochę bardziej ogólnie.W badaniach naukowych natury ludzkiej ,są dowody na to ze człowiek od zarania dziejów jest nastawiony jednoznacznie egoistycznie i nasza podświadomość czuwa nad tym by kazde nasze działanie było ukierunkowane wyłącznie na nasze przetrwanie.Każdy odruch przyjaźni tez w podświadomości ma jakiś niuans egoistyczny.Przepraszam ale zgadzam się z takim twierdzeniem. Odpowiedz Link
tropem_misia1 okay, 21.10.09, 20:25 "Złożę mu propozycję nie do odrzucenia" i .."kiedyś poproszę cie o przysługę" jak mawiał Don Vito i coś w tym jest Odpowiedz Link
tropem_misia1 i wychodzi na to, 21.10.09, 20:26 że jesteśmy zwierzakami,częścią natury( akurat ja sama to głoszę) Odpowiedz Link
bret.2 Re: i wychodzi na to, 21.10.09, 22:03 Stworzono nas z materiału ,który w określonym czasie i otoczeniu bym dostępny. Wiec musieliśmy otrzymać instynkt samozachowawczy tego otoczenia żeby przeżyć. Natomiast później otrzymaliśmy świadomość istnienia i wolna wole (czyli odpowiedzialność za siebie)abyśmy mogli w przyszłości stać się homo sapiens. Odpowiedz Link
nu-nua Re: i wychodzi na to, 21.10.09, 22:40 Przyjazń jest znacznie trudniejsza od miłości.Tej ostatniej wystarcza oczarowanie,pierwszej natomiast zufanie budowane przez długie lata. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: i wychodzi na to, 22.10.09, 09:07 Nie wiem czy ja tu mogę o prawdziwej miłości pisać ,bo Bert z obłoków sprowadza na ziemię,ale oczarowanie nie wystarcza miłości. Zakochaniu tak Odpowiedz Link
super222 Re: i wychodzi na to, 22.10.09, 09:48 <Nie wiem czy ja tu mogę o prawdziwej miłości pisać, bo Bert z obłoków sprowadza na ziemię, ale oczarowanie nie wystarcza miłości. Zakochaniu tak> ufff misiaczku - bret.2 pragnie byś chociaż raz napisała poprawnie jego nicka. A potem...któż to wie. Odpowiedz Link
tropem_misia1 :))) 22.10.09, 10:32 Jestem bardzo straszą panią. Duża litera jest dla mnie objawem szacunku. Tak jak Cię,Tobie.. Tak mi wpojono i uparta jestem jak osioł nie tylko w tym względzie. Nic złego nie widzę w sprowadzaniu na ziemię.Nauka.Wiedza. Jak go zwał,tak go zwał.Po prostu Bert załatwi to co w wierszach opiewają ,o czy śpiewają...chemią))))dokładając instynkt przetrwania Odpowiedz Link
marii51 Re: :))) 22.11.09, 16:11 przyjazń-czy instynkt MATKI? przyjazń-czy instynkt MATKI? Odpowiedz Link
pia.ed Re: i wychodzi na to, 22.11.09, 21:13 A moze ktos zna kogos osobiscie, i zwraca sie do niego w postach po imieniu? super222 napisała: > bret.2 pragnie byś chociaż raz > napisała poprawnie jego nicka ... Odpowiedz Link
nu-nua Re: i wychodzi na to, 22.11.09, 23:44 Znam parę osób i prywatnie na gg piszemy sobie po imieniu.Jednak na forach uzywam nicków. Odpowiedz Link
marii51 Re: i wychodzi na to, 23.11.09, 14:30 "Nie żałuj czasu na przyjaźń - to droga do szczęścia. Nie żałuj czasu na marzenia - to pojazd unoszący Cię do gwiazd. Nie żałuj czasu na to, by kochać i być kochanym - to przywilej bogów. Nie żałuj czasu na rozglądanie się dookoła - dzień jest zbyt krótki na to, aby myśleć tylko o sobie. Nie żałuj czasu na śmiech - to muzyka duszy. " Odpowiedz Link
bret.2 Re: i wychodzi na to, 23.11.09, 18:38 Chyba trochę niepotrzebnie napadacie na super222,jej prawdopodobnie chodziło o to ze tropem misia nazywała mnie bert a mój nik brzmi bret.2 i to wszystko.Ja osobiście bardzie zwracam uwagę na tres niż na formę .Ale logos może razić.Nie ma w tym żądnych podtekstów,zapewniam. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re:czy wierzysz przyjażń ? 29.11.09, 17:32 Gdybym nie wierzył, to mnie by nie było w necie. Odpowiedz Link
blind_as_a_bat Re:czy wierzysz przyjażń ? 01.12.09, 08:53 Rzecz jasna, skrót myślowy. M.in. Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re:czy wierzysz przyjażń ? 01.12.09, 09:15 Super. Idę walić łebkiem w ścianę. Raz- może sie obudzę zupełnie. dwa- pojmę. trzy- włosy mi sie ułożą ech.... Odpowiedz Link
marii51 Re:czy wierzysz przyjażń ? 01.12.09, 12:11 ""czy wierzysz w przyjażń "" Nietoperek odpowiada - "Gdybym nie wierzył to nie byłbym tu w necie" - Odpowiedz Link
mala200333 Re: przyjażń :) 16.11.10, 22:05 Nie masz teraz prawdziwej przyjaźni na świecie; Ostatni znam jej przykład w Oszmiańskim powiecie, Tam żył Mieszek, kum Leszka, i kum Mieszka Leszek, Z tych, co to: gdzie ty, tam ja, - co moje, to twoje. Mówiono o nich, że gdzy znaleźli orzeszek, Ziarnko dzielili na dwoje; Słowem, tacy przyjaciele, Jakich i wtenczas liczono niewiele. O tej swojej przyjaźni raz w cieniu dąbrowy Kiedy gadali, łącząc swoje czułe mowy Do kukań zozul i krakań gawronich, - Alić ryknęło raptem coś koło nich. Leszek na dąb; nuż po pniu skakać jak dzięciołek. Mieszek tej sztuczki nie umie, Tylko wyciąga z dołu ręce: "Kumie"! Kum już wylazł na wierzchołek. Ledwie Mieszkowi był czas zmrużyć oczy, Zbladnąć, paść na twarz: a już niedźwiedź kroczy, Trafia na ciało, maca: jak trup leży; Wącha: a z tego zapachu, Który mógł być skutkiem strachu, Wnosi, że to nieboszczyk, i że już nieświeży. Więc mruknąwszy ze wzgardą odwraca się w knieję, Bo niedźwiedź Litwin miąs nieświeżych nie je. Dopiero Mieszek odżył... "Było z tobą krucho! - Woła kum. - Szczęście, Mieszku, że cię nie zadrapał! Ale co on tak długo nad tobą sapał, Jak gdyby coś miał powiadać na ucho?" "Powiedz mi - rzekł Mieszek - przysłowie niedźwiedzie: Że prawdziwych przyjaciół poznajemy w biedzie". Odpowiedz Link
pragata Re: przyjażń :) 17.11.10, 14:14 ...." W przyjażni pragniesz by cię rozumiano; w miłości by ci wierzono." Marcel Achard Odpowiedz Link