marii51 Re: Barbórka. 04.12.09, 11:08 Codziennych powrotów z pracy podziemnej do domu Barbórka to święto górnicze, dzień patronki górników Świętej Barbary. Dlaczego to właśnie Barbara opiekuje się górnikami? Rzeźba świętej Barbary błogosławiącej górnikowi Może dlatego, że gdy uciekała przed prześladowcami ukryła się w skale, która rozstąpiła się przed nią. Właśnie w Barbórkę możecie usłyszeć tradycyjną orkiestrę górniczą, na spotkaniach posłuchać opowieści o sztygarach i duchach gór a także podziwiać galowy strój górnika! Odpowiedz Link
marii51 Re: Barbórka. 04.12.09, 11:19 Ornontowice, 29 stycznia 2008 r. Wreszcie wyjeżdżamy Z podziemi kopalni, Znoszone ubrania Wnet zdamy do pralni. Ze śpiewem na ustach Pod ołtarz Barbary Każdy z nas się spieszy - Czy młody czy stary. Tu nasze oparcie To Barbara święta, W podziemiach kopalni O ludziach pamięta. Patronce górników Podziękować chcemy, Ile jej zawdzięczamy, To tylko my wiemy. Odstawimy lampy - (w górze słońce świeci) lub z góry śnieżek leci, pójdziemy na bramę do rodzin do dzieci. Z uśmiechem na ustach, Po strajkowym znoju, Do domów pójdziemy, Zaznamy spokoju. Wrócimy tu znowu Z podniesionym czołem, By fedrować węgiel Z wytrwałym mozołem. Podpisane wreszcie Są porozumienia, Koniec strajku nadszedł - Koniec upodlenia. A wieść ta radosna Niechaj w świat pogoni, Niech zawsze zwycięstwo Wszystkim w sercach dzwoni. poeta z poziomu 700m Odpowiedz Link
marii51 Re: Barbórka. 04.12.09, 13:38 GDYBYM TO JA MIAŁA GDYBYM TO JA MIAŁA SKRZYDEŁKA JAK GĄSKA, POLECIAŁABYM JA ZA JAŚKIEM DO ŚLĄSKA LECĘ PONAD GAJEM,LECĘ PONAD WODĄ. SZUKAĆ GDZIE TO JAŚKA SROGIE LOSY WIODĄ. PRÓŻNO DZIEWCZĘ GĄSKĄ,PONAD ZIEMIĄ LATASZ, NIE ODNAJDZIEZ JAŚKA W LASACH ANI W CHATACH. W CZARNEJ GŁĘBI ZIEMI JAŚKO TWÓJ PRACUJE, RAZEM Z GÓRNIKAMI CZARNY WĘGIEL KUJE. GWIAZDY MOJE GWIAZDY,DAJCIE SWYCH PROMYKÓW, WEZMĘ JE DLA JAŚKA,WEZMĘ DLA GÓRNIKÓW. DAJŻE MI SWYCH BLASKÓW,SŁONKO NA BŁĘKICIE, NIECH MÓJ JAŚKO GÓRNIK MA SŁONECZNE ŻYCIE. Odpowiedz Link