pia.ed 02.07.10, 21:53 Herbata z cytryną? Herbata z cytryną jest niezdrowa. Na szczęście dotyczy to tylko takiej sytuacji, kiedy cytrynę wrzucimy do szklanki lub filiżanki, w której jest torebka z herbatą (ekspresowa) lub fusy. Wtedy nieprzyswajalne aluminium zmienia się w łatwo wchłanialny cytrynian glinu, a wprowadzony w ten sposób do naszego organizmu metal odkłada się w różnych tkankach uszkadzając je (np. odkładając się w mózgu może prowadzić do choroby Alzheimera). Natomiast sama herbata, pomimo dużej zawartości aluminium, nie jest szkodliwa. Wręcz przeciwnie – znajduje się w niej bogactwo antyoksydantów, a glin występuje w postaci nieprzyswajalnej dla organizmu. Szczerze mowiac to nie bardzo rozumiem, skad sie bierze ten cytrynian glinu ... bo chyba nie z torebki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pragata Re: Rozne takie rady ... 02.07.10, 22:06 ...otóż to pia.ed, to b. podobnie jak ze szkodliwością ozonu,nie mam pojęcia komu zależy na szukaniu sensacji tam gdzie ich nie ma i straszeniu zmyślonym złem. Ogólnie powiada się,że życie niestety zdrowe nie jest.Żyjemy i chcemy żyć zdrowo i przyjemnie jednocześnie.I godzimy wodę z ogniem. Takie jet życie... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Rozne takie rady ... 03.07.10, 08:19 pierwsze słyszę słyszałam zawsze- zmarzłaś?Napij sie gorącej herbatki z cytrynką ale jak pisze Pragata - życie jest bardzo niezdrowe Odpowiedz Link
marii51 Re: Rozne takie rady ... 03.07.10, 17:17 pia.ed wyszukałam ... "Dodatek soku z cytryny powoduje, że nieprzyswajalny glin zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Dlatego lepiej unikać picia mocnej herbaty z dużą ...ilością cytryny... jeszcze to Wtedy ten glin zmienia się w cytrynian glinu a ten jest już łatwo wchłanialny do róznych tkanek, które zostają uszkadzane prwadzi do uszkodzen mózgu"````~~~~~~ to niby to samo- ale zacytowałam wyszukane bardzo dobrze ,że pojawił się ten tytuł wątku -[będziemy zbierać dobre rady ]- w deszczowy dzień - poszukam wcześniej już istniejących tu na forum rad Odpowiedz Link
marii51 Re: Rozne takie rady ... 03.07.10, 17:26 CO SIĘ GRYZIE na talerzu, uważnie poczytajmy .... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Rozne takie rady ... 04.07.10, 00:25 Zeby sie tylko te rozne rady dalo zapamietac ... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Rozne takie rady ... 04.07.10, 07:14 Ogórek + pomidor = utrata witaminy C- a ja często robie taka sałatkę. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Rozne takie rady ... 04.07.10, 10:03 tropem_misia1 napisała: Ogórek + pomidor = utrata witaminy C- a ja często robie taka sałatkę. Sa dwie mozliwosci. 1. Przestac robic taka salatke 2. Tego samego dnia zrobic cos z witamina C, i pilnowac zeby te dwa produkty nie kolidowaly wzajemnie. Odpowiedz Link
pragata Re: Rozne takie rady ... 04.07.10, 21:32 ...i też można inaczej: do sałatki używać ogórki kiszone,lub małosolne; wtedy każdy dietetyk wierny prawidłom takich zestawów będzie usatysfakcjonowany.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Rozne takie rady ... 04.07.10, 23:44 Jaka jest roznica miedzy malosolnymi a kiszonymi, bo chcialabym wiedziec co od paru dni jem Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Chyba 05.07.10, 07:30 małosolne to znaczy na półsłodko. Te z ziarenkami gorczycy na dnie słoika Odpowiedz Link
pia.ed Re: Chyba 05.07.10, 10:15 Robie ogorki dodajac kupionej w sklepie Przyprawy do ogorkow. Ogorki swietne, choc czasem za kwasne. No i musze jesc szybko, bo nie potrafie ich przechowac. Trzymam sloik w lodowce. Odpowiedz Link
kendo Re:skorzany fotel oczyscic 05.07.10, 10:21 moze podpowiecie czym,skora popielata,wiec nie wchodzi w gre cos z pigmentem kolorowym Odpowiedz Link
pragata Re:skorzany fotel oczyscic 05.07.10, 12:46 ....o rany, małosolne ogórki to takie zakiszone na jeden dzień, jeszcze zielone, a już pachną wspaniale i jak niepowtarzalnie smakują! Po 3 dniach w takie upały już mamy zwykłe,kwaśne ogórki... ...pia.ed, a może sama zakisisz sobie w domu? W ogródku zasiej koper,chrzan zapewnie kupisz(korzenie oryginalne,żywe),liście wiśni też znajdziesz gdzieś w ogrodzie, i to wszystko do słoja,zalać solanką - 1 łyżka na 1l. wrzątku. Zrobisz rano,następnego dnia masz małosolne( taka nazwa,bo mało soli ogórek zdąży wchłonąć przez dobę ) i jaki zapach po otwarciu słoja!... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re:skorzany fotel oczyscic 05.07.10, 20:46 Nie wiedzieć wszystkiego to dobra rzecz. Można się dziwić całe życie. Żech zacytuję:"Kto nie potrafi się dziwić ,ani zachwycać jest człowiekiem martwym, jego oczy zgasły"Ja często sie dziwuję Odpowiedz Link
pia.ed Ogorki malosolne 05.07.10, 23:01 pragata napisała: > ...pia.ed, > a może sama zakisisz sobie w domu? Ogorki kisze bardzo czesto ... zima tez ... Uzywam do kiszenia dlugie cieplarniane ogorki, ktore dziele na kilka czesci. Do malych ogorkow mam dostep tylko w sezonie ogorkowym. Kisze kilka dni, a potem szybko je zjadam ... Nigdy nie probowalam jesc po jednym dniu. Rzeczywiscie moje ostatnie ogorki zrobily sie za kwasne, choc pod koniec trzymalam sloik w lodowce. Niestety nie mam zadnej mozliwosci hodowania czegos "pozytecznego"w ogrodku, za wyjatkiem kwiatow, ale mam caly rok mozliwosc kupienia na rynku wszystkich potrzebnych produktow, za wyjatkiem lisci wisni, ktorych niestety nie widzialam od dziecinstwa .... czy nie da sie ich zastapic czyms, co rosnie w parku? Moze liscmi debu? Odpowiedz Link
pia.ed Jak siedziec przed komputerem ... 05.07.10, 23:51 Okazuje sie, ze wcale nie pod katem 90 stopni. Niestety ja musze tak siedziec, bo nosze okulary progresywne, i wygodne rozparcie sie przy biurku spowodowaloby, ze nie widzialabym dobrze ekranu. medycyna24.pl/czy-rzeczywiscie-powinnismy-siedziec-prosto-przy-biurku Odpowiedz Link
marii51 Re: Jak siedziec przed komputerem ... 06.07.10, 07:32 pl.wikipedia.org/wiki/Laptop~jejku- 135 ma być ? a nie 90? wyobrazić --hmmm , zaraz czyli trzeba kupić taki przenośny komp pod altanką , na grilowaniu w leśniczówce Odpowiedz Link
pia.ed Re: Jak siedziec przed komputerem ... 06.07.10, 19:14 marii51 napisała: zaraz czyli trzeba kupić taki przenośny komp> Dlaczego przenosny? Chcesz lezec na plecach, a komputer trzymac w gorze? Chyba wystarczy komputer stacjonarny, z odpowiednio ustawiona (na podporkach) klawiatura i monitorem. Najmniejsze obciazenie kregoslupa jest w pozycji lezacej na plecach, ale tak nie mozna przeciez spedzic calego zycia. Odpowiedz Link
pia.ed Brzoskwinia sprawia cuda ... 07.07.10, 10:55 Nigdy o tym nie slyszalam, ale teraz sprobuje... Jem obecnie duze ilosci swiezego ananasa i roznego rodzaju arbuzow, doloze do tego brzoskwinie. diety.odwazsie.pl//artykul560_Brzoskwiniowa_moc.html&cookie=1 Odpowiedz Link
pragata Re: Brzoskwinia sprawia cuda ... 07.07.10, 11:43 ...mmm, bardzo smaczna i obiecująca dieta,tez lubię.... Odpowiedz Link
pia.ed Jak zapobiegac wzdęciom brzucha ... 07.07.10, 12:51 Bede to musiala podeslac mojej znajomej, bo stale sie skarzy... Ja czasem mialam z tym problemy, ale teraz, kiedy zyje niemal na diecie owocowo-warzywnej, to problemy znikly bez sladu. Nie wiedzialam jakie sa przyczyny wzdec, no jedynie ze po grochowce ktorej i tak nigdy nie gotowalam, ale teraz dowiedzialam sie szczegolowo. www.medonet.pl/element-akcji-okresowej,artykul,726197,1586859,1,zywienie-w-zapobieganiu-wzdeciom- i-gazom-jelitowym,index.html Odpowiedz Link
marii51 Re: Jak siedziec przed komputerem ... 07.07.10, 17:17 wczoraj moje Zosieniątko kombinowało - i wciąż pytała "tatus' ja chce do babusi na kolanka - na rączki --a synek moj mowi nie da rady- bo babusia 200 kilometrow - widzicie- jaie to są kłopoty- widzę w kamerce moją najmlodszą wnusie- ona mnie i .......... brak ojjku... Odpowiedz Link
pragata Re: Ogorki malosolne 06.07.10, 17:51 ...zamiast liści wiśni można liście dębu,ale już lepiej chrzanowe się nadają... popróbuj smacznego, Odpowiedz Link
pia.ed Ogorki malosolne 08.07.10, 00:21 forum.gazeta.pl/forum/w,11207,113850219,,Malosolne_.html?v=2&wv.x=1 Tu jest dluga dyskusja na temat malosolnych, ale ktos napisal o kilku dniach ... Jak zrozumialam do malosolnych trzeba dac mniej soli, i chyba nieco inne przyprawy niz do kiszonych ... Odpowiedz Link