pia.ed 29.10.11, 00:28 opole.gazeta.pl/opole/56,35086,10554014,Moda_cmentarna___tegoroczne_nowosci_na_grobach__ZOBACZ_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mattos Re: Moda cmentarna ... Nowosci na grobach 29.10.11, 06:34 Mnie zastanawia, dlaczego ateiści i inni niedowiarkowie mają na cmentarzu krzyż na grobie? Jeśli ja w coś takiego jak krzyż za życia nie wierzę to, po co mi po śmierci krzyż albo pogrzeb katolicki? Odpowiedz Link
mattos Re: Moda cmentarna ... Nowosci na grobach 29.10.11, 06:39 INTERNETOWA KSIĘGA INTENCJI Odpowiedz Link
pia.ed Re: Moda cmentarna ... Nowosci na grobach 29.10.11, 18:50 Widzisz mattos ... to nie zmarly, ale jego rodzina o tym decyduje, bo inaczej nie wypada ... Niechby kogos pochowali bez ksiedza, to co by sasiadki powiedzialy? Moj ojciec byl w kosciele ostatni raz kiedy bral slub z moja mama, a wiec 50 lat przed smiercia. Nigdy nie chodzil do kosciola bo to go po prostu nie interesowalo ... szczegolnie, ze pare lat po slubie zostawil moja mame i zamieszkal (po slubie cywilnym) ze swoja druga zona, ktora byla panna kiedy sie poznali ... Oboje byli "wykleci" z Kosciola ... bo slub cywilny to nie slub - w oczach katolikow. Moja macocha tez religia sie nigdy nie interesowala, nawet przed smiercia w wieku ponad 80 lat ... ale tez ja pochowali po katolicku bo jakby inaczej.... Odpowiedz Link
mattos Re: Moda cmentarna ... Nowosci na grobach 29.10.11, 19:34 Mnie się wydaje że temu człowiekowi z krzyżem nie pasuje. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Moda cmentarna ... Nowosci na grobach 29.10.11, 21:35 mattos napisał: > Mnie się wydaje że temu człowiekowi z krzyżem nie pasuje. Nie wiem czy Religa byl wierzacy, wiec sie nie wypowiadam ... Natomiast nie moge sie nadziwic, ze w Polsce tylu ludzi chowaja z honorami wojskowymi ... nie tylko ludzi na wysokich stanowiskach rzadowych, ale nawet sportowcow ... jak np. byla reprezentantke Polski, zamieszkala na stale w Australii, ktora zostala pochowana w niewielkim miasteczku na wschodzie Polski w asyscie kompanii honorowej Wojska Polskiego. W Szwecji nie bylo takiej pompy nawet kiedy zamordowany zostal premier Szwecji, Olof Palme. Mial skromna uroczystosc cywilna, a jego grob nie wyroznia sie od grobow zwyklych smiertelnikow... stoi na nim owalny kamien, i to wszystko. Odpowiedz Link
mr.sajgon Pytanie 29.10.11, 23:06 a w jakich godzinach jest teraz trendy zejscie z tego padolu lez ? Ktos to uzgodnil z pierwsza dama ? Odpowiedz Link
mattos Re: Moda cmentarna ... Nowosci na grobach 29.10.11, 23:11 Profesor Religa do końca głosił niejednokrotnie pogląd, że jest ateistą. Żyję dalej, staram się żyć normalnie. Zakładam, że jeszcze pożyję. Ale też nie czepiam się życia kurczowo. Jestem ateistą. Obserwacja życia i doświadczenie lekarskie utwierdzają mnie, że Boga nie ma - mówi w rozmowie z "Dziennikiem" Zbigniew Religa. Źródło.................. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Moda cmentarna ... Nowosci na grobach 29.10.11, 23:53 mattos napisał: Profesor Religa do końca głosił niejednokrotnie pogląd, że jest ateista ... Moze nawrocil sie na lozu smierci? A moze dla Kosciola bylo wazne pokazac, ze taki slawny czlowiek byl katolikiem, bo przeciez bez watpienia zostal kiedys ochrzczony ... albo rodzina zadecydowala o katolickim pogrzebie? Odpowiedz Link
pia.ed Zycie towarzyskie na cmantarzach dawniej ... 30.10.11, 00:58 Dzisiaj tez kwitnie ... katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,10554912,Przed_wiekami_na_cmentarzach_kwitlo_zycie_towarzyskie.html Odpowiedz Link