Dodaj do ulubionych

Defragmentacja dysku

02.03.13, 11:42
Dostalam taka rade NA INNYM FORUM, tylko nie widzę AKCESORIA ...Prosze o pomoc.

U mnie ze START > PROGRAMY > AKCESORIA > wybrać funkcje na rozwinięciu.

Defragmentacje sie powinno robic co góra kilka miesięcy. Bo to przyspiesza działanie komputera. Bo defragmentacja porządkuje - łączy poszatkowane pliki w całość!
Bo komp nawet jednego pliku nie zapisuje w jednym miejscu! Jeden plik może być we fragmentach rozrzucony w wielu miejscach dysku. Tylko te części maja ten sam kod identyfikacyjny.
Obserwuj wątek
    • dwa-filary Re: Defragmentacja dysku 02.03.13, 17:55
      Klikaj:
      1.Start
      2.wszystkie programy/ rozwinie ci się cała lista
      3.wyszukaj akcesoria, kliknij i znów rozwinie ci się lista
      4.Kliknij na narzędzia systemowe, znów się otworzy lista
      5. znajdź defragmentacja dysku, otworzy ci się okno, kliknij na defragmentuj i poczekaj do końca, aż samo się zakończy. Powodzenia smile
      • pia.ed Re: Defragmentacja dysku 02.03.13, 19:40
        Znalazłam nareszcie akcesoria pod programami a ja szukałam na paskach na gorze wink
        No to jeden problem z głowy ...

dwa-filary napisała:
        > Klikaj:
        > 1.Start
        > 2.wszystkie programy/ rozwinie ci się cała lista
        > 3.wyszukaj akcesoria, kliknij i znów rozwinie ci się lista
        > 4.Kliknij na narzędzia systemowe, znów się otworzy lista
        > 5. znajdź defragmentacja dysku, otworzy ci się okno, kliknij na defragmentuj i
        > poczekaj do końca, aż samo się zakończy. Powodzenia smile
      • pia.ed Re: Defragmentacja dysku 02.03.13, 21:01
        Tym razem nie było żadnego problemu. Szybko doszłam do defragmentacji, i okazało się,
        ze na moim komputerze defragmentacja dysków odbywa się automatycznie
        każdej środy o godzinie 01 00 ... wink Jutro sprawdzę, czy syn ma tak samo.

Serdeczne dzięki, dwa-filary ... świetnie wytłumaczyłaś.
        • dwa-filary Re: Defragmentacja dysku 02.03.13, 21:25
          Nie ma za co, polecam się na przyszłość smile
          • pia.ed Rozciagniety monitor 12.03.13, 02:17
            Okazuje sie ze u syna defragmentacja dysku odbywa sie automatycznie
            raz na tydzień, tak jak i u mnie.
            Bedac u niego dzisiaj zobaczyłam, ze jego ekran (panoramiczny) jest chyba za bardzo rozciągnięty na boki, bo kolka przypominają troche elipsy ... Jak to nastawić?
            Poza tym zauwazylam, ze na gorze nie ma wszystkich pasków ...
            Prosze o pomoc.
            • dwa-filary Re: Rozciagniety monitor 12.03.13, 12:45
              Jaką ma przeglądarkę ?
              • pia.ed Re: Rozciagniety monitor 12.03.13, 16:20
                Ma Windows7 i Mozarila jak ja...
                • dwa-filary Re: Rozciagniety monitor 12.03.13, 23:23
                  Musisz wejść w ustawienia Mozilli i tam ustawić paski, aby były na wierzchu. Co do rozciągniętego pulpitu toteż w ustawieniach, ale dokładnie Ci nie powiem, bo ja działam w Chromie i jest troszke inaczej
                  ******************************************************************
                  Interesuje mnie przyszłość,bo tam zamierzam spędzić resztę życia.
                  https://i45.tinypic.com/2vwwpwx.jpg
                  • pia.ed Re: Rozciagniety monitor 13.03.13, 00:39
                    A jak wejsc w USTAWIENIA? W ktorym miejscu one sie znajdują?

Moj syn ma takze i Chrom, wiec może tam wejsc i ustawić ...
                    Ja zresztą tez mam Chrom którego nie uzywam, ale mam ...
                    mogę najpierw potrenować u siebie, a potem podać ten sposób synowi.

Oboje mamy wszystko po szwedzku, stad wynikaja czasem problemy ze zrozumieniem instrukcji po polsku.

dwa-filary napisała:
                    > Musisz wejść w ustawienia Mozilli i tam ustawić paski, aby były na wierzchu. Co
                    > do rozciągniętego pulpitu toteż w ustawieniach, ale dokładnie Ci nie powiem, b
                    > o ja działam w Chromie i jest troszke inaczej
                    > ******************************************************************
                    > Interesuje mnie przyszłość,bo tam zamierzam spędzić resztę życia.
                    > https://i45.tinypic.com/2vwwpwx.jpg
                    • dwa-filary Re: Rozciagniety monitor 13.03.13, 09:46
                      W Chromie;
                      1.Na monitorze- góra, prawy róg jest kwadracik z kreskami/ to są ustawienia/ kliknij.
                      2.Otworzy Ci się okno , znajdź ustawienia kliknij
                      3.zaznacz ptaszkiem-zawsze pokazuj pasek zakładek i już smile

Co do rozciągniętego ekranu to :
                      1. Start
                      2. Panel sterowania
                      3. Ekran
                      4.poszukaj- dopasuj rozdzielczość i ustaw według własnych wymagań. U mnie jest to pasek suwakowy. Ja mam 1366 x 768 /zalecane/
                      • pia.ed Re: Rozciagniety monitor 13.03.13, 10:32
                        1. Mam kwadracik z kreskami, otwierają sie USTAWIENIA,
                        ale to nie sa "ustawienia" ktore widzialam na innych wyszukiwarkach,
                        (chociaż teraz nie mogę ich znaleźć).

To jest cala strona z instrukcjami jak ustawić rozne funkcje.
                        O paskach nie ma ta ani słowa ...

Ja widze w pamieci jak takie cos powinno wygladac.. niewielka rubryczka z ptaszkami.
                        Taka mialam chyba znalezc?

2. Tego jeszcze nie probowalam ... ja tez mam caly czas problem z rozmiarami ekranu
                        i wiem ze bylam na tej stronie.

Napisz czy jest roznica w podanych przez Ciebie cyfrach, 1366 x 768,
                        w przypadku ekranu prostokątnego?
                        Ja taki chciałam wiec kupiłam używany, a syn dostał moj nowy
                        panoramiczny .
                        • pia.ed Re: Rozciagniety monitor 13.03.13, 10:37
                          Jeszcze jedno pytanie ... Dalej na temat "zapchanego" dysku D
                          u mojego syna.
                          Ja wiem, ze on ma ZDJECIA, choć może nie powinien mieć ... wink

Czy mozna z tego dysku ściągnąć wyłącznie zdjęcia
                          i mieć je zawsze na rezerwowym dysku?
                          Da sie te zdjecia jakos odlaczyc od pozostalej zawartosci dysku D?
                          • dwa-filary Re: Rozciagniety monitor 13.03.13, 11:25
                            Tak, można zdjęcia zapisać na zewnętrznym dysku i wykasować z dysku C. Zawsze masz dostęp do zdjęć
                        • dwa-filary Re: Rozciagniety monitor 13.03.13, 11:30
                          O paskach nie ma ta ani słowa ..

Jest, przy widoku
                          • pia.ed Widok? Moze mi brakuje jakiegos paska? 13.03.13, 12:01
                            Wracam do pytania.
                            Czy rzeczywiscie ma sie pokazać cala strona z instrukcjami,
                            czy u Ciebie pokazuje sie tylko MALA TABELKA,
                            gdzie można odhaczyć?

Nie widzę nigdzie, a patrze na moje linki na gorze, słowa widok ...
                            Tego slowa nareszcie sie nauczyłam, bo szwedzkie "visa" = "pokaż, wskaż"
                            bylo mi trudno skojarzyć z polskim "widok".

dwa-filary napisała:
                            O paskach nie ma ta ani słowa ..
                            >
                            > Jest, przy widoku
                            • dwa-filary Re: Widok? Moze mi brakuje jakiegos paska? 13.03.13, 14:33
                              Pia, jak już otworzysz kwadracik z paseczkami to otworzy ci się strona z np nowe okno, , zakładki powiększenia itd.Tutaj też musisz odszukać Ustawienia, znów otworzy Ci się strona na której mniej więcej w połowie Wyglądprzepraszam napisałam przedtem widok, i tu zaznaczasz pitaszkiem, że zakładki mają być zawsze na wierzchu
                              • marii51 Re: Widok? Moze mi brakuje jakiegos paska? 15.03.13, 13:20
                                o dziewczyny wy moje-
                                zachciało się ciachania dysku-
                                • marii51 Re: Widok? Moze mi brakuje jakiegos paska? 15.03.13, 14:12
                                  teraz jet ogromna wygoda-
                                  chcemy mieć mniej na dysku
                                  wewnętrznym -kupujemy dysk przenośny - tam wpakowujemy wiele rzeczy np zdjęć --rodzinne video itp
                                  • pia.ed Extern hårddisk 15.03.13, 14:42
                                    Marii, właśnie dziś byłam w sklepie z takimi dyskami ... bo nie mam głowy
                                    aby dalej coś kombinować uncertain Mam całkowity zastój w szarych komórkach.

Musze się zdecydować na pojemność extra dysku. A jaki TY masz?
                                    • marii51 Re: Extern hårddisk 15.03.13, 14:56
                                      www.ceneo.pl/PenDrive
                                      wsrod tych mojego nie ma- i nie mogę odczytaćmaciupeńkie cyferki ,ani nie pamietam -co powiedział syn
                                      • marii51 Re: Extern hårddisk 15.03.13, 15:12
                                        podłączyć łatwo
                        • dwa-filary Re: Rozciagniety monitor 13.03.13, 11:33
                          Napisz czy jest roznica w podanych przez Ciebie cyfrach, 1366 x 768,
                          w przypadku ekranu prostokątnego?
                          Ja taki chciałam wiec kupiłam używany, a syn dostał moj nowy
                          panoramiczny .

Ja mam panoramiczny. W prostokątnym- metodą prób i błędów, zawsze można wrócić
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka