Dodaj do ulubionych

Polska potęgą!

30.12.13, 10:51
W ciągu najbliższych 9 lat awansujemy do grupy 20 największych gospodarek na świecie (G20) - prognozuje Centre for Economics and Business Research (CEBR).
wyborcza.biz/biznes/1,100969,15200538,CEBR__Polska_stanie_sie_20__najwieksza_gospodarka.html
Obserwuj wątek
    • skuter44 Re: Polska potęgą! 30.12.13, 15:51
      Prognozy.... na wodzie pisane.
      • amityr Re: Polska potęgą! 30.12.13, 19:30
        Zgadzam się z Tobą w zupełności.Widzisz kol mądrej głowie dość dwa słowa. Ale zawsze jakiś kretyn się załapie i masz w tedy trochę luzu.
        • skuter44 Re: Polska potęgą! 30.12.13, 20:34
          Przecież tam są zaprzeczenia:

Niemcy spadają a Polska idzie w górę, choć polska gospodarka jest ściśle związana z niemiecką?
          Rosja jest tak wysoko i prognozowany jest jej dalszy wzrost, w górę rankingu. Na jakiej podstawie ? Chiny idą w górę, USA spada , czyżby miał być pakt Chiny-Rosja ?
          • amityr Re: Polska potęgą! 30.12.13, 21:28
            skuter44 napisał:

> Przecież tam są zaprzeczenia:
            >
            > Niemcy spadają a Polska idzie w górę, choć polska gospodarka jest ściśle związa
            > na z niemiecką?
            > Rosja jest tak wysoko i prognozowany jest jej dalszy wzrost, w górę rankingu.
            > Na jakiej podstawie ? Chiny idą w górę, USA spada , czyżby miał być pakt Chiny
            > -Rosja ?

No coś ty. Prosty przykład Ty jesteś bogaty a ja biedny ,żebym ciebie dogonił to muszę się ileś razy szybciej rozwijać . Mój wzrost gospodarczy będzie nawet ileś tam razy większy od Twojego. Ja będę dalej biedny a ty bogaty. No chyba ,że się zrównamy. Z chinami trochę inaczej . To USA przecież ma j€ztyle długów w Chinach co Grecja w Niemczech. Rosja to odrębna para kaloszy, która śpi na surowcach energetycznych i nie tylko. To są jaja na boczku-program rozrywkowy TV Włoskiej
            Nie ma to jak skróty myślowe.
            • skuter44 Re: Polska potęgą! 30.12.13, 21:32
              Ale myślę, że chodzi tu, nie o wskaźniki wzrostu, ale o wielkość produktów krajowych .
            • skuter44 Re: Polska potęgą! 30.12.13, 21:36
              Przecież chodzi tu, nie o wskaźniki wzrostu, ale o wielkość produktów krajowych .
              Z tego fragmentu art. jasno to wynika:

"CEBR argumentuje, że w 2028 r. "stały rozwój gospodarczy i poprawiające się warunki życia podniosą poziom PKB na osobę do poziomów odnotowywanych w Europie Zachodniej".
              Według tabel CEBR,[u] polska gospodarka stanie się 20. największą na świecie już w 2023 r., a w kolejnej tabeli - na 2028 r. - utrzyma tę pozycję."

[/u]
              (podkreślenia moje)
              =
              Read more: wyborcza.biz/biznes/1,100969,15200538,CEBR__Polska_stanie_sie_20__najwieksza_gospodarka.html#ixzz2ozad4HYh
              • amityr Re: Polska potęgą! 31.12.13, 16:51
                I to też prawda jeżeli spojrzeć na nią w kontekście przytoczonego wyż. art. przez pia.ed
                • marii51 Re: Polska potęgą! 31.12.13, 16:55
                  ekonomia , biznes ---ok zajmujcie się ok.....
                  • marii51 Re: Polska potęgą! 31.12.13, 17:07
                    CHŁOPAKI ... DYSKUTUJCIE ja poczytam i może coś się nauczę...
                    • pia.ed Re: Polska potęgą! 31.12.13, 22:25
                      Szkoda tylko, ze pisząc na którym miejscu jest w tej chwili Polska w Europie,
                      nie podają źródła z ktorego można się dowiedzieć,
                      które kraje są "przed", a które "po" ...

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103090,15194105,_Forreing_Affairs__o_polskiej_gospodarce__Polacy_maja.html#MlynHPSST
                      • skuter44 Re: Polska potęgą! 01.01.14, 09:02

Pod względem wielkości PKB Polska jest na 22,23 miejscu.

www.egospodarka.pl/86640,Ranking-gospodarek-swiata-2012,1,39,1.html
                        energetyka.inzynieria.com/cat/86/art/32037/ranking-50-najwiekszych-gospodarek-swiata-2012
                        pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C5%84stw_%C5%9Bwiata_wed%C5%82ug_PKB_nominalnego
                        www.edziecko.pl/czas_wolny/1,135277,14859696,Ranking_Banku_Swiatowego__Polska_czempionem_reform_.html
                        • super.222 Re: Polska potęgą! 01.01.14, 10:11
                          Albo mnie kac jeszcze trzyma ...
                          Albo nie jestem patriotką ....

Nie podniecają mnie takie rewelacje.
                          Przecież ekonomię sukcesów przerabialiśmy
                          już wielokrotnie. big_grin
                          • pia.ed Re: Polska potęgą! 01.01.14, 10:31
                            Nie będę się w to wgłębiać, bo nigdy nie pojmę dlaczego Polacy przy tak wspaniale rozwijającej się gospodarce emigrują do krajów, które w tabelce lezą za Polską, np do Norwegii.
                            • skuter44 Re: Polska potęgą! 01.01.14, 10:49
                              Nie jest to/nie powinno być nam Polakom obojętne.... jakie miejsca w świecie zajmujemy i co
                              dalej będzie z Polską. Zostawiamy (na ogół) następców. Ich życie zależeć będzie w dużym stopniu od tego, jakie warunki bytowania w Polsce zostaną utworzone przez obecnie tworzących dochód narodowy, przez takie a nie inne rządzenie krajem.
                              Co bym nie napisał .... to adwersarze mogą napisać: i tak nie masz wpływu na to co się dzieje i co się będzie dziać. Takie mniej więcej jest zdanie powszechne.
                              Mnie taka obojętność nie odpowiada . Chcę wiedzieć jak jest, co się zmienia, dlaczego się nie zmienia, sam widzę co trzeba w Polsce zmienić i..... korzystam z każdej okazji by swoje poglądy polityczne ujawnić. Podzielić się nimi z tymi którzy interesują się polityką, gospodarką,
                              życiem społecznym.

Pia.ed gdybyś znała historię gospodarczą Polski i Norwegii, aktualną sytuację porównywanych państw bez wgłębiania się gdzieś , pojmowania czegoś co jest dla Ciebie na dziś nie pojęte , jakie są przyczyny bogactwa Norwegii i jej obywateli. A tak w ogóle, w tabelce - w której mamy PKB na 1 mieszkańca Norwegia jest na pewno przed Polską , nawet nie chce mi się tego szukać.
                              • skuter44 Re: Polska potęgą! 01.01.14, 11:06
                                Z Wikipedii już wiemy, że:
                                Norwegia jest wysoko rozwiniętym krajem. Norweski PKB wynosił w 2006 roku nominalnie 335,2 mld dolarów, a po zmierzeniu parytetem siły nabywczej 191,7 mld dolarów amerykańskich. PKB per capita wynosił nominalnie 72 306 dolarów (2. miejsce po Luksemburgu), a po zmierzeniu parytetem siły nabywczej 43 574 dolarów (3. miejsce na świecie). Podatki stanowią 46% PKB, przy czym dużą część dochodów budżetowych stanowią dochody z państwowych firm wydobywczych.
                                • pia.ed Re: Polska potęgą! 01.01.14, 11:23
                                  Alez wiem, ze Norwegia ma pokłady ropy.
                                  W tabelce leży jednak za Polską, na 26 miejscu, mając tylko 481 PKB.
                                  Per capita ma 53 385.

Zwróć jednak uwagę na to, jak wysokie ma podatki ma Norwegia ...
                                  • marii51 Re: Polska potęgą! 01.01.14, 16:39
                                    Brawo-
                                    Amityr założyl wątek i jak wy tu sobie juz go rozwinęłiście-
                                    • pia.ed Re: Polska potęgą! 01.01.14, 17:12
                                      marii51 napisała:
                                      ja nie mam głowy do takich trudnych tematów-
                                  • skuter44 Re: Polska potęgą! 01.01.14, 19:48
                                    Nie sprawdzam. Ale jeśli w tabelce Norwegia jest za Polską to oznacza, że w tabelce jest ranking
                                    państw ułożony wg kwoty PKB.
                                    Polski PKB wytwarzany jest przez 38 milionowy naród a norweski przez (chyba) 5 mln.
                                    Bez komentarza.
                              • skuter44 Re: Polska potęgą! 01.01.14, 11:10
                                PKB per capita (od Produkt Krajowy Brutto i łac. - per capita na głowę) – jeden z najczęściej stosowanych na świecie wskaźników zamożności obywateli danego państwa. Oblicza się go, dzieląc wartość PKB (produktu krajowego brutto) tego państwa przez liczbę jego mieszkańców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka