tropem_misia1 12.02.14, 06:22 jutro znowu do dentysty...czwartek to na pocieszkę przeczytałam : W dodatku doktor zajmuje się naprawianiem zębów "w ciągu zaledwie kilku godzin". Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Re: Ponieważ 12.02.14, 15:00 czytamy "nie czyść zębów szczoteczką, bo gdy pooddzierasz dziąsła od kości, tedy ci z gęby nieznośnie cuchnąć będzie. Najlepiej uczynisz, jeżeli z rana i wieczorem, a także po każdym jadle czystą wodą gębę wypłuczesz, jeśli palca zamiast szczotki używać będziesz." Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: i tak: 12.02.14, 15:02 I jak czytamy dalej w "Przewodniku dla dam..." "nieprzyjemny sposób czyszczenie zębów nastał teraz, od kilku lat osoby wyższego tonu, przybrały zwyczaj płukania ust przy końcu obiadu i wypuszczać wodę nieczystą z ust na talerz." O praktyce tej wspomina także E. Felińska w pamiętniku, pisząc że gdy po obiedzie roznoszono ciepłą wodę do płukania zębów.... Odpowiedz Link
debi_bebi Re: i tak: 12.02.14, 16:40 Mnie takie publiczne płukanie i wypluwanie nie bardzo licuje z zachowaniem, które nazwałabym "w dobrym guście", ale cóż. Czasami nastaje na coś moda, i nie ma przeproś Odpowiedz Link
zegor Re: i tak: 12.02.14, 17:11 Ja na takie widoku dostaje odruchu wymiotnego...... i dopiero trzeba płukać Odpowiedz Link
debi_bebi Re: i tak: 12.02.14, 17:58 O! Jednak nie ma to jak szczotka, pasta do zębów i zacisze domowej łazienki Odpowiedz Link
zegor Re: i tak: 13.02.14, 10:20 Powiedziałbym,że wszelkie efekty dzwiękowo-wizualne są mile widziane Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Ponieważ 13.02.14, 04:58 Nie wiem ...i chyba nie chcemy wiedzieć..prawda? Czy Apolonia była kobietą? Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Ponieważ 13.02.14, 06:10 Tropcia, myślisz, że ta Apolonia mogła być jakaś "lewa"? Odpowiedz Link
zegor Re: Ponieważ 13.02.14, 10:22 Pewnie jak była ślepa, to brała,co jej w rękę wpadło...... ) Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Ponieważ 13.02.14, 18:43 Oj tam, oj tam W poradniku chyba nastąpiło przekłamanie, bo istotnie żyła kiedyś (za górami, za lasami) mniszka o imieniu Apolonia, która skończyła marnie, spalona żywcem (ponoć sama rzuciła się na stos dając świadectwo swej wiary), lecz przedtem barbarzyńcy wybili jej wszystkie zęby i połamali szczękę, i z tegoż to powodu została patronką dentystów i osób cierpiących na bóle zębów. Oczywiście uznano ją za świętą. Tak więc podejrzewam, że chodziło o świętą, a nie o ślepą Apolonię. Niestaty, nigdzie się nie doczytałam, żeby wywijała jakimś korzeniem Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Ponieważ 13.02.14, 19:35 Czasami, jak mnie najdzie i nie muszę przy tym czytać elaboratów na 200 stron Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Ponieważ 13.02.14, 19:53 ano skromnie - w paru zdaniach - lubię czasem wiedzieć a wiesz,że kiedyś - 100 lat temu chyba - młodocianą będąca - przy dysputach nocnych - człek czasem rzucał się do książek by coś sobie lub innym udowodnić teraz ............GOOGLEEEEEEEEE Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Ponieważ 13.02.14, 19:57 Też miewałam takie przypadki, że trzeba było podeprzeć się publikacją przez wszystkich uznaną za wiarygodną, by naprostować im skrzywioną wiedzę Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Ponieważ 13.02.14, 20:01 ano tym bardziej,że nie jestem osobą ,która się upiera i autorytatywnie wygłasza podpieram się Odpowiedz Link