Dodaj do ulubionych

Pani minister-celebrytka

05.02.10, 17:02
Widzieliście w dzisiejszej GW (wydanie papierowe) s. 12 ogłoszenie minister
Kudryckiej??? Powiadamia nas, że mamy Wirtualną Bibliotekę Nauki i to w sumie
pikuś - choć koszt, podejrzewam, spory. Ale dizajnerskie zdjęcie pani
minister, no, no...pogratulować
Obserwuj wątek
    • flamengista srutu-tutu 05.02.10, 17:39
      bezpośrednio do WBN (przez portal) wejść się nie da. Piszą, że to dostęp musi
      uregulować każda z instytucji osobna - jak nas zarejestrują, będzie można korzystać.

Nasza biblioteka na stronie reklamuje, że mamy dostęp do nowych baz. I co? I nic.

Dalej jak nie mam dostępu do Journal of Development Economics, tak nie mam.
      Muszę się obejść wersją papierową, w czytelni. A z tego co mi wiadomo, JDE
      wydaje Elsevier. Więc dostęp miał być. Figa z makiem:)
      • kontodopisanianaforum Re: srutu-tutu 05.02.10, 18:35
        Dzisiaj w radiu minister mówiła, że każda uczelnia powinna mieć dostęp do takiej
        bazy danych. Ciekawe, czy w przypadku wyższych szkół tego i owego spowoduje to
        nagły i wstrząsający wzrost obustronnych kontaktów z nauką światową.
        • flamengista na poziomie całych uczelni 05.02.10, 18:50
          z pewnością nie. Ale w wyższych szkołach tego i owego są rodzynki, które dzięki
          temu będą mogły mieć kontakt z publikacjami na poziomie światowym. Wcześniej
          jeśli miały takie aspiracje, musiały chodzić po bibliotekach innych uczelni,
          często dojeżdżać do innych miast. Teraz ma wystarczyć komputer i internet.

Oczywiście w teorii, bo na razie nie działa. Ale może potrzeba trochę czasu, by
          system został sprawnie implementowany.
          • thersites Re: na poziomie całych uczelni 05.02.10, 20:19
            Pretensje możesz kierować tylko do swojej biblioteki. Do 15 grudnia do WBN
            należało zgłosić akces, by na początku stycznia instytucja mogła mieć dostęp po
            IP. Instytucje, które nie zgłosiły się na czas, rejestrowane są, jak to się
            mówi, sukcesywnie.
            • flamengista Re: na poziomie całych uczelni 05.02.10, 22:09
              Wiem kim jest dyrektorka naszej biblioteki i jestem przekonany, że aplikacja
              była złożona na czas.
    • adept44_ltd Re: Pani minister-celebrytka 07.02.10, 17:38
      hm, Pani minister rozesłała ten sam tekst mailem, pewnie jest dumna z siebie,
      ale czy nie można było oszczędzić tych 10 tys. na reklamę w GW? niby niewiele,
      ale można było książkę wydać...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka