Dodaj do ulubionych

dobry humanista

12.02.10, 20:07
Cześć, to znowu ja. Mam kolejne niemądre pytanie. Kto z Was jest humanistą,
jeszcze lepiej pedagogiem? Wiem już, że macie specyficzne poczucie
humoru....., zależy mi jednak na rzeczowej rozmowie, proszę..
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 20:41
      ja
      • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:12
        a swoja drogą, czy nie uważacie, że to dobry temat na dyskusję/
    • pfg Re: dobry humanista 12.02.10, 20:50
      bursa2 napisała:

> Kto z Was jest humanistą,

Ja też. Z wykształcenia i zawodu jestem fizykiem, ale w byciu humanistą
      to nie przeszkadza ;-)
      • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 20:56

ale czy jesteś dobrym humanistą?
        to jest pytanie filozoficzne - czy z humanista z definicji jest dobry, no ale to
        jeszcze pytanie "czym jest dobro" (arete)
        • chilly Re: dobry humanista 12.02.10, 21:03
          Wszyscy obecni na tym forum są humanistami. Inaczej by przecież nie
          pisali i, co ważniejsze, nie zadawali sobie trudu czytania innych.
          • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:07
            uściśliłam, chodzi o pedagoga, choć ten wcale nie musi, mimo że powinien być
            humanista
            • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 21:10
              ale do rzeczy, do rzeczy
              jak mamy ci pomóc, skoro nie wiemy o co chodzi
              • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:16
                mam dylemat,w jakim stopniu liczy się motywacja do nauki, w kontekście uczenia
                się dla własnej przyjemności
                • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 21:24

błagam, tylko nie kolejny wątek o tym "jak się motywować do pisania doktoratu"!

:)
                  • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:28
                    rzecz w tym,że jestem szczególnym przypadkiem, spytaj adepta
                    • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 21:31
                      dlaczego mnie?
                      • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 21:34
                        no widze adept, że szybko się rozwija ta netowa znajmość
                        • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 21:38
                          też to widzę tocq ;-)
                          • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:17
                            powiedz im co widziałes za tym wielkim browarem, bo co niektórzy myślą, ze
                            rzeczywiście zgrzybiałą staruszkę
                            • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 22:26
                              ale ten browar przesłaniał wszystko, musisz wrzucić zdjęcie zza 50 wódki!
                              • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:29
                                nie piję
                                • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 22:32
                                  no dobra, Bursa2 jest niezgrzybiałą staruszką, tak przynajmniej przedstawiało
                                  się to na zdjęciu przez chwilę istniejącym w wizytówce
                                  • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:35
                                    ....bardzo, bardzo podoba mi się taka wizytówka, jesteś genialny
                      • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:37
                        dlatego, bo wiesz w jakim jestem mniej więcej wieku i zastanawiam się czy słowa
                        mojego profesora,że powinnam pisać doktorat(takie tam - potencjał, predyspozycje
                        i.t.d), są słuszne.....?
                        • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 21:40
                          wiek nie ma tu nic do rzeczy (Dala miał onegdaj niezłe przykłady), a co do
                          reszty, czasem dobrze jest się zastanowić ;-), ale zmieniłbym dyscyplinę ;-)
                          (większą ilością informacji służy Niewyspany)
                          • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:56
                            zmienić dyscyplinę...?????
                            • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 22:02
                              acha, z nudów przeglądałem ostatnio najnowsze publikacje z pedagogiki...nie
                              skomentuję, bo wyczerpałem limit złośliwości na Lesia...
                              • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:04
                                ??????????????????
                              • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 22:06
                                ależ skomentuj
                                z pewnych przyczyn interesuje mnie opinia o odbiorze pedagogiki jako nauki
                                • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 22:24
                                  najlepiej zapytać Niewyspanego, on w tym siedzi, ale moje kontakty z pedagogikę
                                  prowadzą raczej do wniosków humorystycznych, mam wrażenie albo anachronizmu,
                                  albo wtórności (w tych nowatorskich książkach ze wiele mi się pokrywa z jakoś
                                  tam widzianymi książkami zachodnimi), to, co widziałem ostatnio w Prusie to był
                                  jakiś joke..., parę zbiorowych książek (rzucił mi się w oczy tytuł jednej
                                  Dyskursy nad..., co oczywiście jest możliwe, ale w innym rozumieniu dyskursu niż
                                  to, ku któremu pozycja aspirowała), zamienianie oczywistości na sofisticated
                                  wywód..., kiepska redakcja całości, koszmary językowe itd.
                                  • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:28
                                    przeczytałbyś teorię wychowania Górniewicza, dopiero miałbyś pojęcie o
                                    koszmarach jezykowych
                • chilly Re: dobry humanista 13.02.10, 08:57
                  A wracając do tematu (ten dobrze rozwijający się romans pora już
                  przenieść do reala): uczenie się dla własnej przyjemności oznacza
                  właśnie istnienie motywacji. Poza tym - chyba wszyscy tak mamy. Bo jak
                  inaczej wytłumaczyć, że inteligentni ludzie pracują za 3 tys. zł
                  miesięcznie? Niestety, rozumie to również nasza kochana pani minister
                  od nauki, pan minister od finansów i całe to peło.
            • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 21:13
              > uściśliłam, chodzi o pedagoga, choć ten wcale nie musi, mimo że powinien
              być humanista

szukasz pedagoga, który wcale nie musi być pedagogiem, MIMO ŻE (ten
              pedagog-niepadagog) powinien być humanistą?
              jak dla mnie - pasuje do opisu Kagana
              • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:19
                nie jest to wcale tak pokrętne.... chciałabym porozmawiać z pedagogiem. nie bądź
                tak pryncypialny jeśli chodzi o tytuł wątku
        • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:04
          tocqueville napisał:

>
          > ale czy jesteś dobrym humanistą?
          > to jest pytanie filozoficzne - czy z humanista z definicji jest dobry, no ale t
          > o
          > jeszcze pytanie "czym jest dobro" (arete)

fizykiem się bywa, humanistą się jest
        • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:10
          humanista to humanista koniec kropka
          • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 21:15
            spróbuj sprecyzować... bo to pojęcie znaczy tyle, że nic nie znaczy
            • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:24
              adept, wiesz już jak ze mnie staruszka, a tu zachciało mi się uczyć i skończyć
              nie mogę(w sensie rosnącego apetytu na wiedzę). Niektórzy pytają po co mi to?
              Zaczynam się wstydzić, że lubię to, no może przesadziłam z tym wstydem
              • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 21:26
                a co studiujesz? :)
                • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:27
                  teraz kończę pedagogikę
                  • tocqueville Re: dobry humanista 12.02.10, 21:29
                    doktorat też z pedagogiki?
                    a gdzie?
                    • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:38
                      tak, w Wa-wie
              • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 21:29
                wiesz, jeśli się wstydzisz tego, co lubisz, to znaczy, że ni mniej, ni więcej,
                ale sprawia ci to przyjemność, powiedzmy, przekraczającą zwykłe przyjemności, a
                więc tym bardziej warto to robić...

co do sensowności dyskusji nad byciem humanistą, hm (poza ryzykiem objawienia
                się forumowegoidiotywiadomokogo) problem polega jednak na określeniu, o co
                chodzi, a ja przyznam, że po Słowach i rzeczach Foucaulta stałem się niechętny
                formule nauki określanej mianem humanistyki
                • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:51
                  tylko, że apetyt rośnie w miarę...., obawiam się, czy po zrobieniu doktoratu nie
                  stanę się sfrustrowaną staruszką, bo nic z tym co osiągnę, nie zdążę zrobić
                  • adept44_ltd Re: dobry humanista 12.02.10, 21:55
                    jeśli masz dylemat zostania sfrustrowaną staruszką bez doktoratu bądź z
                    doktoratem, no to wybór jest trudny ;-)
                    • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:04
                      korci mnie bardzo żeby podnieść poprzeczkę, strasznie lubię się ścigać z samą sobą
                  • charioteer1 Re: dobry humanista 12.02.10, 21:58
                    A ile ci zostalo do emerytury?
                    • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:01
                      pytanie mało dyskretne..., jutro wrzucę fotę, to będziesz zgadywać
                      • charioteer1 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:07
                        Ale cos takiego?

https://i.wp.pl/a/f/jpeg/20441/strach4.jpeg

To moze nie wrzucaj...
                        • bursa2 Re: dobry humanista 12.02.10, 22:12
                          myślę ze się zdziwisz.., a swoja drogą cenię poczucie humory
                • chilly Re: dobry humanista 13.02.10, 09:14
                  adept44_ltd napisał:
                  "(...) co do sensowności dyskusji nad byciem humanistą, hm (...)
                  problem polega jednak na określeniu, o co chodzi, a ja przyznam, że
                  po Słowach i rzeczach Foucaulta stałem się niechętny formule nauki
                  określanej mianem humanistyki".
                  Obawiam się, że myślowo niemal wszyscy tkwimy w pozytywistycznym
                  rozumieniu nauki (A. Comte'a). Także humaniści - co jest powodem ich
                  (maskowanych elokwencją) kompleksów w kontaktach ze "ścisłowcami".
                  Mamy jednak wiek XXI, dlatego warto sięgnąć choćby do Poppera, który
                  naukę rozumie raczej jako usiłowanie zaciśnięcia sieci wyjaśnień i
                  opanowywania świata. Stąd odchodzenie, a przynajmniej zmniejszenie
                  znaczenia w pedagogice badań ilościowych (nadal uwielbianych np.
                  przez psychologów) na rzecz badan jakościowych (ostatnio na rynku
                  księgarskim kilka nowych pozycji metodologicznych).
                  • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 20:25
                    Czyje pozycje masz na myśli bo te, z których korzystałam(m.in. Rubacha, Babbie,
                    Łobocki, Pilch, Okoń), ciągle cenią badania ilościowe bardziej od
                    jakościowych.Zgadzam się, że pedagogika jako nauka ma kompleksy wobec nauk
                    ścisłych i przyrodniczych także, zasłaniając się swoją genezą wywodzącą od
                    królowej nauk
                    • tocqueville Re: dobry humanista 13.02.10, 20:52

u Pilcha masz cały rozdział o metodach jakościowych (napisany przez Bauman)
                      dla mnie klasyczne ilościówki w pedagogice to pomyłka (nie da się relacji
                      ludzkich zmierzyć %)
                      • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:10
                        Wiem, że pisze o jakościowych(inni też)i podzielam twoje zdanie na ten temat.Sęk
                        w tym, że takie myślenie jest wciąż obce, nie tylko starym pedagogom
                        • tocqueville Re: dobry humanista 13.02.10, 21:12
                          no ale gdzie jest obce?
                          ja akurat znam prawie samych pedagogów-jakościowców :)
                          może zmień ośrodek :)
                          • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:22
                            za dwa miesiące kończę mgr., zmienię ośrodek jeśli zdecyduję się na dr
                      • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:19
                        pedagogika uwielbia liczyć..... spotkałam się nawet z takim poglądem, że
                        bardziej(chyba ze względu na wspomniane metody), jest nauką ścisłą niż
                        humanistyczną !? Moim zdaniem jest rozdęta, by nie powiedzieć nadęta,
                        przeintelektualizowana sztucznie ubogaconym m.in. językiem. Może to zniechęcać
                        mniej zapalonych humanistów. Sama idea tej nauki podoba mi się i uważam, że
                        wcale nie jest śmieszna, ba potrzebna
                        • tocqueville Re: dobry humanista 13.02.10, 21:25
                          liczyć? gdzie?
                          ja chyba naprawdę znam innych pedagogów
                          gdzie u Kwiecińskiego, Melosika, Szkudlarka, Śliwerskiego itd. masz prymat
                          liczenia?
                          • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:31
                            o Boże, u nich nie, ale u Rubachy już tak
                          • dala.tata Re: dobry humanista 13.02.10, 21:31
                            ze sie wetne....Melosik i Szkudlarek to tacy pedagodzy na obrzezach pedagogiki.
                            nie wiem jak jest z pedagogika, jednak polska psychologia wlasciwie tylko liczy.
                            na palcach rak mozna by policzyc jakosciowych psychologow. zdziwilbym sie, gdyby
                            u pedagogow bylo inaczej.

tocqueville napisał:

> liczyć? gdzie?
                            > ja chyba naprawdę znam innych pedagogów
                            > gdzie u Kwiecińskiego, Melosika, Szkudlarka, Śliwerskiego itd. masz prymat
                            > liczenia?
                            • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:43
                              cały czas próbuję to powiedzieć
                    • chilly Re: dobry humanista 13.02.10, 21:40
                      Cyferki wyglądają bardziej naukowo, jednak np. w USA przestano się
                      nimi zachwycać już dość dawno temu. Choć tam , gdzie są konieczne,
                      nikt ich nie wypędza - najlepiej jednak łącząc badania ilościowe i
                      jakościowe.
                      A w uzupełnieniu do przytaczanych pozycji Pilcha i Łobockiego (zbyt
                      klasyczne) polecam choćby:
                      D. Silverman (2007), Interpretacja danych jakościowych;
                      D. Silverman (2008), Prowadzenie badań jakościowych
                      Podstawy metodologii badan w pedagogice (2010), pod red. S. Palki;
                      Metody pedagogicznych badan nad twórczością (2009), pod red. K. J.
                      Szmidta;
                      Metody badań jakościowych (2009), pod red. N. K. Denzin i Y.S.
                      Lincoln.
                      A także:
                      H.-K. Kruger, Metody badań w pedagogice;
                      Metodologia pedagogiki zorientowanej humanistycznie (2006), pod red.
                      D. Kubinowskiego i M. Nowaka.
                      • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:48
                        dziękuję, z pewnością do nich zajrzę, szczególnie intryguje mnie pozycja
                        ostatnia Kubinowskiego(tytuł mówi sam za siebie)
                      • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:50
                        jesteś pedagogiem?
                      • dala.tata Re: dobry humanista 13.02.10, 21:52
                        i tak i nie. choc w psychologii rzeczywiscie jest coraz wiecej badan
                        jakosciowych na siwecie (glwonie w UK zreszta), to jednak psychologia jakosciowa
                        to nadal radykalna mniejszosc (rzedu procenta czy dwoch) badan w psychologii.
                        • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 21:59
                          ta różnica(tam i tu)...., z czego wynika? przyzwyczajeń profesorów czy ich
                          niechęci do zmian, czy też może pewnego rodzaju skostnienia sposobu myślenia?
    • niewyspany77 Re: dobry humanista 12.02.10, 23:19
      no ja jestem humanista i pedagogiem, pedagogiem mgr i dr, wiec o czym chcesz
      pogadac?
      • bursa2 Re: dobry humanista 13.02.10, 07:13
        dzięki że się odezwałeś, napiszę wieczorem. teraz biegnę na dyżur
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka