flamengista dobry pomysł 04.03.10, 06:52 u nas też powinni to wprowadzić. Niestety, byłby problem z logistyką. To urządzenie jest drogie, więc można z niego korzystać na egzaminach-masówkach. A u nas większość kursów oznacza ponad 100 studentów na egzaminie. Wychodzi, że na niemal każdy trzeba przynieść taki gadżet. Abstrahując od ściągania i oszukiwania - nowinki technologiczne to faktyczna plaga na wykładach. Pal sześć studenta grającego na netbooku, lub oglądającego filmy. Pod warunkiem, że korzysta ze słuchawek;) Ale już nie bawi mnie student, który robi zdjęcia moim slajdom. Slajdów nie daję, bo to mój wkład autorski - gdybym umieścił na platformie e-learningowej, to za rok-dwa dowiedziałbym się o identycznym wykładzie prowadzonym w szkole gotowania na gazie. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Prawnicy ida na calosc 04.03.10, 09:25 po prostu trzeba poważnie podejść do egzaminowania i poświęcić na to trochę czasu zamiast jednego terminu na 200 osób, robić pięć na 40 - rozsadzić tak aby mieć każdego na widoku i zamiast siedzieć i czytać gazetę - robić obchody po sali - to w dużym stopniu minimalizuje możliwość ściągania (choć na pewno nie wyklucza) od razu widać, że ktoś się podejrzanie długo wpatruje w ekran komórki czy patrzy z uporem miedzy nogi :) u mnie po 10 minutach wychodzi z sali 10-20% osób oddając puste kartki, widzą, że jest b. trudno ściągnąć więc nie marnują czasu Odpowiedz Link