Dodaj do ulubionych

ERIH Strikes Back

26.05.11, 09:49
Pojawiły się wreszcie nowe listy ERIH (właściwie część nowych list), tutaj znajdziecie wstęp ze spisem opublikowanych list i link do wyszukiwarki (na samym dole strony):
www.esf.org/index.php?id=8389
Zaskoczyła mnie bardzo wysoka pozycja polskich czasopism w kategorii "History", np. "Kwartalnik Historyczny" ma teraz kat. INT1 (dawne A). Z jednej strony - brawo, gratulacje dla redakcji. Z drugiej strony - trochę szkoda, że nie trzeba będzie się wysilać, żeby publikować po ang. gdzieś w USA czy UK...

Ciekaw jestem waszych wrażeń.
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: ERIH Strikes Back 26.05.11, 10:43
      to jest dobra wiadomosc dla Kwartalnika. ciekaw jestem czy historycy potwierdza, ze KH ma

high visibility and influence among researchers in the various research domains in different countries, regularly cited all over the world.

troche mi sie nie chce w to bowiem wierzyc, biorac pod uwage bariere jezykowa, ale moze sie myle.

posprawdzalem pare czasopism i musze powiedziec, ze jeden czy dwa wyniki mnie zaskoczyly, ale z wiekszoscia sie zgadzam.
      • dala.tata Re: ERIH Strikes Back 26.05.11, 11:02
        i zeby dodac smaczek. Poznan studies in contemporary linguistics, nie wiem czy jedyny, ale rzadki bardzo polski journal na LF, dostal kategorie NAT. i cos mi sie tu nie zgadza.
        • charioteer1 Re: ERIH Strikes Back 29.05.11, 14:26
          Zupelnie nie rozumiem sensu tej uwagi. Czasopismo jest indeksowane, ale posiada niski IF. Co w tym nadzwyczajnego?

Natomiast bardzo mi sie podoba nowy system klasyfikacji, podkreslajacy widocznosc poszczegolnych czasopism. Dosc dobitnie pokazuje, ze nie wszystkie czasopisma krajowe rzeczywiscie maja krajowy zasieg, a czasopismo miedzynarodowe moze nie byc rowne innemu czasopismu miedzynarodowemu, poniewaz sama miedzynarodowosc nie jest wartoscia absolutna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka