efedra 18.01.06, 22:10 Jezuici wydaja pismo pt. "Poslaniec". Jak powinno sie powiedziec (napisac) w bierniku - zaprenumeruj "Poslanca", czy "Poslaniec"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: odmiana 19.01.06, 13:05 vatseq napisał: > IMHO Posłańca > > vatseq In mine too. A jezuici (wszak ludzie wyksztalceni, biegli w mowie i pismie) konsekwentnie i od dawna pisza i mowia "Poslaniec". I mnie to razi. e. Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: odmiana 19.01.06, 14:40 Może właśnie dlatego, że wykształceni i biegli w piśmie. Męskie nieżywotne miały w bierniku postać mianownika, dopiero od niedawna zaczyna się ekspansja formy dopełniaczowej: mówimy jeszcze "kupiłem telewizor", chociaż Kiepski już "kupił telewizora". Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 19.01.06, 14:57 Tak się składa, że męskie nieżywotne nadal mają w bierniku postać mianownika, przynajmniej w IV grupie deklinacyjnej, np. telewizor, bądź w II - kołnierz. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: odmiana 19.01.06, 17:04 malaga33 napisała: > Tak się składa, że męskie nieżywotne nadal mają w bierniku postać mianownika, > przynajmniej w IV grupie deklinacyjnej, np. telewizor, bądź w II - kołnierz. Kolnierz nasunal mi pewna analogie. Pozwolcie wiec, ze sie nia posluze, choc moje rozumowanie moze sie wydac prymitywne. Pelny tytul jezuickiego pisma brzmi "Poslaniec serca Jezusa". Tytul starego musicalu (sztuki?): "Zolnierz krolowej Madagaskaru". Czy wiec powinnam powiedziec: "Mam bilety na 'Zolnierz krolowej Madagaskaru'"? e. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 19.01.06, 17:58 Efedro, a żołnierz jest rzeczownikiem NIEŻYWOTNYM...? Poza tym biernik tego rzeczownika jest identyczny jak dopełniacz, a nie mianownik. Analogie w języku są dość zawodne:). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: odmiana 19.01.06, 18:36 malaga33 napisała: > Efedro, a żołnierz jest rzeczownikiem NIEŻYWOTNYM...? A czy mozesz mi, Malago, wyjasnic, jaka jest roznica w zywotnosci zolnierza i poslanca? ("Na rogu, przy skrzynce czerwonej, poslanies stal, biedny staruszek." - Julian Tuwim) e. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 19.01.06, 18:44 A możesz mi, Efedro, wskazać, w którym poście zaprzeczyłam żywotności posłańca? Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: odmiana 19.01.06, 22:04 malaga33 napisała: > A możesz mi, Efedro, wskazać, w którym poście zaprzeczyłam żywotności posłańca? W moim odczuciu - w poscie przeze mnie zacytowanym, kiedy zdumialas sie, ze ja (rzekomo) uwazam zolnierza za rzeczownik niezywotny. A ja wrecz przeciwnie - uwazam go za zywotny (dopoki nie zginie na wojnie :( ), tak samo jak rzeczownik "poslaniec". Wlasnie dlatego przeprowadzilam te analogie miedzy dwoma identycznie skonstruowanymi tytulami, dziwiac sie, ze umieszczone w nich postacie (rzeczowniki zywotne rodzaju meskiego) roznie sie odmienia. e. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: odmiana 20.01.06, 15:34 malaga33 napisała: > Ach, w Twoim odczuciu... Uff;P A teraz, Malago, kiedy ulzylas sobie ironicznym trzykropkiem i "Uff;P"-em, wyjasnij mi, prosze, w ktorym miejscu zawiodla mnie (w sensie sprawienia zawodu, a nie zaprowadzenia) logika, kiedy tak wlasnie odczytalam Twoje zdanie "a żołnierz jest rzeczownikiem NIEŻYWOTNYM...?" e. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 20.01.06, 15:47 Nie wiem, Efedro, w którym momencie zawiodła Cię logika, ponieważ to Twoja logika. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 20.01.06, 18:31 No dobrze, Efedro, przepraszam za złośliwe posty. Przeczytaj całośc jeszcze raz (i nie jest to złośliwa rada) im zauważ, że w ani jednym poście nie zanegowałam żywotności posłańca. Odpowiedziałam tylko na uwagę jacklosia, że rzeczowniki męskie nieżywotne mają biernik tożsamy z mianownikiem. Może tu zawiodła Cię logika. Innego pomysłu nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 20.01.06, 18:36 w ktorym miejscu zawiodla mnie (w sensie sprawienia zawodu, a nie zaprowadzenia) logika, A propos tego, gdyby logika miała Cię zawieść w sensie zaprowadzenia, powinno być: dokąd zawiodła mnie logika; w którym miejscu może tylko zawieść w sensie sprawienia zawodu;). Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: odmiana 20.01.06, 21:55 malaga33 napisała: > No dobrze, Efedro, przepraszam za złośliwe posty. Apology accepted. > Przeczytaj całośc jeszcze raz ... im zauważ, że w ani jednym poście nie zanegowałam żywotności posłańca. Podtrzymuje swoje zdanie, za posrednio zanegowalas. > Odpowiedziałam tylko na uwagę jacklosia... Ciekawam, dlaczego w takim razie zaczynalas swoje wypowiedzi od "Efedro". > Innego pomysłu nie mam. Trudno. Pozdrowienia, e. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 20.01.06, 22:41 jacklosi 19.01.06, 14:40 + odpowiedz Może właśnie dlatego, że wykształceni i biegli w piśmie. Męskie nieżywotne miały w bierniku postać mianownika, dopiero od niedawna zaczyna się ekspansja formy dopełniaczowej: mówimy jeszcze "kupiłem telewizor", chociaż Kiepski już "kupił telewizora". Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: odmiana 21.01.06, 01:20 malaga33: > Tak się składa, że męskie nieżywotne nadal mają w bierniku postać mianownika, > przynajmniej w IV grupie deklinacyjnej, np. telewizor, bądź w II - kołnierz. To chyba tak się składa w tajemnicy; ew. już się złożyło na pół. A na zewnątrz ludzie dla niepoznaki używają w bierniku formy dopełniacza lub mianownika bez związku z jakimkolwiek życiem. I czynią to już od dość dawna, przynajmniej od dziesięcioleci, jeśli nie od wieków. Podałem kilka przykładów, ale nie przyjęłaś ich do wiadomości i ciągle trwasz przy tym swoim telewizorze i kołnierzu. Kompletnie nie rozumiem, co Ty piszesz (już po raz drugi) o grupach deklinacyjnych. Przecież biernik przyjmuje formę mianownika lub dopełniacza nie sam, tylko razem z towarzyszącym mu przymiotnikiem czy innym cholerstwem: o- widzę ,,dobrY telewizor'', ale widzę ,,dobrEGO psa'', o- mam przy płaszczu ,,mój kołnierz'' ale mam w domu ,,mojEGO brata''. No to do której ,,grupy deklinacyjnej'' należy przymiotnik ,,dobry'' i zaimek ,,mój''? I czy są one ,,żywotne'' czy ,,nieżywotne'', cokolwiek by to szkolne gaworzenie miało znaczyc? Między rzeczownikiem a określającym go przymiotnikiem musi zachodzić zgodność liczby i przypadku, ale nie zachodzi żaden związek fleksyjny. Przymiotnik odmienia się tak samo, niezależnie od tego, z jakiej grupy deklinacyjnej pochodzi określany przez niego rzeczownik. Porównaj sobie: MAŁY Ignaś, MAŁY kot MAŁEGO Ignasia, MAŁEGO kota MAŁEMU Ignasiowi, MAŁEMU kotu itp. ,,Ignaś'' jest z pierwszej grupy a ,,kot'' z czwartej, ale przymiotnik przy nich odmienia się tak samo. A teraz porównaj bierniki przymiotników w takich wyrażansach: ,,martwY zewłok'' i ,,martwEGO nieboszczyka''. Oba rzeczowniki należą do trzeciej deklinacji, oba są tak samo żywe lub tak samo martwe, jak wolisz, ale w jednym biernik ZARÓWNO PRZYMIOTNIKA JAK RZECZOWNIKA ma formę mianownikową a w drugim dopełniaczową. Wobec tego to nie jest w ogóle zjawisko fleksyjne a Ty wspominasz o drugiej i czwartej deklinacji tylko na postrach wrogom. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 21.01.06, 09:47 Weź głęboki oddech, uspokój się, przeczytaj jeszcze raz WSZYSTKO i możez zrozumiesz, czemu ciągle o dwóch grupach mowiłam. Jeśli nie, trudno, jakoś to przeżyję. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: odmiana 21.01.06, 11:53 malaga33: > Weź głęboki oddech, uspokój się, przeczytaj jeszcze raz WSZYSTKO i możez > zrozumiesz, czemu ciągle o dwóch grupach mowiłam. Dziękuję za radę. Właśnie odetchnąłem aż do kolan, zżarłem kilogram valium i przeczytałem ponownie wszystkie książki na moim regale. Może to nie jest jeszcze WSZYSTKO w sensie Malagi, ale w każdym razie wykazałem dobra wolę. To teraz Ty skup się na chwilę i przeczytaj ten post DO KOŃCA. Tym razem postaram się poruszyć tylko jedną kwestię, bo widzę, że gubisz się jeśli w jednym poście są dwie. Napisałaś następujące słowa skrzydlate: malaga33: > Tak się składa, że męskie nieżywotne nadal mają w bierniku postać mianownika, > przynajmniej w IV grupie deklinacyjnej, np. telewizor, bądź w II - kołnierz. Przykłady bierników od męskich nieżywotnych z IV grupy: widzę TRUPA, gram w POKERA, wysyłam ESEMESA, jem LODA, mam PIETRA. Takich wyjątków od Twojej ,,zasady'' jest tyle, że trudno już je nazwać wyjątkami, to sa całe działy, wymagające specjalnych reguł. Albo odpuszczenia sobie, bo klasyfikacja błędna jest gorsza niż brak klasyfikacji. Grupę II pozostawiam Tobie jako ćwiczenie. Jeśli jednak znajdziesz w niej jakiś odpowiednik martwego ludzkiego ciała, to pewnie będzie miał biernik równy dpełniaczowi. Jeśli znajdziesz jakąś grę, to też, itp. Bo to, czy biernik jest równy mianownikowi czy dopełniaczowi, NIE ZALEŻY w żadnym stopniu od wzorca odmiany (czyli numeru grupy deklinacyjnej) a tylko od znaczenia rzeczownika. malaga33: > zrozumiesz, czemu ciągle o dwóch grupach mowiłam. Jeśli nie, trudno, jakoś to > przeżyję. A Ty teraz już kumasz? Proszę, powiedz, że tak, bo ja niewątpliwie nie przeżyję, jeśli nie uda mi się wyprowadzić Cię z zabobonu. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 21.01.06, 13:17 Hm, mogę tylko powtórzyć: weź głęboki oddech i przeczytaj jeszcze raz. Może tym razem ze zrozumieniem, dla odmiany. >bo ja niewątpliwie nie przeżyję, jeśli nie uda mi się wyprowadzić Cię z zabobonu. A to już twoja sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: odmiana 21.01.06, 14:15 malaga33: > Hm, mogę tylko powtórzyć: Aha, to już istotnie gdzieś widziałem. No, skoro nie chcesz pomyśleć (w końcu nie masz takiego obowiązku), to dziękuję za miłą rozmowę. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: odmiana 21.01.06, 14:22 Skoro nie jestes w stanie przeczytać ze zrozumienim (w koncu nie masz obowiązku) i zauważyć, że związek ptrzymiotnika z rzeczownikiem to niekoniecznie to samo, co rzeczownika z czasownikiem, również dziękuję za "rozmowę". Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 00:43 A może pójdziemy we czwórkę na piwo? Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 01:09 ardjuna: > A może pójdziemy we czwórkę na piwo? Sicher. Że też ja sam na to nie wpadłem... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 14:17 ardjuna napisał: > A może pójdziemy we czwórkę na piwo? No, nareszcie jakas konkretna propozycja! Ardjuno, jestes nieoceniony. Ale przedtem - zaprenumerowac Poslaniec, czy Poslanca? e. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 15:31 Efedro, posłańca. Ważniejsze od prenumeraty jest jednak czytanie tegoż (każdego innego zaprenumerowanego czasopisma również) :). I po wyrazie "Posłaniec", a przed "czy" nie powinno być przecinka. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 17:04 efedra: > Ale przedtem - zaprenumerowac Poslaniec, czy Poslanca? malaga33: > I po wyrazie "Posłaniec", a przed "czy" nie powinno być przecinka. Malago, przed ,,a'' nie powinno być przecinka. Efedro, nie daj się zmylić. W Twoim zdaniu może być przecinek, może go nie być, zależnie od tego, jaki odcień znaczeniowy miałaś na myśli. Proste pytanie ,,A czy B?'' przecinka oczywiście nie potrzebuje. Tak, jak napisałaś, kojarzy mi się z namysłem: ,,Zrobić A,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, czy może B?''. To troche co innego znaczy niż bez przecinka. Ja bym zaprenumerował ,,Posłańca''. Również ,,Plejboja'', ,,Taternika'' i ,,Żołnierza Wolności''. A właściwie nie, tego ostatniego wprawdzie nigdy w ręku nie miałem, ale za sam tytuł nie kupiłbym, nawet gdyby cena była ujemna. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 18:33 > malaga33: > > I po wyrazie "Posłaniec", a przed "czy" nie powinno być przecinka. > > Malago, przed ,,a'' nie powinno być przecinka. Widzisz, Stefanie, powinien być przecinek, co więcej zabrakło go po "czy". Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 18:34 malaga33 napisała: > Widzisz, Stefanie, powinien być przecinek, co więcej zabrakło go po "czy". Też racja. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 18:33 malaga33 napisała: > Efedro, posłańca. Ważniejsze od prenumeraty jest jednak czytanie tegoż >(każdego innego zaprenumerowanego czasopisma również) :). Czytasz więc "Kuriera Porannego" (jeśliś z Białostocczyzny) lub "Kuriera Szczecińskiego" (jeśliś z moich stron)? > I po wyrazie "Posłaniec", a > przed "czy" nie powinno być przecinka. Racja. Odpowiedz Link Zgłoś
malaga33 Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 18:58 Gdybym czytała, to jednak "Kurier", ale "Posłańca":) Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 19:10 malaga33 napisała: > Efedro, posłańca. Dziekuje. Nareszcie konkretna odpowiedz na moje pytanie. > ( Ważniejsze od prenumeraty jest jednak czytanie tegoż (każdego innego zaprenumerowanego czasopisma również) :). Dziekuje, nie - za dydaktyke. Gwoli wyjasnienia - Poslanca nie prenumeruje. > I po wyrazie "Posłaniec", a przed "czy" nie powinno być przecinka. Zgadzam sie. e. Odpowiedz Link Zgłoś
ardjuna Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 18:29 efedra napisała: > Ardjuno, jestes nieoceniony. Cóż, wiem... > Ale przedtem - zaprenumerowac Poslaniec, czy Poslanca? Gdybym już musiał, zaprenumerowałbym "Posłańca", ale - "Kurier", nie: "Kuriera" (choć oba słowa podobne mają znaczenie...). Glajchszaltowanie - także w języku - jest gorsze od faszyzmu. Kurier jako tytuł był się już zrzeczył; posłaniec - jeszcze nie i pewnie nieprędko się zrzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: Do Efedry, Malagi i Stefana: 23.01.06, 19:55 ardjuna napisał: > Gdybym już musiał, zaprenumerowałbym "Posłańca", ale - "Kurier", nie: "Kuriera" > (choć oba słowa podobne mają znaczenie...). > Glajchszaltowanie - także w języku - jest gorsze od faszyzmu. Kurier jako tytuł > był się już zrzeczył; posłaniec - jeszcze nie i pewnie nieprędko się zrzeczy. Ciesze sie - lacznie z moim glosem mamy wynik 5:0 przeciwko urzeczowianiu Poslanca. pzdr, e. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Jeśli 24.01.06, 10:31 prześlecie mi jedno piwo przez posłańca z... nie, nie z „Posłańcem”, lepiej z „Wybrańcem” w ręku (a może odwrotnie?), to poświęcę się dla nauki i zapuszczę się w meandry polskiej odmiany. O wynikach powiadomię. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Ale 24.01.06, 12:54 arana napisała: > > prześlecie mi jedno piwo przez posłańca z... nie, nie z ?Posłańcem? pianka opadnie, Arano :( e. Odpowiedz Link Zgłoś
arana No to... 24.01.06, 17:52 ... może gąsior piwa (nie gąsiora!)? Zamawiałam wybrańca, a właściwie „Wybrańca”, bo i zdecydowanie wolę Manna, i z końcówką nie ma problemu. Ci, którzy wolą dostać „Posłaniec” pozwalają, by domyślne słowo „gazeta” czy „czasopismo” zatriumfowały nad osobowością posłańca czy wybrańca. Dlaczego robią tak jezuici? No cóż, cały tytuł brzmi „Posłaniec serca Jezusa”. Czymże w takim kontekście jest posłaniec? Prochem marnym, któremu wystarczy zwykły mianownik...nawet w bierniku. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: odmiana 19.01.06, 18:07 malaga33: > Tak się składa, że męskie nieżywotne nadal mają w bierniku postać mianownika, > przynajmniej w IV grupie deklinacyjnej, np. telewizor, bądź w II - kołnierz. A w której grupie są ,,trup'', ,,poker'', ,,tenis'', ,,brydż'', ,,imejl'', ,,esemes'' itp., bo mi chwilowo wyleciało i już chyba nie wróci? - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: odmiana 20.01.06, 08:48 malaga33: > Twoja strata:) Dziękuję za współczucie, ale ja się już pocieszyłem po stracie. Już wiem, po czym rozróżnić rzeczowniki męskie żywotne od nieżywotnych. Otóż: o- po pierwsze primo, ta klasyfikacja nie ma niczego wspólnego z życiem, smiercią czy martwością; o- po drugie primo, rzeczownik męski żywotny to (z definicji) taki, który ma biernik równy dopełniaczowi, np. ,,trup'' czy ,,poker''; o- po drugie sekundo, rzeczownik męski nieżywotny to (z definicji) taki, który ma biernik równy mianownikowi, np. ,,kwiat'', ,,brzuch'', ,,tłum'' lub ,,kierdel''; o- po trzecie primo, czy nie lepiej byłoby wymyśleć jakąś bardziej neutralną nazwę niż ,,żywotne''? Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: odmiana 24.01.06, 21:37 A czy ktoś może mi wyjaśnić, dlaczego w programie "Jeden z dziesięciu" nagle przestano odmieniać miasto "Rytro"? Nagrodą od jakiegoś czasu był pobyt w hotelu w Rytrze, od niedawna jest to hotel "w Rytro". Gmina Rytro ma swoją stronę internetową, odmieniają tam siebie bez zahamowań, skąd nagle w TV taka zmiana? Tak, wiem, powinnam ich zapytać. :) A może jest na forum jakiś rytrzanin? Odpowiedz Link Zgłoś