Dodaj do ulubionych

nagrody i CV

03.06.11, 17:16
Czy powinno sie wlaczac do swojego cv informacje o roznistych nagrodach? Czy lepiej nie dawac?
Chce aplikowac o miejsce w specjalistycznym programie szkoleniowym.

Nagrody typu;
- dla najlepszego studenta (generalnie za wysoka srednia)
- za udzal w konkursach (e.g. na najlepszy poster na konferencji)
- mikro granty badawcze.
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: nagrody i CV 03.06.11, 17:40
      na tym etapie kariery, nie mam zadnych watpliwosci, ze tak. jak bedziesz sie starala o profesure, to juz niespecjlanie.

chyba ze tego program szkolenia trenerow tanca towarzyskiego, wtedy niekoniecznie.
      • kardla Re: nagrody i CV 03.06.11, 19:21
        Kurs robienia dziur w ziemi :P

A ile stron powinno miec CV naukowe? Bo ja mam 3 strony (wliczajac niezbyt dlugi spis publikacji i dlugi spis prezentacji konferencyjnych). Skrocic?
        • dala.tata Re: nagrody i CV 03.06.11, 20:13
          3 strony nie uderzaja mnie jako wyjatkowo dlugie.

ale moze warto zapytac tych ktorzy na kurs wandalizmu ziemskiego juz sie wybrali.
          • adept44_ltd dzisiaj dyżur pełni DALA ;-) n/t 03.06.11, 21:52

• dala.tata Re: dzisiaj dyżur pełni DALA ;-) n/t 03.06.11, 23:03
              i pelni z poswieceniem.

odrywajac sie od kolejnego niezwykle waznego i przelomowego artykulu :-)
              • kardla Re: dzisiaj dyżur pełni DALA ;-) n/t 04.06.11, 10:57
                Heheh, doceniam poswiecenie :)
        • pfg Re: nagrody i CV 04.06.11, 00:31
          kardla napisała:

> A ile stron powinno miec CV naukowe?

(Już po północy, dyżur dala.taty się skończył, ktoś musi podjąć szlachetne dzieło.)

CV nie powinno być *zbyt* długie, bo to może sprawić wrażenie, że sztucznie je pompujesz, a to źle. Więc publikacje - tak, ważne prezentacje - tak, nagrody - tak, pod warunkiem, że informacja o nich nie będzie sprawiać wrażenia pompowania. Najlepszy student - tak, best poster - można dać w nawiasie przy informacji o posterze, mikrogranty - bym się zastanowił, chyba że to granty zewnętrzne w stosunku do twojego wydziału, wtedy zdecydowanie tak.
          • dala.tata Re: nagrody i CV 04.06.11, 09:48
            z zasada niepompoowania cv mozna sie zgdozic, jednak nie zgadzam sie, ze sukcesy wyrozniajace kandydtaa z masy innych studenotow czy doktorantow sa pompoowaniem cv.

best poster to niezle osiagniecie - nie, nie powala na kolana, ale to JEST osiagniecie. podobnie z mikrograntami, nawet wewnetrznymi. to cie pokazuje jako osobe, ktora sie stara, jest aktywna, a na dodatek ta aktywnosc jest doceniana przez innych.

byc moze to roznice 'kulturowe' miedzy mna a pfg, jednak ja nadal nie mam watpliwosci co do tego,ze powinna te informacje umiescic.

co do dlugosci cv, no sprawa jest truxna, bo cholera wie co to znazy dlugie cv. ja widzialem juz cv na 30 stron, bo to bylo cv (razem z publikacjami itd) aktywnego profesora.
          • kardla Re: nagrody i CV 04.06.11, 11:10
            Dzieki pfg i dala.

No wlasnie nie chcialabym zeby wygladalo jak napompowane. Ale z drugiej strony wydaje mi sie ze niektore osiagniecia sa dosyc wyrozniajace mnie.

Hmmm. A czy powinnam dolaczyc opis doswiadczenia w pracy poza akademia?
            • charioteer1 Re: nagrody i CV 04.06.11, 11:18
              Jezeli nie jest w jakis wyjaykowy sposob istotne dla twojej pracy akademickiej, to sobie daruj. To jest wlasnie pompowanie cv.
              • kardla Re: nagrody i CV 04.06.11, 11:20
                no, ale ja starsza jestem od innych doktorantow. Wydaje mi sie ze jak tego nie dodam, to mi sie zrobi czarna dziura zatrudnieniowa.
                • charioteer1 Re: nagrody i CV 04.06.11, 11:54
                  Nie ubiegasz sie o posade, wiec malo kogo to obejdzie. Jezeli koniecznie chcesz, to mozesz dac Positions held, albo jakos tak.
                • dala.tata Re: nagrody i CV 04.06.11, 12:33
                  masz racje. dopoki to nie sa osiagniecia na boisku pilkarskim, tudziez w konkursie biegu z lyzka z jajkiem, ja bym wpisywal.

CV ma pokazac historie ciebie. a nie historie dokotrantki kardli, szczegolnie jesli jestes dokotrantka z prerwa ww akademickim zyciorysie. z pewna ostroznoscia wymieniona wyzej w pewnym ekstremum, jednak to, ze gdzies pracowalas, jest wazne. pokazuje cie wlasnie jako osobe, a nie automat. i to nie jest pompowanie CV.

byc moze to roznice miedzy krajami, jednak w UK cv zawierajace hobby to normalka. bo wlasnei pokazuje to kandydata jako osobe, ktora ma zycie poza organizacja. i nie raz, nie dwa, zdarzaja sie rozmowy kwalifikacyjne zaczynajace sie wlasnie od tego hobby (i biada temu co naklamal ze trenuje judo, a nie potrafi wymienic ulubionej techniki w suwari waza :-) ). bo dobrze przyjac czlowieka, a nie robota.
                  • dala.tata PS 04.06.11, 12:40
                    co wiecej, jesli jestes mistrzem kraju/swiata w dowolnej dyscyplinie, wpisz to rowniez! bo to cie pokazuje jako osobe, ktora potrafi pracowac zajebiscie ciezko zeby osiagnac taki sukces. i zawsze wezme mistrza swiata w owym judo niz kogos, kto nie ma cienia zaintersowania poza siedzeniem w bibliotece.
                    • charioteer1 Re: PS 04.06.11, 12:50
                      No to sie roznimy. Jako osoba, ktora w swoim zyciu miala do czynienia ze sportem wyczynowym, mistrza swiata w dowolnej dyscyplinie z pewnoscia nie wezme, nie upewniwszy sie, ze juz na dobre skonczyl z kariera sportowa. Jezeli szukasz kogos, kto potrafi ciezko pracowac, to chcesz miec rowniez pewnosc, ze ta osoba jest sklonna poswiecic pracy dostatecznie duzo czasu.
                      • dala.tata Re: PS 04.06.11, 12:54
                        masz racje nie dodalem. ja rowniez zakladalbym ze mistrz swiata skonczyl kariere.
                • larusse Re: nagrody i CV 04.06.11, 12:52
                  A będziesz miała rozmowę z tzw. dziuniami czy z normalnymi ludźmi?

kardla napisała:

> no, ale ja starsza jestem od innych doktorantow. Wydaje mi sie ze jak tego nie
                  > dodam, to mi sie zrobi czarna dziura zatrudnieniowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka