Dodaj do ulubionych

Artykuly popularnonaukowe

20.09.11, 22:48
Piszecie jakies czasem?
Obserwuj wątek
    • carnivore69 Re: Artykuly popularnonaukowe 20.09.11, 23:30
      Od czasu do czasu. (Choc w moim przypadku nazwalbym je raczej "for practitioners" niz popularnonaukowymi.)

Pzdr.
      • kardla Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 10:52
        No ja sie wlasnie wzielam do tego i mi idzie jak po grudzie.

Jakos sie przyzwyczailam do innego stylu pisania...
        • carnivore69 Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 11:38
          Doswiadczenie przyda sie przy ukladaniu kursow dla poczatkujacych ;-)

Pzdr.
        • adept44_ltd Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 12:01
          twierdzę, że takie teksty to, wbrew pozorom, wyższa szkoła jazdy pisarskiej, i taka lekcja bardzo przydaje się ogólnie przy pisaniu
          • kardla Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 12:13
            jakies rady?
            • adept44_ltd Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 13:10
              w ciemno - raczej ciężko ;-)
            • matya Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 19:04
              kardla napisała:

> jakies rady?

wyobraz sobie ze Twoja babcia ma zrozumiec co napisalas
              • whiteskies Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 09:29
                To z babcia to niezly przyklad. Ale najpierw trzeba sie zastanowic do kogo (mlodziez? casopismo typu Wiedza i Zycie? tygodnik? nauczyciele?
                artykul ma byc adresowany i jakie jest w tym srodowisku wyobrazenie o tej galezi nauki ktora sie zajmujesz. Na tym - potwierdzajac lub zaprzeczajac - latwiej budowac.
                A,.... zgadzam sie z Adeptem ze to o klase trudniejsze niz pisanie tekstu naukowego,
                • kardla Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 11:27
                  No wlasnie to taka niejasna sytuacja.

Tlumaczylam teksty do Swiata nauki wiec mniej wiecej wiem jak napisac cos do Wiedzy i Zycia.

Ale to czasopismo jest dla bardzo oblatanych astronomow, a ja jestem geologiem...
                  I trudno mi sie domyslic co jest oczywiste a co nie jest.
                  No ale jak sie redakcji nie spodoba, to najwyzej nie puszcza :)
                  • whiteskies Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 19:08
                    Przyjmij ze ich wiedza geologiczna jest na takim poziomie jak Twoja astronomiczna ;)
                    • matya Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 21:56
                      albo spotkaj sie z jakim astronomem, opowiedz co masz do napisania to zobaczysz czy zrozumiale:)
          • dala.tata Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 12:13
            mysle podobnie. napisanie dobrego rekstu popularnego to duza sztuka.

mnie niedawno poproszono o napisanie popularnej wersji dwoch moich tesktow. wysmarowalem pieknie, niestety czasopismo nie wzielo, bo byly zbyt radykalne (i czytelnicy moga odczuc konfuzje....mowie powaznie). ja z kolei nie chcialem zmieniac nic, bo glupio nie zgadzac sie z samym soba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka