carnivore69 Re: Artykuly popularnonaukowe 20.09.11, 23:30 Od czasu do czasu. (Choc w moim przypadku nazwalbym je raczej "for practitioners" niz popularnonaukowymi.) Pzdr. Odpowiedz Link
kardla Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 10:52 No ja sie wlasnie wzielam do tego i mi idzie jak po grudzie. Jakos sie przyzwyczailam do innego stylu pisania... Odpowiedz Link
carnivore69 Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 11:38 Doswiadczenie przyda sie przy ukladaniu kursow dla poczatkujacych ;-) Pzdr. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 12:01 twierdzę, że takie teksty to, wbrew pozorom, wyższa szkoła jazdy pisarskiej, i taka lekcja bardzo przydaje się ogólnie przy pisaniu Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 13:10 w ciemno - raczej ciężko ;-) Odpowiedz Link
matya Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 19:04 kardla napisała: > jakies rady? wyobraz sobie ze Twoja babcia ma zrozumiec co napisalas Odpowiedz Link
whiteskies Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 09:29 To z babcia to niezly przyklad. Ale najpierw trzeba sie zastanowic do kogo (mlodziez? casopismo typu Wiedza i Zycie? tygodnik? nauczyciele? artykul ma byc adresowany i jakie jest w tym srodowisku wyobrazenie o tej galezi nauki ktora sie zajmujesz. Na tym - potwierdzajac lub zaprzeczajac - latwiej budowac. A,.... zgadzam sie z Adeptem ze to o klase trudniejsze niz pisanie tekstu naukowego, Odpowiedz Link
kardla Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 11:27 No wlasnie to taka niejasna sytuacja. Tlumaczylam teksty do Swiata nauki wiec mniej wiecej wiem jak napisac cos do Wiedzy i Zycia. Ale to czasopismo jest dla bardzo oblatanych astronomow, a ja jestem geologiem... I trudno mi sie domyslic co jest oczywiste a co nie jest. No ale jak sie redakcji nie spodoba, to najwyzej nie puszcza :) Odpowiedz Link
whiteskies Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 19:08 Przyjmij ze ich wiedza geologiczna jest na takim poziomie jak Twoja astronomiczna ;) Odpowiedz Link
matya Re: Artykuly popularnonaukowe 23.09.11, 21:56 albo spotkaj sie z jakim astronomem, opowiedz co masz do napisania to zobaczysz czy zrozumiale:) Odpowiedz Link
dala.tata Re: Artykuly popularnonaukowe 21.09.11, 12:13 mysle podobnie. napisanie dobrego rekstu popularnego to duza sztuka. mnie niedawno poproszono o napisanie popularnej wersji dwoch moich tesktow. wysmarowalem pieknie, niestety czasopismo nie wzielo, bo byly zbyt radykalne (i czytelnicy moga odczuc konfuzje....mowie powaznie). ja z kolei nie chcialem zmieniac nic, bo glupio nie zgadzac sie z samym soba. Odpowiedz Link