Dodaj do ulubionych

Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH

04.12.11, 19:42
Wybaczcie infantylne (być może) pytanie...

Do tej pory nie czułam potrzeby publikowania w czasopismach z listy JCR lub ERIH, skupiając się na pracach w języku polskim i w polskich czasopismach. Taka droga kariery do habilitacji wydawała mi się do przyjęcia (zakończona książką, w oparciu o którą odbyłaby się wg. starego trybu habilitacja)

Ale jak wiadomo, ustawa narzuciła inną perspektywę własnej kariery zawodowej i muszę się teraz z anglojęzycznymi publikacjami "przeprosić". Nie załapię się na 100% na stary tryb

Pytanie moje (może głupie) sprowadza się do merytorycznego poziomu czasopism z owych list. Zakładając, że kwestie językowe nie mają znaczenia (ostatecznie dam tekst do tłumaczenia).

Czy poziom prezentowany w najlepszych polskich czasopismach (powiedzmy takich za 9 "starych" punktów) jest niższy (?) niż w czasopismach z w/w list?

Innymi słowy - czy jeżeli przygotuję artykuł na poziomie, który zostałby przyjęty do "topowego" czasopisma polskiego (z nauk społecznych) to będzie to "wystarczający" poziom do czasopism JCR i ERIH? Nie ośmieszę się z takim artykułem?

Biorąc pod uwagę, że z tematyki, która mnie interesuje na samej liście JCR jest około 30 czasopism, do których mogłabym skierować artykuł - jaki klucz wybrać przy wysyłaniu tekstu (i wyborze czasopisma 1 wyboru itd.) ? Wiem, że decyduje profil czasopisma, ale faktycznie w tych powiedzmy 20 - ten sam artykuł mógłby zostać wysłany bez większych zmian...

Możecie coś doradzić? Wiadomo, że jednocześnie ten sam artykuł nie może być recenzowany w więcej niż 1 czasopiśmie....

Jak w ogóle "dostać" się do takiego czasopisma z porządnym IF ....?
Obserwuj wątek
    • pfg Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 19:56
      bzbzul napisała:

> Do tej pory nie czułam potrzeby publikowania w czasopismach z listy JCR lub ERI
      > H, skupiając się na pracach w języku polskim i w polskich czasopismach. Taka dr
      > oga kariery do habilitacji wydawała mi się do przyjęcia (zakończona książką, w
      > oparciu o którą odbyłaby się wg. starego trybu habilitacja)

To bardzo smutny list. Celem badań jest według ciebie zrobienie habilitacji, nie zaś powiedzenie czegoś ciekawego o świecie tak, aby jak najwięcej osób to usłyszało?

Nie wiem wiele o naukach społecznych, ale w naukach ścisłych w dobrych czasopismach odrzucane jest około 80% prac nadesłanych, a nadsyłane jest - mój Boże, co... I najważniejsze: odrzucenie pracy to *nie* jest kompromitacja. Każdemu się to zdarza.
      • adept44_ltd Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 20:04
        to potwierdza tezę chario... tak, smutne
      • hugow odrzucane 80% 04.12.11, 20:06
        w ekonomii (finanse) odrzucane jest z zasady więcej niż 80% z listy JCR, i niestety nie idzie to w parze z wysokimi IF - które w ekonomicznych czasopismach wydają się śmiesznie niskie w porównaniu z tymi ze ścisłych
        podobnie na konferencje, przychodzi około 900-1000 proposals, a do prezentacji przeznaczane jest około 40-45, z których po konferencji zaprasza się po 1 z sesji (raptem 9-11 z całej konferencji) do specjalnego wydania journala z JCR. Zaprasza - ale nie gwarantuje. Przywilejem jest niepobieranie kilkuset dolarów lub kilkuset euro za submission fee...
      • donnajohnson Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 20:25
        pfg napisał:

> To bardzo smutny list. Celem badań jest według ciebie zrobienie habilitacji, ni
        > e zaś powiedzenie czegoś ciekawego o świecie tak, aby jak najwięcej osób to usł
        > yszało?

Tu mam troche inna optyke. Zakladam, ze OP mowil cos ciekawego o swiecie ale jego glos nie byl dotychczas wystarczajaco "slyszalny". Ale zakladam tez, ze bez habilitacji jego glos nie tylko bedzie dalej nieslyszalny ale wrecz chyba zamilknie na zawsze.
        Chcac nie chac musi chlopina cos z tym zrobic....
        Ja doceniam, ze sie stara.

> odrzucenie pracy to *nie* jest kompromitacja. Każdemu się
        > to zdarza.

Oj zdarza zdarza
        @,@
    • hugow przepaść 04.12.11, 19:58
      artykuły w krajowych czasopismach za 9 pkt po angielsku to około 3-5% wysiłku tego co trzeba włożyć w najsłabsze z najsłabszych czasopismo z JCR
      • donnajohnson Re: przepaść 04.12.11, 20:00
        hugow napisał:

> artykuły w krajowych czasopismach za 9 pkt po angielsku to około 3-5% wysiłku t
        > ego co trzeba włożyć w najsłabsze z najsłabszych czasopismo z JCR

Po raz pierwszy i chyba ostatni sie zgadzam z Hugow.
        OMG chyba bedzie koniec swiata :/
        • charioteer1 Re: przepaść 04.12.11, 20:22
          W grudniu ma byc...
      • translatoryk Re: przepaść 04.12.11, 21:01
        zaraz, zaraz, o ile wiem JCR zawiera tez polskie czasopisma anglojezyczne , z IF=np. 0.2.
        czy to mozliwe abys poprzeczke nakladana przez te czasopisma (w sumie malo znaczace, ale jednak z listy JCR i liczace sie do habilitacji) uwazal za tak angazujce czas, energie i w ogole absorbujace na maxa? za takie czasopismo spokoinie dostaniesz 13 punktow parametrycznych w ocenie ministerilanej..jednak czy stanowia one az taka przepasc pomiedzy tym co na liscie JCR sie NIE ZNAJDUJE to watpie..a moze sie myle?
        • hugow Re: przepaść 04.12.11, 21:07
          nie testowałem polskich czasopism - po prostu na JCR nie ma ani jednego z finansów ani z ekonomii (a jeśli jest to maksymalnie od kilku miesięcy), nie ma ani jednego z IF.
          Natomiast na ERIH nie ma ani jednego czasopisma z finansów (chyba, że z historii finansów :-)) a przynajmniej nie było gdy ostatnio sprawdzałem - a sprawdzałem tę listę kilka razy i już mnie do niej nie ciągnie.
        • adept44_ltd Re: przepaść 04.12.11, 21:11
          przyznam, że powala mnie perspektywa przekładania wysiłku na czasopismo, a nie na rozwiązanie problemu i jakość tekstu... to jest jak u Chaplina w Les temps modernes ...

www.youtube.com/watch?v=IjarLbD9r30
          • translatoryk Re: przepaść 04.12.11, 21:17
            coz, zyjemy w epoce parametrow, wskaznikow, indeksow itp....liczby okreslaja wszystko, takze jakosc twojej pracy, choc mozesz uwazac inaczej..
            • adept44_ltd Re: przepaść 04.12.11, 21:32
              nie uważam inaczej, ale zarazem powiedziałem coś innego...
          • dala.tata Re: przepaść 04.12.11, 21:49
            bo ty udajesz, ze nie rozumiesz. to nie idzie o 'czasopismo', chodzi o zasieg. ja bym chcial, zeby mnie czytano na calym swiecie. i robi mi to niesamowicie, jak widze swoje ksiazki w bibliotekach od USA do AUstralii (jadac na wschod :-) ).

Bez wzgledu na to, jakiej jakosci sa teksty w Kwartalniku Neofilologicznym, czytany on jest w Polsce. Discourse Studies czytane jest na calym swiecie. i wlasnie dlatego ja mam teksty w tym drugim.

adept44_ltd napisał:

> przyznam, że powala mnie perspektywa przekładania wysiłku na czasopismo, a nie
            > na rozwiązanie problemu i jakość tekstu... to jest jak u Chaplina w Les temps m
            > odernes ...
            >
            >
            > www.youtube.com/watch?v=IjarLbD9r30
            • adept44_ltd Re: przepaść 04.12.11, 21:56
              spróbuj jeszcze raz przeczytać mój post, wyłączając przedsądy, a potem wypowiadaj się, co rozumiem, a czego nie... BO JA NAPISAŁEM - ŻE OBOJĘTNIE GDZIE SIĘ PUBLIKUJE, POWINNO DAĆ SIĘ Z SIEBIE WSZYSTKO, i nie wyobrażam sobie sytuacji, w której w coś wkładam mniej pracy niż to coś jej wymaga, bo to pójdzie tam, gdzie nie ma wymogów...

hm, też mnie cieszy, jak widzę swoje książki pisane po polsku w bibliotekach za granicą... ;-)))
    • adept44_ltd Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 20:04
      nie dowiesz się, dopóki nie spróbujesz... zamiast formuły "ośmieszę się" warto przyjąć formułę "nauczę się"
      • hugow nauczę się 04.12.11, 20:26
        nauczę się - zwłaszcza, że recenzje z JCR - zwłaszcza uwalające recenzje - są najczęściej pisane z troską o rozwój recenzowanego - na 3 pierwsze moje artykuły z JCR, przypadło kilkanaście uwaleń, i tylko w jednej recenzji nie byłem konstruktywnie zadowolony.
        Moja metoda jest taka:
        [1] piszę jak najlepiej umiem na temat który najbardziej lubię
        [2] przekładu dokonuję sam
        [3] wysyłam do edycji native speakerom, osobiście używam i chwalę editavenue
        [4] wysyłam do czasopisma z JCR
        [5a] otrzymuję 2-3 negatywne recenzje
        [6] czytam recenzje i wdrażam to co uważam za sensowne -> idę do punktu [3]
        Któregoś pięknego dnia wyrywam się z pętli i jest:
        [5b] otrzymuję pozytywne recenzje z niewielkimi poprawkami
        [7] wdrażam niewielkie poprawki i jeśli konieczne - znów daję zarobić editavenue
        [8] czekam na wydanie drukiem

Całość trwa około 3-5 lat na jeden artykuł, ostatnio procesy się wydłużają, dlatego należy równocześnie pracować nad kilkoma artykułami - na różnych etapach zaawansowania. W finansach jest to o tyle kiepskie, że mamy silną konkurencję i polski autor z definicji jest traktowany jako osobnik nie mający prawa znać się na ekonomii. Polecam jak najszersze pokazywanie się na konferencjach w USA z branżowych stowarzyszeń. Należy też na tych konferencjach prezentować najsmakowitsze kąski i nie żałować czasu przed wyjazdem przed konferencją na prezentowanie samemu sobie z nagrywaniem na kamerę zanim się wyjedzie. Do obrony doktoratu przygotowywałem się zdecydowanie mniej niż do każdej konferencji za wodą. Nawet jeśli kończy się to tylko tym, że poza dyskutantem dostanie się jedno pytanie z sali - ale to jest jedno pytanie do TWOJEJ prezentacji zadane przez człowieka, który wysłuchał Twojego wystąpienia, i na to pytanie warto zastanowić się czy nie warto odpowiedzieć w artykule szykowanym do czasopisma.
        Generalnie bzbzul to fascynujące móc współpracować z ludźmi z całego świata, których kręci to samo.
        • donnajohnson Re: nauczę się 04.12.11, 20:36
          hugow napisał:

> Całość trwa około 3-5 lat na jeden artykuł, ostatnio procesy się wydłużają,

o.O
          mi srednio zajmuje to jakies 6-8 m-cy. No gora rok. Ale zeby 5 lat?!?!?!?!?!
          No no
          • charioteer1 Re: nauczę się 04.12.11, 20:41
            W mojej dziedzinie 2 lata od zlozenia tekstu do publikacji. 6-8 miesiecy mozesz czekac na recenzje, drugie tyle od przyjecia do druku do publikacji.
            • donnajohnson Re: nauczę się 04.12.11, 20:47
              charioteer1 napisał:

> W mojej dziedzinie 2 lata od zlozenia tekstu do publikacji. 6-8 miesiecy mozesz
              > czekac na recenzje, drugie tyle od przyjecia do druku do publikacji.
              >

No ale po przyjeciu, pdf jest chyba dostepny on-line?
              • hugow Re: nauczę się 04.12.11, 21:10
                nie wszędzie jest PDF online - w Journal of Finance jest, ale w wielu nie ma. Mało tego - gdy jest, to najczęściej około 1-2 miesiące przed ukazaniem się drukiem, nie wcześniej.
          • hugow Re: nauczę się 04.12.11, 21:00
            To gratuluję - jesteś po prostu lepszy i gratulacje oraz szczery podziw się w pełni należą.

Przykładowy list jaki ostatnio otrzymałem od redakcji czasopisma z JCR:

----
            Dear ... ...,

thank you for your interest in our ... ... journal.

I must inform you that publishers from faculties not involved in publishing ... ... journal have to pay a nonreturnable fee of ... ... EUR as a contribution covering review process.

And I have to add that the time from recieving till publishing is about 2 years now.

In case you are interested, we will send you a Proforma invoice. We need this data:
            - postage Address of your institution (customer, payer)
            - VAT Identification Number

Yours sincerely
            xxx
            Assistant of the editorial office

xxx
            xxx
            xxx
            ----

Tak więc jeszcze nie ma mowy o straconym czasie w przypadku nega - ale już jest obietnica 2 lat w przypadku gdy wszystko idzie gładko jak po maśle.
            A zazwyczaj nie idzie.

Nie wiem czy moja metoda jest najszybsza. Może jest szybsza niż moja - dzielę się tym co znam. Jeśli w moim algorytmie sa rzeczy które powinienem udoskonalić - będę wdzięczny za wskazówki.
            Oczywiście jak się komuś śpieszy może dołożyć 900EUR za "express track" - która nie gwarantuje publikacji ale owe 2 lata zamienia w 3 tygodnie. Nie o takie rady na przyśpieszenie chodzi.
    • charioteer1 Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 20:18
      bzbzul napisała:

> Innymi słowy - czy jeżeli przygotuję artykuł na poziomie, który zostałby przyję
      > ty do "topowego" czasopisma polskiego (z nauk społecznych) to będzie to "wystar
      > czający" poziom do czasopism JCR i ERIH?

Topowe polskie czasopisma sa na liscie ERIH. Do JCR to za malo.

> Jak w ogóle "dostać" się do takiego czasopisma z porządnym IF ....?

Napisac tekst na temat, ktorym zajmuja sie ludzie poza Polska i wniesc cos nowego do dyskusji, ktora tam sie toczy.

> Biorąc pod uwagę, że z tematyki, która mnie interesuje na samej liście JCR jest
      > około 30 czasopism, do których mogłabym skierować artykuł - jaki klucz wybrać
      > przy wysyłaniu tekstu (i wyborze czasopisma 1 wyboru itd.) ?

Wybrac to czasopismo, w ktorym publikuja ludzie, ktorych cytujesz.
    • bzbzul Dziękuję 04.12.11, 20:47
      Wygląda to jednak gorzej niż myślałam :(

Logicznie rzecz ujmując lepiej (chyba) byłoby zacząć od ERIH ale w anglojęzycznej wersji...

Tak sobie myślę, że mam zrobione badania (nauki społeczne), które są na pewno unikatowe ale w skali Polski.... Na ile to się nadaje (czy w ogóle się nadaje), do opublikowania w czasopiśmie niepolskim...
      • pfg Re: Dziękuję 04.12.11, 20:52
        bzbzul napisała:

> Tak sobie myślę, że mam zrobione badania (nauki społeczne), które są na pewno u
        > nikatowe ale w skali Polski.... Na ile to się nadaje (czy w ogóle się nadaje),
        > do opublikowania w czasopiśmie niepolskim...

Jeżeli jest ciekawe, to się nadaje. Problem będzie, jeśli okaże się, że Francuzi, Włosi, Szkoci, Niemcy robili już takie badania "ogólnoświatowo". Wówczas możesz tylko powiedzieć "w Polsce też", co jest nieco mniej ciekawe. Ale nie dowiesz się dopóki nie spróbujesz.
    • bzbzul hmm 04.12.11, 21:28
      Tak sobie szperam po tych listach i czy to możliwe, że te same czasopisma są jednocześnie na liście JCR i ERIH? Jak to się ma potem do tych punktów ministerialnych ..... (skoro - podobno - za JCR jest od 20 do 50 punktów, a za ERIH od 12 do 20)....
      • dala.tata Re: hmm 04.12.11, 21:53
        A CO ZA ROZNICA, JAK SIE TO MA DO PUNKTOW????? jak opublikujesz 15 artykulow w takich czasopismach, to ci punkty niestraszne, nie?

czy ty ogolnie chcialabys ten jeden jedyny po to, zeby sie nikt nie przyczepil, ze nie masz dorobku miedzynarodowego, tak? wez nie zawracaj glowy, tylko popros kolezanke, zeby napisala za ciebie. ty wylicz punkty w miedzyczasie.

bzbzul napisała:

> Tak sobie szperam po tych listach i czy to możliwe, że te same czasopisma są je
        > dnocześnie na liście JCR i ERIH? Jak to się ma potem do tych punktów ministeria
        > lnych ..... (skoro - podobno - za JCR jest od 20 do 50 punktów, a za ERIH od 12
        > do 20)....
      • ford.ka Re: hmm 05.12.11, 11:15
        Chyba nawet powinny być i tu i tu, bo jedną listę robi prywatna firma z USA, a drugą jakiś instytut za pieniądze UE.
    • dala.tata Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 21:46
      mnie rowniez zasmucil post bzbzul. to jest oobraz nauki polskiej, ktora dazy do habilitacji. tak sobie mysle, ze jak zrobisz habilitacje, to juz nie musisz publikowac, nie? bo stracisz cel.....musze przyznac, ze mnie to po prostu powala na kolana.....

naotmiast rozumiem obawy o osmieszenie sie. skoro na co dzien publikujesz, to perspektywa, ze ktos ci powie: to jest do kitu (powiedza ladniej, oczywiscie) musi byc straszna. i nie przychodzi ci do glowy, ze wiekszosc tych wielkich, ktorych cytujesz, przezylo wielokrotnie to 'osmieszenie', ba, im nadal odwalaja teksty.

co do tego, do ktorego czasopisma, to zadaj sobie pytanie, w ktorym czasopismie najbardziej chcialabys opublikowac. i tam wyslij. szanse sa, ze odwala, wiec przeczytaj recenzje, astosuj sie jak napilniej i wyslij do drugiego na liscie....itd itd.

i ostatnie najwazniejsze pytanie: jak sie dostac do takiego czasopisma.bliskie mi to pytanie. zadalem je pewnej pani profesor zaraz po studiach. i nie uwierzylem jej, jak napisala: trzeba wyslac tekst i musi miec pozytywne recenzje. ale okazalo sie, ze tak wlasnie jest. co ciekawe satysfakcja z publikacji jest niesamowita. do dzisiaj.
    • darek12345 Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 21:48

>
      > Pytanie moje (może głupie) sprowadza się do merytorycznego poziomu czasopism z
      > owych list. Zakładając, że kwestie językowe nie mają znaczenia (ostatecznie dam
      > tekst do tłumaczenia).

Poza tłumaczeniem proponowałbym jeszcze wysłać tekst do sprawdzenia w jakimś serwisie np.:
      www.journalexperts.com/
      webshop.elsevier.com/languageediting/
      Standardowe sprawdzenie kosztuje kilkaset USD lub Euro ale myślę, że warto skorzystać z czegoś takiego.

>
      > Czy poziom prezentowany w najlepszych polskich czasopismach (powiedzmy takich z
      > a 9 "starych" punktów) jest niższy (?) niż w czasopismach z w/w list?

Nie wiem jak to jest w naukach społecznych, ale w naukach przyrodniczych jest trochę czasopism polskich, które miały np. 9 pkt a w tym roku już są na liście JCR. Nie sądzę, żeby nagle zaostrzyły rygor związany z recenzjami itp.
      Myślę, że słabe czasopisma z JCR (takie których IF<1, a 5-letni IF=0) są porównywalne z tymi za 9 pkt.
      To co już napisały inne osoby w odpowiedzi na Twój post, to raczej dotyczy średniej i wysokiej półki z listy JCR, czyli IF 1-2 i większy.

>
      > Innymi słowy - czy jeżeli przygotuję artykuł na poziomie, który zostałby przyję
      > ty do "topowego" czasopisma polskiego (z nauk społecznych) to będzie to "wystar
      > czający" poziom do czasopism JCR i ERIH?
      >

Wg mnie tak.

> Biorąc pod uwagę, że z tematyki, która mnie interesuje na samej liście JCR jest
      > około 30 czasopism, do których mogłabym skierować artykuł - jaki klucz wybrać
      > przy wysyłaniu tekstu (i wyborze czasopisma 1 wyboru itd.) ? Wiem, że decyduje
      > profil czasopisma, ale faktycznie w tych powiedzmy 20 - ten sam artykuł mógłby
      > zostać wysłany bez większych zmian...
      >
      > Możecie coś doradzić? Wiadomo, że jednocześnie ten sam artykuł nie może być rec
      > enzowany w więcej niż 1 czasopiśmie....

Na początek to raczej bym poradził raczej wysłanie do czasopisma z średniej lub niskiej półki, żeby zwiększyć szansę przyjęcia.

>
      > Jak w ogóle "dostać" się do takiego czasopisma z porządnym IF ....?

A co masz na myśli pisząc porządny IF? Tzn. jaki? Np. czasopismo z pierwszego kwartyla w danej dziedzinie (Q1)? Czy może np. większy niż 3? Lub może jeszcze coś innego
      • dala.tata Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 21:58
        no nie wiesz, masz racje. w naukach spolecznych IF=1 wskazuje na pismo z pierwej ligi swiatowej. co wiecej, w poddziedzinach lingwistyki pisma o IF<1, ktore uznane sa za najlepsze w dziedzienie. w socjologii IF okol 2 to mistrzostwo swiata.....

darek12345 napisał:

> Nie wiem jak to jest w naukach społecznych, ale w naukach przyrodniczych jest t
        > rochę czasopism polskich, które miały np. 9 pkt a w tym roku już są na liście J
        > CR. Nie sądzę, żeby nagle zaostrzyły rygor związany z recenzjami itp.
        > Myślę, że słabe czasopisma z JCR (takie których IF<1, a 5-letni IF=0) są po
        > równywalne z tymi za 9 pkt.
        > To co już napisały inne osoby w odpowiedzi na Twój post, to raczej dotyczy śred
        > niej i wysokiej półki z listy JCR, czyli IF 1-2 i większy.
        • darek12345 Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 22:03

> no nie wiesz, masz racje. w naukach spolecznych IF=1 wskazuje na pismo z pierwe
          > j ligi swiatowej. co wiecej, w poddziedzinach lingwistyki pisma o IF<1, kto
          > re uznane sa za najlepsze w dziedzienie. w socjologii IF okol 2 to mistrzostwo
          > swiata.....
          >

Dzięki za wyjaśnienie.
          I przy okazji pytanie. Jak się mają te czasopisma z nauk społecznych za 9 pkt do tych z dolnej półki JCR (np. z kwartyla 4 - Q4, czyli tych 25% z najniższym IF)?
          W naukach przyrodniczych często są one podobnej klasy.
          Czy w naukach społecznych jest jakaś przepaść między tymi za 9 pkt a tymi najsłabszymi z JCR?
          • charioteer1 Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 22:35
            Sorry za skrot myslowy. Wyzej chodzilo mi o wyroznione w JCR. Najlepsze polskie, ktore wystapily o indeks, to Q4.
          • dala.tata Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 23:10
            trudno mi powiedziec, jak jest w naukach spolecznych w ogole. w lingwistyce najlepsze polskie pisma sa naprawde slabe. w ogole nie da sie ich porownywac z pismami miedzynarodowymi. z kolei Polish Psychological Bulletin to bardzo przyzwoite pismo, odrzucajace ok. 50 proc nadelsanych tekstow (wiem, ze w porownaniu z pierwsza liga to malo, ale, podejrzewam, ze w PL to swietny wynik) i korzystajace z miedzynarodowych recenzentow.

darek12345 napisał:

>
            > Dzięki za wyjaśnienie.
            > I przy okazji pytanie. Jak się mają te czasopisma z nauk społecznych za 9 pkt d
            > o tych z dolnej półki JCR (np. z kwartyla 4 - Q4, czyli tych 25% z najniższym I
            > F)?
            > W naukach przyrodniczych często są one podobnej klasy.
            > Czy w naukach społecznych jest jakaś przepaść między tymi za 9 pkt a tymi najsł
            > abszymi z JCR?
      • pfg Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 21:59
        darek12345 napisał:

> Na początek to raczej bym poradził raczej wysłanie do czasopisma z średniej lub
        > niskiej półki, żeby zwiększyć szansę przyjęcia.

To jest zła rada. Jeśli spadać, to z wysokiego konia. Trzeba wysłać do dobrego, jeśli przyjmą, super, jeśli nie, skorzystasz z uwag recenzentów. Poza tym postawa "wyślę co najwyżej do średniego, bo tam mam jakiekolwiek szanse" oznacza "mój tekst jest za słaby, żeby go przyjęli w dobrym". Skoro *autor* uważa, że tekst słaby, to może nie warto go publikować?
        • dala.tata Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 23:05
          mysle podobnie, powiedzialby, ze sie calkowicie zgadzam. dodalbym, ze szanse sa, ze w najlepszym pismie recenzje beda wysokiej jakosci i autorka bedzie mogla sie z nich nauczyc.

pfg napisał:

> To jest zła rada. Jeśli spadać, to z wysokiego konia. Trzeba wysłać do dobrego,
          > jeśli przyjmą, super, jeśli nie, skorzystasz z uwag recenzentów. Poza tym post
          > awa "wyślę co najwyżej do średniego, bo tam mam jakiekolwiek szanse" oznacza "m
          > ój tekst jest za słaby, żeby go przyjęli w dobrym". Skoro *autor* uważa, że tek
          > st słaby, to może nie warto go publikować?
          • hugow najlepsze 05.12.11, 10:45
            co do zasady - zgoda
            jednak najlepsze czasopisma niestety kosztują
            i nie wiem jak to jest w innych dziedzinach - na dzisiaj w mojej dziedzinie nie bardzo znaleźć można zrozumienie gdy chce się zapłacić za wysłanie do recenzji a jak się zapłaci - i otrzyma nega - to wszyscy ignoranci uważają cię za niewiadomo jakiego patałacha a niestety część tych ignorantów to decydenci
    • megaborsuk2000 Re: Artykuły do czasopism z listy JCR lub ERIH 04.12.11, 22:10
      Ja już ten link tu chyba wrzucałem, ale to jest mądry tekst z poradami dla zaczynających publikować w wielkim świecie (wprawdzie chodzi o starożytników, ale myślę, że to ma szersze zastosowanie), więc wrzucę jeszcze raz:

www.curculio.org/advice.html
      I na zachętę wklejam punkt pierwszy, który jakoś szczególnie do mnie przemawia:

"Some journals are much better than others. Aim high. If you don't think your work is worth publishing in a first-rate journal, either it's not ready for submission, in which case you should work on it until it is, or you suffer from low self-esteem, in which case you should seek professional help, or it really isn't any good, in which case you should find a new topic or, failing that, a new career".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka