bzbzul
04.12.11, 19:42
Wybaczcie infantylne (być może) pytanie...
Do tej pory nie czułam potrzeby publikowania w czasopismach z listy JCR lub ERIH, skupiając się na pracach w języku polskim i w polskich czasopismach. Taka droga kariery do habilitacji wydawała mi się do przyjęcia (zakończona książką, w oparciu o którą odbyłaby się wg. starego trybu habilitacja)
Ale jak wiadomo, ustawa narzuciła inną perspektywę własnej kariery zawodowej i muszę się teraz z anglojęzycznymi publikacjami "przeprosić". Nie załapię się na 100% na stary tryb
Pytanie moje (może głupie) sprowadza się do merytorycznego poziomu czasopism z owych list. Zakładając, że kwestie językowe nie mają znaczenia (ostatecznie dam tekst do tłumaczenia).
Czy poziom prezentowany w najlepszych polskich czasopismach (powiedzmy takich za 9 "starych" punktów) jest niższy (?) niż w czasopismach z w/w list?
Innymi słowy - czy jeżeli przygotuję artykuł na poziomie, który zostałby przyjęty do "topowego" czasopisma polskiego (z nauk społecznych) to będzie to "wystarczający" poziom do czasopism JCR i ERIH? Nie ośmieszę się z takim artykułem?
Biorąc pod uwagę, że z tematyki, która mnie interesuje na samej liście JCR jest około 30 czasopism, do których mogłabym skierować artykuł - jaki klucz wybrać przy wysyłaniu tekstu (i wyborze czasopisma 1 wyboru itd.) ? Wiem, że decyduje profil czasopisma, ale faktycznie w tych powiedzmy 20 - ten sam artykuł mógłby zostać wysłany bez większych zmian...
Możecie coś doradzić? Wiadomo, że jednocześnie ten sam artykuł nie może być recenzowany w więcej niż 1 czasopiśmie....
Jak w ogóle "dostać" się do takiego czasopisma z porządnym IF ....?