Dodaj do ulubionych

Gdzie zarabiają polscy naukowcy?

05.05.12, 19:10
"- Wstyd minie, a pieniądz zostanie - tego motto trzymają się polscy pracownicy naukowi, którzy oprócz pracy na uczelni piszą książki sensacyjno-erotyczne, sprzedają na targu warzywa lub zasiadają w radach nadzorczych. Jedni, by związać koniec z końcem. Drudzy, by pławić się w luksusach."

biznes.onet.pl/gdzie-zarabiaja-polscy-naukowcy,18494,5013760,1,news-detal
Obserwuj wątek
    • bumcykcyk2 Re: Gdzie zarabiają polscy naukowcy? 05.05.12, 22:31
      heh, ja się kwalifikuję do tych z linkowanego artykułu, ale nie chcę się tu dekonspirować za bardzo

w każdym razie gdybym miał żyć tylko z uczelni, to bym się chyba pochlastał albo zapił na śmierć
      • agent_systemu Re: Gdzie zarabiają polscy naukowcy? 05.05.12, 22:59
        Nie mierzi Cię to pławienie się w luksusach. Ja osobiście już rzygam tym kawiorem.
        • flamengista słusznie 06.05.12, 09:34
          Prawdziwy polski inteligent powinien chodzić w podartych butach, w wytartej sztruksowej marynarce z łatami na łokciach, na uczelnię dojeżdżać na zdezelowanym rowerze, w najlepszym wypadku - komunikacją miejską. Powinien mieszkać z jednym pokoju, na górnym piętrze akademika i żywić się wyłącznie absyntem i literaturą naukową. Dobrze by jeszcze było, gdyby w tym pokoju dach przeciekał.

Niestety, kolega bumcykcyk rażąco się od tych standardów oddalił, przez co rzuca cień na nasze środowisko. Koledze bliżej do "pijanego milionera", niż do prawdziwego naukowca. Pomiędzy śniadaniem z ostryg a kolacją z sushi z Fugu zupełnie zapomina o przyziemnych sprawach polskiego naukowca: wyrabianiu "urobku naukowego" i "promowaniu" studentów.
          • pzgr Re: słusznie 06.05.12, 11:43
            Dlatego, Towarzysze i Towarzyszki, domagamy się wygłoszenia samokrytyki z międleniem beretu. Po tym, jakże potrzebnym akcie, w ramach reedukacji zarazimy winowajcę inteligenckimi suchotami, żeby przywrócić etosowość.
    • flamengista kretyński wstyd 06.05.12, 09:22
      Wynikający ze źle pojętego "etosu inteligenckiego". W ramach ego etosu, inteligent nie może się splamić "przyziemną" robotą, ma jak Siłaczka dogorywać na gruźlicę lub najlepiej - z głodu.

Moim zdaniem ten artykuł świadczy o:
      - przedsiębiorczości i zaradności polskich naukowców;
      - dziadostwie polskiego systemu nauki i szkolnictwa wyższego, gdzie oczekuje się od asystenta pełnej dyspozycyjności i mega-wyników za 1800 zł na rękę.

A w kwestii dorabiania... Podawałem już na forum tę historię: profesor w naszej partnerskiej uczelni w USA swego czasu po godzinach pracował jako ochroniarz w sieciowym sklepie odzieżowym, by spłacić zadłużenie z karty kredytowej. Nikt na uczelni: ani administracyjni, ani wykładowcy, ani tym bardziej studenci - się z niego nie śmiał. Wręcz przeciwnie - swoją pracowitością zyskał ich podziw.

Na tym tylko przykładzie widać, że w kwestii etosu pracy od USA dzieli nas przepaść.
    • ford.ka Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 11:15
      To może odwrócę pytanie - jest tu ktoś, kto żyje tylko i wyłącznie za gołą akademicką pensję (w przypadku rodzin - oboje/obie/obaj pensja z uni) i odrzuca (albo nie ma) inne źródła zarobku?
      Powtarzam - goła pensja (plus obowiązkowe dodatki: wysługa lat, grusza, nagrody jubileuszowe i inne). Nagodziny, płatne studia, honoraria z grantu, recenzje itd itp dyskwalifikują.
      • dworzec Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 11:29
        ja np. nadgodzin to wcale nie chce brac, ale są one u nas obowiązkowe :/
        • flamengista ja podobnie 06.05.12, 20:38
          j.w.

No, ale nie chcę brać bo mam możliwość zarobienia lepszych pieniędzy gdzie indziej, więc to też dyskwalifikuje.
      • balans_bieli Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 17:07
        w swojej działce nie znam NIKOGO takiego. prawie każdy ma drugi etat, albo jest załadowany płatną pracą na uczelnii na maxa i nie musi dorabiać.
      • chilly Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 17:19
        ford.ka napisał:
        > jest tu ktoś, kto żyje tylko i wyłącznie za gołą akademicką pensję (w przypadku rodzin - oboje/obie/obaj pensja z uni) i odrzuca (albo nie ma) inne źródła zarobku?
        Żyłem tak przez wiele lat. Nawet nadgodzin nie było. Przepraszam, czasami bywały, ale mikroskopijne. No i zlecone. Rzadko i malutkie. Nie do końca spełniałem więc podane kryteria, ale i tak końca z końcem nie mogliśmy związać. Od pierwszego do pierwszego nie starczało. Nie żebym taki etosowy był. Takie były warunki. No, ale na szczęście teraz to się zmieniło. Może choć emerytura będzie o te 200 zł wyższa?
        • chilly Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 17:23
          P.S. Dostajemy obecnie co roku informację z ZUS (z OFE też?) o składkach. Ciekaw jestem, czy są na forum takie osoby, o które pyta ford.ka i co czują, patrząc na przewidywaną wysokość swej przyszłej emerytury.
          • darek12345 Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 18:47
            > P.S. Dostajemy obecnie co roku informację z ZUS (z OFE też?) o składkach. Cieka
            > w jestem, czy są na forum takie osoby, o które pyta ford.ka i co czują, patrząc
            > na przewidywaną wysokość swej przyszłej emerytury.

Kwoty na indywidualnym koncie w ZUS i OFE to księgowe zapisy, a nie konkretne pieniądze. ZUS wydaje wszystko na bieżąco, a to co jest w OFE można jakąś ustawą szybko znacjonalizować, zwłaszcza jak będzie ojczyzna w potrzebie (tzn. nie będzie z czego obsługiwać długu a polskich obligacji Chińczycy nie będą chcieli kupować).
            • chilly Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 22:14
              Ale nawet z tych księgowych zapisów wynika, że już warto zając kolejkę do opieki społecznej.
              • adept44_ltd Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 22:27
                optymista... kto wtedy sfinansuje opiekę społeczną...???
        • pzgr Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 23:50
          a jak tam szanowne suchoty? w fazie krwotocznej zapewne. winszujemy, winszujemu.
      • agent_systemu Re: Gdzie nie zarabiają polscy naukowcy? 06.05.12, 19:29
        Dobry dowcip. Do usamodzielnienia - owszem. Po usamodzielnieniu? - sorry, ja nie z tych Bozowskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka