Dodaj do ulubionych

Impact factor sprzed 2007 r.

26.07.12, 13:39
O ile dobrze widzę, WoS notuje IFs od 2007 roku. Co zrobić z publikacjami sprzed tego czasu? Jakiś czas temu, była tu krótka dyskusja na temat tego, że habilitant nieuczciwie podawał wartości IFs swoich publikacji. Chciałbym tego uniknąć, chciałbym też jednak zaznaczyć status publikacji z JCR, na wypadek, gdyby recenzent się nie orientował :-/
Obserwuj wątek
    • habilitant2012 Re: Impact factor sprzed 2007 r. 26.07.12, 13:48
      Dodałbym pytanie o to, co zrobić z publikacjami, które w momencie publikacji nie miały IF, jednak teraz już mają. Oczywiście, można po prostu nie podawać, jednak ja bym chciał to jakoś zaznaczyć.
      • hallie4 Re: Impact factor sprzed 2007 r. 26.07.12, 14:21
        A są jakieś oficjalne wytyczne jaki IF podawać? Jeśli nie ma, to można podać najnowszy (ale z zaznaczeniem że to wg JCR 2011 czy coś takiego). Gdzieś widziałam, żeby podawać IF z roku wydania, ale nie wiem czy to nie dotyczyło oceny parametrycznej. Gdyby trzeba było podawać z roku wydania, a IF by wtedy nie było, napisałabym, że w 2007 roku nie było IF, a obecnie jest taki a taki. Wtedy nikt nie zarzuci nierzetelności. Moja zasada: zawsze podaję dokładnie źródło i rocznik danych bibliometrycznych.
        • habilitant2012 Re: Impact factor sprzed 2007 r. 26.07.12, 14:32
          Niestety jest. W formularzu dorobkowym, przy publikacjach nie jest napisane nic. Jednak sumaryczny IF ma się podawać 'zgodnie z rokiem opublikowania'. Co jest problemem szczególnie w wypadku publikacji sprzed 2007 r.
    • minolta84 Impact factor sprzed 2007 r. 26.07.12, 16:14
      a czy przed 2007 były IF takie jak dzisiaj? może dlatego jest publikowane od 2007 że wcześniejsze miary sam Thomson wolał nie pokazywać.
      Indeks h (Hirscha) – (ang. h-index) współczynnik wprowadzony w 2005
      Polecam zapoznać się z The Agony and the Ecstasy—The History and Meaning of the Journal Impact Factor napisane przez Eugene Garfield = wynalazcę IF
      • habilitant2012 Re: Impact factor sprzed 2007 r. 26.07.12, 16:37
        Podejrzewam, że nie publkowano IF.

Nie ma najmniejszego znaczenia, co napisał wynalazca IF, w postępowaniu habilitacyjnym trzeba te wartości podać, bez wzgledu na to, co się o nich myśli.
    • whiteskies Re: Impact factor sprzed 2007 r. 26.07.12, 23:32
      Nasz polski dostep do WoS. W 2007 zakupiono licencję "bez historii".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka