Dodaj do ulubionych

Status: Awaiting Reviewer Selection

19.11.12, 15:38
Po jakim czasie powinnam zacząć się niecierpliwić - w systemie mam od 3 miesięcy status Awaiting Reviewer Selection. Mailowanie do redakcji nic nie daje - dostaję autoodpowiedź I'm out of office.... Ja wiem, że oni zapewne są zasypywani artykułami, ale wolałabym negatywną recenzję niż takie nie wiadomo co....

Czasopismo za 40pkt na liście ministerialnej ......
Obserwuj wątek
    • pfg Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 19.11.12, 15:56
      Napisz do edytora, którego adres zdobądź z innego miejsca (pewnie pracuje na jakiejś uczelni?), nie do biura.
    • dala.tata Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 19.11.12, 16:00
      oczywisice nie wiem, jak jest, jednak podejrzewam, ze status nie zostal uaktualniony. Dosc niedawno dobijalem sie do redakcji mowiac im, ze mogliby wreszcie wyslac do recenzji. po jakims czasie dostalem odpowiedz, ze nitk nie uaktualizwoal i ze recenzje dostane niedlugo (byly negatywne :-) ).

jesli jeszcze troche tak bedzie, napisz na uniwersyteckiego maila redaktora naczelnego.
    • zooba Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 01.12.12, 16:06
      Nie wiem, czy ten problem jest aktualny ale sama pracuję w redakcji i status 'awaiting itd.' wystepuje kiedy nie mam już pomysły kogo wyznaczyć na kolejnego recenzenta do artykułu. Czasami zdarza się, że odmawia recenzji tzw. preferowany recenzent, stały członek komitetu redakcyjnego, cytowany w pracy autor przeglądówki i stoję pod ścianą.
      Czasopismo z 40 pkt. jest na JCR - jesli jest zagraniczne i jest częścią jakiegoś wydawniczego molocha typu Elsevier czy Taylor&Francis, to jest tam opcja kontaktowania się bezposrednio z wydawcą, a taki daje kopa redakcji. Jeśli czasopismo jest wydawane gdzieś indziej, szukałabym instytucji-matki (uczelni) i tam uderzała, choc jest to dość desperacki krok.
    • dr_pitcher Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 01.12.12, 17:33
      Zawiadomienie wydawcy czasami malo daje, zwlaszcza jesli to moloch - jeden list sprawy nie zmieni. Osobiscie preferuje czasopisma, ktore sa "oficjalnymi" publikacjami towarzystw naukowych. W tych przypadkach czlonkowie towarzystwa moga wywierac presje na zarzad, ktory rownoczenie zatrudnia i wybiera glownego redaktora (EiC). W mojej dzialce, towarzsytwo ma pod swoja piecza trzy czasopisma. Po wielu latach kiedy czekalo sie na decyzje miesiacami, towarzystwo postanowilo zmienic dwoch redaktorow a trzeci dostal ostrzezenie. Efekt? - w ciagu roku stuacja sie zmienila - sredni czas oczekiwania na recenzje to trzy tygodnie. Najdluzszy - dwa miesiace.

Mozna tez posylac do Nature czy Science - tu decyzja w ciagu tygodnia
    • s.dominika Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 02.12.12, 16:57
      Napisałam na prywatnego/uczelnianego maila do redaktora.

Odpowiedzieli, że mają tyle artykułów w kolejce, że zastój się zrobił.

Tym niemniej, dalej status się nie zmienia...

Dawałam sobie czas do końca miesiąca, a dziś 2gi więc chyba poczekam max do piątku i wycofam artykuł...
      • ford.ka Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 02.12.12, 18:31
        A co się miało zmienić?
        Rozwydrzenie ściślaków budzi moją nieodmienną wesołość...
        • s.dominika Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 02.12.12, 18:45
          > Rozwydrzenie ściślaków budzi moją nieodmienną wesołość...

Z czego wnioskujesz, że należę do grona "ściślaków"?
          • ford.ka Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 02.12.12, 23:26
            Znane mi nieścisłe czasopisma nie posiadają stron, na których można cokolwiek sprawdzić. Średnio po pół roku przysyłają maila. W przypadkach skrajnych albo przysyłają od razu nadbitki albo po piątym ponaglającym mailu odpowiedź, że jednak nie, bo coś tam, ale recenzji nie pokażą, bo taka jest "polityka redakcji".
            • katia.seitz Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 04.12.12, 14:05
              Bez przesady. Sage na przykład taki system posiada, sama kiedyś niecierpliwie sprawdzałam mój status miesiącami ;)
            • ta_ruda Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 09.01.13, 12:42
              wszystkie znane mi czasopisma niescisle, posiadaja system ktory pozwala na sprawdzanie statusu wyslanej publikacji.
              ford.ka napisał:

> Znane mi nieścisłe czasopisma nie posiadają stron, na których można cokolwiek s
              > prawdzić. Średnio po pół roku przysyłają maila. W przypadkach skrajnych albo pr
              > zysyłają od razu nadbitki albo po piątym ponaglającym mailu odpowiedź, że jedna
              > k nie, bo coś tam, ale recenzji nie pokażą, bo taka jest "polityka redakcji".
              • hallie4 Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 12.01.13, 10:29
                > ford.ka napisał:
                > Rozwydrzenie ściślaków budzi moją nieodmienną wesołość...
                > Znane mi nieścisłe czasopisma nie posiadają stron, na których można cokol
                > wiek sprawdzić.

Np. w Sgringerze większość czasopism ze wszystkich dziedzin ma system do wysyłania artykułów, gdzie potem można sprawdzić status i zobaczyć recenzje. Dotyczy to także humanistyki. Nie ma to jak uogólniać na podstawie własnych wąskich doświadczeń.
    • dworzec Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 17.12.12, 20:15
      podepnę się pod wątek bo mam dylemat podobnego rodzaju

miesiąc temu status mojego tekstu zmienił się na "Required Reviews Completed" i od tej pory zero zmian i mejli od edytora.

nie mial czasu zerknąć jakie są recenzje? nie wie, że już są? są tak problematyczne, że nie wie jaką decyzję podjąć?

pisać już mejla do redakcji czy czekać?
      • dala.tata Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 17.12.12, 20:27
        no powodow moze byc w cholere, wlacznie z tym, ze nie wie, jaka decyzje podjac.

Mysle, ze i tak juz jest za pozno na pisanie, wiele uniwersytetow ma juz ferie swiateczne. szanse sa, ze nikt ci nie odpowie. poczekalbym do nowego roku.
      • zooba Re: Status: Awaiting Reviewer Selection 17.12.12, 21:35
        Pisać. Co ci szkodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka