joa66 23.04.10, 10:17 Czy do średniej wliczone są stopnie z: -zachowania -religii -innych przedmiotów nadobowiązkowych (ale obowiązkowych w danej szkole) wpisanych na świadectwo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
GoĹÄ: menodo Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 10:44 joa66 napisała: > Czy do średniej wliczone są stopnie z: > > -zachowania > -religii > -innych przedmiotów nadobowiązkowych (ale obowiązkowych w danej > szkole) wpisanych na świadectwo" Tylko religia wlicza sie do sredniej - i tu polecam szostke:), aczkolwiek moje dziecko nie skorzystalo z tej szansy,bo na religie nie chodzilo. Srednia ma zreszta znaczenie niewielkie, miedzy 5.0 a 6.0 jest tylko 1 punkt roznicy. Aczkolwiek warto miec swiadectwo "z paskiem" (wymagana srednia to 4.75) - bo za to przysluguja dodatkowe punkty. No, ale do swiadectwa z wyroznieniem potrzebna jest ocena z zachowania - co najmniej bardzo dobra (chyba). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 10:47 A etyka? Jeżeli jest i religia i etyka, to co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 11:40 joa66 napisała: > A etyka? > > Jeżeli jest i religia i etyka, to co wtedy?" A, to nie jestem pewna, bo moje dziecko nie mialo etyki w gimnazjum. Na zdrowy rozum tak samo jak religia wlicza sie do sredniej...? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kasia Re: Przedmioty liczone do średniej IP: 85.222.87.* 23.04.10, 12:10 > > Jeżeli jest i religia i etyka, to co wtedy?" ale chyba tylko jeden z tych przedmiotów jest obowiązkowy? drugi nadobowiązkowy, a wtedy nie jest liczony do średniej... "6" z religii! zawsze wydawało mi się,ze ocena 6 jest za szczególne osiągnięcia, jakie szczególne osiągnięcia można mieć z religii? No i jeszcze jedno, na ile rzetelnie wystawione są oceny na koniec gimnazjum, a na ile naciągane te wszystkie 5 i 6 ? to chyba tak jak z tą zmianą zameldowania,żeby dostać się do lepszego gimnazjum:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:15 I jaka jest definicja przedmiotu obowiązkowego. Czy jeżeli przedmiot nie należy do obowiązkowego minimum programowego MEN, ale JEST OBOWIąZKOWY w danej szkole, to się go liczy czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:19 joa66 napisała: > I jaka jest definicja przedmiotu obowiązkowego. Czy jeżeli przedmiot > nie należy do obowiązkowego minimum programowego MEN, ale JEST > OBOWIąZKOWY w danej szkole, to się go liczy czy nie? > U mojego syna w podstawówce np niemiecki był obowiązkowy jako drugi język, ale do średniej nie był liczony, był zawsze na dole razem z religią (dopóki ocena z religii nie weszła też do średniej). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:23 Czyli to zależy od tego, gdzie szkoła wpisuje dany przedmiot? W podstawówce 2 język był wpisany jako dodatkowy, bo , mimo, że chodzili wszyscy, nie był traktowany przez szkołę jako obowiązkowy (pytali się rodziców czy chcą). W gimnazjum jest obowiązkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:32 joa66 napisała: > Czyli to zależy od tego, gdzie szkoła wpisuje dany przedmiot? > > W podstawówce 2 język był wpisany jako dodatkowy, bo , mimo, że > chodzili wszyscy, nie był traktowany przez szkołę jako obowiązkowy > (pytali się rodziców czy chcą). W gimnazjum jest obowiązkowy. Nie, to zależy od tzw podstawy programowej. W podstawówce 1 jezyk jest obowiazkowy i to od 4tej klasy. Szkoły czasem mają (szczegolnie niepubliczne) w swojej ofercie 2 języki i wtedy tylko jeden jest liczony do sredniej (ten drugi wpiasany jest wtedy w specjalnym miejscu przeznaczonym na świadectwie na przedmioty nieobowiazkowe). W gimnazjum już 2 języki są obowiązkowe więc oba są liczone do sredniej. Ale jeśli gimnazjum wprowadzi jakiś przedmiot który nie figuruje na liście obowiązkowych wg MEN (np wiedza o tańcu) to on nie będzie liczony do średniej. Tak samo z religią i etyką-jesli dziecko chodzi na oba to tylko ocena jednego z nich jest liczona do sredniej (pewnie trzeba to zadeklarować), szczerze nie słyszałam aby ktoś uczył się i etyki i religii na raz-bo chyba w szkołach gdzie oba przedmioty są uconne odbywa się to poprostu w tym samym czasie. Jeśli dziecko nie chodzi ani na religie, ani na etykę (bo szkoła jej nie organizuje) nie ma żadnego stopnia Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:34 szczerze nie słyszałam aby ktoś uczył się i etyki i religii na raz-bo chyba w szkołach gdzie oba przedmioty są uconne odbywa się to poprostu w tym samym czasie" U nas religia jest dla chętnych, eytka jest obowiązkowa, są więc w różnym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:42 joa66 napisała: > szczerze nie słyszałam aby > ktoś uczył się i etyki i religii na raz-bo chyba w szkołach gdzie > oba przedmioty są uconne odbywa się to poprostu w tym samym czasie" > > U nas religia jest dla chętnych, eytka jest obowiązkowa, są więc w > różnym czasie. No to skoro dla chętnych to nie liczy się do średniej, liczy się tylko etyka. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:45 religia jest dla chętnych w każdej szkole , a jednak się liczy do średniej;) Chyba nie ma odpowiedzi na moje pytanie, bo sytuacja jest bardzo nietypowa. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:55 joa66 napisała: > religia jest dla chętnych w każdej szkole , a jednak się liczy do > średniej;) > > Chyba nie ma odpowiedzi na moje pytanie, bo sytuacja jest bardzo > nietypowa. Joa-jest odpowiedź. Można dostać ocenę tylko jedną-albo/albo. Problem z etyką jest taki że nie we wszystkich szkołach jest uczona i te dzieci które nie mogą wybrać etyki w praktyce, są rzeczywiście poszkodowane bo nie mają żadnej oceny-u nich wybór jest de facto iluzoryczny (stąd ja uważam że w ogóle ocena z etyki/religii do sredniej to błąd, własnie z powodu nierówności szans). Ale ocena może być tylko jedna do średniej bo oceny do średniej są liczone z przedmiotu etyka/religia (albo/albo), napewno nie dwie, nie ma takiej opcji (To wiem na 500%). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 13:06 "(To wiem na 500%). " skąd? Jeżeli na świadectwie z wyboru religia/etyka jest skreślona etyka, jest ocena z religii. A potem wśród przedmiotów obowiązkowych pojawia się etyka?;) Obawiam się, że przepisy tego nie regulują. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 13:19 joa66 napisała: > "(To wiem na 500%). " > > skąd? > > Jeżeli na świadectwie z wyboru religia/etyka jest skreślona etyka, > jest ocena z religii. > > A potem wśród przedmiotów obowiązkowych pojawia się etyka?;) > > > Obawiam się, że przepisy tego nie regulują. Pod zachowaniem jest religia/etyka i masz skreślone religia-zostaje etyka-i ta ocena jest liczona. Potem są przedmioty obowiązkowe-z miejscem na wpis języków. Potem na dole pojawiają się dodatkowe zajęcia edukacyjne-czyli u Ciebie to może być religia z której oceny nie wlicza się (u nas pojawia się też np język rosyjski dla tych co się go uczą bo chcą ale też i 2 przedmioty które SĄ OBOWIĄZKOWE w Reytanie-wychowaanie do życia w rodzinie i Ścieżka obrona cywilna- ale z których ocena do średniej się nie liczy)-i te oceny nie wliczane są do średniej. Do średniej liczą się tylko etyka albo religia, oraz przedmioty obowiązkowe (plastyka, muzyka, technika muszą być ale w ciagu 3 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 17:27 u nas jest i religia i etyka a poza tym i w pierwszej i drugiej klasie była do teo gfilozofia oddzielnie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 17:30 "u nas jest i religia i etyka " ale czy któryś z tych przedmiotów jest obowiązkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 05:41 pojedyncze osoby chyba 2 czy trzy na cała szkołe nie chodza na religie ze wzgledu na to,ze sa innego wyznania.etyka jest obowiazkowa i w sumie mozna powiedziec ,że religia tez. Ale to jest niepubliczna szkoła - one sie rzadza swoimi prawami i jak sie tam posyła dziecko to sie o tym wie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 07:33 "etyka jest obowiazkowa i w sumie mozna powiedziec ,że religia tez" Nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 08:12 > Nie rozumiem... czego nie rozumiesz? etyka jest normalnym przedmiotem w planie lekcji, religia tez, szkoła jest nie państwowa - posyłajac dziecko znasz rokład godzin na poszczególne lata - wiesz o tym czego i w którym roku bedzie sie uczyło. Jest podstawa programowa zaaprobowana przez men i sa przedmioty albo ilosci godzin które moga wykraczac poza te godziny uznane przez men jako obowiazkowe. Tak jak była filozofia w 1 i 2 klasie a przeciez tez jej nie ma w podstawie men-u, tak jak jest 5 godzin angielskiego a w podstawie programowej jest mniej Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 09:02 Nie rozumiem stwierdzenia, że religia w pewnym sensie jest obowiązkowa... Czy uczeń ma prawo nie chodzić na religię i na etykę? Pytam z ciekawości, bo to troche off topic. Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 09:12 prawde mówiac nie interesowałam sie jak jest z nie chodzeniem na etyke jest ciekawa chyba nikt nie próbował nie chodzic;-) a na religie wiem,że sa pojedyncze przypadki "światopogladowe" i "wyznaniowe" ale tez nie znam szczegółów chyba wystarczało oswiadczenie,że nie bedzie dziecko chodziło - o konsekwencjach negatywnych nie chodzenia nie słyszałam.W kazdym razie tu nie jest albo - albo. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 09:41 "prawde mówiac nie interesowałam sie jak jest z nie chodzeniem na etyke jest ciekawa chyba nikt nie próbował nie chodzic;-) " Teraz rozumiem. U nas sprawę postawiono jasno. Trzeba i koniec. Przedmiot jak biologia czy polski. p.s. pytałam syna - jest przekonany, że do średniej się wlicza i etykę i religię. Mogę jeszcze sie upewnić na najbliższym zebraniu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 10:10 "> U nas sprawę postawiono jasno. Trzeba i koniec. Przedmiot jak > biologia czy polski. > > p.s. pytałam syna - jest przekonany, że do średniej się wlicza i > etykę i religię. Mogę jeszcze sie upewnić na najbliższym zebraniu." Wprawdzie szkoly niepubliczne maja spora autonomie i moga uznac jakis przedmiot za obowiazkowy, ale w przypadku rekrutacji przepisy jasno okreslaja, ze do sredniej wlicza sie cene z religii LUB etyki. Tak jakby nie przewidywaly, ze dziecko moze chodzic i na to, i na to. Malo mnie to dotyczy, ale biorac pod uwage latwosc uzyskania 6 z obu przedmiotow srednio mi sie to podoba. Swoja droga sama musze zapytac jak to jest rozwiazane w liceum mojej corki - bo teoretycznie jest mozliwosc aby dziecko chodzilo na religie i etyke (zajecia nie koliduja godzinowo). Odpowiedz Link Zgłoś
myszmusia Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 11:12 biorac pod uwage latwosc uzyskania 6 z obu przedmioto > w chyba zartujesz, no chyba ,ze w pańśtwowej ma sie 6 za samo chodzenie;-) tak jak np. słyszałam o podnoszeniu oceny za jakies plakaty, czy inne za przeproszeniem "duperele" z kluczowych przedmiotów. Tutaj nie wykonalne Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 11:17 "W sytyacji opisanej przeze mnie można stosować dwa wykluczające sie przepisy: -z dwóch NIEOBOWIĄZKOWYCH przedmiotów religia i etyka, wybiera się jeden z nich do średniej -wszystkie przedmioty OBOWIĄZKOWE są wliczane do średniej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 12:55 joa66 napisała: joa66 napisala: > "W sytyacji opisanej przeze mnie można stosować dwa wykluczające > sie > przepisy: > > -z dwóch NIEOBOWIĄZKOWYCH przedmiotów religia i etyka, wybiera się > jeden z nich do średniej > > -wszystkie przedmioty OBOWIĄZKOWE są wliczane do średniej" To rzeczywiscie zagwozdka dla prawnikow. Bo z kolei zasady rekrutacji do publicznych ponadgimnazjalnych jasno formuluja albo - albo. Szkola niepubliczna moze wyliczyc dziecku srednia uwzgledniajac dwa przedmioty (religia i etyka), ale jesli dobrze pamietam - to program komputerowy w kseonie wylicza ostatecznie srednia bedaca podstawa do rekrutacji i algorytm jak sadze "nie przepusci" obydwu ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 13:09 "Bo z kolei zasady rekrutacji do publicznych ponadgimnazjalnych jasno formuluja > albo - albo" ale to też zasady rekrutacji do szkoły publicznej: "-wszystkie przedmioty OBOWIĄZKOWE są wliczane do średniej" Przypuszczam, że w praktyce może to wyglądać tak, że jeżeli system elektroniczny jest zbliżony do świadectwa, to w rubryce religia czy etyka, wybiera się tylko jeden przedmiot. Jeżeli potem wpisuje się przedmioty obowiązkowe ręcznie, system nie musi być wyczulony na żadne słowa (w tym "etyka"), bo przedmiotów obowiązkowych może byc dużo, mogą miec różne nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 13:26 "> Przypuszczam, że w praktyce może to wyglądać tak, że jeżeli system > elektroniczny jest zbliżony do świadectwa, to w rubryce religia czy > etyka, wybiera się tylko jeden przedmiot. Jeżeli potem wpisuje się > przedmioty obowiązkowe ręcznie, system nie musi być wyczulony na > żadne słowa (w tym "etyka"), bo przedmiotów obowiązkowych może byc > dużo, mogą miec różne nazwy." A,no tak. I wtedy dwie szostki swietnie pokrywaja dwie trojki, jest "pasek" i dwa punkty wiecej... Oczywiscie, nie wszystkim moze sie to oplacac, ale wyobrazam sobie, ze jest to mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 24.04.10, 13:37 U nas niestety etyka obniża średnią, chyba wszystkim. Kwestia nauczyciela. Z religi stosunkowo łatwo mieć 5 czy 6. Wystarczy aktywnośc w dyskusjach (nawet jak ktos nie zgadza się z nauczycielem ) Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:35 > W gimnazjum już 2 języki są obowiązkowe więc oba są liczone do > sredniej. Ale chyba obowiązkowe są dopiero od obecnej I klasy? W gimnazjum mojego syna starsze klasy maja dwa języki, ale są one opłacane dodatkowo przez rodziców (symbolicznie, ale jednak). O ile wiem, wszystkie dzieci chodza na drugi język i język ten jest liczony do średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:47 nika_j napisała: > > W gimnazjum już 2 języki są obowiązkowe więc oba są liczone do > > sredniej. > > Ale chyba obowiązkowe są dopiero od obecnej I klasy? W gimnazjum mojego syna > starsze klasy maja dwa języki, ale są one opłacane dodatkowo przez rodziców > (symbolicznie, ale jednak). O ile wiem, wszystkie dzieci chodza na drugi język > i język ten jest liczony do średniej. Pierwszy obcy język wchodzi w 4 klasie podstawówki, drugi język obcy w 1szej klasie gimnazjum-jako obowiazkowe. Oczywiście to nie ma nic wspólnego z tym jak języki są uczone naprawde. Są szkoły które oferują 2 języki już od pierwszej klasy podstawowej, a są gimnazja które oferują 3 języki itp (u nas np można dodatkowo (ale to tylko dla chętnych) uczyć się i rosyjskiego i łaciny obok obowiązkowych ang i niem) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:54 Próbowałam znaleźć jakieś przepisy w necie, ale nie znalazłam. Mam wrażenie, że to szkoła decyduje o tym, który przedmiot jest obowiązkowy wg. stanu faktycznego. Jedyny podział jaki znalazłam to obowiązkowe/nieobowiązkowe , natomiast nigdzie nie znalazłam definicji "przedmiotu obowiązkowego" Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 13:05 joa66 napisała: > Próbowałam znaleźć jakieś przepisy w necie, ale nie znalazłam. > > Mam wrażenie, że to szkoła decyduje o tym, który przedmiot jest > obowiązkowy wg. stanu faktycznego. > > Jedyny podział jaki znalazłam to obowiązkowe/nieobowiązkowe , > natomiast nigdzie nie znalazłam definicji "przedmiotu obowiązkowego" Joa-mylisz się. Przedmioty obowiązkowe są określone bardzo jasno. Jeśli szkoła wprowadza swoje własne "obowiązkowe" to robi to jako ofertę dodatkową wg MEN. Przerabiałam ten temat w 6 klasie jak syn dostawał się do gimnazjum. Średnia była ważna w którymś tam przypadku i niestety mogła być liczona TYLKO z jednego języka obcego, mimo że mój syn miał wg szkoły (społecznej)obowiązek uczyć się dwóch, nie było prawnej możliwości aby liczyć z 2 języków (mimo ze oba szkoła traktowała jako obowiązkowe). To samo jest z etyką/religią-tylko jedna ocena (ewentualnie żadna). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 13:19 A masz może gdzieś link do przepisów? Czy np. kultura Hiszpanii w klasach dwujęzycznych w Cervantesie jest przedmiotem obowiąkowym czy nie? Nie ma tego w podstawie programowej, jest to przedmiot dodany ze względu na specyfikę klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 13:24 joa66 napisała: > A masz może gdzieś link do przepisów? > > Czy np. kultura Hiszpanii w klasach dwujęzycznych w Cervantesie jest > przedmiotem obowiąkowym czy nie? Nie ma tego w podstawie > programowej, jest to przedmiot dodany ze względu na specyfikę klasy. W liceach jest inaczej, bo licea nie są obowiązkowe (w odróżnieniu od gimnazjów które każde dziecko ma obowiązek skończyć na takich samych zasadach) i mogą sobie robić co chcą (aczkolwiek też pewnie są zasady, ale tych nie znam, ja wiem jak liczyło się w podstawówce i gimnazjum). Już wiem do czego ta średnia była potrzebna w zeszłym roku!!! do liczenia stypendium czyli PIENIĘDZY od gminy, wtedy pani Dyrektor nam wyjaśniała jak to się liczy i stąd ja wiem na 500%. Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 21:11 > Pierwszy obcy język wchodzi w 4 klasie podstawówki, drugi język obcy > w 1szej klasie gimnazjum-jako obowiazkowe. Zgoda, ale dopiero od obecnego rocznika I klasy gimnazjum dwa języki są obowiązkowe. O to mi chodziło. W obecnych klasach III niekoniecznie były dwa języki obowiązkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: filga Re: Przedmioty liczone do średniej IP: 217.11.129.* 23.04.10, 12:23 Tylko zachowanie nie liczy się do średniej. Jeżeli uczeń ma na świadectwie przedmioty nadobowiązkowe (to te spoza siatki) to one z woli min Giertycha też liczą się do średniej. Etyka jest przewidziana równolegle z religią. Więc alternatywa. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:32 O ile pamiątam, na świadectwie jest wydrukowana nazwa przedmiotu religia/etyka A jeżeli potem jest jeszcze wpisana obowiązkowa etyka z resztą przedmiotów? a więc ocena jest z obu przedmiotów? Wiem, że to są często ułamki punktów , ale jestem ciekawa zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 12:39 joa66 napisała: > O ile pamiątam, na świadectwie jest wydrukowana nazwa przedmiotu > > religia/etyka > > A jeżeli potem jest jeszcze wpisana obowiązkowa etyka z resztą > przedmiotów? > > a więc ocena jest z obu przedmiotów? > > Wiem, że to są często ułamki punktów , ale jestem ciekawa zasady. > Nie rozumiem ? Obowiązkowo jest jeden przedmiot nazywany etyka/religia (do wyboru albo/albo, niepotrzebne skreślić). Jeśli ktoś chodzi na oba, to ten drugi jest wylacznie hobbystycznie i z tego do sredniej się nie liczy. Tak samo jak dzieci chodzace na drugi język w podstawówce też wg MEN chodzą hobbystycznie (nawet jeśli w danej szkoły to jest obowiązek . Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 12:24 kasia napisał(a): > > > Jeżeli jest i religia i etyka, to co wtedy?" > > ale chyba tylko jeden z tych przedmiotów jest obowiązkowy? drugi nadobowiązkowy > , > a wtedy nie jest liczony do średniej... > > "6" z religii! zawsze wydawało mi się,ze ocena 6 jest za szczególne osiągnięcia > , > jakie szczególne osiągnięcia można mieć z religii? > > > No i jeszcze jedno, na ile rzetelnie wystawione są oceny na koniec gimnazjum, a > na ile naciągane te wszystkie 5 i 6 ? to chyba tak jak z tą zmianą > zameldowania,żeby dostać się do lepszego gimnazjum:)" Religia i etyka nie sa obowiazkowymi przedmiotami, ale sa alternatywywa dla siebie. Wiem, ze szostke z religii mozna miec za bycie ministrantem - kompletnie mnie to nie obchodzi zreszta. W sprawie 5 i 6 kazda szkola ma swoj wlasny WSO - z doswiadczenia wiem, ze w zasadach wystawiania koncowych ocen jest wiele uznaniowosci i osobiscie jestem przeciwna temu, by oceny na swiadectwie wazyly na przyjeciu dzieci do liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: azile.oli Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.10, 13:22 U nas (Kuratorium Katowice) w rekrutacji nie bierze się pod uwagę średniej, nie ma za to punktów. Dodatkowe punkty sa za świadectwo z wyróżnieniem i osiągnięcia. W przypadku, gdy kandydaci uzyskają taka samą ilość punktów pod uwagę bierze się średnią z przedmiotów kierunkowych. Z tego powodu nikt nie naciąga ocen z religii, bo ta szóstka nic nie daje. Co do pytania - myślę, że pod uwagę będzie brany tylko jeden przedmiot, religia lub etyka. Co do języków w gimnazjum - obowiązkowo dwa ma dopiero rocznik, który w tym roku kończy pierwsza klasę. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 13:31 Gość portalu: azile.oli napisał(a): > U nas (Kuratorium Katowice) w rekrutacji nie bierze się pod uwagę > średniej, nie ma za to punktów. Dodatkowe punkty sa za świadectwo z > wyróżnieniem i osiągnięcia. W przypadku, gdy kandydaci uzyskają > taka samą ilość punktów pod uwagę bierze się średnią z przedmiotów > kierunkowych. Z tego powodu nikt nie naciąga ocen z religii, bo ta > szóstka nic nie daje. > Co do pytania - myślę, że pod uwagę będzie brany tylko jeden > przedmiot, religia lub etyka. > Co do języków w gimnazjum - obowiązkowo dwa ma dopiero rocznik, > który w tym roku kończy pierwsza klasę. W Warszawie się liczy, ale powiem szczrze że to są ułamki punkta, nie uważałabym aby to było tak bardzo istotne, dużo bardziej liczy się np szóstka z polskiego niż średnia. Za to przy stypendium naukowym to może rzeczywiście zaważyć, bo reguły są bardzo scisłe. Naprawde dopiero od tego roku 2 języki są obowiązkowe ? Byłam pewna że zawsze były 2 jezyki obce w gimnazjum. Czyli są gimnazja które dotąd uczyły tylko jednego obcego języka ? Jeśli tak to przepraszam. Ale na świadectwie syna wśród przedmiotów obowiązkowych mamy 2 języki. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:18 " Ale na świadectwie syna wśród przedmiotów obowiązkowych mamy 2 języki. " No właśnie. Chociaż obowiązkowe są od tego roku. Większość gimnazjów w Warszawie miała 2 języki, ale nie wiem czy tak było w całej Polsce. Nparawdę chciałabym zobaczyć MENowską definicję przedmiotu obowiązkowego Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:29 "Od 1 września tego roku nauka języka obcego będzie obowiązkowa od pierwszej klasy szkoły podstawowej, a od 1 września 2009 r. obowiązkowa będzie nauka drugiego języka obcego od pierwszej klasy gimnazjum - zapowiada Ministerstwo Edukacji Narodowej" praca.gazetaprawna.pl/artykuly/27988,men_od_1_wrzesnia_jezyk_obcy_obowiazkowy_od_pierwszej_klasy.html Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:33 joa66 napisała: > " Ale na świadectwie syna wśród przedmiotów > obowiązkowych mamy 2 języki. " > > No właśnie. Chociaż obowiązkowe są od tego roku. Większość gimnazjów > w Warszawie miała 2 języki, ale nie wiem czy tak było w całej Polsce. > > Nparawdę chciałabym zobaczyć MENowską definicję przedmiotu > obowiązkowego Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dn. 30 kwietnia 2007 r. w sprawie warunków i sposobu oceniania, klasyfikowania i promowania uczniów i słuchaczy oraz przeprowadzania sprawdzianów i egzaminów w szkołach publicznych (Dz. U. z 2007 r. Nr 83, poz. 562 i Nr 130, poz. 906 oraz z 2008 r. Nr 3, poz. 9). "4. Począwszy od klasy IV szkoły podstawowej, uczeń, który w wyniku klasyfikacji rocznej uzyskał z obowiązkowych zajęć edukacyjnych średnią ocen co najmniej 4,75 oraz co najmniej bardzo dobrą ocenę zachowania, otrzymuje promocję do klasy programowo wyższej z wyróżnieniem. 4a. [1] Uczniowi, który uczęszczał na dodatkowe zajęcia edukacyjne lub religię albo etykę, do średniej ocen, o której mowa w ust. 4, wlicza się także roczne oceny uzyskane z tych zajęć. Kluczowe tu jest słowo ALBO (jeśli miałaś logikę to wiesz co ten kwantyfikator oznacza i czym rózni się od LUB)-albo religia, albo etyka, dwóch na raz NIE. Stąd pewnie z tego przepisu wynika że u nas język niemiecki jest jako nieobowiązkowy prawnie (ale obowiązkowy wg szkoły), ale daje się wliczyć do sredniej (to jest nowelizacja, bo w podstawówce tak jeszcze nie było). Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:39 "Stąd pewnie z tego przepisu wynika że u nas język niemiecki jest jako nieobowiązkowy prawnie (ale obowiązkowy wg szkoły), ale daje się wliczyć do sredniej (to jest nowelizacja, bo w podstawówce tak jeszcze nie było). " Tak samo rozumuję. To co obowiązkowe wg. szkoły to przedmiot obowiązkowy. Na przykład u nas jest to m.in. etyka, wok, drugi język obcy, itd. A można też wliczyć ocenę z religii, jak każdy. Z wyboru danego na świadectwie -wybrać religię. W tej chwili to jest trochę dyskusja sztuka dla sztuki. Przepisy nie przewidziały takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:45 joa66 napisała: > "Stąd pewnie z tego przepisu wynika że u nas język niemiecki jest > jako nieobowiązkowy prawnie (ale obowiązkowy wg szkoły), ale daje > się wliczyć do sredniej (to jest nowelizacja, bo w podstawówce tak > jeszcze nie było). " > > Tak samo rozumuję. To co obowiązkowe wg. szkoły to przedmiot > obowiązkowy. Na przykład u nas jest to m.in. etyka, wok, drugi język > obcy, itd. > > A można też wliczyć ocenę z religii, jak każdy. Z wyboru danego na > świadectwie -wybrać religię. > > > W tej chwili to jest trochę dyskusja sztuka dla sztuki. Przepisy nie > przewidziały takiej sytuacji. joa z religią i etyką przepisy przewidziały: religia ALBO etyka (to nie są zajęcia dodatkowe, ani OBOWIĄZKOWE-to jest osobna kategoria na świadectwie razem z zachowaniem i przepisy to regulują jako przedmiot innej kategorii "etyka ALBO religia" (to że w Waszej szkole są inne reguły to nie ma nic do rzeczy). Zadzwoń do kuratorium, albo zapytaj się u siebie w szkole jak mi nie wierzysz. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:52 Ale to są dwie różne sprawy 1) wybór między religią lub etyką - oba przedmioty nieobowiązkowe. 2) jakikolwiek przedmiot wpisany jako obowiązkowy , między np. matematyką a hiszpańskim (np. etyka) Powtarzam - prawnie sytuacja jest bardzo trudna, bo taka sytuacja nie została przewidziana. Zasady, na które się powołujesz dotyczą sytuacji kiedy uczeń ma wybór między religią, etyką a niczym Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Hawa Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.147.79.34.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.04.10, 14:18 Nie wiem jak to w tej chwili prawnie wygląda, ale kiedy ja chodziłam do gimnazjum to była jedna klasa, w której był tylko angielski. Tyle, że ten oddział miał "rozszerzony WF", więc godziny, podczas których w innych klasach realizowany był drugi język nie "uciekały". Jestem ciekawa, czy szkoła mogła "zabrać" drugi język, nie oferując czegoś innego w zamian? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:28 Mogła, bo do niedawna tylko jeden język obcy był obowiązkowy w gimnazjum. Od tego roku to się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:36 Z tego co wiem - u nas oba języki wlicza się do średniej. I do wyboru religię lub etykę. przedmioty dodatkowe, wprowadzonie przez szkołę, są "obowiązkowe", ale tylko w obrębie szkoy. Nie tylko nie wlicza się ich do średniej, ale co więcej (ważne!) nie mozna zostać przez nie na drugi rok. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:42 "u nas oba języki wlicza się do średniej" Na jakiej podstawie? Czy drugi język ma specjalny status prawny? Inny niż pozostałe przedmioty? Skoro wg MEN obowiązkowy jest dopiero od września 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:43 A juz mamy kwiecień 2010:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 14:46 ale świadectw za rok 2009/10 jeszcze nie ma;) Pisałaś o przeszłości. p.s. poza tym to chyba dotyczy tylko obecnych 1 klas Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 I 23.04.10, 15:11 Info z Kseonu "C – średnia arytmetyczna ocen (zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku) uzyskanych z obowiązkowych zajęć edukacyjnych i dodatkowych zajęć edukacyjnych, wymienionych w świadectwie ukończenia gimnazjum oraz religii lub etyki (w przypadku braku oceny z wymienionych wyżej zajęć edukacyjnych, zajęć tych nie uwzględnia się przy obliczaniu średniej arytmetycznej)." 1) Czyli z dodatkowych też 2) wybór religia czy etyka czy nic dotyczy przedmiotów nieobowiązkowych. I jest oddzielną pozycją na świadectwie. Odpowiedz Link Zgłoś
agatka_s Re: I 23.04.10, 15:26 joa66 napisała: > Info z Kseonu > > "C – średnia arytmetyczna ocen (zaokrąglona do dwóch miejsc po > przecinku) uzyskanych z obowiązkowych zajęć edukacyjnych i > dodatkowych zajęć edukacyjnych, wymienionych w świadectwie > ukończenia gimnazjum oraz religii lub etyki (w przypadku braku oceny > z wymienionych wyżej zajęć edukacyjnych, zajęć tych nie uwzględnia > się przy obliczaniu średniej arytmetycznej)." > > 1) Czyli z dodatkowych też > > 2) wybór religia czy etyka czy nic dotyczy przedmiotów > nieobowiązkowych. I jest oddzielną pozycją na świadectwie. > > Mieszasz strasznie !!!! religia/etyka nie jest obowiazkowa wg prawa (nie jest też zajęciem dodatkowym, jest odrebna kategorią) !!! (to że co innego stanowi Wadsza szkoła NIE MA TU NIC DO RZECZY, szkoły mogą sobie ustalać różne rzeczy jako obowiązkowe, ale to nie zmienia ogólnych przepisów wg których wszystkie szkoły funkcjonują tak samo). Nowelizacja przepisu (możliwość wliczania oceny za zajęcia dodatkowe lub "etyki albo religii" obowiązuje od zeszłego roku-czyli zeszłoroczne świadectwa były wg tych przepisów (stąd np mój syn ma religie w średniej). Dowiedz się jak była liczona srednia Twojego syna w zeszłym roku i będziesz mieć odpowiedź (spójrz na świadectwo i zobacz jak przedmioty zostały wpisane, czy mają oceny). Ja wiem z pewnością że nie może być sytuacji że jest i etyka i religia liczona do średniej, bo to przerabialiśmy w zeszłym roku przy stypendium, były wątpliwości że ktoś np w innej szkole mógłby być w ten sposób uprzywilejowany i dostać pieniądze co spowodowałoby że inne dzieci dosta łyby automatycznie mniej i nasza Pani Dyrektor zapewniła, że nie ma takiej możliwości aby liczyć i religię i etykę, i to mogę Ci zagwarantować bo to potwierdzły władze przyznjące pieniadze, czyli musiały działać zgodnie z prawem. Ale zadzwoń do kuratorium, albo MEN, to będziesz wiedzieć na 1000% (skoro moje 500% jest za mało...) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: I 23.04.10, 15:33 "szkoły mogą sobie ustalać różne rzeczy jako obowiązkowe, " I to co sobie ustalą jako obowiązkowe jest wliczane do średniej. Przynajmniej wg Kseonu. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: I 23.04.10, 15:38 "nasza Pani Dyrektor zapewniła, że nie ma takiej możliwości aby liczyć i religię i etykę" Rozumiem, że gwarantujesz na 500%, że powiedziała to Wasza Pani Dyrektor. Przy okazji - dużo jest szkół gdzie etyka jest obowiązkowa? Dzwoniłam do kuratorium przed chwil. Pierwszy raz o tym słyszeli. Nie wiedzą. Mogę się zapytać na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: I IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 15:46 "Przy okazji - dużo jest szkół gdzie etyka jest obowiązkowa? " Etyka nie jest obowiazkowa w szkolach publicznych. W spolecznych/prywatnych - to pewnie zalezy od tego jak szkola umowi sie z rodzivcami, Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: I 23.04.10, 15:54 Raczej też nie. W praktyce bardzo niewiele szkół może wpisać etykę do przedmiotów obowiązkowych (a może tylko jedna?;) ). I dlatego prawie wszyscy muszą wybierać do średniej JEDEN przedmiot z grupy dwóch o specjalnym statusie (religia-etyka). Rozumiem, że jeżeli uczeń dobrowolnie chodził na dwa te przedmioty, wybiera jeden. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: I IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 09:56 joa napisala: Info z Kseonu "C – średnia arytmetyczna ocen (zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku) uzyskanych z obowiązkowych zajęć edukacyjnych i dodatkowych zajęć edukacyjnych, wymienionych w świadectwie ukończenia gimnazjum oraz religii lub etyki (w przypadku braku oceny z wymienionych wyżej zajęć edukacyjnych, zajęć tych nie uwzględnia się przy obliczaniu średniej arytmetycznej)." 1) Czyli z dodatkowych też 2) wybór religia czy etyka czy nic dotyczy przedmiotów nieobowiązkowych. I jest oddzielną pozycją na świadectwie." Jest tak jak filga wczesniej napisala (nie zauwazylam). Ten przepis funkcjonuje od niedawna czyli od Giertycha - i np. w przypadku mojej corki w 1 klasie przedmioty nadobowiazkowe nie wliczaly sie dosredniej, ale w 3 juz tak. W przypadku religii/etyki jest LUB. Gdyby obydwa przedmioty mialy sie wliczac "staloby" i/lub. Ponizej link do pomyslow pani min. Hall - na razie niezrealizowanych. wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Obowiazkowa-religia-lub-etyka-decyzji-jeszcze-nie-ma,wid,10970348,wiadomosc.html?ticaid=1a0b9 Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: I 24.04.10, 10:03 Od Giertycha to od dawna;) Ja już na szczęscie mało go pamiętam. "W przypadku religii/etyki jest LUB. Gdyby obydwa przedmioty mialy sie wliczac "staloby" i/lub. " Tak jak pisałam wyżej - syn twierdzi, że oba. Upewnię się na zebraniu. Powtórzę: przepis "lub" dotyczy sytuacji wyboru między przedmiotami (na razie) nieobowiązującymi. Dlatego jest też trzecia opcja - NIC. Wczoraj Pani w kuratorium mówiła, że to NIEMOŻLIWE, że gdzieś etyka jest obowiązkowa, nawet w niepublicznych. I na podstawie takiego NIEMOŻLIWE, powstało "lub". Ale upewnię się. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: I 24.04.10, 10:19 Przy okazji - czytałam kiedys artykuł o propozycji MEN, aby jeden z tych przedmiotów (wybrany przez ucznia) był obowiązkowy. Pojawiły się opinie, że to nieuczciwe, bo stawia w opozycji do siebie etykę i religię, a każdy musi mieć prawo do nauki obu tych przedmiotów. MEN nie chciał się wypowiedzieć (przynajmniej na tamtym etapie) na temat przymusowego wyboru. Przypuszczam, że dobry adwokat jest w stanie udowodnić legalność dowolnej decyzji podejmowanej na podstawie istniejących przepisów. Tudzież oskarżyć większość szkoł o łamanie prawa (religia powinna być na ostaniej lub pierwszej lekcji) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: I IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 10:31 "> Przypuszczam, że dobry adwokat jest w stanie udowodnić legalność > dowolnej decyzji podejmowanej na podstawie istniejących przepisów. > Tudzież oskarżyć większość szkoł o łamanie prawa (religia powinna > być na ostaniej lub pierwszej lekcji)" Ja "pieniaczylam" sie z gimnazjum corki, odmawiajac napisania "zwolnienia corki z zajec lekcji religii"...Stanelo na moim (napisalam pismo, dlaczego nie zamierzam pisac corce zwolnienia), ale na zasadzie, ze jestem nienormalna i lepiej dac mi spokoj:) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: I 24.04.10, 10:41 W sytyacji opisanej przeze mnie można stosować dwa wykluczające sie przepisy: -z dwóch NIEOBOWIĄZKOWYCH przedmiotów religia i etyka, wybiera się jeden z nich do średniej -wszystkie przedmioty OBOWIĄZKOWE są wliczane do średniej. p.s. mojemu synowi nie "opłaca się" wliczać etyki do średniej;) , bo wymagania na 5 , nie mówiąc o 6 są...hmm...wysokie. p.s. 2, Wymaganie pisemnych zwolnien z przedmiotów nieobowiązkowych to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: I IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.10, 13:12 "> p.s. 2, Wymaganie pisemnych zwolnien z przedmiotów nieobowiązkowych > to skandal." Zdziwilabys sie jak bardzo nietypowy jest to poglad:) Kiedy uzylam argumentow z poziomu konstytucji RP i przepisow ustawowych - uslyszalam, ze jestem "trudnym rodzicem", bo dla innych nie byl to problem, ale nie mi bedzie...(w domysle -czasami warto ustapic klotliwemu glupkowi) Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 16:10 > Naprawde dopiero od tego roku 2 języki są obowiązkowe ? Byłam pewna > że zawsze były 2 jezyki obce w gimnazjum. Czyli są gimnazja które > dotąd uczyły tylko jednego obcego języka ? naprawdę są takie gimnazja i, powiem więcej, jest ich MNÓSTWO. i wcale nie dotyczy to szkół w małych miejscowościach. nie sprawdzałaś oferty gimnazjów rejonowych, a ja tak. w roczniku naszych synów w śródmiejskich i mokotowskich gimnazjach NAJCZĘŚCIEJ były oferowane klasy "profilowane" z jednym językiem, a na końcu spisu klas zawsze widniała klasa dla najsłabszych, czyli "i ogólna z angielskim" lub "i ogólna z niemieckim". Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Przedmioty liczone do średniej IP: *.adsl.inetia.pl 23.04.10, 16:28 Moja corka byla w klasie rejonowej aspirujacej do "jezykowej" (po tescie wstepnym) - i owszem 6 godzin angielskiego (aczkolwiek 4 nauczycielki w ciagu 3 lat) a drugi dodatkowy jezyk np. o 7 rano albo o 16 w piatek w 30 osobowej grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Przedmioty liczone do średniej 23.04.10, 17:05 Sprawdziłam na świadectwie - są nastepujące pozycje: zachowanie religia/etyka obowiązkowe zajęcia edukacyjne dodatkowe zajęcia edukacyjne osiągnięcia Etyka jest wpisana w obowiązkowych zajęciach edukacyjnych. Ale z tego co piszecie , to panuje w tej kwestii bałagan - są szkoły, gdzie uwzględnia się tylko MENowskie minimum, takie gdzie uznaje się drugi język (który nie był na liście MEN jako obowiązkowe minimum),ale nie uwzględnia innych przedmiotów. I tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś