Dodaj do ulubionych

praktyki studenckie

20.11.12, 23:23
właśnie debatowaliśmy w wydziałowym gronie i doszliśmy do wniosku, że wg nowych wytycznych MNiSW (rozporządzenie z dnia 17 stycznia 2012 r.) student specjalności nauczycielskiej ma zrealizować 120 godzin praktyk dydaktycznych w ciągu JEDNEGO semestru!
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: praktyki studenckie 20.11.12, 23:43
      Niech praktykuje!
    • charioteer1 Re: praktyki studenckie 21.11.12, 00:00
      Ale co w tym niezwyklego? 6 tygodni w szkole. Zaczyna 1 wrzesnia, konczy 15 pazdziernika.
      • felisdomestica Re: praktyki studenckie 21.11.12, 00:35
        Ale czy to znaczy, że ma przeprowadzić 120 lekcji? Skąd wziąć 120 godzin dla studenta-biologa?
    • flamengista świetnie, studenci zapewnią minimum programowe 21.11.12, 07:46
      Wiadomo, w myśl przelicznika: 1 hab.=2 dr=4mgr=8lic.

W ten sposób 1 student z licencjatem na magisterskich zapewnia Wam wypełnienie pensum 1 adiunkta (2x120 godzin = 240 rocznie). Ewentualnie 2 studentów z maturą na licencjackich.

Dzięki temu będzie można zwolnić wszystkich asystentów i adiunktów, do minimów zostawić samych samodzielnych. A zajęcia niech prowadzą dla siebie studenci, do tego za darmo - w ramach obowiązkowych praktyk.

I jakie będą oszczędności dla wydziału!
      • hatchet01 Re: świetnie, studenci zapewnią minimum programow 21.11.12, 14:31
        chodzi tu o praktyki w szkołach podstawowych, gimnazjach i średnich.
        wg owej ustawy, praktyki te mają przebiegać równolegle z zajęciami z dydaktyki danego kierunku na uczelni.
        nie można "wcisnąć" studenta na 1,5 miesiąca od września do października. bo rok akademicki musi być rozliczony do końca września. poza tym, pierwsze 2 tygodnie września to zajęcia organizacyjne.
        i jeszcze, skąd wziąć tyle godzin w szkole do przeprowadzenia zajęć przez praktykanta?
        • flamengista wiem, wiem 21.11.12, 17:34
          i zgadzam się, że przepis bez sensu.

Ale może tu też obowiązuje przelicznik? Np. 1 godzina zajęć na studiach magisterskich = 2 na licencjackich = 4 w szkole średniej = 8 w gimnazjum = 16 w podstawówce?

Przy takim przeliczniku problem udałoby się rozwiązać...
          • fajnytoster Re: wiem, wiem 21.11.12, 18:16
            a na studiach doktoranckich i habilitacyjnych?
          • hatchet01 Re: wiem, wiem 21.11.12, 19:48
            dajcie spokój z tym przelicznikiem (chyba że nie zauważyłem żartu?)
            student ma do końca września (od lutego/marca) przeprowadzić 120h dydaktycznych w szkole podstawowej, gimnazjum lub średniej. poza tym ma jeszcze zajęcia na uczelni...
            fizycznie niewykonalne.
            • flamengista to był żart 03.01.13, 22:19
              j.w.

OMG:)
    • niewyspany77 Re: praktyki studenckie 22.11.12, 04:54
      Praktyka dydaktyczna to niekoniecznie prowadzenie zajęć. To też hospitacje (a część nauczycieli przytomnie zauważa, że do zajęć trzeba się przygotować...).

Poza tym czy my mówimy o tym samym rozporządzeniu? Bo jeśli tak, to raczej wam ta debata nie wyszła ;)
    • aliceey Re: praktyki studenckie 03.01.13, 22:15
      Hej

Czy ktoś był na praktykach w ośrodku(obojętnie jakim), i był adorowany w jakiś sposób przez pacjenta ?? Jak sobie z tym poradzić?
      Byłam w takiej sytuacji, właściwie to było miłe, ale wcale nie chciałam, żeby ten pacjent się do mnie tak blisko przysuwał (a, że tańczyliśmy, to odsunięcie się jest możliwe), w pewnym momencie to aż na ścianie się zatrzymałam. Po drugie, inny, zazdrosny (!) bo też mu się strasznie podobałam, przyczaił że tak on ze mną tańczy, a ja z nim, i powiedział że to tak wygląda, jakbyśmy nie byli "zamknięci" tylko na zewnątrz ośrodka to pewnie byśmy poszli po bandzie, że tak to ujmę.
      Nie jestem mądra, nie umiem sobie radzić w takich sytuacjach, jak dać jasno do zrozumienia nie urażając jednocześnie. Bo to co mu mówiłam, niestety nie trafiało do chłopaka. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia tego typu?
      • adept44_ltd Re: praktyki studenckie 03.01.13, 22:27
        serwujesz im brom przed imprezą.
        • podworkowy Re: praktyki studenckie 03.01.13, 23:13
          ewentualnie sobie Rohypnol...
          A swoja drogą trollowanie coraz oryginalniejsze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka