Dodaj do ulubionych

Doktorat w USA

13.01.13, 22:32
Witam,
co Państwo sądzą o robieniu doktoratu w USA? Czy doktor inżynier po powrocie do Europy nie będzie miał problemu z pracą? Słyszałem, że studia doktoranckie w Stanach to bardzo intensywna praca nastawiona na jedno konkretne zadanie a jak projekt nie wychodzi przez kilka miesięcy to się go zostawia i bierze za nowy. Nie wiem ile w tym prawdy. Co Państwo radzą komuś kto chciałby zostać w nauce - USA czy może jednak Europa?
Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • 6burakow Re: Doktorat w USA 13.01.13, 23:46
      ventura1989 napisał(a):

> Czy doktor inżynier po powrocie do
      > Europy nie będzie miał problemu z pracą?

Jakiego rodzaju pracy bedziesz szukal/a po doktoracie?

> Co Państwo radzą komuś kto chciałby zostać w nauce -
      > USA czy może jednak Europa?

Mysle ze jakosc uniwersytetu i doktoratu znacza wiecej niz kraj.
    • pfg Re: Doktorat w USA 14.01.13, 09:14
      ventura1989 napisał(a):

> co Państwo sądzą o robieniu doktoratu w USA? Czy doktor inżynier po powrocie do
      > Europy nie będzie miał problemu z pracą?

Chcesz pracować naukowo czy chcesz pracować w przemyśle? Jeśli naukowo, to najważniejszy jest poziom uniwersytetu i w ogóle naukowy poziom twojego doktoratu. Faktyczie może się okazać, że wybrana przez ciebie uczelnia w Stanach ma wyjątkowo wysoki poziom, choć parę bardzo porządnych uczelni w Europie też by się znalazło. Z szukaniem pracy *akademickiej* w Europie Zachodniej nie będziesz miał problemów większych, niż osoby, które doktoraty zrobiły w Europie. Decydujące będą twoje osiągnięcia naukowe. Stawiam jednak dolary przeciwko orzechom, że gdy już zrobisz w Stanach ten doktorat, nie będziesz miał żadnej ochoty wracać do Europy. Brain drain z jakichś powodów odbywa się w drugą stronę ;-)

Jeśli chcesz pracować w przemyśle, najprawdopodobniej sam pomysł robienia doktoratu jest błędny: Po co doktorat.

Jeśli nie wiesz, co chcesz w życiu robić, to się zastanów. Teraz.

P.s. To, co piszesz o robieniu doktoratu w Stanach, w dużym stopniu jest prawdą.
      • ventura1989 Re: Doktorat w USA 22.01.13, 21:05
        Przemyślałem sprawę i wydaje mi się, że doktorat w Stanach oprócz tego, że będę miał okazję sprawdzić jak wygląda "świat" po tej drugiej stronie oceanu to wydaje mi się, że też zagwarantuje zupełnie inny start w życiu, bo studia poza Polską szczególnie w USA otwierają wiele drzwi. Chociaż o to musiałbym zapytać ludzi, którzy tam studiowali. W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.
        • 6burakow Re: Doktorat w USA 22.01.13, 22:39
          Lepszym slowem jest "umozliwia" zamiast "gwarantuje".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka