glicynia1
29.12.14, 16:24
Czy ktoś z Państwa otrzymał juz pozytywną decyzję o przyznaniu grantu z europejskiego programu Horyzont 2020? Dostałam właśnie taką pozytywną i na pierwszy rzut oka wspaniałą informację, ale zaraz po tym pojawiły się problemy...jest to pierwszy taki grant na mojej uczelni i nie są one chyba jeszcze zbyt popularne w Polsce. Nie można też wykorzytywać doświadczeń VII Programu Ramowego, bo zmieniły się zasady finansowe na naszą niekorzyść...Wygląda więc, że oprócz prestiżu w powodu międzynardowych badań naukowych, które i tak już od dawna prowadzę :), dostanę jedynie refundację połowy mojego wynagrodzenia jako adiunkt na publicznej uczelni (najniżej w widełkach z rozporządzenia) i może ew. max 4000 Euro na rok przy zaangażowaniu w projekt na poziomie połowy czasu pracy. Wynagrodzenia pracowników w ramach Horyzont 2020 mają być teraz adekwatne do krajowego wynagrodzenia... czyli oznacza to, że będziemy tanią siłą roboczą dla innych partnerów konsorcjum i mimo założonego i zaakceptowanego przez Komisję Europejską budżetu, te środki będę czysto wirtualne, bo blokują nas nasze własne przepisy dotyczące wynagrodzeń. Mam więc pytanie do innych naukowców: może Państwo mieliście/macie/będziecie mieć podobny problem? Jak został on rozwiązany na Waszej uczelni?