Dodaj do ulubionych

Nowy System Oceniania

19.02.15, 10:26
www.naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,403883,minister-nauki-nowy-system-oceny-jednostek-naukowych-od-2017-r.html
"Na nowych zasadach oceny parametrycznej skorzystają także humaniści, którym zwiększono punktację za monografie (zrezygnowano przy tym z kryterium języka). Wprowadzenie pojęcia dzieła wybitnego to z kolei ukłon w stronę przedstawicieli dyscyplin artystycznych."
Więcej nie piszę, bo muszę wrócić do pracy na swoim wybitnym dziełem.
Obserwuj wątek
    • nobooks Re: Nowy System Oceniania 19.02.15, 12:28
      "Na nowych zasadach oceny parametrycznej skorzystają także humaniści, którym zwiększono punktację za monografie (zrezygnowano przy tym z kryterium języka)."
      "Minister Kolarska-Bobińska zaapelowała do naukowców, by wysyłali mailowo swoje opinie nt. propozycji. Mają na to dwa tygodnie."

Jakie są te nowe proponowane zasady i dokąd można adresować emaile?

""Chcemy, żeby system był wypracowany przez środowisko. Wszystko w państwa rękach" – zwróciła się szefowa resortu nauki do przedstawicieli środowiska naukowego."
      ""Na nowych zasadach oceny parametrycznej skorzystają także humaniści, którym zwiększono punktację za monografie (zrezygnowano przy tym z kryterium języka).""

Oj, obawiam się (jako humanista), że to będą zmiany na gorsze: to wygląda na odwrót od umiędzynarodowienia.
      • nobooks Re: Nowy System Oceniania 19.02.15, 12:39
        Częściowe odpowiedzi można znaleźć tutaj .

Z tymi GWO to wygląda dobrze, zmiana jest potrzebna, aczkolwiek na pewno nie będzie to "uproszczenie".

Ważniejsze od wprowadzenia "dzieł wybitnych" jest wprowadzenie "kategorii monografii wybitnych". Oj, będzie się działo przy walce o taki status...
        • flamengista to spore faux pas 19.02.15, 14:13
          bo przecież wiadomo, że wybitne są wszystkie monografie wydane w prywiślańskim kraju. Jak można w ogóle sugerować, że istnieją monografie niewybitne?
    • charioteer1 Re: Nowy System Oceniania 19.02.15, 13:58
      Czyli w praktyce to ma byc tak:

- monografia w Cambridge University Press - 25 pkt.

- monografia w Wydawnictwie Wachockiej Prywatnej Wyzszej Szkoly Zawodowej Biznesu, Rekreacji i Urody - 25 pkt.

- monografia Ziutka, ktora szwagier Ziutka wydal po kosztach, a ktora sie bardzo podobala Zenkowi i Celince - 50 pkt.

Brawo! Czekamy na dalsze genialne propozycje ministerstwa!
      • zimny.mycio Re: Nowy System Oceniania 19.02.15, 17:22
        dyskutowanie o liczbie punktów, zamiast o wprowadzeniu wiarygodnej weryfikacji uczciwości i rzetelności ankiet jednostek, to jakaś kpina, ewentualnie - zasłona dymna
      • nullified Re: Nowy System Oceniania 20.02.15, 02:23
        charioteer1 napisał:

> Czyli w praktyce to ma byc tak:
        >
        > - monografia w Cambridge University Press - 25 pkt.
        >
        > - monografia w Wydawnictwie Wachockiej Prywatnej Wyzszej Szkoly Zawodowej Bizne
        > su, Rekreacji i Urody - 25 pkt.
        >
        > - monografia Ziutka, ktora szwagier Ziutka wydal po kosztach, a ktora sie bardz
        > o podobala Zenkowi i Celince - 50 pkt.
        >
        > Brawo! Czekamy na dalsze genialne propozycje ministerstwa!
        >
        >

ja myślę, że monografia: "Myśli Zebrane: ROczniki DNU" byłyby warte więcej, oj więcej ;)
    • sambor7 będzie zrobione, pani kierowniczko... 19.02.15, 23:34
      Może nie powinienem się dzielić tego typu doświadczeniem, ale ostatnio brałem udział w spotkaniu wszystkich pracowników na etatach naukowo-dydaktycznych (i tych kilu szczęśliwców na naukowych) mojej jednostki.

Dziekan tłumaczył na tym jakimi frajerami są wszsycy, którzy wydają monografie powyżej 12 arkuszy wydawniczych, skoro nalezy je dzielić na osobne części z nowymi numerami ISBN...
      podobnie publikowaie na ERIH uznał za bezsens, bo więcej punktów sobie wydział nabije wdrożeniami i "materialnymi zyskami z działalności naukowej" (czyli prowizją od prac zleconych).

Na spotkaniu było jeszcze z kilkanaście błyskotliwych pomysłów na "nabijanie punktów"... że-na-da.
      • dala.tata Re: będzie zrobione, pani kierowniczko... 20.02.15, 00:08
        najlepszym sposobem bedize teraz zalatwiania certyfikatu wybitnosci. to dopiero bedzie zabawa.
        • nullified Re: będzie zrobione, pani kierowniczko... 20.02.15, 21:40
          dala.tata napisał:

> najlepszym sposobem bedize teraz zalatwiania certyfikatu wybitnosci. to dopiero
          > bedzie zabawa.
          >

żaden problem dala, wybitni to sa Ci, ktorzy władają certyfikatem gdyż są wybitni.

to tak nawiasem nawiasa apropos tego nieśmiałego przypominania zbawiaczom i reformatorom, że: think before
        • czlowiek.z.makulatury Re: będzie zrobione, pani kierowniczko... 20.02.15, 23:18
          Tak jak pisałem.

Prof. Marian a.k.a.Teflonowy Ziomal i Niezatapialny Towariszcz, zaliczył najlepszy come-back of all time.

OF ALL TIME!
      • alfonse.van.worden Re: będzie zrobione, pani kierowniczko... 20.02.15, 00:29
        Ale to jest standard. Skoro $$$ zależy od punktów, trzeba wykorzystywać słabości systemu. Ciekawe, czy przeszła inna propozycja polonistów, zmniejszająca liczbę arkuszy w ministerialnej "definicji monografii"?
      • careme.proxy Re: będzie zrobione, pani kierowniczko... 20.02.15, 20:27
        Jak dla mnie całkiem rozsądnie to wytłumaczył.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka