Dodaj do ulubionych

Koszt recenzji monografii naukowej

07.07.16, 20:08
Witam serdecznie,

Jestem początkującym wydawcą publikacji naukowych i nie orientuję się jeszcze we wszystkich sprawach. Mianowicie, czy osoba, którą poproszę o recenzję może domagać się ode mnie zapłaty? Wydaje mi się, że jest to część "misji". Jednakże proces recenzji prac dyplomowych różni się od tego komercyjnego. Ciężko znaleźć informacje na ten temat
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: Koszt recenzji monografii naukowej 07.07.16, 20:19
      Moja akademicka misja jest zapewnienie Panu wiekszego zysku z wydawania ksiazki tak? i dlatego Pan mi nie zaplaci za przynajmniej kilka dni pracy? Zaiste ma Pan niezwykle swoiste wyobrazenie o akademickiej misji.
      • carlos0700 Re: Koszt recenzji monografii naukowej 07.07.16, 20:41
        Napisałem, że dopiero zaczynam i szukam informacji, nie chce nikogo urazić tylko dowiedzieć się jak to wszystko działa. Zamierzam wydawać na zasadach self publishing i na licencji otwartego dostępu więc zysk mam ze składu, korekty itp. Natomiast misją nazywam zachowanie godnego poziomu właśnie dzięki recenzjom specjalistów.
        Szukam konkretnych odpowiedzi jakie są przyjęte zasady recenzowania? Jakie przyjąć stawki dla recenzentów?
        • cretinophil Re: Koszt recenzji monografii naukowej 07.07.16, 21:16
          Najlepiej - aby nikogo nie urazić - kierować się rozporządzeniem o stawkach dla recenzentów.
          www.pw.edu.pl/content/download/13366/77816/file/20130702_KOMUNIKAT_w_sprawie_oplat_za_dr__hab._i_prof..pdf
          praca.wum.edu.pl/sites/praca.wum.edu.pl/files/stawki_wynagrodzen_za_promotorstwa_i_recenzje_2015r.pdf
          oczywiście recenzentów ma być 3 lub wiecej do jednej monografii
          jesli juz mowimy o szansach o zapewnienie jakości - jest konieczne kontrolowac jakosc
        • piotrek-256 Re: Koszt recenzji monografii naukowej 07.07.16, 21:18
          Oszczędna stawka profesorska w polsce to 30 zł za godzine, to chyba jest w okolicach minimalnej pensji profesorskiej. Szybkość uważnego czytania bardzo zależy od dziedziny ale raczej max to jest 10 stron na godzinę w przypadku beletrystyki. Monografia ma pewnie z 300 stron czyli minimum 30 godzin, bardziej 60, a w przypadku tekstu naprawdę naukowego pewnie ponad 100 + pisanie recenzji pewnie kolejne 10, nigdy nie recenzowałem książki.

Wychodzi minimum jakieś 1200 zł na recenzenta, ale to powinno być bardziej w okolicach 3000 tyś zł. Jeśli naukowiec ma standardy zachodnie to przemnożyć przez 2-3.

No i 2 recenzentów to jest chyba absolutne minimum.
          • piotrek-256 Re: Koszt recenzji monografii naukowej 07.07.16, 21:20
            O nawet nie walnąłem się jakoś makabrycznie :D
          • kragon Re: Koszt recenzji monografii naukowej 07.07.16, 22:14
            Tekst matematyczny to raczej 10h/strone niz 10stron/h
          • lightsmyth Re: Koszt recenzji monografii naukowej 08.07.16, 06:22
            Podobnie jak i granty. NCN/NCBIR/MNISW za recenzje takich krajowych płacą 400-500 zł brutto, a unijne (POIR, szybkie ścieżki itd.) to już 1500 zł brutto. Z jakiegoś programu raz dostałem wniosek i było nawet 2500 za recenzję, ale już nawet nie pamiętam co to był za program. Anyway, takie są stawki. No to za monografię musi być chyba podobnie.
    • flamengista Re: Koszt recenzji monografii naukowej 08.07.16, 00:14
      Za recenzję monografii na ogół się jednak płaci. To nie to samo co artykuł, to dość czasochłonne.

Standardowo płaci się ca. 1.5 tys. zł, a recenzentów powinno być (też na ogół) 2.

Jeśli ma się jednak powiązania towarzyskie i znajomych, cena może być nieco niższa. Najniższa stawka o jakiej słyszałem to 500 zł.
    • adept44_ltd Re: Koszt recenzji monografii naukowej 08.07.16, 10:18
      przede wszystkim nikt, a zwłaszcza nikt dobry nie przyjmie książki do recenzji za Bóg zapłać..., reszta - jak piszą koledzy, stawki są różne... - jak masz misję, zapłacisz solidnie, wymagając za to solidnej roboty...
    • nikodem321 Dorobek - recenzja 08.07.16, 16:41
      Czy recenzje nie liczą się do dorobku?
      • cretinophil Re: Dorobek - recenzja 08.07.16, 16:54
        licza sie - np. na otwarcie postepowania o nadanie tytulu trzeba miec za soba recenzje habilitacyjne (po pow. 3000 od sztuki) i recenzje doktorskie (po pow. 1800 od sztuki)
      • adept44_ltd Re: Dorobek - recenzja 08.07.16, 19:54
        wydawnicze - nie.
        • nikodem321 Re: Dorobek - recenzja 09.07.16, 01:33
          OK - dziękuję za informację.

A teraz wyobraźmy sobie taką sytuację...
          "Dostaje pan "100 PLN" za recenzję,
          a gdy monografia trafi (zostanie zaakceptowana przez dwóch recenzentów) do druku to: "dostaje pan 3000 PLN".
          O skierowaniu do druku decyduje redakcja na podstawie otrzymanych recenzji.

Tymi liczbami można dowolnie sterować.

Podejrzewam, że widok premii za "skierowanie do druku" może recenzjami mocno sterować.
          • adept44_ltd Re: Dorobek - recenzja 09.07.16, 19:11
            w moim przypadku zasterowałby tak, że nie odpowiedziałbym na propozycję recenzowania...; stawka jest stała i kropka; a jak chcesz wydawać śmieci, znajdziesz sobie odpowiednich 'recenzentów'.
          • flamengista Re: Dorobek - recenzja 09.07.16, 22:07
            Ale chyba nie w naukach społecznych. Recenzenci opiniujący całkowicie negatywnie monografię są bardzo nieliczni i znani w środowisku. Więc na ogół ich się nie wybiera, bo nie jest to w niczyim interesie.
            • adept44_ltd Re: Dorobek - recenzja 09.07.16, 23:13
              no, ja od pewnego czasu dostaję mniej książek do recenzji, ale za to są niezłe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka