GoĹÄ: lu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 12:24 pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie systemu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 12:34 hmmm... a w którym miejscu? - nic nie widzę ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
sunday1974 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 12:42 Teraz juz nie widać, podobno było widać jakąś chwilę temu. Teraz nawet NIE MA okien do logowania. A nerwy dają znać o sobie Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 12:57 sunday1974 napisała: > Teraz juz nie widać, podobno było widać jakąś chwilę temu. Teraz nawet NIE MA okien do logowania. A nerwy dają znać o sobie A ktoś może widział progi do Kochanowskiego? matka się denerwuje, a syn: mamo spoko nie dzisiaj to jutro się sprawdzi - ani myślę jeździć do szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jak na szpilkach Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 13:12 u nas podobnie. dziecko na wczasach za granicą, śpi sobie smacznie, ani myśli się przejąć, a ja tu pazury obgryzam:( jeśli progi są wyższe niż w zeszłym roku to czeka nas bieganina po szkołach:( już się boję, że zostaną nam same mizeroty.... Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 13:17 no my to niby mamy spokojnie, bo szkoła trzeciego wyboru miała o 20 pkt. mniej, niż ma młody... musiałoby się coś niesamowitego zadziać, żeby się nie dostał, no ale zależy nam na Kochanowskim, a to byłoby możliwe tylko, gdyby progi były niższe... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jak na szpilkach Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 13:23 nam tak zależy na Słowackim. i tylko jedna szkoła (II wyboru) miała w zeszłym roku niższe progi niż ma młody. ale kto to wie, co się wydarzy:( Odpowiedz Link Zgłoś
m_sl Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 13:29 Nam się udało zalogować. Jedna z klas była podświetlona na żółto. Chyba to jest ta, do której syn został przyjęty. Ale pewności nie ma. Bo chwilę później system padł. Sprawdziłam progi do kilku szkół. Były dużo wyższe niż w zeszłym roku. W kilku klasach 100% przyjętych to laureaci!. Jakiś kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Czy to prawda? Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj? IP: *.devs.futuro.pl 04.07.13, 16:34 >W kilku klasach 100% przyjętych to laureaci! Zaciekawiło mnie, że ciągle ktoś podaje, ile to (mniemam w Warszawie) jest olimpijczyków w różnych klasach. I myślę: jak to możliwe? Gdyby to chodziło o 1-3 klasy z takim natłokiem- to ok. No i doszły mnie słuchy, że to kwestia regulaminów konkursów w poszczególnych województwach. Czy rzeczywiście, laureatami zostają gdzieniegdzie wszyscy, którzy osiągnęli zakładany pułap (ilość, procent) punktów? Bo np. w Krakowie regulaminy zakładają tylko 20 laureatów konkursów przedmiotowych z danego przedmiotu, czyli w całym województwie nie jest ich tak dużo (choć wiadomo, że większość oblega kilka liceum). Inna ciekawostka: wymagany poziom np. takiego angielskiego w etapie wojewódzkim to dla Krakowa: B2/C1 (często bardziej C1), a w Warszawie to B1 (z elementami B2). Różnica ogromna ... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Czy to prawda? Co kraj (czyt. MIASTO) to obyc IP: *.devs.futuro.pl 04.07.13, 16:50 I wszystko jasne! Laureatami zostają uczestnicy etapu wojewódzkiego, którzy uzyskali, co najmniej 80 % punktów możliwych do zdobycia. Finalistami zostają uczestnicy etapu wojewódzkiego, którzy uzyskali, co najmniej 60% punktów możliwych do zdobycia To w mazowieckim jest duuuużo łatwiej o "tytuł". W Krakowie dość, że bywa, iż poziom konkursu wyższy, to jeszcze trzeba nie tylko umieć, ale i "wykosić" konkurencję. Czasami i ponad 90% nie gwarantuje "laureata". No i liczba finalistów też jest ograniczona nie tylko min liczba punktów, ale też ilością osób (jak zbyt duzo osiagnie minimalny procent, to sie go podnosi). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Czy to prawda? Co kraj (czyt. MIASTO) to obyc IP: *.devs.futuro.pl 04.07.13, 16:59 2. Konkursy organizowane są w formie trzystopniowych zawodów: 1) I etap - eliminacje szkolne - czas trwania - 60 minut; 2) II etap - eliminacje rejonowe - czas trwania - 90 minut; 3) III etap - eliminacje wojewódzkie - czas trwania - 120 minut. 3. Eliminacje konkursowe na wszystkich etapach będą przeprowadzane w formie pisemnej Czy to znaczy, że z języków obcych nie ma etapu ustnego? Sorry za zaśmiecanie wątku, ale tak mnie ruszyło to zatrzęsienie laureatów, że podrążyłam temat Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: Czy to prawda? Co kraj (czyt. MIASTO) to obyc IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 18:10 To nie jest tak, ze we wszystkich konkursach latwiej, o ile wiem. W tym roku byly konkursy ponoc zlecone przez kuratorium zewnetrznemu organizatorowi (historia?), w ktorych byl wyjatkowy wysyp finalistow i laureatow. Efekt byl czasem taki, ze dzieciaki liczac na dodatkowe punkty zaniedbywaly egz. gimn. i swiadectwa. Ciekawe, czy sie nie przeliczyli... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj IP: *.devs.futuro.pl 04.07.13, 22:05 > To nie jest tak, ze we wszystkich konkursach latwiej, o ile wiem. Ależ oczywiście, masz rację, zerknęłam tylko na przykładowe regulaminy, które wpadły mi w ręce. >w ktorych byl wyjatkowy wysyp finalistow i laureatow. Ma to dobre i złe strony. Natomiast u nas nie ma takich sytuacji, aby uczniowie z dużą ilością punktów czuli powszechne zagrożenie, bo ponad pół klasy to laureaci (co nie znaczy, ze taka jedna się nie zdarzy). No i uczniów z dodatkowymi punktami za finalistę też jest ograniczona ilość. Troche to niesprawiedliwe w porównaniu z innymi województwami. Jeszcze 2 lata temu lauretów było po 30, ale stwierdzili, że i to za dużo:-( A tak z ciekawości, po ok ilu laureatów jest średnio w mazowieckim czy innym woj.? Bo w małopolskim będzie wszystkich niewiele ponad 260. Może ktoś linkiem jakimś dysponuje, tak całkiem dla orientacji. Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj 04.07.13, 23:10 Może ktoś linkiem j > akimś dysponuje, tak całkiem dla orientacji. Hm, zerknęłam i wydaje mi się, że na stronie kuratorium / mscdn jakoś na wiosnę były listy laureatów konkursowych, teraz chyba już nie ma nic. Ale może źle patrzę. www.kuratorium.waw.pl/pl/site/383/konkursy-i-olimpiady.html centrum.mscdn.pl/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=6&Itemid=29 Ale gdyby tak w istocie było, to kompletnie nie rozumiem takiej polityki wycierania informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj 05.07.13, 22:04 To ciekawe jest. W szkole, do której dostała się moja córka, nie chcieli na przykład udzielić informacji, ilu laureatów przyjęto do jej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj 05.07.13, 22:42 Osoby, które mają dane powinny założyć nowy wątek z progami 2013 - dla przyszłych pokoleń. Gratulacje dla wszystkich "zrekrutowanych". I powodzenia oczywiście.:) Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj 05.07.13, 22:43 Może wcale i 'wstydzili się' powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj 05.07.13, 23:15 :-) Faktycznie, takiej możliwości nie wzięłam pod uwagę! Zaraz mam spiskowe teorie :-) A zresztą dogrzebałam się już na stronie systemu do tych informacji (system jest kompletnie nieczytelny wg mnie, bez czytania was nic bym nie mogła tam znaleźć). Nie rozumiem zupełnie, czemu nie chcieli powiedzieć. Paranoja jakaś. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 11:19 Troche to niesprawiedliwe w p > orównaniu z innymi województwami. Jeszcze 2 lata temu lauretów było po 30, ale > stwierdzili, że i to za dużo:-(" Ale na czym ta niesprawiedliwość polega? Coś ci ubywa z powodu tych mazowieckich laureatów? Twoje dziecko do Czackiego nie może się z ich powodu dostać? "A tak z ciekawości, po ok ilu laureatów jest średnio w mazowieckim czy innym wo > j.? Bo w małopolskim będzie wszystkich niewiele ponad 260. Może ktoś linkiem j > akimś dysponuje, tak całkiem dla orientacji." Jeszcze kilka lat temu procent laureatów w populacji mazowieckich trzecioklasistów gimnazjalnych należał do najniższych w Polsce (ktoś tu kiedyś podawał stosowne te wskaźniki). Od ubiegłego roku zaczęło się to zmieniać - tegoroczny konkurs z historią i wosem to ewidentne wpadki; niemniej - żadnej niesprawiedliwości w stosunku do dzieci z innych województw tu nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: gość Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj IP: *.devs.futuro.pl 06.07.13, 00:15 >niemniej - żadnej niesprawiedliwości w stosunku do dz > ieci z innych województw tu nie widzę. Gdybyś miała (twoje dziecko) przykładowo 94% pkt w etapie woj.i 21 miejsce, to byś może zrozumiała ;-) > Ale na czym ta niesprawiedliwość polega? Coś ci ubywa z powodu tych mazowieckich laureatów? Spoko, nie tak ostro:-) Czasami o zwykłą satysfakcję z tytułu chodzi i - juz może zbyt ambicjonalne - porównanie się z kuzynami. A tak w ogóle to bardziej zdziwko niż pretensje . Chociaż z drugiej strony... tytuł ważny na terenie całego kraju, więc gdyby ktoś chciał nagle do Warszawy się przeprowadzić, to żal słusznie mógłby odczuwać. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: Co kraj (czyt. MIASTO) to obyczaj IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.13, 00:25 A tak w ogóle to bardziej zdziwko niż pretensje . Chociaż z drugiej strony... t > ytuł ważny na terenie całego kraju, więc gdyby ktoś chciał nagle do Warszawy si > ę przeprowadzić, to żal słusznie mógłby odczuwać. O matko, jaka żałosna ta krakowska agumentacja :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vavka Re: Czy to prawda? Co kraj (czyt. MIASTO) to obyc IP: *.met.pl 05.07.13, 19:42 To jest chore aby było kilkuset laureatów w Warszawie...Kuratorium zrobiło krzywdę tegorocznym absolwentom... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 13:27 wg fb prog do Jezioranskiego to 170 pkt! w stosunku do ubieglego roku to byloby prawie 30 pkt roznicy, to nie jest mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jak na szpilkach Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 13:32 no jak tak, to mamy pozamiatane:( Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 14:16 Wyniki rekrutacji mają być o 16-tej. Może to, co było widać na stronie, to jakaś tam dana pośrednia 'wypluta' przez system - imo te algorytmy raczej zaczynają od najwyższych punktacji, więc na razie nie ekscytowałabym się nadmiernie. Odpowiedz Link Zgłoś
dadaczka Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 14:38 Na stronie ponadgimnazjalne jest info, ze wyniki będzie mozna sprawdzac w systemie DO 16.00, ale to chyba jakas pomylka... -- :D/D: terapia w którą wierzę, to terapia śmiechem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jak na szpilkach Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 14:46 też mam nadzieję, że to błąd stylistyczny:/ dostępu do maila nie mam, gdyż mail był syna, a ten poza zasięgiem dzisiaj. no pech! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 13:02 to byla osobna zakladka po lewej stronie, mozna bylo wejsc bez logowania, udalo mis ie sprawdzic progi do POniatowskiego i uwazam, ze to jest niemozliwe. Do chem - fiz prog byl 169 pkt ( w zeszlym roku 161,4) - 41% laureatow do biol - chem 170 pkt i 13% laureatow. Progi byly bez dziesiatych czesci punkta, co wydalo mi sie juz bardzo dziwne. I jakos szybko to zablokowali, z tego co widze na fb, to Ci ktorym udalo sie podejrzec dane, sa zaskoczeni, bo srednio podskoczyly o 10 pkt w stosunku do ubeiglego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dadaczka Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 13:36 Z tego co pamiętam w Kochanowskim bylo ok. 150-152 w zależności od klasy. W Czackim biol chem tylko laureaci inne klasy/grupy rekrut powyzej 170, 2 czy 3 ponizej 166, 168, Poniat ok 169-170 z przechodem Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 16:18 W Czackim biol chem tylko laureaci Boże, nie wiem czy była taka sytuacja wczesniej w Warszawie, w całej historii rekrutacji! Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 16:20 Swoją droga potwierdziły się obawy, że wysyp laureatów w tym roku może wpłynąc na progi..:( Odpowiedz Link Zgłoś
airebea Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 16:28 o kurcze to syn do dwóch klas w Witkacym by się dostał. Wybrał jednak Kochanowskiego na pierwszy wybór a nie Witkacego . Mam nadzieję ,że nie będzie żałował. Kochnowski wsystkie progi; a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (K)) 153 a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (P)) 152 b(O) - fiz, mat (ang (K)-fr (K)) 147 b(O) - fiz, mat (ang (K)-fr (P)) 152 c(O) - geogr, j.franc, j.pol (ang (K)-fr (P)) 146 c(O) - geogr, j.pol, j.wł (ang (K)-wł (P)) 151 d(O) - biol, chem (ang (K)-fr (P)) 152 d(O) - biol, chem (ang (K)-niem (K)) 153 e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (P)) 152 e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-niem (K)) 151 f(O) - hist, j.pol, wos (ang (K)-fr (K)) 143 f(O) - hist, j.pol, wos (ang (K)-niem (K)) 154 g(O) - geogr, j.niem, mat (ang (K)-niem (P)) 151 g(O) - geogr, j.niem, mat (ang (K)-ros (P)) 148 niższe niż w ubiegłym roku- no human podobnie kopernik hum-164 Dabrowski wyżej niż w ubiegłym human-141 wło-144 wyraźniej wyej niż w ubiegłym. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 14:16 ruszyla wysylka maili. Wlasnie dostalam, syn dostal sie do Poniatowskiego do chem - fiz (I wybor). Uffff Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 14:23 Gość portalu: lu napisał(a): > ruszyla wysylka maili. Wlasnie dostalam, syn dostal sie do Poniatowskiego do ch > em - fiz (I wybor). Uffff Gratulacje!!! :) czy w takim mailu podają coś więcej, czy tylko fakt zakwalifikowania? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 14:26 Kandydat/ka ..............został/a zakwalifikowany/a do przyjęcia do V Liceum Ogólnokształcące im. ks. Józefa Poniatowskiego. W celu potwierdzenia woli uczęszczania do szkoły, do której kandydat został zakwalifikowany, należy w tej placówce, w terminie od 05.07.2013 r. od godz. 9.00 do 08.07.2013 r. do godz. 15:00, dostarczyć oryginały: świadectwa ukończenia gimnazjum, zaświadczenie o wynikach egzaminu gimnazjalnego i inne wymagane dokumenty --------- Ta wiadomość została wygenerowana automatycznie, prosimy na nią nie odpowiadać. Jeśli nie prosiłeś o przesłanie wyników rekrutacji zignoruj tę wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jak na szpilkach Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 14:30 mail przychodzi do kandydata czy do rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 14:35 Gość portalu: jak na szpilkach napisał(a): > mail przychodzi do kandydata czy do rodziców? przychodzi na mail podany przy rejestracji do systemu, tam chyba był tylko jeden, ale nie pamiętam dokładnie... Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 14:33 dzięki - też już dostałam... no niestety nie Kochanowski, mówi się trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 19:31 A ja do tej pory nie dostałam żadnego maila. Prędzej sprawdziłam w systemie i, nie dowierzając, systemowi, na liście w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: eva Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 15:05 W tym roku progi wyższe niż w ubiegłym. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 15:24 Gość portalu: eva napisał(a): > W tym roku progi wyższe niż w ubiegłym. niby zależy gdzie... w Kochanowskim jednak ciut niższe, ale minimalnie, w Królówce też niższe [minimalnie] natomiast w matexie w Staszicu odlot - 385 pkt - no takiego progu to jeszcze nie było - mój młody był bez szans... nawet jakby mu zaliczyli te 4 zadania na maxa, to i tak by się nie dostał, potrzebne było 5 - co ciekawe z tego, co pamiętam z wyników testu chyba tylko 2, może 3 osoby miały 5 zaliczone, czyli znakomita większość to laureaci albo finaliści. Czy gdzieś jest info o progach do wszystkich szkół? Odpowiedz Link Zgłoś
airebea Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 15:34 Syn dostał się do klasy I wyboru do Kochanowskiego nawet z nadróbką kilku punktów. Właśnie mu to przekazałam - bo już od soboty wakacjuje. Widzę tylko progi do klas które preferował ale widzę e w Kochanowskim minimalnie niższe w Koperniku odrobinę wyżse a wDąbrowskim nacznie wyższe niż w ubiegłym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
m_sl Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 15:48 a tak z ciekawości, jakie były progi do Kochanowskiego i do Polniatowskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 15:56 moze wpiszmy to co wiemy na wszelki wypadek gdyby mialy sie nie pojawic :-) Napisalam wprawdzie do Otago o udostepnienie tych danych, ale byc moze jakis urzednik uzna, ze to wbrew interesowi publicznemu :-) Poniatowski chem - fiz - 169 (40% laureatow) Poniatowski biol - chem - 170 (13% laureatow) Hoffmanowa chem - fiz - 162 Mechatronik - tech mechatronik - 115 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: el Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 16:01 witkacy 1a - 159, 1b - 156, 1c - 166, 1d - 170 kopernik 1a - 124, 1b - 169, 1c/1d - 160, 1e - 164 lelewel 1a/1b/1d - 144, 1c - 146, 1e - 137 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: joe Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.warszawa.vectranet.pl 04.07.13, 16:03 Reytan mat-fiz 151 Zamoyski mat-fiz-ang 158 Zamoyski inf-mat-fiz 156 Batory mat-fiz 162 Odpowiedz Link Zgłoś
sunday1974 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 16:08 Kamiński mat-fiz-inf 143 Królowka mat - fiz- inf klasa 3 120 Królówka mat- fiz-inf klasa b 126 Konopnicka mat fiz inf 98 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jak na szpilkach Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 16:38 Słowacki klasa D - 144, E - 141 Fredro klasa A - 136, B - 131 Jeziorański human 165 Także ten... :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mdro Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.warszawa.mm.pl 04.07.13, 16:47 To uzupełnię południe pod kątem przyrodniczym ;-): Kamiński biol-chem-mat 145 i 139 (tam był podział klasy na dwie jednostki rekrutacyjne - z hiszpańskim i francuskim, nie wszyscy się zorientowali, że trzeba zaznaczać oba) Kamiński biol-chem-fiz 134 Reytan biol-chem-mat 149 Dobiszewski biol-chem-mat 133 Dobiszewski mat-fiz-inf 133 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Maja Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 17:01 Domeyko mat.-fiz.152 Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 18:24 CXXII Liceum Ogólnokształcące im. Ignacego Domeyki B(O) - geogr, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 144.389 Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 17:17 Staszic c(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P))..........176 Staszic ab(O) - fiz, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P)) ...........385 Staszic e(O) - fiz, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P)) ............177 Staszic f(O) - fiz, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P)) ............167 Kochanowski e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-niem (K)) ...............151 Kochanowski e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (P)) ...............152 Kochanowski a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (P)) ................152 Kochanowski a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (K)) ................153 Królowej Jadwigi 1e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (P), hisz (P), niem (P), ros (K), ros (P)).........120 Królowej Jadwigi 1b(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (P), hisz (P), niem (P), ros (K), ros (P))........126 Odpowiedz Link Zgłoś
wewerica Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 18:05 XXII Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. Jose Marti 1A(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 122 1Bn(O) - geogr, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 134 1Bh(O) - geogr, j.ang, mat (ang (K)-hisz (K), hisz (P)) - 143 1Cf(O) - biol, chem, j.ang (ang (K)-fr (K), fr (P)) - 137 1Ch(O) - biol, chem, j.ang (ang (K)-hisz (K), hisz (P)) - 144 1Dh(O) - biol, j.ang, mat (ang (K)-hisz (K), hisz (P)) - 133 1Dn(O) - biol, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 129 1Ef(O) - hist, j.ang, j.pol (ang (K)-fr (K), fr (P)) - 127 1Eh(O) - hist, j.ang, j.pol (ang (K)-hisz (K), hisz (P)) - 130 3 IX Liceum Ogólnokształcące im. Klementyny Hoffmanowej 1A(O) - biol, chem, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) - 172 1B(O) - biol, chem, fiz (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) - 177 1C(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) - 163 1D(O) - chem, fiz, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) - 162 1E(O) - geogr, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 156 1F(O) - geogr, j.ang, wos (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (K), ros (P)) - 151 5 XI Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Reja A-hisz(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-hisz (P)) - 159 A-niem(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 151 A-ros(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-ros (P)) - 152 B-fran(O) - hist, j.łac i kult.ant., j.pol (ang (K)-fr (P)) - 133 B-hisz(O) - hist, j.łac i kult.ant., j.pol (ang (K)-hisz (P)) - 144 B-niem(O) - hist, j.łac i kult.ant., j.pol (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 132 C-fran(O) - hist, mat, wos (ang (K)-fr (P)) - 144 C-hisz(O) - hist, mat, wos (ang (K)-hisz (P)) - 145 C-niem(O) - hist, mat, wos (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 142 D-hisz(O) - biol, chem, fiz (ang (K)-hisz (P)) - 157 D-niem(O) - biol, chem, fiz (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 154 D-ros(O) - biol, chem, fiz (ang (K)-ros (P)) - 157 E-fran(O) - biol, j.ang, mat (ang (K)-fr (P)) - 146 E-hisz(O) - biol, j.ang, mat (ang (K)-hisz (P)) - 151 E-niem(O) - biol, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 145 F-fran(O) - geogr, j.ang, mat (ang (K)-fr (P)) - 148 F-hisz(O) - geogr, j.ang, mat (ang (K)-hisz (P)) - 156 F-niem(O) - geogr, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - 147 Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 18:23 XIV Liceum Ogólnokształcące im. Stanisława Staszica d(O) - biol, chem, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P)) - 175.556 Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 18:26 VIII Liceum Ogólnokształcące im. Władysława IV A(O) - ang (K)-fr (K), fr (P), hisz (K), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) - 161.074 VIII Liceum Ogólnokształcące im. Władysława IV B,C(O) - mat (ang (K)-fr (K), fr (P), hisz (K), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) - 159.053 VIII Liceum Ogólnokształcące im. Władysława IV D(O) - biol (ang (K)-fr (K), fr (P), hisz (K), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) - 167.878 Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 19:25 Staszic matex- 385.478 Staszic e - fiz, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P)) 177.2 Staszica f fiz, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P)) 167.5 Staszica c - fiz, inf, mat (ang (K)-hisz (P), niem (K), niem (P)) 176.365 Kochanowski a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (K)) 153.8 Kochanowski b(O) - fiz, mat (ang (K)-fr (P)) 152.347 Kochanowski a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (P)) 152.341 Kochanowski e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-niem (K)) 151.411 Kochanowski e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (P)) 152.744 Kołłątaj 1A(O) - fiz, mat (ang (K)-fr (P), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P)) 143.2 Kołłątaj 1E(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (P), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P) 139.158 Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.ip.netia.com.pl 04.07.13, 21:13 Czacki - fiz, inf, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) Laureat (czyli tylko laureaci..) Czacki - fiz, inf, j.niem, mat (niem (K)-ang (K), ang (P)) 174.444 Czacki - fiz, inf, j.ang, mat (ang (K)-hisz (P)) 187.3 Czacki - fiz, inf, j.ang, mat (ang (K)-fr (K), fr (P)) 173.956 Czacki - fiz, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) Laureat Czacki - fiz, j.niem, mat (niem (K)-ang (K), ang (P)) 180.467 Czacki - fiz, j.ang, mat (ang (K)-hisz (P)) Laureat Czacki - fiz, j.ang, mat (ang (K)-fr (K), fr (P)) 182.689 Kopernik - fiz, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), hisz (K), hisz (P), niem (K), niem (P)) 124.678 Poniatowski - fiz, mat (ang (K)-fr (K), fr (P), niem (K), niem (P), ros (P)) 165.167 W Czackim zwraca uwagę, że najbardziej oblegana opcja językowa (ang/niem) to tylko laureaci Odpowiedz Link Zgłoś
skowroneczek Czacki, Kochanowski, Kaminski min. progi 06.07.13, 02:53 XXVII Liceum Ogólnokształcące im. Tadeusza Czackiego 1E-AF(O) - fiz, inf, j.ang, mat (ang (K)-fr (K), fr (P)) - 173.956 1E-FA(O) - fiz, inf, j.franc, mat (fr (K)-ang (K), ang (P)) - 170.922 170.922 1E-AH(O) - fiz, inf, j.ang, mat (ang (K)-hisz (P)) - 187.3 1E-AN(O) - fiz, inf, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - Laureat 1E-HA(O) - fiz, inf, j.hiszp, mat (hisz (K)-ang (K), ang (P)) - 168.368 1E-NA(O) - fiz, inf, j.niem, mat (niem (K)-ang (K), ang (P)) - 174.444 174.444 1D-AF(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-fr (K), fr (P)) - 182.689 182.689 1D-FA(O) - fiz, j.franc, mat (fr (K)-ang (K), ang (P)) - 176.694 176.694 1D-AH(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-hisz (P)) - Laureat Laureat 1D-AN(O) - fiz, j.ang, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) - Laureat Laureat 1D-HA(O) - fiz, j.hiszp, mat (hisz (K)-ang (K), ang (P)) -173.55 1D-NA(O) - fiz, j.niem, mat (niem (K)-ang (K), ang (P)) -180.467 1C-AF(O) - geogr, j.ang, mat, wos (ang (K)-fr (K), fr (P)) - Laureat 1C-FA(O) - geogr, j.franc, mat, wos (fr (K)-ang (K), ang (P)) -177.789 1C-AH(O) - geogr, j.ang, mat, wos (ang (K)-hisz (P)) - Laureat 1C-AN(O) - geogr, j.ang, mat, wos (ang (K)-niem (K), niem (P)) - Laureat 1C-HA(O) - geogr, j.hiszp, mat, wos (hisz (K)-ang (K), ang (P)) -177.489 1C-NA(O) - geogr, j.niem, mat, wos (niem (K)-ang (K), ang (P)) -180.067 XXVIII Liceum Ogólnokształcące im. Jana Kochanowskiego e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-fr (P)) -152.744 b(O) - fiz, mat (ang (K)-fr (K)) -147.311 b(O) - fiz, mat (ang (K)-fr (P)) -152.347 o a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (P)) -152.341 e(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-niem (K)) -151.411 a(O) - fiz, mat (ang (K)-niem (K)) -153.8 g(O) - geogr, j.niem, mat (ang (K)-ros (P)) -148.611 g(O) - geogr, j.niem, mat (ang (K)-niem (P)) -151.678 LXX Liceum Ogólnokształcące im. Aleksandra Kamińskiego b(O) - fiz, inf, mat (ang (K)-niem (K), niem (P)) -143.189 c(O) - geogr, mat, wos (ang (K)-hisz (K), hisz (P)) -140.75 c(O) - geogr, mat, wos (ang (K)-niem (K), niem (P)) -138.611 d(O) - biol, chem, mat (ang (K)-fr (K), fr (P)) -139.8 d(O) - biol, chem, mat (ang (K)-hisz (K), hisz (P)) -145.835 e(O) - biol, chem, fiz (ang (K)-niem (K), niem (P)) -134.859 a(O) - geogr, hist, j.pol (ang (K)-fr (K), fr (P)) -129.089 Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Czacki, Kochanowski, Kaminski min. progi 06.07.13, 07:00 Dzięki za tego Kamińskiego. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 10:26 Batory minimalne i srednie BCh/dj(D) - biol, chem (ang (K)-fr (K), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) 183 189 BCh(O) - biol, chem (ang (K), fr (K), niem (K)-fr (K), fr (P), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) 168 176 IBf(M) - ang (K)-fr (K)) 199 202 IBn(M) - ang (K)-niem (K)) 197 202 MF(O) - fiz, mat (ang (K), fr (K), niem (K)-fr (K), fr (P), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) 162 168 MG/dj(D) - geogr, mat (ang (K)-fr (K), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) 176 184 PH(O) - hist, j.pol (ang (K), fr (K), niem (K)-fr (K), fr (P), hisz (P), niem (K), niem (P), ros (P), wł (P)) 157 165 Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 19:12 dziwny_jest_ten_swiat_gw napisała: > Gość portalu: eva napisał(a): > > > W tym roku progi wyższe niż w ubiegłym. > > > niby zależy gdzie... w Kochanowskim jednak ciut niższe, ale minimalnie, w Króló > wce też niższe [minimalnie] natomiast w matexie w Staszicu odlot - 385 pkt - no > takiego progu to jeszcze nie było - mój młody był bez szans... nawet jakby mu > zaliczyli te 4 zadania na maxa, to i tak by się nie dostał, potrzebne było 5 - > co ciekawe z tego, co pamiętam z wyników testu chyba tylko 2, może 3 osoby miał > y 5 zaliczone, czyli znakomita większość to laureaci albo finaliści. Widziałam listę przyjętych do matexu. 1 osoba nie miała napisane laureat... Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 19:27 Rekrutacja nie bez niespodzianek - w porównaniu do ubiegłego roku. Np. taki kopernik (2013 / 2012): mat-fiz 124 / 177 - czyli spadek progu o drobne 53 punkty pre-IB 164 / 199 - czyli o 35 mniej (2013 za el: 'kopernik 1a - 124, 1b - 169, 1c/1d - 160, 1e - 164') I jak tu coś planować? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 19:35 Do klasy w Staszicu, do której dostała się córka, próg był minimalnie wyższy niż w zeszłym roku (ale do innych klas - wyraźnie wyższy). W Kochanowskim progi całkiem podobne do zeszłorocznych (z klas , które nas interesowały), w Kołłątaju trochę wyższe , ale mieszczące się w ramach fluktuacji progów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: el Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 19:41 W podanych przeze mnie danych dotyczących Kopernika nie było klasy IB !!! Nie znam progu do tej klasy, nie mieliśmy jej w liście preferencji. Podaję progi do Kopernika jeszcze raz (z rozszerzeniem): 1a (fiz/mat) 124, 1b (biol/chem) 169, 1c i 1d (geo/mat) 160, 1e (his/pol) 164. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 19:51 Czyli polityka ukrywania danych zdała egzamin :) (kopernik mat fiz 124 pkt????) Ciekawa jestem ilu uczniów nie dostało się do żadnej klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:02 Przypominam stare wątki: forum.gazeta.pl/forum/w,1129,136260990,144020715,Re_No_i_Kochanowski_znow_przewodzi_stawce_.htm Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:17 joa66 napisała: > Czyli polityka ukrywania danych zdała egzamin :) > > (kopernik mat fiz 124 pkt????) > > > Ciekawa jestem ilu uczniów nie dostało się do żadnej klasy. w Kochanowskim są listy składających tam podania - na liście kandydatów nie zakwalifikowanych do żadnej szkoły jest aż 61 osób! Rekrutacja dodatkowa może być interesująca - oczywiście w Kochanowskim to może być wynik tego błędu w informacji - 131 średnia z poprzedniego roku, podczas gdy faktyczna średnia była na pewno powyżej 150 i to grubo. Ciekawe jak to wygląda w innych szkołach... Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:24 na liście kandydatów nie zakwalifikowanych do żadnej szkoły jest aż 61 osób! Ciekawe, czy będzie jakiś dym. BTW: jeśli nawet po zalogowaniu nie widać progów we wszystkich szkołach w systemie, to bardzo utrudnia to życie tym osobom, które się nigdzie nie dostały. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 23:50 w Poniatowskim moglo byc tez cos kolo tego 50-60 osob, poltorej kartki osob nie przyjetych Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:54 Przychodzą mi brzydkie myśli do głowy. Wydaje się, że wyjątkowo dużo uczniów będzie przyjetych do szkoły w rekrutacji dodatkowej czyli ..uznaniowo. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 00:19 joa66 napisała: > Przychodzą mi brzydkie myśli do głowy. > > Wydaje się, że wyjątkowo dużo uczniów będzie przyjetych do szkoły w rekrutacji > dodatkowej czyli ..uznaniowo. dlaczego uznaniowo? sądziłam, że rekrutacja dodatkowa też podlega jakimś przepisom... tyle, że ustalanym przez poszczególne szkoły... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 07:01 Nie wiem jak teraz, ale za "naszych" czasów licea nie podawały na stronach zasad rekrutacji dodatkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 06.07.13, 11:18 Ponieważ informacji o progach nie ma w internecie, podjechałam sobie do kilku szkół celem zerknięcia na listy - wiecie, że na niektórych listach nie jest podana punktacja? W Cervantesie było ok 60 osób nie przyjętych nigdzie, mam wrażenie, że kuratorium może mieć z tym problem. BTW: do Cervantesa bez punktacji rzędu sto czterdzieści parę nie ma co startować do klas niedwujęzycznych (tzn. - były pojedyncze przypadki typu 134 czy 138 - ale rzeczywiście jednostkowe), no chyba, że szkoła 2 wyboru też jest dobra. Ogólnie to moje wrażenie jest takie, że wybierając z dzieckiem szkołę należy też dopytać się, jakie były progi do danej szkoły. Sama średnia bez dodatkowych danych (chociażby odchylenie standardowe czy coś w tym guście) niewiele mówi. Bo czasami średnia jest dosyć wysoka, ale próg punktowy stosunkowo niski - a czasami rozrzut pomiędzy wynikiem minimalnym i maksymalnym nie jest duży Mam pomysł na serwis smsowy - wyślij SMSa za 5 zł, a podamy ci progi... Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: filga Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 11:26 Morekac, system nie generował punktów na listach. Trzeba było dobrze w systemie poszperać, żeby je znaleźć. Przynajmniej tak było wczoraj. Może wieczorem pokazało się coś więcej. Wymaganie GIODO powodują, że dochodzimy do ściany absurdu. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 06.07.13, 11:40 Ale w niektórych szkołach te punkty były, w innych nie. Być może to rzeczywiście kwestia niedoszkolenia (ostatecznie dla szkół jest to nowy system), a nie 'złośliwego' ukrywania progów. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 12:54 Kiedy bylam w dniu ogloszenia wynikow w Poniatowskim, listy z nazwiskami do klas byly podane alfabetycznie, kiedy syn pojechal nastepnego dnia z papierami, byly wywieszone wg punktow. Wiec zmienili. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.13, 12:48 zbieram progi z tego roku, jak uporzadkuje je i bedzie wieksza ilosc (te z tego watku rowniez) to zaloze nowy watek, zaby Ci z przyszlego roku mieli latwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:50 W Staszicu było chyba mniej - z tego co pamiętam to 1 kartka i to dość luźno zapisana. Na oko 20-25 osób? Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:03 szczerze mówiąc nie pofatygowałam się do szkoły, oddając się szaleństwu wirtualnemu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:11 dziwny_jest_ten_swiat_gw napisała: > szczerze mówiąc nie pofatygowałam się do szkoły, oddając się szaleństwu wirtual > nemu ;) Ja byłam i tak 2 przystanki dalej więc stwierdziłam, że ujrzę na własne oczy ;-).A mail z informacją do tej pory nie dotarł. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:19 jakw napisała: > dziwny_jest_ten_swiat_gw napisała: > > > szczerze mówiąc nie pofatygowałam się do szkoły, oddając się szaleństwu w > irtual > > nemu ;) > Ja byłam i tak 2 przystanki dalej więc stwierdziłam, że ujrzę na własne oczy ;- > ).A mail z informacją do tej pory nie dotarł. > U mnie mail dotarł szybko... Powodzenia dla Twojej latorośli w Staszicu! Mój młody jest niepocieszony... nie tym, że nie dostał się do Staszica, bo w gruncie rzeczy nie chciał, chciał do Kochanowskiego z uwagi na program nauczania informatyki - bo tak poza tym, to on niestety nie jest z tych, którzy lubią się uczyć - praktycznie całe gimnazjum, niemal do ostatnich chwil, przeleciał na inteligencji i wiedzy ogólnej, do podręczników cholerka nie zaglądał, jak się nie zmieni, to marnie widzę jego szkolną przyszłość... niby maturę z matmy na poziomie podstawowym już zdał, więc tu przynajmniej jest szansa, ale co z resztą??? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:57 Dzięki za życzenia. Przekażę młodej. A o syna się nie martw - myślę, że maturę obowiązkową spokojnie zda i warto go może trochę zapędzić do przedmiotów rozszerzonych - w końcu od tego najbardziej zależy przyjęcie na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 22:19 W sumie się nie martwię, ale... on już sobie zaplanował, że w zasadzie nie musi się uczyć! - bo potrzebuje "tylko" laureata z olimpiady - bez tego i tak ma marne szanse dostania się na studia, o których myśli [informatyka na uw], a na stawianiu na olimpiadę już się przejechał w gimnazjum [zabrakło mu jednego punktu i to strasznie głupio - jego prof. z gimnazjum uważał, że przejdzie , ale osoba sprawdzająca - bo sprawdzać nie może osoba ucząca danego ucznia - miała inne zdanie - a poszło o nie do końca precyzyjne uzasadnienie...]. Stanowczo wolałabym, żeby jednak raczył "zabezpieczać sobie tyły" ;) - ale... pożyjemy - zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 19:54 Z tym Kopernikiem to dziwna sprawa, srednia punktow do tej klasy podana o 12 to 170 (w tym za egz. jezyk. do 24 punktow.) Ciekawa sytuacja Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:00 A tak wogóle to gdzieś te statystyki (średnia, przyjęci laureaci itp) są? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 20:00 I prosze Batory mat fiz 162 punkty, a w Czackim niczym w Staszicu mat fiz i mat info powyzej 170 (174, 180 albo tylko laureaci). Widac mody na szkoly chodza falami Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: el Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 20:01 Dla mnie najciekawsze jest to, kto z taką liczbą punktów startuje do Kopernika, jeśli progi minimalne są co roku o co najmniej 30 punktów wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:05 Gość portalu: el napisał(a): > Dla mnie najciekawsze jest to, kto z taką liczbą punktów startuje do Kopernika, > jeśli progi minimalne są co roku o co najmniej 30 punktów wyższe. Hm, ale chodzi ci o to, że ktoś postawił na łut szczęścia? Jeśli rozsądnie obstawił przynajmniej 1 klasę dalszego wyboru to co właściwie szkodzi spróbować? Odpowiedz Link Zgłoś
airebea Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:13 Pytanie tylko czy będzie dalej zadowolony gdy zacznie się rok szkolny. Zakładając ,że miał minmum z egzaminu z angielskiego to miał 112 punktów rekrutacyjnych. Natomiast w humanie w Koperniku próg wzrósł 164,6 był 157 z groszamiami. Syn miał na drugim miejscu . Ja miałam nawet tką trochę skrywaną cichutką nadzieję że nie dostanie się do Kochanowskiego i trafi do Kopernika ( tam miał w zasadzie pewność bo miał z egzaminem ponad 170 pkt0 ale do Kochanowskiego się dostał i jest bardzo zadowolony a ja cieszę się jego szczęściem:) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: el Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 20:16 Oczywiście, że tak mogło być. Ale te 124 punkty do mat-fizu w Koperniku dziwią mnie bardzo. Może jestem zbyt logiczna i to mnie gubi :) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: emem Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.13, 20:07 Moja córka nie dostała się do żadnej warszawskiej szkoły, ale składałyśmy jeszcze do innego systemu niż warszawski (do sochaczewskiego) i dostała się do najlepszej szkoły w powiecie. Nie wiemy co teraz zrobić, bo córka chce wziąć udział w rekrutacji dodatkowej do warszawy. Czy możemy złożyć oryginały dokumentów do szkoły w innym powiecie i jednocześnie brać udział w rekrutacji? Drodzy rodzice, poradźcie! Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:10 Możecie - w rekrutacji dodatkowej składasz tylko poświadczone kopie dokumentów - oryginały mogą sobie w tym czasie spokojnie leżeć w szkole, do której córka dostała się w rekrutacji podstawowej Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 20:25 W kazdym razie mial dzieciak niesamowitego farta. W Czackim odpadaly dzieciaki po 180+ punktow. Kolega mlodego, który zdal egz gimn na 95 punktow (srednia) i mial srednia ocen mocno powyzej 5 nie dostal sie nigdzie. Czyli nie liczy sie wiedza, a taktyka, wyczucie i lut szczescia (ktory ofc zawsze pomaga) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 20:30 Moze w Koperniku ta osoba to z preferencjami typu sierota - sa takie mozliwosci preferencji wg regulaminu Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:30 Czyli nie liczy sie wiedza, a taktyka, wyczucie i lut szczescia Jak taktyka..taktykę to można mieć jeżeli ma się dane...:( Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 20:35 Taktyka w sensie obstawianie konkursow typu "Korczak" , obserwowanie liczby chetnych do poszczegolnych klas w trakcie rekrutacji itp. Do Kopernika do tej klasy na 1 wyborze bylo 40 osob, po egz. jezyk., niie chce mi sie wierzyc, ze pozostale 10 mialo mniej niz 124 punkty Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.07.13, 20:37 nie wspominając o tych z 2 i 3 wyboru. Ale jak widac cuda sie zdarzaja Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:39 joa66 napisała: > Czyli nie liczy sie wiedza, a taktyka, wyczucie i lut szczescia > > Jak taktyka..taktykę to można mieć jeżeli ma się dane...:( dokładnie! podaniem średnich to oni tylko zrobili zamieszanie... szczególnie tym Kochanowskim... noż k%$##@@ to powinno być oprotestowane, ale w końcu co to da - przecież i tak są to tylko dane orientacyjne, więc nikt za ten błąd nie odpowie. no może mu pogrożą paluszkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:54 el, dzięki za wyprost z pre-IB :) Jako wyłącznie kibic w tym roku nie mam jasności, czy możecie mi wyklarować kwestię taką: a) zalogować się może tylko kandydat? b) osoby niezalogowane nie mają dostępu do żadnych informacji rekrutacyjnych oprócz oferty szkół? c) po zalogowaniu widać wyłącznie progi obstawianych klas? d) nie widać innych informacji typu liczba kandydatów/laureatów/ średnia? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:00 Ja widzę tylko ile punktów miało moje dziewczę do obstawianej klasy i jakie było tam minimum. I nic poza ofertą szkół. Zniknęła mi nawet info ilu było kandydatów do poszczególnych klas. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:06 jakw napisała: > Ja widzę tylko ile punktów miało moje dziewczę do obstawianej klasy i jakie było tam minimum. I nic poza ofertą szkół. Zniknęła mi nawet info ilu było kandydatów do poszczególnych klas. mam dokładnie tak samo - ciekawe czy w ogóle będzie jakieś ogólnowarszawskie info, coś mam dziwne wrażenie, że niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 00:10 a. tak tylko kandydat b. niezalogowani nie widza niczego oprocz oferty c. po zalogowaniu widac 3 obstawiane szkoly i progi do nich d. zadnych innych informacji nie widac Przy czym mnie zastanawiaja te bardzo okragle progi. Zaokraglali je? Rano byla dodatkowa zakladka dostepna dla wszystkich bez logowania, to byly progi. Po znalezieniu szkoly wyswietlaly sie progi do wszystkich klas w szkole, min, sredni i % laureatow w klasie, byl chyba tez % kontynuacji, ale niestety nie udalo mi sie zgadnac o co biega. Mozna bylo to zrzucic do pdfa, niestety nie zdazylam, bo za chwile to usuneli. Wyslalam maila do Otago, ze prosze o udostepnienie, ciekawe czy cos odpisza :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 00:14 Co do zaokrąglania progów - ja widzę progi z dokładnością do 3 miejsca po przecinku, ale niektóre progi są całkiem okrągłe. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.13, 20:20 u nas wszystkie progi sa calkowite, no i Otago sie nie popisala, udostepnili zakladke ze srednimi punktami :-) ale mozna podejrzec ile procent laureatow bylo do klas. Oczywiscie Czacki wymiata. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 20:30 Lu, ale otago jest zwykłym usługodawcą - udostępnia to, na co ma zlecenie od państwa z Ratusza. Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 20:36 dokładnie - wygląda na to, że średnie to teraz będzie jedyna słuszna polityka informacyjna ;/ wszyscy powinni się zebrać i wpisać progi ze swoich profili - jest już sporo, ale przydałoby się więcej - dla przyszłych pokoleń ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 21:09 Ja bym nie sugerowała się tymi 100% laureatów. Tam te grupy rekrutacyjne były chyba małe (i dlatego tyle grup, bo klas to mają chyba standardowe ilości). Koleżanka młodej dostała się tam do biol-chemu :-). Fakt, punktów miała dużo (powiedziałabym, że nawet bardzo dużo), ale laureatką nie była. I fakt, że w jej klasie to właśnie 2/3 to laureaci. A że nie będzie uczyła się najbardziej popularnego zestawu to językowego to chyba nie ma znaczenia dla osoby, która równocześnie uczy się koreańskiego i japońskiego ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:02 Przy takiej grze hazardowej nierozważne jest niestety obstawianie samych wysokoprogowych szkół. I ktoś powinien młodzieńcowi uświadomić, że może lepiej jest wstawić na 3 miejsce jakąś niskoprogową ( 140 pkt ;-) ) szkołę. Przecież nigdy ta informacja nie była pełna - zawsze progi były z lat ubiegłych, progi tegoroczne można sobie tylko przewidywać... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 20:57 Gość portalu: DD napisał(a): > W kazdym razie mial dzieciak niesamowitego farta. W Czackim odpadaly dzieciaki > po 180+ punktow. Kolega mlodego, który zdal egz gimn na 95 punktow (srednia) i > mial srednia ocen mocno powyzej 5 nie dostal sie nigdzie. Czyli nie liczy sie w > iedza, a taktyka, wyczucie i lut szczescia (ktory ofc zawsze pomaga) Za to liczy się wiedza zapobiegliwej rodzicielki jakie bywają progi w co poniektórych szkołach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
airebea Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:01 Święte słowa jakw;) Wam dziewczyny , które mi doradzały też bardzo dziękuję. Drążenie tematu miało sens. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: DD Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.ip.netia.com.pl 04.07.13, 21:22 fakt święte słowa :-) Łatwiej to wszystko w grupie opanować - dzięki wszystkim :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dziwny_jest_ten_swiat_gw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:26 I ja się przyłączam z podziękowaniami!!! wprawdzie pozbawiłyście mnie złudzeń, co do Kochanowskiego - ta średnia 131 bardzo mi się podobała ;))), no ale dzięki temu nie przeżyłam dzisiaj szoku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Gość Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 21:18 Napiszce jaki próg w biol-chem w Batorym ? Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 21:27 168 biol chem wg tego czegoś: www.perspektywy.pl/portal/index.php?option=com_content&view=article&id=454&catid=56&Itemid=204&page=1 Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 22:57 > Widziałam listę przyjętych do matexu. 1 osoba nie miała napisane laureat... Tylko problem polega na tym, że ci laureaci są ze wszystkich przedmiotów - nie tylko z matematyki. To czyni kompletnie bezsensownym ten dodatkowy egzamin do matexu, który sobie Staszic organizuje. To są po prostu dzieci, które sobie w matexie nie poradzą... Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:06 A czy nie jest równie bezsensowne dawanie wolnego wstępu laureatom do klas dj bez konieczności zaliczenia egzaminu z języka? Nawet nie muszą przystępować... Rozporządzenie rządzi, zdaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:14 No jest. Aczkolwiek mam wrażenie, że może są w stanie nadrobić (?) Nie wiem. Z matematyką jest tak, że czasem człowiek stoi po prostu pod ścianą. Pewnej granicy nie przeskoczy i już. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:06 Sęk w tym, że laureaci z przedmiotów innych niż matematyka to muszą zdawać ten sprawdzian predyspozycji. Tyle że na starcie mają 200 punktów, a nie np. 150 czy 140. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:12 Tak miało być, ale coś się chyba zmieniło, bo nagle wszyscy laureaci zostali przyjęci - niezależnie od wyniku z egzaminu. Jest tam zdaje się kilka osób z bardzo niskim wynikiem w tego egzaminu - doskonały narybek do matexu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:16 No to rzeczywiście jest to bez sensu. Ten 1 nielaureat będzie od nich o kilka klas lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:17 I to by pewnie tłumaczyło istotny wzrost progów do innych klas w Staszicu. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 04.07.13, 23:39 Dla mnie to też jakaś paranoja. Rozumiem, że laureat powinien mieć wstęp do klasy z rozszerzeniem, z którego jest laureatem , ale dlaczego laureat z historii ma mieć wstęp do klasy z rozszerzoną fizyką? Mam tylko nadzieję, że laureaci zachowali trochę zdrowego rozsądku i humaniści nie pchali się do matexu... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 00:11 Może być znacznie gorzej. Taki laureat z nie-matematyki po słabo napisanym sprawdzianie do matexu mógł po prostu machnąć ręką i stwierdziwszy, że do matexu i tak się nie dostanie, zaniechać jakichkolwiek zmian na swojej liście preferencji. A potem się zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 06:55 > Mam tylko nadzieję, że laureaci za > chowali trochę zdrowego rozsądku i humaniści nie pchali się do matexu... ;-) No, moim zdaniem ludzie nie mają tyle rozsądku. Nie chcę demonizować, ale może im się wydaje, że to po prostu najlepsza klasa w najlepszym LO w Warszawie i po prostu TRZEBA tam być :-) W każdym razie - egzaminu nie pisało 42 kandydatów do tej klasy, co oznacza, że tylu mniej więcej było laureatów 'kierunkowych', a wszyscy liczyli na 14-18 miejsc dla dzieci z egzaminem. Nagle jednak na liście pojawiło się 55 laureatów. Czyli ok. 13 osób jest z innych konkursów. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 07:20 Nie sądzę, że w matexie nagle się pojawiło mnóstwo chętnych z olimpiadą z j.polskiego. Matex jest być może najlepszą klasą matematyczną, a nie najlepszą klasą w ogóle. Btw w zeszłym roku dostał się syn znajomych, który zrobił niecałe trzy zadania na egzaminie wstępnym, a w olimpiadzIe nie przeszedł nawet do drugiego etapu. I daje radę. Nie jest dobry z matematyki na tle klasy, ale kłopotów też nie ma. Nie wiem jaka jest liczba laureatów z polskiego czy historii, ale oni raczej tradycyjnie pójdą do Czackiego, Władysława, Witkacego i Batorego. Naprawdę młodzi ludzie nie są tak głupi, żeby, mając wybór całkowity,wybierać klasę, w której będą potencjalnie się męczyć. Już prędzej podejrzewam, że dostanie się np laureat z polskiego, ale taki, który w konkursie matematycznym odpadł dopiero w ostatnim etapie i jest "tylko" finalistą. Sama znałam młodego człowieka w podobnej sytuacji, z tym, że był finalistą/laureatem 4 konkursach (wybrał Czackiego, do matexu nie chciał iśc absolutnie) Więcej wiary w rozsądek młodych ludzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 09:31 > Nie sądzę, że w matexie nagle się pojawiło mnóstwo chętnych z olimpiadą z j.pol > skiego. Matex jest być może najlepszą klasą matematyczną, a nie najlepszą klasą > w ogóle. Zakładasz, że wszyscy są mocno zorientowani w szkołach, klasach, poziomach. Nie, nie jest moim zdaniem tak, że wszyscy rodzice poświęcają strasznie dużo czasu na analizę szkół. Patrzysz na ranking, tam Staszic jest na 1 miejscu, a najlepsza w nim klasa to matex, masz w domu laureata (nawet jeśli on ma jakiś instynkt samozachowawczy, możesz naciskać, kto ci broni) i voila! Jakoś to będzie :-) Ja znam matex z poziomu gimnazjalnego, znam analizę i algebrę, która wchodzi w matexie w Staszicu chyba od razu od pierwszej klasy i WIEM, że dla niektórych - nie będzie jakoś. Może nawet dadzą radę, ale będą to 3 lata męczarni. > Btw w zeszłym roku dostał się syn znajomych, który zrobił niecałe trzy zadania > na egzaminie wstępnym, a w olimpiadzIe nie przeszedł nawet do drugiego etapu. > I daje radę. Nie jest dobry z matematyki na tle klasy, ale kłopotów też nie ma. Ja mam podobną sytuację. Moja córka jest bardzo solidna z matematyki, egzamin do Staszica napisała jak na nią bardzo dobrze, wiem, że dałaby sobie radę w tym matexie, tylko strasznie by się męczyła, więc szczerze jej życzyłam, żeby dostała się gdzieś indziej. Inna sprawa, że realne szanse do tego matexu miała, jeśli przyjęto by jedynie laureatów z matematyki, a w sytuacji, która się wytworzyła - oczywiście - szans nie było żadnych. > Nie wiem jaka jest liczba laureatów z polskiego czy historii, ale oni raczej tr > adycyjnie pójdą do Czackiego, Władysława, Witkacego i Batorego. Próbuję powiedzieć, że 25% przyjętych osób nie dało rady napisać bardzo łatwego (jak na matex) konkursu kuratoryjnego z matematyki. Są laureatami z innych przedmiotów. Wiem, że są wśród nich osoby, które napisały egzamin do matexu bardzo słabo. Tym samym osoby te odebrały szanse dzieciom, które bardzo dobrze napisały ten egzamin i mają o wiele większe predyspozycje do tej klasy. Zresztą Staszic tak właśnie ustawiał kryteria rekrutacyjne, żeby dać szansę dzieciom 'z ulicy' i wychwycić samorodne talenty. To, że w tej chwili dostali z dobrodziejstwem inwentarza 55 na 56 osób w matexie, daje mi podstawy do przypuszczenia, że jednak część osób nie powinna się tam znaleźć. > Sama znałam młodego człowieka w podobnej sytuacji, z tym, że był finalistą/laur > eatem 4 konkursach (wybrał Czackiego, do matexu nie chciał iśc absolutnie) Kogoś takiego na pewno nie podejrzewałabym o brak rozsądku :) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 09:54 Zakładasz, że wszyscy są mocno zorientowani w szkołach, klasach, poziomach. Nie, nie jest moim zdaniem tak, że wszyscy rodzice poświęcają strasznie dużo czasu na analizę szkół. Patrzysz na ranking, tam Staszic jest na 1 miejscu, a najlepsza w nim klasa to matex, masz w domu laureata (nawet jeśli on ma jakiś instynkt samozachowawczy, możesz naciskać, kto ci broni) i voila! Jakoś to będzie Po kolei. To nie działa tak, że patrzysz na ranking i voila, bo przez kilka lat w czołówce był Nowak Jeziorański (przed Staszicem), który jakos nie przyciąga najepszych absolwentów i laureatów konkursów. (a potem wyciska z nich wyniki na miarę Staszica, a tym matexu, ale to inna historia). Po drugie matex jest klasą słynną i wszyscy mają o niej pojęcie. Nie wierzę, że ktoś trafia tam przez przypadek, bo chciał "do najlepszej klasy, ale lubi historię i poezję Jasnorzewskiej Pawlikowskiej" . Może pojedyncze sztuki na przestrzeni lat. Zapewne zdarza się, że uczeń nie jest tak dobry z matematyki jak sobie wyobrażał sądząc po wynikach w szkole i na egzaminie gimnazjalnym, zdarza się też, że matematyka zaczyna jednak nudzic na tym poziomie, ale zwykle solidne podstawy z matematyki mają. I oczywiście można się zastanawiać kto bardziej zasłużył na matex: -laureat konkursu z fizyki, który zrobił(by) tylko dwa zadania na matexowym egzaminie -"zwykły" uczeń, który zrobi wszystkie egzaminacyjne zadania na maxa -finalista konkursu matemattycznego, laureat historycznego, który nie podchodzi do egzaminu ale wątpię, że na to pytanie znajdzie się odpowiedź:) Zdaję sobie sprawę, ze wielu młodych ludzi , którzy osiagneli dobre wyniki szkolno/egzaminacyjno/konkursowe wybiera klasy mat fiz, nie z powodu zainteresowań tylko poczucia, ze taki profil jest najlepszy i najbardziej "przyszłościowy", ale nie wierzę, że dotyczy to matexu. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 15:46 > I oczywiście można się zastanawiać kto bardziej zasłużył na matex: > > -laureat konkursu z fizyki, który zrobił(by) tylko dwa zadania na matexowym egz > aminie > -"zwykły" uczeń, który zrobi wszystkie egzaminacyjne zadania na maxa > -finalista konkursu matemattycznego, laureat historycznego, który nie podchodzi > do egzaminu > > ale wątpię, że na to pytanie znajdzie się odpowiedź:) A jak dodam do zestawu laureata historycznego, który zrobił jedno zadanie? (bo z tego co wiem, oni podchodzili do egzaminu, więc jakaś wiedza, jak egzamin został napisany, jest) Do tej pory osoba, która zrobiła trzy zadania, była w stanie spokojnie pokryć jego 200 pkt. z rekrutacji + 50 za jedno zadanie. W tym roku jednak tak to nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 07:41 Sądzę, że mogą się znaleźć osoby - nawet wśród rodziców -które nie wiedzą o tym, że jest to b. dobra szkoła - ale głównie dla ścisłowców (tak samo jak Poniatówka jest 'przyrodnicza' i inne szkoły 'specjalizujące się w czymś'". I być może ani dziecka nie zastopują albo wręcz go będą namawiać "A bo to taka dobra szkoła" . Ktoś tu kiedyś zwracał uwagę, że w którejś instrukcji dla kandydatów było "zaznacz jak najwięcej oddziałów w wybieranej szkole - to zwiększa twoje szanse przyjęcia." Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 07:46 Ale tych oddziałów w Staszicu nie ma tak dużo -poza biol chemem, wariacje na temat matematyki, fizyki i informatyki. Poza tym - w Staszicu jedna trzecia uczniów podchodzących do matury rozszerzonej z matematyki to matexy, którzy, przynajmniej teoretycznie, zawyżają średni wynik. I co? Okazuje się, że wyniki Staszica nie są specjalnie imponujące, jak na teoretyczne możliwości: egzaminy.edu.pl/ranking-szkol-w-warszawie.html Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aka Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.cdma.centertel.pl 05.07.13, 09:29 Chcę sprostować jak to jest z tym matexem. Po pierwsze ci laureaci z innych przedmiotów to fizyka, informatyka, chemia - tak jest w klasie syna. Staszic miał w tym roku 18 osób w finale OI - to wszystko matexy. Poza tym muszą oni przekroczyć i tak próg minimalny , tylko na tej liście wywieszanej w szkole widnieją jako laureaci, w systemie to były punkty i one kwalifikowały. Tak było jakiś czas temu w rekrutacji, ale nie sądzę,żeby to się zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 21:44 Tak czy siak szkoda, że tych punktów nie było/nie ma - przyszłe pokolenia nie będą wiedziały jaki był dokładnie próg do matexu. Za to zostaną uraczone średnią z 2 matexów i 4 klas "normalnych" jako podstawą do rozważań przy nastepnych rekrutacjach ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 22:02 > Chcę sprostować jak to jest z tym matexem. Po pierwsze ci laureaci z innych prz > edmiotów to fizyka, informatyka, chemia - tak jest w klasie syna. Tak było może w poprzednich latach. W tym roku równie dobrze mogą to być laureaci z historii albo języków. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.13, 09:46 Poza tym - w Staszicu jedna trzecia uczniów podchodzących do matury rozszerzone > j z matematyki to matexy, którzy, przynajmniej teoretycznie, zawyżają średni wy > nik." Średni wynik z rozszerzonej matematyki w Staszicu zawyżają przede wszystkim olimpijczycy - i nie zaniżają go humany czy społki, którym w innych szkołach też zdarza się zdawać matematykę. W przypadku fizyki - jeszcze wyraźniej widać, że nieolimpijczykom matura musiała pójść po prostu słabo. Ale pamiętam, że za czasów mojej córki do zwykłej klasy w Staszicu to chyba nawet ona - z czwórką z matmy - mogłaby się dostać :) Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 09:57 Do Staszica spokojnie dostałby się też mój syn :) Wybrał inną szkołę i inny profil. Przede wszystkim profil, bo szkoła ma opinię sympatycznej, dojazd byłby niezły, tylko ta specjalizacja nie pasowała. Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 05.07.13, 23:43 Gość portalu: menodo napisał(a): > W przypadku fizyki - jeszcze wyraźniej widać, że nieolimpijczykom matura musiał > a pójść po prostu słabo. Menodo, ale z czym ty porównujesz? Bo w zeszłym roku stanin wysoki z fizyki rozszerzonej zaczynał się od 61%, a najwyższy od 83%. Dla porównania - dla rozszerzonego polskiego analogiczne liczby to 76% i 91%. Ale pamiętam, że za czasów mojej córki do zwykłej klas > y w Staszicu to chyba nawet ona - z czwórką z matmy - mogłaby się dostać :) Moja w tym roku z 6 z matmy, 5 z fizyki i 100% z egzaminów mat-przyr załapała się dosłownie o ułamki punktu. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: menodo Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.13, 00:03 Menodo, ale z czym ty porównujesz? Bo w zeszłym roku stanin wysoki z fizyki roz > szerzonej zaczynał się od 61%, a najwyższy od 83%. Dla porównania - dla rozszer > zonego polskiego analogiczne liczby to 76% i 91%." Chodziło mi o to, że Staszic - biorąc pod uwagę liczbę lauretów/finalistów w tej szkole- rankingowo powinien wypaść lepiej z fizyki niiż szkoły, które aż tylu olimpijczyków nie mają... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 06.07.13, 09:49 Czy to oznacza, że więcej uczniów ma dobre wyniki? Czy jednak liczba olimpijczyków w tym roku tak bardzo wpłynęła na progi? Klas jest tyle samo, do tego dochodzi niż demograficzny Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 06.07.13, 10:58 Toż właśnie próbuję ci powiedzieć, że konkursy kuratoryjne były za łatwe w tym roku i w takim Staszicu znalazły się osoby, które w życiu w inny sposób nie dałyby rady się tam dostać. Ja do końca tłumaczyłam sobie, że nawet duża liczba laureatów nie może wpłynąć znacząco na wyniki, bo to I TAK są dobre dzieci i I TAK miałyby dużo punktów. No i po wzroście progów punktowych w niektórych szkołach widać, że to było tylko łudzenie się. W poprzednich latach te dzieci nie dostałyby się do szkół, do których w tym roku się kwalifikowały. Dla porównania liczba laureatów Olimpiady Matematycznej Gimnazjalistów z Warszawy: - 2011/2012 - 40 osób - 2012/2013 - 36 osób Więc OMG trzymała poziom z poprzednich lat. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vavka Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.met.pl 06.07.13, 11:25 U mojego dziecka v klasie wszyscy olimpijczycy to nie orły z matematyki, są laureatami z innych przedmiotów. Z matmy bardzo trudniej zostać laureatem niż z innych przedmiotóv. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 06.07.13, 11:48 Z matmy bardzo trudniej zostać laureatem niż z in > nych przedmiotóv. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie 06.07.13, 11:50 Czy ja jestem ślepa czy liczby laureatów konkursów przedmiotów w gimnazjach też są nie do znalezienia? Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: vavka Re: pojawily sie juz minimalne progi. Na stronie IP: *.met.pl 06.07.13, 12:00 Ponievaż v naszej szkole był tylko 1 laureat z matmy ,a z innych przedmiotóv po kikanascie osób...Np z historii czy wosu v kazdej klasie było po kilka. Odpowiedz Link Zgłoś