Dodaj do ulubionych

publikacja doktoratu

03.07.09, 13:12
Minął już rok od obrony, a ja wciąż nie zrobiłem nic by opublikować
owoc mojej 5 letniej, mozolnej pracy. Pracuje jako asystent od
obrony na renomowanej, pańtwowej uczelni, szef nie bardzo kwapi się
z pomocą by publikować pracę przy wsparciu Instytutu.
Zamierzam wysyłac doktorat do różnych wydawnictw? Też tak
robiliście, robicie? Wysyłacie cały tekst czy tzw. spis treści i
wstęp. Dzięki za wszelkie rady w tym temacie!
Obserwuj wątek
    • dala.tata ani to ani to 03.07.09, 22:36
      wyslij book proposal. wiekszosc miedzynarodowych wydawnicwt mowi czego chce w
      takim tekscie. zakladam ze rowniez tego chca polscy. jesli nie, to skontaktuj
      sie z nimi i zapytaj o to. bardzo watpie zeby sie komus chcialo czytac twoj
      maszynopis.
      • rolls-royce Re: ani to ani to 14.08.09, 19:50
        dala.tata napisał: > wyslij book proposal.

Ja również jestem Ofiarą Niewydrukowanego Doktoratu. Instytut bidny, pewnie nic
        nie dorzucą. A jeśli nawet dorzucą, to sama będę musiała dystrybuować moją
        książkę. Proszę serdecznie o oświecenie: jak powinien wyglądać taki book proposal?
        • dala.tata Re: ani to ani to 15.08.09, 13:21
          prosze uprzejmie:

wstep, czesto zwany Rationale, w ktorym pokazujesz, dlaczego warto wydrukowac
          twoja ksiazke. jego czescia jest sekcja: Competition, gdzie wskazujesz, ze choc
          opublikowano juz ksiazki w temacie, to twoja jest jakos tam unikalna. sekcje te
          zaczyna sie niesmiertelnym zdaniem: The book faces no direct competition.....

potem jest sekcja Market, gdzie wskazujesz do kogo jest adresowana ksiazka,
          uwzgledniajac stweirdzenie ze nawet w USA (najwiekszy rynek kseigarski) ja
          kupia. nalezy tez tam napisac ze ksiazka bedzie napisana przystepnie itd itd itd.

a potem krotki przeglad tresci. na koniec wlasne krotkie bio.

warto jednak zagladanac na strony internetowe wydawnictwa do ktorego planujemy
          sie zworcic, bo coraz ich wiecej zawiera schematy wedle ktorych book proposal ma
          byc przygotowany.

to co najwazniejsze to to, zeby bylo to przygotowane profesjonalnie, lepiej
          spedzic na tym, miesiac dluzej, dac do sprawdzenia angieslki, pocyzelowac, zeby
          ladnie wygladalo (ale bez jaj). na podstawie tego dokumentu albo dostaniesz
          kontrakt albo nie, a zatem to jest wazny dokuemnt. zdecydowanie nie przejmowac
          sie, jesli odwala za pierwszym razem, zapakowac i wyslac do nastepnego wydawnictwa.
          • rolls-royce Re: ani to ani to 17.08.09, 07:28
            Dziękuję, Dala.Tato! :)
    • pawlooo333 Re: publikacja doktoratu 30.11.17, 11:49
      Na szczęście nie tylko ja tak długo zbieram się z opublikowaniem pracy. Czy rozsyłanie prac do wydawnictw przynosi jakieś rezultaty? Szukam w google informacji, ale ciężko znaleźć kogoś z doświadczeniem. Trafiłem na stronę publikujznami, jest tam napisane, że publikują prace naukowe. Ma ktoś jakieś doświadczenie? Będę wdzięczny za wszelkie porady.
    • pandem-onium Re: publikacja doktoratu 12.12.17, 12:09
      Jeśli masz sporo czasu, to jak najbardziej warto wysłać kilka maili do wydawnictw, a nuż się uda. Dużo zależy od tematyki, jeśli temat Twojej pracy może zainteresować szersze grono odbiorców a nie ściśle naukowe, to jak najbardziej. Problem pojawia się jeśli tematyka Twojej pracy ma bardzo wąskie grono odbiorców.

Wygoglowałem, że ta książka została wydana przez publikujznami i jest w kilku księgarniach, a nie tylko w PWN. To chyba całkiem niezłe wyjście, ale może wypowie się ktoś kto wie coś więcej.
      ksiegarnia.pwn.pl/Polska-1945-2015-Historia-polityczna,648554572,p.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka