Dodaj do ulubionych

Reformatorzy 2.0

26.09.16, 13:04
Jarosław Gowin powołał Radę Narodowego Kongresu Nauki

Wypracowanie propozycji zmian do tzw. Ustawy 2.0. to podstawowe zadanie rady programowej Narodowego Kongresu Nauki. W środę wicepremier Jarosław Gowin powołał jej członków złożonych z najbardziej zasłużonych i utytułowanych profesorów.

Nad założeniami nowej ustawy gruntownie reformującej szkolnictwo wyższe pracują trzy niezależne grupy eksperckie wyłonione w konkursie otwartym. Jej ostateczny kształt zostanie zaprezentowany we wrześniu 2017 roku w Krakowie podczas Narodowego Kongresu Nauki.

Skład rady

Deja vu?
Obserwuj wątek
    • zitterbewegung Re: Reformatorzy 2.0 26.09.16, 14:49
      Raczej fatamorgana. Also warszafka:krakówek 17:9
      • piotrek786 Re: Reformatorzy 2.0 26.09.16, 21:30
        Tak się czasem zastanawiam, czy sam fakt zasiadania w wielu radach , fundacjach i gremiach oraz namaszczania nie powoduje czasem awansem beatyfikacji, zatem efekty takiego zasiadania szaremu śmiertelnikowi nie są znane, ponieważ tylko wiara pozwoli poczuć możliwość stanu, w którym znajdują się zasiadający.

A krócej - czy w tym kraju kiedyś powstanie jakieś gremium, w którym osoby zasiadające będą zdolne do wytworzenia jakiejś wartości dodanej?
        • zitterbewegung Re: Reformatorzy 2.0 26.09.16, 21:38
          Znam efekt, gdzie zasaiadanie zaowocowalo publikacjami. Tj po dodstatecznie aktywnym zasiadaniu w organach doradczych nastaplo zasiadanie we wladzach i nagle wraz z natlokiem obowiazkow przyszedl tez natlok pomyslow, oraz chetnych wspolautorow, i tak to urzedujacy zaczal trzaskac opracowania po 100 stron uzyskujace nagrody, a przez 10 lat wczesniej dwie bibuly na krzyz.

Ale uwage na tej lisice poswiecilbym nowozasiadajacym i znaczacej nieobecnosci wielu poprzednich. Nie wyglada to koniecznie zle.
          • trzy.14 Re: Reformatorzy 2.0 26.09.16, 22:05
            No, ciągłość musi być.
            Tylko tak się zastanawiam, kto by mnie na takiej liście zadowolił? I nie znajduję dobrej odpowiedzi.
            • profesor_marian Re: Reformatorzy 2.0 27.09.16, 14:12
              ja bym Pana Profesora na pewno tam zadowolił...
              po namyśle: no ale ja tam jestem, więc czemu Pan Profesor niezadowolonym jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka