Dodaj do ulubionych

Gratuluję STOP Finansowanie STOP

13.12.16, 09:12
W nauce polskiej nadal są osoby, które nie boją się powiedzieć co myślą.

"Prezydent Duda wręczył medale fizykom.

W czasie uroczystości laudację wygłosił fizyk prof. Iwo Białynicki-Birula z Centrum Fizyki Teoretycznej PAN. Zakończył ją, zwracając uwagę na pewien fakt: "Nieskrępowana współpraca międzynarodowa i brak ideologicznie motywowanej ingerencji w naukę są podstawą działania nas, którzy zajmują się nauką" - powiedział.

Przypomniał, że w faszystowskich Niemczech fizyka została podzielona na poprawną niemiecką i fałszywą żydowską. W rezultacie fizycy o korzeniach żydowskich zostali zmuszeni do emigracji. "Ci uczeni wylądowali w Stanach Zjednoczonych i pomogli skonstruować bombę, która zostałaby użyta przeciwko tym właśnie Niemcom, gdyby wojna nie skończyła się w maju (1945 r. - przyp. PAP), a trwała jeszcze dłużej. Oczywiście w Polsce nie jest tak źle, ale z niepokojem obserwuję ingerencję - która jest motywowana politycznie i ideologicznie - w naukę" - powiedział. Zwracając się do ministra nauki i szkolnictwa wyższego Jarosława Gowina, powiedział: "Wydaje mi się, że sprawa ta wymaga jednak pewnej reakcji".

"Mamy bowiem próby zastąpienia teorii ewolucji kreacjonizmem, mamy próby zastąpienia nauk medycznych ideologicznie motywowanymi regulacjami, mamy próby zastąpienia praw aerodynamiki argumentami opartymi na parówkach i puszkach po coli. To wszystko wskazuje na to, że wymagana jest pewna zdecydowana reakcja na tego typu wtargnięcia ignorantów na teren, który jest domeną nauki" - zaznaczył Białynicki-Birula.

naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,412367,prezydent-odznaczyl-naukowcow-penrosea-i-trautmana.html
Obserwuj wątek
    • piotrek-256 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 09:56
      Prof Ivo jest w takim wieku, że potop choćby i jutro nie robi na nim wrażenia :) więc może mówić co uważa :).
      • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 10:51
        piotrek-256 napisał:

> Prof Ivo jest w takim wieku, że potop choćby i jutro nie robi na nim wrażenia :
        > ) więc może mówić co uważa :).

No i on jakoś już nie ogarnia współczesności. Niedawno na forum bodaj PAUzy Akademickiej załamywał ręce nad zjawiskiem wielograntowości, aż go musiał Hołyst ustawiać do pionu, bo przecież w staroświeckości były folwarki, a w nowoczesności - fabryki, w tym fabryki grantów i tak musi być, jeśli ma być postęp.
    • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 10:47
      A pamiętacie, jakie protesty wywołały próby "dyscyplinowania" parówkarzy przez Kudrycką? Więc Gowin nie kiwnie nawet palcem, choćby i chciał, bo wie, że jego zaplecze w AKO Poznań jest żadne. Chyba że... tak, tak, wspaniała myśl - zakaże badań nad nienaukowym dżęderem i podeprze tę decyzję konsultacjami społecznymi z Iwo Białynickim-Birulą!
      • pfg Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 16:12
        trzy.14 napisał:

> A pamiętacie, jakie protesty wywołały próby "dyscyplinowania" parówkarzy przez
        > Kudrycką?

A były jakieś próby dyscyplinowania przez Kudrycką? Bo coś sobie nie mogę przypomnieć...

Kudrycka, owszem, próbowała "dyscyplinować" UJ za mgr. Zyzaka, ale się na tym sparzyła - i słusznie! - i dalszych akcji dyscyplinujących nie podejmowała.
        • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 23:20
          Dyscyplinowania nie było, był apel.
          barbarakudrycka.natemat.pl/48173,sumiennosc-i-sumienie-naukowca
          Tu znalazłem typową reakcję: wolnapolska.pl/index.php/Antykultura/2013020416652/ministerstwo-propagandy/menu-id-232.html
    • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 10:55
      czlowiek.z.makulatury napisał(a):

> W nauce polskiej nadal są osoby, które nie boją się powiedzieć, co myślą.

Problem jest głębszy. Wyobraź sobie, co powyższe zdanie znaczyłoby na łamach np. niezależnej.pl. Jestem pewien, że nie raz się tam pojawiło.
      • prof_baltazar Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 12:47
        trzy.14 napisał:

> czlowiek.z.makulatury napisał(a):
        >
        > > W nauce polskiej nadal są osoby, które nie boją się powiedzieć, co myślą.
        >
        > Problem jest głębszy. Wyobraź sobie, co powyższe zdanie znaczyłoby na łamach np
        > . niezależnej.pl. Jestem pewien, że nie raz się tam pojawiło.
        W pewnym wieku "mówienie co się myśli" nie oznacza odwagi tylko brak kontroli, oderwanie od rzeczywistości, zmianę posterowania można uzyskać negocjując z firmami farmaceutycznymi zmianę składu lekarstwa, argumenty są poza zasięgiem.
    • nullified Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 10:59
      "...Mamy bowiem próby zastąpienia teorii ewolucji kreacjonizmem, mamy próby zastąpienia nauk medycznych ideologicznie motywowanymi regulacjami..."

no wiesz - to poziom całkiem amerykański ;p przynajmniej "jakoś conieco amerykański" i jak tu nie mówić o tym, że doganiamy światowość ^^

btw: czy przypadkiem nasze ultraflagowce nie wypadły znów z jakiejś kolejnej pięćsetki czegoś?
    • w111mil Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 14:45
      "Wydaje mi się, że sprawa ta wymaga jednak pewnej reakcji".
      Czy minister ma zakazać tego co nie podoba się panu profesorowi?
      • piotrek-256 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 16:35
        Wiesz w111mil póki dyskusja toczy się w środowisku naukowym można mieć różne poglądy.

Ale, jeśli jakaś grupa profesorów np. nagle by stwierdziłaby i zaczęła propagować koncepcję, że palenie papierosów uodparnia na smog i zanieczyszczenie środowiska i w obecnych czasach każdy powinien kopcić przynajmniej paczkę dziennie. Podpierać tą hipotezę powaga tytułów naukowych, uczelni i ogólnie nauki, to minister władze powinny reagować, bo taki przekaz jest szkodliwy społecznie. Mam nadzieję, że z tym się zgadzasz.

Sprawa katastrofy smoleńskiej jest inna trochę, a trochę taka sama. Różni ludzie mają różne poglądy, dyskusja w środowisku akademickim niech sobie trwa. Problem w tym, że nie zweryfikowane i częściowe wyniki są używane w dyskusji politycznej. Zamiast tego powinno się powiedzieć twardo nie wiadomo co tam się stało, zlecić grupie ekspertów badania, potem przekazać opracowane wyniki do krytycznej recenzji przez niezależnych ekspertów najlepiej zagranicznych (nie zaangażowanych w spory polityczne w polsce),a po dostaniu zielonego światła opublikować.

To co się dzieje obecnie jest wysoce nie profesjonalne z naukowego punktu widzenia i minister nauki powinien reagować.

Wolność badań jest kluczowa, ale dyskusja akademicka powinna być prowadzona do pewnego stopnia za zamkniętymi drzwiami, żeby nie mącić w głowach zwykłym ludziom nie rozróżniającym tezy od hipotezy.

I jeśli powiesz, że to PO zaczęło. To nawet jeśli tak, to ktoś musi skończyć. Jaś nie może bić dzieci w szkole dzisiaj bo Krzyś bił w szkole dzieci wczoraj, tak nigdzie nie zajdziemy... Chyba, że uważasz, że Jaś może bić bo tak będzie sprawiedliwie, ale wtedy to ja idę kupić kałacha zanim Jaś to zrobi.
        • w111mil Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 21:00
          piotrek-256 napisał:

> Ale, jeśli jakaś grupa profesorów np. nagle by stwierdziłaby i zaczęła propagow
          > ać koncepcję, że palenie papierosów uodparnia na smog
          Poproszę więc Ciebie i Profesora o wskazanie gdzie pisowski reżim "zastępuje teorię ewolucji kreacjonizmem" a "nauki medyczne ideologicznie motywowanymi regulacjami"

"mamy próby zastąpienia praw aerodynamiki argumentami opartymi na parówkach i puszkach po coli" - to agitka na poziomie GW czy TVN (nie wykluczam jednak, że Profesor nie wie o czym pisze)

>powinno się powiedzieć twardo nie wiadomo co tam się stało.
          Zgadzam się z tym w 100%. Zwróć wagę iż "profesorów smoleńskich" atakowano właśnie za to twierdzenie, za samą chęć zweryfikowania ustaleń p. Laska i gen. Anodiny.

Profesor domaga się od państwa aby zareagowało na działania uczonych którzy się Profesorowi nie podobają. Jest to cos tak niesłychanego, że powstrzymam się od komentarza.

Kawałek o Żydach w "w faszystowskich (sic!) Niemczech" i "Oczywiście w Polsce nie jest tak źle ale z niepokojem obserwuję ingerencję " jest po prostu obrzydliwy.

• trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 23:11
            w111mil napisał:

> piotrek-256 napisał:
            >
            > Poproszę więc Ciebie i Profesora o wskazanie gdzie pisowski reżim "zastępuje t
            > eorię ewolucji kreacjonizmem" a
            > "nauki medyczne ideologicznie motywowanymi regulacjami"

ad 1) Maciej Giertych, profesor. Plus praktycznie usunięcie nauczania teorii ewolucji w nowym programie biologii.
            Ad 2) Tzw. naprotechnologia już wyparła in vitro

> "mamy próby zastąpienia praw aerodynamiki argumentami opartymi na parówkach i p
            > uszkach po coli" - to agitka na poziomie GW czy TVN (nie wykluczam jednak, że
            > Profesor nie wie o czym pisze)

Czy ktokolwiek z parówkarzy wzniósł się ponad poziom Rońdy?

> >powinno się powiedzieć twardo nie wiadomo co tam się stało.

Doskonale wiadomo.

> Zgadzam się z tym w 100%.

A to dziękuję. W końcu się w czymś zgadzamy. Ty, że był zamach, a ja, że organizacyjny burdel.

> Zwróć wagę iż "profesorów smoleńskich" atakowano właś
            > nie za to twierdzenie, za samą chęć zweryfikowania ustaleń p. Laska i gen. Anodiny.

To ciekawe, że Lasek jest panem, a Anodina (ruskim) generałem. Czy Binienda byłby profesorem? Parówkarzy nie atakowano tylko wyśmiewano i nie za chęć zweryfikowania jakichkolwiek ustaleń, tylko za żenujący brak kompetencji i samokrytycyzmu.

> Profesor domaga się od państwa aby zareagowało na działania uczonych którzy si
            > ę Profesorowi nie podobają. Jest to cos tak niesłychanego, że powstrzymam się o
            > d komentarza.

A to miło. Podobnie powstrzymałoś się od komentarza w sprawie profesorskiego pomysłu odebrania Laskowi stopnia doktora.

> Kawałek o Żydach w "w faszystowskich (sic!) Niemczech" i "Oczywiście w Polsce n
            > ie jest tak źle ale z niepokojem obserwuję ingerencję " jest po prostu obrzydli
            > wy.

Oczywiście ostatnie ministerialne rozstrzygnięcia konkursów na badanie np. lubelskiej szkoły parówek filozoficznych nie nosiły znamion ingerencji politycznej, po prostu zwyciężyli najlepsi.
            • w111mil Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 13.12.16, 23:52
              trzy.14 napisał:

> ad 1) Maciej Giertych, profesor.
              Co ma do tego PIS???

>Plus praktycznie usunięcie nauczania teorii ewolucji w nowym programie biologii.
              Poproszę o konkrety

> Ad 2) Tzw. naprotechnologia już wyparła in vitro
              Proponuję abys poczytał publikacje naukowe na ten temat, w tym obejmujące patologie ciąży (słynna pacjentka Chazana była "ofiarą" in vitro).
              Pominmy już kwestie racjonalności in vitro.
              Wybór jest nastepujacy:
              -zaspokajamy potrzeby emocjonalne osób pragnących dzieci o swoim kodzie genetycznym
              -ratujemy życie osób wymagających kosztownych terapii
              Byłaby to demagogia gdyby zasoby budżetu byłyby niegraniczone

> Doskonale wiadomo.
              Aha...

> A to miło. Podobnie powstrzymałoś się od komentarza w sprawie profesorskiego p
              > omysłu odebrania Laskowi stopnia doktora.
              W środowisku naukowym istnieją mechanizmy "oczyszczania" (polecam Ci lekturę Archiwum Nieuczciwości Naukowej). Zawsze jest to "profesorski pomysł" czyli inicjatywa pozbawiena stopnia/tytułu oszusta czy plagiatora wychodzi od uczonych.

> Oczywiście ostatnie ministerialne rozstrzygnięcia konkursów na badanie np. lube
              > lskiej szkoły parówek filozoficznych nie nosiły znamion ingerencji politycznej,
              > po prostu zwyciężyli najlepsi.
              Jaki to ma związek z peororą Profesora o Żydach w faszystowskich Niemczech kierowaną do polskiego ministra?
              • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 00:32
                w111mil napisał:

> trzy.14 napisał:
                >
                > > ad 1) Maciej Giertych, profesor.
                > Co ma do tego PIS???

Zaraźliwy smród

> >Plus praktycznie usunięcie nauczania teorii ewolucji w nowym programie bio
                > logii.
                > Poproszę o konkrety

Nie było o tym w przekazach dnia?

>
                > > Ad 2) Tzw. naprotechnologia już wyparła in vitro
                > Proponuję abys poczytał publikacje naukowe na ten temat, w tym obejmujące patol
                > ogie ciąży (słynna pacjentka Chazana była "ofiarą" in vitro).

Ona była, a w zasadzie nadal jest ofiarą Chazana.

Wodogłowie, brak części kości czaszki, w miejscu nosa dziura, rozszczepy kości policzkowej, wypłynięte oczy, brak powiek. ...

W 22. tygodniu USG. Jedno, drugie, trzecie, czwarte... Wszystkie potwierdziły ciężkie wady. Wszystko to, o czym dziś wiemy, było wiadome już wtedy. Zapada decyzja o przerwaniu ciąży, o wywołaniu porodu. Lekarz prowadzący proponuje takie rozwiązanie. Inni lekarze tylko potwierdzają. Okazuje się jednak, że zgodę musi wydać prof. Bogdan Chazan, dyrektor szpitala na Madalińskiego w Warszawie, choć pani Agnieszka nie jest jego pacjentką. Prof. Chazan wykorzystuje klauzulę sumienia, odmawiając przerwania ciąży. Ba, w całym szpitalu, którym kieruje, wprowadza klauzulę sumienia, narzucając ją swoim podwładnym lekarzom. A oni proponują małżeństwu wyjazd do Anglii i przerwanie ciąży tam.
                ...
                Agnieszka: Chciałam dać mu lżejszą śmierć. Tyle. Jedyne, co mogłabym dać mojemu dziecku, to to, żeby nie cierpiało. I to mi się nie udało. Nie jestem lekarzem, a i tak widziałam, że ono umiera z bólu. Mimo morfiny. W szpitalu lekarze konsultowali się z lekarzami z hospicjum w sprawie dawkowania tego leku. Dorosły człowiek powie, co go boli, a dziecko musi pokazać, po nim trzeba ból zobaczyć. Widziałam, jak go bolało. Przychodziłam kolejnego dnia i morfiny było coraz więcej. Dawka większa i większa. A dziecko słabsze i słabsze. Aż w końcu walczyło o każdy oddech. Tyle wygrał pan Chazan. 10 dni agonii. Jeśli taki był jego cel, to mu się udało. Chciałam tego uniknąć, chciałam, by nasz syn umarł szybko i bez bólu. To było prawie rok temu. Doktora Chazana przy nas nie było ani żadnego innego „obrońcy życia”. Byli z nami lekarze, którzy starali się zrobić wszystko, co było w ludzkiej mocy, aby ból był jak najmniejszy.

Jacek: Skoro nasze dziecko można było operować, leczyć, to gdzie teraz jest to dziecko? I to pytanie zadajemy prof. Chazanowi. Gdzie jest nasze dziecko? Według pana miało żyć. A umarło w męczarniach po kilku dniach od porodu. Którym lekarzom, panie profesorze, należy postawić zarzuty, że go nie uratowali? Przecież pan twierdził publicznie w mediach, że można ratować, operować, że będzie długo żyło. Przecież pan „broni życia, zrobi pan wszystko dla ratowania życia”, to niech pan wskaże palcem, kto co zrobił źle, że dziecko umarło, że niewielkie fragmenty mózgu, które się wykształciły, po prostu zgniły.
                ...
                Przez 13 tygodni wiedziałam, że moje dziecko żyje tylko dlatego, że jest w brzuchu. To zostanie ze mną zawsze. Chodziłam do psychologa, najpierw do psycholog z hospicjum.
                ...
                W panu Chazanie nie było litości, chrześcijańskiego miłosierdzia, jego decyzja była po prostu wyrokiem. Dla dziecka, dla mnie i dla całej naszej rodziny. Po urodzeniu nie interesował się naszym dzieckiem. Nikt, z ruchów pro-life też nie. A przecież wszyscy lekarze, biegli, konsultanci powiedzieli, napisali, że to dziecko nie ma szans na życie. Żadnych szans. Głowa była otwarta. Infekcja od razu. Nie wiem, co prof. Chazan chciał operować. Przeszczepiać mózg? Wodogłowie sprawiło, że mózg się nie rozwijał, była tylko jego cienka warstwa na zewnątrz, a w środku woda.
                ...
                W raporcie NIL jest napisane, że decyzja o terminacji należała do lekarza prowadzącego. Pytam się, który lekarz sprzeciwiłby się decyzji dyrektora? Następnego dnia straciłby pracę. Co więcej, w tym wypadku straciłoby dwóch lekarzy pracę. Dr Gawlak, lekarz prowadzący moją ciążę, który wykrył śmiertelne wady u naszego dziecka, i lekarz, który taki zabieg by wykonał. Polskie przepisy mówią jasno, że ten, który wykrył wady, nie może terminować ciąży, do tego wskazany powinien być inny lekarz. Czytałam zeznania dr. Gawlaka. Był przekonany o tym, że straciłby pracę zarówno on, jak i lekarz, który miałby wykonać zabieg. Swoją drogą – ciekawe – ile terminacji ciąż wykonano w tym szpitalu za rządów prof. Chazana? Podejrzewam, że nie byłam pierwszą pacjentką, którą zwodzono w ten sposób...

Przez cały rok prof. Chazan opowiadał w mediach, jak jego zdaniem wygląda terminacja ciąży po 22. tygodniu.

Jak?

Agnieszka: Kłamie, że dziecko w macicy rozrywane jest na kawałki. Jak człowiek z tytułem profesorskim może opowiadać takie bzdury. Przecież wywołuje się farmakologicznie poród i dziecko umiera z reguły w trakcie tego porodu. Ale w mediach lepiej mówić o rozrywaniu na kawałki. Bardziej drastyczne, lepiej się sprzedaje. Są ludzie, którzy mieliby odwagę powiedzieć mi prosto w oczy, że chciałam zabić własne dziecko. Nie wiedzą, co się wydarzyło, ślepo wierzą w to, co mówi prof. Chazan. Dlatego tak chronię prywatność, bo się boję. Przez ten rok się bałam. Kiedy prokuratura poinformowała o umorzeniu śledztwa w sprawie, podała do wiadomości publicznej moje imię, inicjał nazwiska i mój wiek. Nie bez powodu ukrywam swoje imię i nazwisko. Mam koleżanki, którym nie powiedziałam, co mnie spotkało, że „ta od Chazana” to ja.
                ...
                Słyszałam, jak ktoś publicznie mówił, że dziecko było brzydkie, dlatego chciałam terminować ciążę. Albo że nie chciałam się nim zajmować po urodzeniu, rehabilitować, wozić na wózku może. Ludzie, nasz syn tak naprawdę nie żył, biło tylko serce, a mózg gnił! Wiem, że prof. Chazan teraz triumfuje, ale proszę wszystkich tych, którzy się nim zachwycają, żeby pamiętali, że mija się z prawdą, żeby pomyśleli choć przez chwilę, że sami mogą być kiedyś w podobnej sytuacji. Ja bardzo kochałam to dziecko i chciałam je mieć, nie po to staraliśmy się z mężem od lat o ciążę. Nie mówimy tu o różowym, ślicznym dzidziusiu, tylko o ciężko uszkodzonym dziecku, które jest w stanie wegetatywnym, z otwartymi ranami, cierpi...
                ...
                Czy przez ten rok spotkaliście się państwo z prof. Chazanem?

Agnieszka: Ja w prokuraturze.

Jacek: Ja w Naczelnej Izbie Lekarskiej.

Agnieszka: Nie odpowiadał na pytania, na najbardziej niewygodne pytania. Być może bał się odpowiedzialności karnej.

• w111mil Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 01:22
                  Zanim odpowiesz spróbuj uporządkować myśli. Przeczytaj post ponownie, zastanów się czy to co napisałeś ma jakikolwiek z nim związek.
                  PS. Wyczuwam że podzielasz moją opinię nt sensowności finansowania in vitro.
                  • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 07:59
                    Dyskutujemy o parówkarzach, profesorach-ideologach i zwykłych s****. Także w medycynie,

To jest dziecko, które nie ma połowy głowy, ma mózg na wierzchu, ma wiszącą gałkę oczną, ma rozszczep całej twarzy, nie ma mózgu w środku. I będzie umierało dzięki panu profesorowi jeszcze przez najbliższy miesiąc albo dwa. Bo ma zdrowe serce i zdrowe płuca. Będzie umierało, aż w końcu umrze z powodu jakiegoś zakażenia. A kobieta, która urodziła to dziecko - w związku z tym, że ten dzieciak miał głowę większą niż w ciąży donoszonej - musiała mieć zrobione cięcie cesarskie. To jest sukces pana prof. Chazana.

Cieszewski czy Binienda przynajmniej nikomu bezpośrednio nie zrobili krzywdy. Z Rońdą już gorzej, bo nie tylko ze względu na parówki i zdjęcia, których nie było, odsunięto go od nauczania, choć nie wiem, na jak długo.
                  • dala.tata Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 11:30
                    Wuml, sprobuj nie napominac wszystkich i daruj sobie posty, w ktorych ustalasz, co z czym ma zwiazek. Bede wdzieczny.
                    • w111mil Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 12:54
                      Zgadzam się z Tobą że wszystkie niewłaściwe posty muszą być usunięte ale ślad po wycięciu powinien pozostać, np (...). Takie rozwiązanie postawi pod pregierzem opinii publicznej autora niedobrych postów.
                      • dala.tata Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 17:57
                        Wuml, daj se spokoj. Ani w tym, ani w innych watkach, w ktorych zaczales sie udzielac, nie wycieto zadnego twojego postu.

Wielokrotnie ci mowilem, ze dopoki bedziesz sie trzymal w ramach tematyki forum, twoje posty, cokolwiek o nich mysle, nie beda wycinane. Na tym forum nie zaszla jeszcze dobra zmiana.
                        • w111mil Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 18:59
                          Nie wykluczam, że posty same zniknęły.
                          A ban na zakładanie wątków dla w11mil nałożyła jakaś forma AI.
                          • dala.tata Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 22:14
                            Bana na ciebie nalozylem ja, bo znudzilo mi sie proszenie cie zaprzestanie zakldania czysto plitycznych watkow. Mowilem ci o tym kilkukrtonie, ze jesli nie przestaniesz bedzie ban. najwyrazniej uznales, ze zartuje. A ja nie dosc, ze nie zartuje, nie zawaham sie tego zrobic nastepny raz. Tyle ze tym razem bez ostrzezenia.

Co do postow, powtarzam. nie usunieto zadnego. Widze wszystkie usuniete wpisy, ani w tym, ani w sasiednich, nie ma zadnych usunietych. I to moja ostatnia wypowiedz na tem temat. jest mi naprawde dalece obojetne, czy cie przekonalem czy nie.

Nastepny twoj post w tej sprawie usune.
                            • w111mil Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 22:45
                              dala.tata napisał:
                              >zakladania czysto plitycznych watkow

To brzydko kłamać
                              • dala.tata Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 15.12.16, 10:43

Tak, masz racje. Wiec przestan lgac w zywe oczy.

w111mil napisał:

> dala.tata napisał:
                                > >zakladania czysto plitycznych watkow
                                >
                                > To brzydko kłamać
                                • sambor7 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 15.12.16, 13:13
                                  @dala, mój post możesz usunąć, ale - czytając posty w111mil - odnoszę wrażenie, że "dzięki" niemu mamy na tym forum próbkę dyskursu publicznego w Polsce.

większość dyskusji wygląda tak, że w111mil formułuje jakąś tezę (w moim odczuciu przeważnie kontrowersyjną) sugerując od razu, że odrzucenie tej tezy to zamach na wolność (co najmniej nauki). Tymczasem podstawowym problemem jest to, że zarówno ja sam, jak również on występujemy na tym forum pod pseudonimamy, przez co nie możemy ocenić - w sposób inny niż nasze wypowiedzi - kompetencji do prowadzenia dyskusji. Jest to klasyczny obraz naszego społeczeństwa, gdzie nie ma żadnego szacunku do wiedzy specjalistycznej, w myśl zasady "bo mi szwagier powiedział, że jego kuzyn wie lepiej".

I tak wygląda często wymiana zdań z w111mil. Nie ma w nich nic poza erystyczną ekwilibrystyką. Co więcej - wcześniej czy później - gdy, przekroczy jakąś linię, zaczynają się jego skargi na usuwanie postów. Wówczas cały wątek zaczyna się w połajankę z zakresu wolności słowa - przypadkiem dzieje się tak zawsze wtedy, gdy temat politycznie/mentalnie w111mil nie odpowiada.

To zachowanie podobne do hokeistów ZSRR, którzy potrafili kilkanaście razy w meczu poruszyć bramkę by uniemożliwić dokończenie niebezpiecznej akcji. Tak więc, wolność dyskusji nie ma znaczenia, gdy się uważa, że można cynicznie pomijać fakty, manipulować wypowiedziami i generalnie rzetelności oczekiwać tylko ze strony przeciwnika (a nie partnera) w dyskusji.
                                  • dala.tata Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 15.12.16, 16:03
                                    Nie mam zamiaru usuwac twojego postu, tak jak nie usuwalem postow Wumla.

Wuml, jak kazdy inny, moze pisac na tym forum, bez wzgledu na relacje jego pogladow do pogladow moderatora. Od razu zaznaczam, ze moderator nie zgadza sie z pogladami polowy uczestnikow forum w roznych sprawach zreszta. To, czego moderator nie toleruje i nie bedzie tolerowal, to ostre upolitycznianie dyskusji. To forum na szczescie jest strefa wolna od parowek, puszek, polityki historycznej, brzoz pancernych itd, itp. I dopoki jestem moderatorem to sie nie zmieni.
            • pfg Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 10:58
              trzy.14 napisał:

> Czy ktokolwiek z parówkarzy wzniósł się ponad poziom Rońdy?

Tak. Prof. Zbigniew Jelonek: Hipoteza profesora Jelonka. Polecam również komentarze.

Tamże o niegodziwej próbie odebrania Maciejowi Laskowi stopnia naukowego doktora.
              • zitterbewegung Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 11:47
                Noe pamietam co dokladnie mowil Ronda, pamietam ze w koncu sam powiedzial ze w to nie wierzyl. Wydaje mi sie niemozliwe ze akurat profesor geometrii algebraicznej nie zdaje sobie sprawy jak dzialaja pola silowe w fizyce, takie jak grawitacja, elektromagnetyzm, czy mechanika plynow, opisywane przez geometrie rozniczkowa i algebraiczna wlasnie, i ze taka szkolna fizyka to w gruncie rzeczy uzyteczna fikcja. Takze nie jest to wyzszy poziom, tez w to nie wierzy. Wyzszy poziom dyskusji to tez chyba nie jest, choc nie wiem jak byl niski. Nie doceniam jak Ty wkladu prof Jelonka w ocene kątów i siano wektorków.
              • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 15.12.16, 20:28
                To jest ciekawy przyczynek do dyskusji o tym, by prawa habilitacyjne ograniczyć do A i A+. *Gdyby* parówkarze reprezentowali tylko B i C, mielibyśmy mocny argument za odebraniem ich jednostkom tych praw. Ale skoro parówki trzymają się mocno nawet w A+?
    • dobrycy Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 14.12.16, 22:55
      www.youtube.com/watch?v=wbsZRWCl4Os
    • trzy.14 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 15.12.16, 22:45
      Tu mozna posłuchać prof. Biruli.: www.newsweek.pl/nauka/naukowiec-krytykuje-dobra-zmiane-prof-iwo-bialynicki-birula,artykuly,402055,1.html

Podobno Duda jak niepyszny zaraz wyszedł z sali i to Gowin wziął te słowa na klatę.
    • dala.tata Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 16.12.16, 00:27
      W111mil, mam serdecznie dosc twoich zarzutow, jesli czujesz sie tak okrzywdzony, nie oisz tu.

Nie bede tez to,erowal postow oszczerczych, szczegolnie wobec osob niepiszacych na tym forum. Nastelny taki post i uniemozliwie ci pisanie na forum.
    • dala.tata Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 16.12.16, 10:48
      Piotrek, dyskusji o tym, kto planowal zamach w Smolensku, nie zdzierze tutaj.

Podejrzewam, ze twoj post byl ironiczny, jednak nie wiem. A jelsi nie, to ja naprwde nie chce, zeby tym forum zajela sie dobra zmiana (wuml wystarczy) oraz prokuratura.
      • piotrek-256 Re: Gratuluję STOP Finansowanie STOP 16.12.16, 20:01
        OK, sorry już nie śmiecę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka