Dodaj do ulubionych

Zmiany w horizon 2020

11.03.17, 22:53
szkoda, że tak późno. Czy ktoś ma dostęp do całości?
Obserwuj wątek
    • klamczuchosiedlowy Re: Zmiany w horizon 2020 14.03.17, 23:18
      ? a czy cokolwiek zmienia się na tyle, że ekonomisci z Polski beda chcieli H2020?
      • flamengista Re: Zmiany w horizon 2020 15.03.17, 08:38
        Ja mogę tylko mówić za siebie. Konstrukcja H2020 była taka, że w przypadku dostania grantu moja pensja realnie spadłaby o 15-20%. Dlatego dwukrotnie musiałem z żalem odmówić. Z żalem, bo dla mnie przy moim etacie czasem wystarczy trochę środków na mobilność, nie muszę mieć dodatkowej pensji jeśli celem są ambitne badania dające nadzieje na dobre publikacje. Ale też nie widzę powodu, żeby do tego dopłacać.
        • klamczuchosiedlowy Re: Zmiany w horizon 2020 15.03.17, 09:55
          Ale z artykulu wynika, ze niewiele sie poprawi
          30% dopłaty jak rozumiem do podstawowej pensji - ale grant H2020 uniemozliwia dorobienie na MBA (+60-80% mies), podyplomowkach (+15-30% / mies) czy na prowadzeniu zajęć w języku obcym (+40% mies) - chyba, że H2020 byłby całkowicie stacjonarny na własnej akademii. Ci co mają - nie widzą dzieci - bo są w rozjazdach - czasem nawet 4 godziny lotu od domu a pieniądze ... nędza. Co sprytniejsi jedzą na wyjazdach wafle ryżowe z biedronki lub śpią w tanich akademikach i zwiekszaja dochody budżetu domowego inkasując diety za kazdy dzien wyjazdu i 25% ministerialnej stawki na hotel pomniejszonej o koszt noclegu w tanim akademiku.
          Ciekawy artykuł pisze się "dup@" - trzeba usiąść i napisać i wysłać. H2020 w tym może pomóc jedynie jako obiekt badań nad niewolnictwem 21 wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka