26.05.17, 20:51
Przyszedl do mnie kilka dni temu email z czasopisma, ktore kiedys prosilo mnie o recenzje, zeby wystapic o numer ORCID link Ok, seems legit. Ale potem zaczely przychodzic emaile z identyczna trescia z innych czasopism, nawet takich, ktorych tytuly mi bardzo niewiele mowia. O co chodzi? Ktos tez tak ma?
Obserwuj wątek
    • ironman2016 Re: ORCID 26.05.17, 21:13
      ORCID jest ok, od jakiegos czasu nawet formalnie wymagany u mnie na uczelni w DK (DTU).
      Byly rozne formy czegos podobnego, ale to wydaje sie dzialac i na pewno jest "legit". Rozroznia poszczegolnych pracownikow o tych samych nazwiskach itp.
      • dr_mo Re: ORCID 26.05.17, 21:29
        Dokładnie. To taka jakby ujednolicona wizytówka - każdy ma swój numer i pod nim można znaleźć informacje z dorobku.
    • calafiorre Re: ORCID 26.05.17, 23:03
      A wydawca jest ten sam? Możliwe, że jakieś wydawnictwo podjęło decyzję o wymaganiu logowania przez ORCID ID i ktoś coś schrzanił przy wyciąganiu adresów współpracowników i żenieniu ich z tytułami czasopism.
      • charioteer1 Re: ORCID 27.05.17, 00:08
        Wydawca jest ten sam. Dostaje identyczne maile z roznych redakcji, z ktorymi nigdy mnie los w zaden sposob nie zetknal. Moze faktycznie cos schrzanili w bazie.
        • trzy.14 Re: ORCID 27.05.17, 10:34
          Angielska wiki en.wikipedia.org/wiki/ORCID trafia w samo sedno: It provides a persistent identity for humans, similar to that created for content-related entities on digital networks by digital object identifiers (DOIs).
          • charioteer1 Re: ORCID 27.05.17, 13:50
            Od czasu kiedy google przeslalo mi phishingowy email z zadaniem zmiany hasla, taki sam jak do Hillary Clinton, wole dmuchac na zimne ;-)
        • nobooks Re: ORCID 28.05.17, 23:52
          Też kilka dostałem. Taylor & Francis. Na pewno dla jednego z nich recenzowałem, być może dla drugiego, nie pamiętam, ale nie dla wszystkich, choć wszystkie są tematycznie w miarę powiązane. ORCID mam, ale go im nie wpiszę, bo chyba nie zakładałem konta w Manuscript Central tego czasopisma dla celów recenzji - do tego wystarcza link z emaila.
          • nobooks Re: ORCID 28.05.17, 23:58
            PS. Po dokladniejszej analizie treści stwierdzam, że maile rozesłane zostały jako tzw. Broadcast Message z systemu ScholarOne czasopism (poznać po dacie na górze oraz charakterystycznej formie adresu nadawcy). Maile z różnych czasopism przychodzą w kilkudniowych odstępach. Myślę, że jakiś czas wcześniej, czasopisma z podobnego zakresu tematycznego T&F scaliły swoje bazy autorów/recenzentów, a teraz wydawnictwo koordynuję akcję dodawania ORCID, stąd taki efekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka