Dodaj do ulubionych

Hospitacja na uczelni

10.10.20, 08:50
Witam,
Czy kierownictwo ma prawo nie uprzedzić o hospitacji ćwiczeń i tak sobie wpaść na zajęcia?
Obserwuj wątek
    • dobrycy Re: Hospitacja na uczelni 10.10.20, 10:15
      Nigdy nie słyszałem, żeby trzeba o uprzedzać o hospitacji. Oczywiście jest to w dobrym koleżeńskim, tonie
      ale nie jest obligatoryjne.
      • beata83 Re: Hospitacja na uczelni 10.10.20, 11:14
        Plan hospitacji tez nie jest do wglądu dla pracowników, jedynie dla przełożonych? Czy jakieś dokumenty uczelni powinny regulować przebieg hospitacji? Przejrzałam statut i regulamin pracy uczelni, nic na ten temat nie znalazłam
        • dobrycy Re: Hospitacja na uczelni 10.10.20, 14:00
          beata83 napisała:

> Plan hospitacji tez nie jest do wglądu dla pracowników, jedynie dla przełożonyc
          > h? Czy jakieś dokumenty uczelni powinny regulować przebieg hospitacji? Przejrza
          > łam statut i regulamin pracy uczelni, nic na ten temat nie znalazłam

Jeżeli już, to poszukaj dokumentów odnośnie akredytacji, wtedy zwykle się
          o takie rzeczy pytają. Zwykle (chyba, tak mi coś świta) każde zajęcia powinnny być
          raz na semestr hospitowane, ale wiadomo jak jest.
          • beata83 Re: Hospitacja na uczelni 11.10.20, 09:27
            Dzięki, poszukam. Czy sądzisz, ze mogę odmówić przyjęcia protokołu, jeśli od dnia hospitacji minął prawie rok, a hospitujacy nie omówił ze mną zajęć?
            • dobrycy Re: Hospitacja na uczelni 11.10.20, 12:42
              beata83 napisała:

> Dzięki, poszukam. Czy sądzisz, ze mogę odmówić przyjęcia protokołu, jeśli od dn
              > ia hospitacji minął prawie rok, a hospitujacy nie omówił ze mną zajęć?
              Jeżeli hospitacja wypadła niepomyślnie i może to mieć jakiś wpływ na sprawy etatowe, to może
              konsultacja z uczelnianą poradnią prawną by tu pomogła?
              • beata83 Re: Hospitacja na uczelni 11.10.20, 15:15
                Myślę, że wszyscy są tam między sobą powiązani i prawnik z uczelni nie doradzi przeciwko kierownictwu. Moim zdaniem, łamią prawa pracownika nie udostępniając regulaminu hospitacji. inne uczelnie mają go w otwartym dostępie. Z tego, co znalazłam, czyli z cudzych regulaminów, hospitacja powinna być tydzień przed zapowiadana, hospitujący powinien siedzieć z tyłu nie wtrącając się w przebieg zajęć, w ciągu 2 tygodni mają być omówione wyniki i podpisany protokół, hospitowany ma prawo złożyć wyjaśnienia w ciągu tygodnia. U nas nie dość, że regulaminu nie udostępniają, to jeszcze przychodzą bez zapowiedzi. I teraz wymuszają podpisanie przeterminowanego protokołu. Całkiem możliwe, ze postępują wbrew regulaminu. Skoro tak, ja sobie podobnej hospitacji nie życzę i mam do tego prawo.
                • kragon Re: Hospitacja na uczelni 16.10.20, 17:02
                  nie zycz sobie i sie zwolnij... by nie postepowac... „wbrew regulaminu”
    • jezuuuuuu Re: Hospitacja na uczelni 10.10.20, 15:25
      Teraz to mogą urządzić hospitalizację.
    • kragon Re: Hospitacja na uczelni 16.10.20, 16:59
      tylko wtedy to ma sens

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka