dobrycy 29.05.24, 20:51 www.rmf24.pl/regiony/wroclaw/news-kardiolog-z-wroclawia-najwyzej-notowanym-polskim-naukowcem,nId,7541946#crp_state=1 swoją drogą sama strona też ciekawa research.com/scientists-rankings/physics/pl Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pan.toranaga Re: jest sukces 29.05.24, 21:44 ciekaw jestem jak się w tym rankingu plasuje już nieco podstarzały profesor anatomii serca, który w 20 którymś roku życia został profesorem belwederskim. Odpowiedz Link
pan.toranaga Re: jest sukces 29.05.24, 22:08 Jeśli mamy być zauważalni w świecie, musimy realizować badania w międzynarodowych grupach, mieć realny wpływ na ich kształt i przebieg. Jeśli... ale właściwie po co? W wątku obok (tym o punktozie) sam chwaliłem Gowina, że kazał nam być zauważalnymi, ale właściwie po co? Rektor wrocławskiej uczelni zwraca uwagę, że rozpoczynając pracę naukową, każdy z nas powinien zadać sobie pytanie - co moje badania mają szansę wyjaśnić, zmienić w otaczającym mnie świecie? Czas skończyć z przyczynkarskimi pracami. Szkoda czasu i pieniędzy. Zachęcam młodych naukowców do łamania paradygmatów i zadawania trudnych pytań - nawet jeśli nie zawsze się to opłaca, warto. (...). Z czasem wyniki i wysokie miejsca w rankingach na pewno się pojawią - przekonuje profesor. No, mnie nie przekonuje. Ranking ma taką konstrukcję, że żeby ktoś mógł mieć drugie miejsce, ktoś inny musi mieć przedostatnie. Od Vilfredo Pareto jest nieubłagany. Na anonimowym blogu mógłbym Kolegom wciskać, że łamię paradygmaty, zadaję trudne pytania i publikuje wyłącznie w Q1. Prawda jest taka, że robię przyczynkarskie i często nieco odtwórcze badania, nie żałując na nie ani czasu, ani tym bardziej pieniędzy (przecież nie moich, tylko podatnika). Dopiero jak się głębiej zastanowię, dociera do mnie (co za pycha), że ich zrobienie wymaga wiedzy, umiejętności i pomysłowości, która i tak jest nieosiągalna dla niemałej części populacji. Odpowiedz Link
sendivigius Re: jest sukces 29.05.24, 22:31 dobrycy napisał: > swoją drogą sama strona też ciekawa > research.com/scientists-rankings/physics/pl Fizycy na tej liscie wg kraju: United States (1617) Germany (319) United Kingdom (299) Italy (177) France (138) Japan (126) Canada (82) Australia (80) Spain (62) Netherlands (61) China (57) Israel (27) Denmark (25) Austria (22) Sweden (21) Russia (15) Norway (14) India (14) Belgium (13) Poland (12) Odpowiedz Link
dobrycy Re: jest sukces 30.05.24, 07:11 No i sam widzisz, w wątku a akceleratorze jakie jest wyjaśnienie. Otoczenie i możliwości. Na pocieszenie dodam, że będzie mniej, bo relatywnie szpica nauki światowej odjeżdża teraz PL szybciej niż wcześniej. W poprzedniej dekadzie troche dosypano do betonu i sprzętu dla prof. Mariana, byli jeszcze naukowcy kształceni przed reformami, którzy znali jakieś podstawy, itp ale to się wykrusza. Odpowiedz Link