06.07.24, 16:22
www.euronews.com/next/2024/06/27/the-worlds-top-universities-ranked-europe-claims-2-of-the-top-3-spots
Obserwuj wątek
    • pan.toranaga Re: ranking 07.07.24, 10:58
      W Brytania na topie tabeli. Pierwsza myśl-pytanie, czy to może być ekonomicznie odczuwalny sektor, tj. sprzedaż usług dydaktycznych obcokrajowcom?
      Druga myśl: przecież per saldo to jest coś co niszczy ekosystem szkolnictwa wyższego: Chińczycy et al., którzy a) słabo umieją po angielsku i nie za bardzo rozumieją, co się na zajęciach mówi b) pod których kroi się ofertę dydaktyczną. Ok. mówię to na podstawie dość anegdotycznych danych, ale brzmi to prawdopodobnie.

Obie myśli zresztą na pewno zostały już porządnie przebadane.
      • dobrycy Re: ranking 07.07.24, 13:40
        tam też jest gdzieś link do tego ile % ma wyższe wykształcenie z podziałem na kraje i wiek.
        A co do niszczenia systemu szkolnictwa - no nie wiem. Ja tam spotykam się z polskimi studentami
        którzy ledwo po polsku mówią, cośtam chrumkają (niestety też się tym on nich z czasem zarażam).
        Istnieją konsekwencje przyjmowania na studia każdego, nawet takich z 0 punktów z matury, także dla
        prowadzących. Ci chińczycy mimo wszystko cośtam sobą reprezentują, jak dostali stypendium
        chińskiego rządu na wyjazd i ich puścili, to znaczy że nie są w umysłowym limbo, niczym profesor Legutko.
        • pan.toranaga Re: ranking 07.07.24, 16:37
          Primo: nie wiem ilu dostaje stypednium od rządu chińskiego a ilu od rodziców. Strzelam, że druga grupa jest znacząco większa. A poza tym, w pierwszej setce szanghajskiej nie chodzi i jakoś takoś, tylko o wyselekcjonowanych geniuszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka