Dodaj do ulubionych

Neverending wątek

21.04.26, 19:34
istoryk na pytanie: "Skąd jesteś?" musi odpowiedzieć: "Nie jestem ani Francuzem, ani Niemcem, ani Anglikiem, ani Hiszpanem, jestem obywatelem świata. Nie służę cesarzowi, ani królowi Francji. Służę Prawdzie" - mówi prof. Wojciech Lipoński, autor monumentalnej "Historii kultury europejskiej".

wyborcza.pl/alehistoria/7,121681,32718426,znam-historykow-ktorzy-pokpiwaja-z-okreslenia-ze-polska-byla.html

Nie mam dostępu do GW, więc nie przeczytałem całości, ale tem cytat jakby Profesor z ust mi wyjął.
Obserwuj wątek
    • trzy.14 Re: Neverending wątek 22.04.26, 03:49
      Wysłałem na konto w domenie gazeta.pl. Trochę zaśmiecone, bo to zwykłe crtl-c + ctrl-v, ale da się z tego odcyfrować tekst wywiadu.
      • pan.toranaga Re: Neverending wątek 22.04.26, 07:13
        Och dziękuję, to bardzo miłe.
        • trzy.14 Re: Neverending wątek 22.04.26, 08:35
          A widzi Pan?

W dziele Petera Rietbergena, profesora z Holandii, „Europa. Dzieje kultury", policzyłem ilość tekstu i liczbę nazwisk związanych z Europą na wschód od Łaby – wyszło 2,7 proc. przy około pięciuset stronach całości. Tam nie ma nawet jednego słowa o Chopinie! Podobnie jest w książce profesora uniwersytetu w Düsseldorfie, Hansa-Georga Potta, „Krótka historia kultury europejskiej".

Ja coś takiego miałem na myśli w naszej niekończącej się dyskusji o publikowaniu "po angielsku" i "na Zachodzie".
          • dobrycy Re: Neverending wątek 22.04.26, 14:47
            trzy.14 napisał:

> A widzi Pan?
            >
            > W dziele Petera Rietbergena, profesora z Holandii, „Europa. Dzieje kultury",
            > policzyłem ilość tekstu i liczbę nazwisk związanych z Europą na wschód od Łaby
            > – wyszło 2,7 proc. przy około pięciuset stronach całości. Tam nie ma nawet jed
            > nego słowa o Chopinie! Podobnie jest w książce profesora uniwersytetu w Düsseld
            > orfie, Hansa-Georga Potta, „Krótka historia kultury europejskiej".
            >

>
            > Ja coś takiego miałem na myśli w naszej niekończącej się dyskusji o publikowani
            > u "po angielsku" i "na Zachodzie".
            Piersi/Kukiz miały taką piosenkę - My są już Amerykany, zawsze mi sie ona przypomina
            przy takich dyskusjach. Prawda jest taka, że na wschód od Konina Azja się zaczyna,
            i dla tych z zachodu zawsze byliśmy biednymi dzikusami. Taka sie świadomość kształowała
            przez stulecia, i 2 dekady postępu po wejsciu do Uni tego nie zmienią.
          • dobrycy Re: Neverending wątek 23.04.26, 22:09
            www.youtube.com/watch?v=BHfEcuQvw8U
          • pan.toranaga Re: Neverending wątek 23.04.26, 23:38
            >nazwisk związanych z Europą na wschód od Łaby – wyszło 2,7 proc. przy około pięciuset stronach całości.
            Biedny bo głupi, czy głupi bo biedny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka