Dodaj do ulubionych

Nowy Star Trek

08.05.09, 00:09
pozwolcie mi na maly offtopic. widzialem dzisiaj nowy odcinek Star Treka.
dzisiaj byly prepremiery. i jestem milo zaskoczony.

i zeby nie bylo, troche 'akademickosci;. Star Trek to kawal historii telewizji
i filmu. w pewnym momencie byl waznym komentatorem spoleczentwa US. pierwszy
bialo-czarny pocalunek na ekranie byl wlasnie w Star Treku.
Obserwuj wątek
    • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 00:55
      Przez odcinek rozumiesz pierwszy odcinek nowego sezonu czy nowy film fabularny?
      • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 01:09
        to drugie. tu zestaw trailerow.

tinyurl.com/csk9j7
    • tocqueville Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 01:00
      tak, star.trek
      ale ja wole bsg
      • yellow_tiger Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 09:30
        ale ja wole bsg
        Oh yeah BSG rulez! Poza końcówką. Tak się cieszyłem, że nareszcie powstał serial który ma zakończenie, a nie leci przez 10 sezonów i umiera śmiercią naturalna. Niestety końcówka to byla awaria, zdecydowanie najsłabsza z całej serii. Tak czy siak jest to zdecydowanie najlepszy serial SF yet made:)

P.S. Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć o co biega w BSG to proponuje kliknąć What the Frak is Going On?:)
        • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 09:59
          BSG is for pussies. Tylko SG-1 :>.
          • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 10:19
            SG-1 jest bardzo OK.
          • yellow_tiger Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 10:25
            BSG is for pussies. Tylko SG-1 :>.
            SG-1 było super tak do mniej więcej 6 sezonu potem... hmmm lepiej pominę to milczeniem:) A odkąd zabrakło MacGyver'a to w ogóle jest porażka...
            • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 10:31
              sam jestes McGyver! ale co do sezonu 6, moze 7 masz racje.

ale Star Trek i tak jest lepszy, choc nie rowny.
              • yellow_tiger Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 11:25
                sam jestes McGyver!
                Chciałbym, ale do Mistrza jeszcze trochę mi brakuje choć się pilnie uczę. Wczoraj na ten przykład z 5 kilogramowego odważnika, sznurka i spinacza biurowego zmontowałem przenośny wykrywacz czarnych dziur:)

ale Star Trek i tak jest lepszy, choc nie rowny.
                Star Trek to jest legenda. Legendę się szanuje i nie za mocno krytykuje. Ale trochę można, wiec sobie nieco po Star Treku pojadę:)
                Next Generation był świetny, naprawdę chyba jeden z lepszych seriali SF yet made.
                Voyager porażka, może poza 7_of_9.
                Deep Space 9 to dopiero była porażka. Równie ekscytujące, porywające i wartkie co "Dwie i pól godziny ciszy z niebieskim tłem".
                Enterprise... hmmm... może przedstawię to tak:
                Odcinek 1) Zróbmy to! zawołał Archer. Nie, nie! to się skończy źle powiedziała T'Pol. Skończyło się źle.
                Odcinek 2) Zróbmy to! zawołał Archer. Nie, nie! to się skończy źle powiedziała T'Pol. Skończyło się źle.
                Odcinek 3) Zróbmy to! zawołał Archer. Nie, nie! to się skończy źle powiedziała T'Pol. Skończyło się źle.
                .
                .
                .
                Odcinek k) Zróbmy to! zawołał Archer. Nie, nie! to się skończy źle powiedziała T'Pol. Skończyło się źle.
                Odcinek k+1) Zróbmy to! zawołał Archer. Nie, nie! to się skończy źle powiedziała T'Pol. Skończyło się źle.
                .
                .
                .
                Odcinek n) Zróbmy to! zawołał Archer. Nie, nie! to się skończy źle powiedziała T'Pol. Skończyło się źle.
                Zaiste fascynujący serial:D
                • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 13:34
                  eeee tam. takie krytyki to kazdy umie. Enterprise bylo slabe, choc ja sie po
                  jakims czasie do niego przekonalem, ale nie tak na 100 proc.

DS9 bardzo mi sie nie podobalo. nawiasem mowiac star-trekolodzy twierdza, ze DS9
                  ogolnie bylo zle odebrane, a to dlatego ze zrezygnowano w nim z bialo-czaronosci
                  rzezcywistosci. zawsz my bylismy dobrzy, oni zli, swiat byl prosty i latwy. a tu
                  jakies problemy etyczne.

no ale TOS, TNG, Voyager - to byly bardzo dobre serie. TNG rzeczywiscie byl
                  najlepszy, ale trudno porownywac do niego TOS - przeciez to inne czasy. i to TOS
                  byl niesamowicie radykalny spolecznie.
                  • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 13:49
                    Voyager był wydumany poprzez rezygnację ze znajomego universum, co dla każdego
                    trekkie z krwi i kości stanowiło obelgę nie do przełknięcia. Tak samo zresztą
                    obawiam się, że klapą zakończy się eksperyment pt. SGU, tym bardziej że fandom
                    wciąż jeszcze wrze po nieoczekiwanym wygaszeniu SGA w sezonie, w którym seria
                    osiągnęła najwyższą oglądalność w swojej historii.

Natomiast SGE ratuję świetne efekty wizualne, tzn. T'Pol :P.
                    • yellow_tiger Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:16
                      Przez pewien czas nawet próbowałem oglądać nowe odcinki SG-1 - sezon 7 i 8... no
                      trudne to było. Jeszcze bylem w stanie przełknąć migracje całego Farscape do
                      SG-1, ale w momencie gdy "Cancer man" z X-files pojawił się w SG-1 jako kapłan
                      Ori opadłem i się poddałem.
                    • yellow_tiger Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:26
                      SGA trzeba powiedzieć, że jak na spin-off to zdumiewająco dobry.

No i jeszcze jest Firefly, który uwielbiam. Szkoda, że powstał tylko jeden sezon. Naprawdę szkoda.
                    • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:28
                      > Natomiast SGE ratuję świetne efekty wizualne, tzn. T'Pol :P.

Nie obrażaj jej doktora! :D 'I'm a plastic surgeon not a computer geek, dammit!'

;P
                      • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:39
                        twardycukierek napisała:

> Nie obrażaj jej doktora! :D 'I'm a plastic surgeon not a computer geek, dammit!

Kochana, real McCoy jest tylko jeden.
                        • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:42
                          Bones? To może miał złego brata blizniaka, nawet Data miał ;)
                          • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:44
                            O Dejcie mi nie przypominaj w ogóle. Przez podlizywanie się młodemu targetowi
                            poprzez wprowadzenie postaci nastoletniego geniusza "Weasel" Crushera nigdy nie
                            miałem przekonania do TNG. Jedyną namacalną korzyścią dla mojego rozwoju
                            fandomowego była picardowska drinking dame.
                            • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:45
                              *znaczy drinking game miało być. *G*ame :picard:
                              • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:50
                                OK, się zgapiłam, teraz jasne :D
                            • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:48
                              Młody Crusher albo Troy, nie wiem już kto mnie bardziej irytował ;P Chyba po
                              połowie. Ale on szybko kopa dostaje do akademii :D

Drinking dame? Masz na myśli tą z holodeck, bo jakoś nie kojarzę...
                              • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:00
                                O, tak, pani doradczyni Betazoidka, czytająca w myślach po ogłupieniu czytanego
                                biustem. Jako że jestem fanem Imperium, podobały mi się w sumie głównie odcinki
                                z Klingonami w roli głównej. No i słynny klasyk terrorystczny zakazany swego
                                czasu w UK.

Tak jak sobie patrzę z perspektywy czasu, TNG było skierowane wybitnie do U-25,
                                bo pamiętam, że w tamtym wieku nawet mi się TNG podobało, a teraz z wyjątkami
                                nie potrafię jednego odcinka wysiedzieć. Natomiast TOS wręcz przeciwnie, mimo
                                zacofania technologicznego wciąż ma w sobie "cuś".
                                • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:10
                                  Taaaa, i kiedy coś było krytycznie ważne, nie potrafiła nic odczytać...

Tak? :) Prawdę mówiąc Picard, Data i Klingons nadal mnie zatrzymają na te
                                  kilkadziesiąt minut, ale drażni mnie typowo amerykański sentymentalizm np
                                  momenty kodakowe z rodzinami, słodkimi dzieciakami etc ;P

Hmmm, właśnie to zacofanie jest takie czarujące ;D kto nie pamięta wędrujących
                                  dywanów, cierpiących skał (I'm a doctor, not a bricklayer, dammit!) i wściekłego
                                  psa z rogami przyklejonymi do głowy.

Acha, i marzę o tym, aby mieć Tarq jako zwierzę domowe. :)

• twardycukierek Pies z rogiem, efekt specjalny 08.05.09, 15:40
                                    :D chyba muszę dziś pbejrzeć ten odcinek.

https://02.s.joost.com/p/L/m/m79baF259u1fmjSadGA.jpg
                                    • dala.tata Re: Pies z rogiem, efekt specjalny 08.05.09, 15:43
                                      ojej. jak on sie nazywa?
                                      • twardycukierek Re: Pies z rogiem, efekt specjalny 08.05.09, 15:45
                                        Nie sądzę, aby miał imię... błąd transportera sprawia, że są dwa psy, jeden
                                        miły, drugi wściekły, tak jak i Kirk ;)
                                        O ile pamiętam, mówią o nim po prostu the animal.
                                        • dala.tata Re: Pies z rogiem, efekt specjalny 08.05.09, 15:51
                                          sorry, chodzilo mi o tytul odcinka. nie pamietam tego zwierzaka.
                                          • twardycukierek Re: Pies z rogiem, efekt specjalny 08.05.09, 15:54
                                            The Enemy Within

Shatner daje tam ponad swoją normalną formę pokaz 'aktorstwa' ;)
                                • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:35
                                  to ciekawe. dl amnie zawsze najciekawszy byl Data. a odcinek z Lal (Offspring)
                                  byl niezwykle wzruszajacy.
                                  • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:37
                                    Z Twoim nickiem to nic dziwnego chyba, hę?
                                    • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:42
                                      hehe. moj nick ze ST nie ma nic wspolnego :-P

a odcinek Offspring nawet wykorzystuje w jednym z moich tekstow :-)
                                • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:41
                                  a to ciekawe. mnie sie do dzisiaj podoba, ale rzeczywiscie sa takie odcinki,
                                  ktore mnie draznia. niedawno widzialem odcinek gdzie Riker et al znajduja sie w
                                  jakims kasynie w ktorego nie maja wyjscia. to jeden z takich odcinkow.

natomiast TOS jest ponadczasowy. ale tym bardziej mnie ciekawi ze w nowym filmie
                                  ammy nowych aktorow grajacych Kirka, Spocka, Scottiego, Uhure (jest uhuhuhuhu).
                                  i oni jkaos sobie daja rady z tymi postaciami.
                                  • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 16:59
                                    dala.tata napisał:
                                    >
                                    > natomiast TOS jest ponadczasowy. ale tym bardziej mnie ciekawi ze w nowym filmi
                                    > e
                                    > ammy nowych aktorow grajacych Kirka, Spocka, Scottiego, Uhure (jest uhuhuhuhu).
                                    > i oni jkaos sobie daja rady z tymi postaciami.
                                    >

Mówiąc złośliwie, nic w tym dziwnego, skoro są aktorami. Nie na darmo recenzja
                                    pierwszego filmu fabularnego z załogą TNG w jednym z amerykańskich
                                    mainstreamowych dzienników zawierała wiekopomne stwierdzenie (z pamięci) "Fani
                                    TOS powinni przygotować się na spory szok, jakim będzie dla nich odkrycie, że
                                    odtwórcy głównych ról w tym filmie naprawdę potrafią grać" :>.
                            • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:33
                              Crusher byl rzeczywiscie niezywkle nieudana postacia.
                              • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:42
                                dala.tata napisał:

> Crusher byl rzeczywiscie niezywkle nieudana postacia.

Dotarło to wreszcie do nich, ubić go nie mogli bo młody, to poszedł 'w studenty'.
                                • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:44
                                  tak, a na koncu poszedl z wedrowcem. jak juz utyl i bardzo nie byl
                                  mlodzieniaszkiem.
                                  • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 18:05
                                    Aaa, jak już mowa o 'utył', widziałeś ten klip Bring Shatner Back, który kiedyś
                                    tu wkleiłam? Rechot! :D
                                    • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 18:20
                                      wlasnie go sobie szukam na youtube.

mnie jest to troche shatnera zal. bo po star treku on sie skonczyl. podobnie
                                      zeszta jak i inni. jednyny Patrick Stewart przetrwal ST.
                                      • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 18:24
                                        Tu
                                        jest.

Mnie też, to jasne! Uwielbiam go, ale jest takim okropnym aktorem. :)

Patrick Stewart gra w zupełnie innej lidze :) Royal Shakespeare Company ;P
                                        • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 18:59
                                          biedny Shatner, choc zabawne to. no ja wiem Stewart to inna bajka, moze dlatego
                                          ze on juz bym aktorem, anim stal sie Picardem, a Shatner chyba nie. tak czy owak
                                          do konca zycia bedzie zyl w luksusie i pluszu tylko dlatego ze stal sie Kirkiem.
                                          Mogl Klossem, a mial szczescie i jet Kirkiem.
                                          • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 21:00
                                            dala.tata napisał:

> biedny Shatner, choc zabawne to. no ja wiem Stewart to inna bajka, moze dlatego
                                            > ze on juz bym aktorem, anim stal sie Picardem, a Shatner chyba nie. tak czy owa
                                            > k
                                            > do konca zycia bedzie zyl w luksusie i pluszu tylko dlatego ze stal sie Kirkiem
                                            > .
                                            > Mogl Klossem, a mial szczescie i jet Kirkiem.

Nawiasem mówiąc, jest taki spoof Star Treka pt. "Galaxy Quest", m.in z Sigourney
                                            Weaver, mi osobiście bardzo się podoba, choć moje poczucie humoru jest
                                            specyficzne i parę osób po obejrzeniu tego reagowało w stylu OMGWTF?
                                            • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 21:15
                                              jest! i tak jak nie lubie spoofow, tak ten mi sie bardzo podobal. zreszta idea,
                                              zeby sie uczyc o cwyilizacji ziemskiej z nagran telewizji USA jest doskonala
                                              (choc nie wiem czy pierwsi jak wymyslili).
                                            • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 23:23
                                              Spoof, nie widziałam. Natomiast jest wspaniały hommage/parodia (zależy od punktu
                                              widzenia ;)) zrobiony w Saturday Night Life, John Belushi jako Kirk, Chevy Chase
                                              jako Spock, Dan Aykroyd jako Bones ;D
                                              Niestety nie znalazłam tego na necie...

https://i183.photobucket.com/albums/x242/TRandCompany_cartoonist/fornick5.jpg
                                        • mr_kagan Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 20:02
                                          Otoz to. Patrick Stewart gra w zupełnie innej lidze :) Royal
                                          Shakespeare Company!
                                    • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 18:22
                                      a najgorzej z tyciem mial Brent Spiner - Data mial zawsze byc taki sam, a tu
                                      niestety bylo coraz gorzej.
                                      • twardycukierek Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 18:24
                                        dala.tata napisał:

> a najgorzej z tyciem mial Brent Spiner - Data mial zawsze byc taki sam, a tu
                                        > niestety bylo coraz gorzej.

Californication....
                    • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:32
                      to ja sie z wydumaniem voyagera nie zgadzam. przenisienie w inny kwadrant
                      pozwolilo im na wprowadzenie zupelnie nowych ras (nie wiem czy do konca
                      udanych), ale to akurat byl niezly pomysl. dl amnie problem z voyagerem raczej
                      byly dosc drewniane postaci - w porownaniu w TNG chociazby.

co to jest SGU?

T'Pol tak, ale w porownaniu z Seven wysiada. T'Pol byla po prostu lufa, Seven
                      wygladala jak wygladala bo byl po temu powod.
                      • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:36
                        en.wikipedia.org/wiki/Stargate_Universe
                        • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:44
                          u nas to chyba nie lecialo na zwyklej tv. po atlanstis skonczyli.
                          • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 17:00
                            dala.tata napisał:

> u nas to chyba nie lecialo na zwyklej tv. po atlanstis skonczyli.

Znowu Ci tocq zarzuci, że się wypowiadasz bez czytania :P U Was będzie leciało
                            jak w Stanach, pierwszy sezon jesienią tego roku.
                            • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 17:40
                              no ale ja powiedzialem ze nie lecialo, a to sie zgadza nie? :-)
                              i dlatego nie znam. a calego z wikipedii nie czytalem, az takim fanem SG nie
                              jestem :-)

pr0fes0r napisał:

> dala.tata napisał:
                              >
                              > > u nas to chyba nie lecialo na zwyklej tv. po atlanstis skonczyli.
                              >
                              > Znowu Ci tocq zarzuci, że się wypowiadasz bez czytania :P U Was będzie leciało
                              > jak w Stanach, pierwszy sezon jesienią tego roku.
                  • yellow_tiger Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 14:06
                    eeee tam. takie krytyki to kazdy umie.
                    eeee tam. takie krytyki krytyki to każdy umie:)

Enterprise bylo slabe, choc ja sie po jakims czasie do niego przekonalem, ale
                    nie tak na 100 proc.

Dla mnie to była lipa. Pewnie miałem za duże oczekiwania. No i dochodzi do tego
                    kpt. Archer... ja tego gościa do końca życia będę pamiętał z najbardziej durnego
                    serialu SF co się bodajże "Quantum loop" zwal... po każdym odcinku mieliśmy
                    niezłą polewkę na wydziale:)

ale trudno porownywac do niego TOS - przeciez to inne czasy
                    TOS jest poza konkursem. TOS jest praktycznie nietykalny. Dlatego też nic o nim
                    nie napisałem:)
                    • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 15:37
                      pelna zgoda. Scott Bakula byl wyjatkowo denny jako kapitan.

ja sie przekonalem do Enterpreise w ostatnim sezonie - gdy szukaja tej 'broni'
                      produkowanej przez kogos tam.
                • mr_kagan Nie ma jak TNG! 08.05.09, 20:00
                  Najlepszy byl TNG. Nic mu nie dorownalo ani przed tem, ani po
                  tem...
          • tocqueville Re: Nowy Star Trek 29.05.09, 15:29
            bSG rulez
            www.dailymotion.pl/video/x41bef
    • tow.mittal Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 10:54
      jestem od 20-30 lat na Zachodzie i nigdy tego serialu nie ogladalem,
      z wlasnego wyboru. Zbyt kliniczne, jak prawie cale SF.
      • tow.mittal Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 11:00
        a poza tym do De muzyka, tak bardzo do De ze juz Doda lepsza
      • mr_kagan Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 20:04
        Mysle, ze sporo straciles...
        tow.mittal napisał: Jestem od 20-30 lat na Zachodzie i nigdy tego
        serialu nie ogladalem, z wlasnego wyboru. Zbyt kliniczne, jak prawie
        cale SF.
        • tow.mittal Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 23:38
          juz nie bede sie cofal...

> Mysle, ze sporo straciles...
          > tow.mittal napisał: Jestem od 20-30 lat na Zachodzie i nigdy tego
          > serialu nie ogladalem, z wlasnego wyboru. Zbyt kliniczne, jak
          prawie cale SF.
    • tocqueville Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 17:50
      przy okazji - jakie są wasze ulubione seriale SF?
      co sądzicie o SG-1 - nie oglądałem tego... warto?
      • dala.tata Re: Nowy Star Trek 08.05.09, 17:55
        wedlug mnie bardzo warto. pierwszych 5-7 sezonow, zaleznie od gustu :-).

tocqueville napisał:

> przy okazji - jakie są wasze ulubione seriale SF?
        > co sądzicie o SG-1 - nie oglądałem tego... warto?
    • dala.tata pragne doniesc 08.05.09, 22:01
      ze w dziale recenzji w dzisiejszym Guardianie, Star Trek dostal 5/5 gwiazdek,
      czyli ocene najwyzsza.
      • pr0fes0r Re: pragne doniesc 08.05.09, 22:48
        dala.tata napisał:

> ze w dziale recenzji w dzisiejszym Guardianie, Star Trek dostal 5/5 gwiazdek,
        > czyli ocene najwyzsza.

Lewacy, co oni się znają :>
      • megaborsuk2000 Re: pragne doniesc 08.05.09, 23:12
        W "Co jest grane", czyli w "Wyborczej" - 3 gwiazdki na 6.
        film.gazeta.pl/film/1,22535,6577087,Star_Trek____.html
        • twardycukierek Re: pragne doniesc 08.05.09, 23:17
          5 * z 5 możliwych w The Times... hmmm. Zobaczymy.
          • tow.mittal Re: pragne doniesc 09.05.09, 06:14
            zero u mnie, a ja ani lewak, ani liberal
    • dala.tata nawet Gazecie sie podoba 10.05.09, 15:09
      wyborcza.pl/1,75475,6587408,Star_Trek_na_nowo.html
    • sendivigius Litosci !!! 11.05.09, 02:53
      Dwa razy probowalem sie zmusic do ogladania tej "ikony" ale sie nie
      dalo. Film jest rownie fascynujacy jak ongis nadawane sluchowisko
      radiowe "W Jezioranach". Problemy ze Star Treka w swojej konstrukcji
      i zapletleniu emocjonalnym bohaterow przypominaly mi jako zywo
      problemy Staszka z naprawa snopowiazalki w Jezioranskim SKR-rze.
      Rekwizywy rzecz jasna byly inne.

Zrozumialem wtedy dopiero dlaczego Lem tak otwarcie wysmiewal sie z
      amerykanskiej sci-fi, az nawet go z organizacji wywalili.
      Podejrzewam tez, ze tak jak sluchowisko "W Jezioranach" tak i ten
      serial ma zwolennikow wsrod tej samej publicznosci. To akurat dobrze
      wiedziec.
      • twardycukierek Re: Litosci !!! 11.05.09, 09:17
        > Podejrzewam tez, ze tak jak sluchowisko "W Jezioranach" tak i ten
        > serial ma zwolennikow wsrod tej samej publicznosci.

Karkołomny wniosek :) Bayesian filter Ci tego nie wrzuci do jednego worka,
        jestem pewna ;)
        A, to tylko pop kultura przecież, i jak ładnie inspiruje dekorację wnętrz:

Prawda?
      • dala.tata Re: Litosci !!! 11.05.09, 10:33
        nie dosc ze jestes arbitrem w sprawach nauki najwiekszym, to rowniez w sprawach
        kina chcesz byc? litosci, sendi, litosci!!!
      • mr_kagan Re: Litosci !!! 11.05.09, 10:36
        Tyle, ze Lem byl nalogowym widzem ST. Slusznie widzial 'produkcyjny'
        element w SF, ale taka jest przeciez natura tego genre.
        I przypominam, ze ST, szczegolnie TNG, bil rekordy popularnosci w
        USA. Podobnie jak Bold & Beautiful (Moda na sukces)
        - to przeciez tez typowy produkcyjniak rozgrywlajacy sie
        dookola warsztatu lekkiego krawiectwa damskiego w LA...
    • dala.tata Nowy terminator za to jest nudny. 06.06.09, 00:24
      nie powiem, ze sie wynudzilem jak mops, jednak film jest przewidywalny, slabo
      zagrany, nie trzyma w napieciu. poprzednie Terminatory (po czesku: elektronicky
      mordulec) sa mistrozstwem swiata w porownaniu z tym nowym. film jest slaby i
      wszystko, co w nim sie dobrze oglada to efekty specjlane, ktore sa niesamowite.
      • tocqueville Re: Nowy terminator za to jest nudny. 06.06.09, 00:25
        szczerze mówiąc nowy star trek też jest nieco nudny
        • dala.tata Re: Nowy terminator za to jest nudny. 06.06.09, 00:32
          mi sie star trek podobal, ale ja ogolnie lubie filmy sci-fi.tutejsze recenzje
          tez byly dobre.

naotmiast dawno nie czytalem tak zlej i wysmiewajacej recenzji filmu jak
          dzisiejszej z terminatora w Guardianie.

tocqueville napisał:

> szczerze mówiąc nowy star trek też jest nieco nudny
          • tocqueville Re: Nowy terminator za to jest nudny. 06.06.09, 00:36
            ja lubie filmy Sfi choć mam braki serialowe
            a nowy ST taki sobie, już właściwie zapomniałem o czym był - ale nie jestem
            wielkim fanem ST, to może dlatego
      • megaborsuk2000 Re: Nowy terminator za to jest nudny. 06.06.09, 01:25
        No, dziś byłem na T4. Lipa, wszystkie te nowe filmy s-f mają fabuły skrojone
        chyba na miarę półgłówków w wieku gimnazjalnym (nie to, co T2, dla mnie to już
        prawie jak "Casablanca"...). Efekty niby fajne, ale spodziewałem się jakichś
        epickich bitew z terminatorami, soczystych wybuchów nuklearnych i wizji zagłady,
        a tu ledwie parę cherlawych grzybków i naraz pojawia się najwyżej jeden robot w
        akcji. Rozczarowanie.
        • megaborsuk2000 Re: Nowy terminator za to jest nudny. 06.06.09, 01:32
          Nowy Star Trek zdecydowanie lepiej się prezentował, ale po prawdzie po dwóch
          tygodniach też już dużo z niego nie pamiętam. Natomiast teraz czytam wakacyjnie
          "The Ultimate Hitchhiker's Guide to the Galaxy" (wszystko w jednym tomie) i to
          jest klasa. Nb. uparcie powtarzane "Resistance is useless" pewnego Vogona z
          pierwszego tomu "Hitchhiker's Guide" było wcześniejsze niż "Resistance is
          futile" wiadomo skąd, co, przyznam, trochę mnie zaskoczyło. Musiałem się tym
          podzielić, darujcie.
    • tocqueville najlepsza scena z ST 06.06.09, 00:33
      www.youtube.com/watch?v=LBnflnDArlk
      • dala.tata Re: najlepsza scena z ST 06.06.09, 00:36
        niech i tak bedzie. star treka naprawde nie trzeba lubic.
      • twardycukierek Re: najlepsza scena z ST 06.06.09, 01:11
        Najwyrazniej, szczęśliwym trafem ominęła Ciebie scena 'Khaaaaaaan!!!!'

:)
    • eeela Re: Nowy Star Trek 06.06.09, 01:36
      Tak nieco a propos :-)

www.cracked.com/video_17435_coolest-house-in-neighborhood-maybe-galaxy.html
    • tocqueville Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 20:41
      za namową zacząłem oglądać SG-1 season 1
      jestem po 6 odcinkach i ogarnia mnie rozczarowanie :)
      wędrują po jakiś planetach i konwersują po angielsku z różnymi niewidzialnymi
      greko-indiano-krzystałami
      mam wrażenie, że oglądam jakiś tani serial w stylu Xeny
      czy tak już będzie do końca?
      czy kolejne sezony będą bardziej twardą SF?

• dala.tata Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 20:54
        ale te alieny maja przerozne urzadzenia i oni slysza w swoich jezykach, no!!!

SG-1 jest fajny. no ale jak sie nie chce ogladac tego co najlepsze, no to sie
        ma, co sie ma.
        • tocqueville Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 20:57
          na razie imho najlepszy (mimo nielogiczności, przeintelektualizowania i
          przepsychologizowania) jest jednak bsg - choć niektóre odcinki to straszna nuda
          • dala.tata Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:00
            no wiec niestety ja probowalem to ogladac i nie dawalem rady.
            • tocqueville Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:03
              no dobra, ale co z sf ma wspólnego serial, gdzie komandosi odwiedzają wioske
              mogołów i bawią się w swatki - myslalem ze juz po 3 odcinku dam se spokój
        • tocqueville Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:01
          Ale coś się zmieni w konwencji czy przez 10 sezonów będą kolejno odwiedzać
          różnych przebierańców?
          • 4nakin Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:04
            zmieni się, przebierańcy zaczną ich odwiedzać
            • dala.tata Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:09
              nie przebierancy tylko obcy!
              • 4nakin Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:28
                co TY mówisz, 7of9 nie była obca tylko przebrana za Borga
                • dala.tata Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:31
                  pochrzanily ci sie swiaty rownolegle. 7 0f 9 byla z Voyagera. a my mowimy o star
                  gate.
                  • 4nakin Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 22:24
                    faktycznie
                    nie wpadłem, ze taki szajs będziecie dyskutować wewnątrz wątku o startreku
                    • dala.tata no comment :-) n/t 10.06.09, 00:24

• 4nakin A jednak: wygłupić się zdrowo czasem :) 10.06.09, 11:10
          • dala.tata Re: Nowy Star Trek 09.06.09, 21:08
            to sie potem skomplikuje i beda walczyc z Goua'uldami.
    • twardycukierek Dla prawdziwych fanów ST 10.06.09, 09:33
      Ostatnio tyle tu dyskusji o emeryturach, może coś bardziej realnego dla odmiany:

Star Trek Must Have
    • tocqueville Re: Nowy Star Trek 11.06.09, 00:51
      jedno pytanie offtopic
      zastanawia mnie dlaczego Connor nie wysłał do 1984 więcej ludzi dla ochrony
      matki? macie jakieś teorie?
    • tocqueville Re: Nowy Star Trek 09.10.09, 21:52

no dobra przekonałem się do SG1 - rozkręcił się
      dużo nielogiczności, ale ma też plusy :)
      podczas wakacji obejrzalem sezony 1-3

a co sądzicie o SG Universe - warto?
      • dala.tata Re: Nowy Star Trek 09.10.09, 22:12
        ale star trek jest i tak lepszy.

ja nigdy nie widzialem SG universe. probowalem SG Atlantis i mnie nudzilo.
        • tocqueville Re: Nowy Star Trek 09.10.09, 22:36

universe się dopiero zaczął - na razie puścili tylko prolog
          • dala.tata Re: Nowy Star Trek 09.10.09, 22:51
            w UK na naziemnych stacjach nie puszczali jednak. online mozna ogladnac wszystko
            jednak
        • pr0fes0r Re: Nowy Star Trek 09.10.09, 23:22
          SG-U zaczyna się dobrze. Tylko postać, którą gra Carlyle, jest moim zdaniem
          niezbyt przekonująco zbudowana, ale może i pewnie się rozwinie; w końcu
          Tapppingowa dopiero w trakcie 1. sezonu SG-1 uczyła się aktorstwa :P, a tutaj
          tylko scenarzysta musi się bardziej przyłożyć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka