Dodaj do ulubionych

In vitro na UKSW

13.05.09, 20:30
Ah, nasz "Oxford Wschodu", "Sorbona Polnocy" i "Piastowski Harvard"
czyli w jednym slowie UKSW zajmuje sie i no... zeby nie nazwac po
imieniu:

"Dziś na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
odbyła się konferencja "Katolik wobec in vitro. Propozycje
ustawowego uregulowania zapłodnienia poza ustrojem matki"."

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,6604167,150_tys__podpisow_pod_projektem_ustawy_zakazujacej.html

Prosze nie zrozumiec mnie zle, mnie chodzi o to ze UNIWERSYTET
powinien zajmowac sie tym czym powinien. Dzialalnosc spoleczna,
polityczna i wszelaka rozna ma swoje miejsce gdzie indziej.

Tymczasem pewna opcja polityczna przebiera sie w szaty nauki i udaje
ze jej punkt widzenia jest punktem widzenia obiektywnym. To
narusza "ducha" uniwersytetu i powoduje pomieszanie pojec. Efektem
jest zupelnie serio wiara w astrologie, zabobony i tym podobne.

To sie nazywa metoda salami. Kroimy po plasterku az z uniwerstytetu
zostanie szkola zawodowa.
Obserwuj wątek
    • dala.tata Re: In vitro na UKSW 13.05.09, 20:50
      zupelnie nie widze problemu. no przeciez to jest sensowny problem, szczegolnie
      dla prawnika, nie mowiac o etyku.

niespecjalnie widze problem z opcja - no przeciez opcja ateiistyczna jest tez
      opcja nie? szczegolnie w szeroko rozumiancyh naukach spolecznych owa opcja
      swiatopogladowa jest czyms, z czego nalezy zdac sprawe. i duzo bardziej wole w
      tym wypadku konferencje, ktora mowi: my przyjmujemy perspektywe katolika niz
      mowienie 'my nie mamy perspektywy'. to drugie jest po prostu nieprawda.

i skoro moze byc nauka feministyczna, moze byc tez nauka katolicka. dopoty
      dopoki zachowuje standardy nauki, to niech se bedzie jaka chce. trudno przeciez
      poweidziec naukowcom: wam nie wolno wierzyc w Boga, a juz zupelnie nie na
      terenie uniwersytetu.

• zielka Filozofia chrzescijanska na UKSW 13.05.09, 21:11
        Chcialam zgodzic sie z intuicjami Dala.taty, ale jak kazano nizej sprawdzilam
        troche te konferencje na UKSW. I jednak przeszly mnie ciarki gdy uswiadomilam
        sobie co znaczy "Wydział Filozofii Chrześcijańskiej" i czym rozni sie od
        hipotetycznego "Wydziału Filozofii Chrześcijaństwa". I jakos mi sie skojarzylo
        to z antyczna astronomia, gdzie celem bylo wytlumaczenie istniejacych fenomenow
        tak, zeby zgadzaly sie one z postawionymi na poczatku tezami (centralnosc
        Ziemii, kolistosc ruchow i ich regularnosc). Wymyslili przeto sliczny system
        deferentow i epicykli. Wiec jesli jest jednak roznica miedzy teologia a innymi
        dziedzinami obecnymi na uniwersytecie z punktu widzenia zalozen dla niej
        wlasciwych, to wlasnie to: ze jest gotowa na jakikolwiek kompromis po to, zeby
        nie naruszyc podstawowych zalozen. Tak jak i "filozofia chrzescijanska".

I wyszedl mi off topic, pardon, nic wspolnego z tym co wyzej mowicie.
        • dominikjandomin Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 13.05.09, 21:22
          Ale o co chodzi Ci z tą filozofią chrześcijańską? Odmiana filozofii, jak każda
          inna, na moje (nie, żebym się znał na filozofii, broń Panie Boże)...
          • zielka Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 13.05.09, 21:29
            No wyrazenie sugeruje, ze bedziemy uprawiac filozofie tak, jak uprawiamy
            teologie. Mamy tezy podstawowe, mamy zagadnienia pomocnicze, i celem jest
            ulozenie zagadnien pomocniczych w taki sposob, by wspieraly tezy zasadnicze,
            niezaleznie od tzw. faktow. Po prostu nie chodzi nam o znalezienie prawdy, ale o
            to, zeby jak najladniej udowodnic/uzasadnic podstawowe zalozenia.

A filozofia chrzescijanstwa, no to jest jak sie mowi, ze Augustyn byl
            neoplatonista i w twierdzil tak i tak, ze Tomasz odszedl od tradycji Augustyna,
            ktora wrocila do mainstreamu w 16 i 17 wieku, etc. I sie opowiada o szczegolach,
            o wplywach, etc. I cala historia sie konczy bardzo wesola (choc strasznie slabo
            napisana) ksiazka Ratzingera o smiertelnosci duszy, i pozostajemy wszyscy w
            palacej ciekawosci coz dalej!
            • dominikjandomin Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 14.05.09, 17:13
              zielka napisała:

> Po prostu nie chodzi nam o znalezienie prawdy, ale
              > o
              > to, zeby jak najladniej udowodnic/uzasadnic podstawowe zalozenia.

No cóz, na moje, to we wspomnianej dziedzinie prawdę możemy znaleźć (i to nie
              pewne) dopiero po smierci. Dlatego, niezaleznie od wiary, uważam zajmowanie się
              taka filozofią... za coś niesłychanie odwaznego...
        • charioteer1 Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 13.05.09, 21:23
          Mnie przyszlo do glowy podczas lektury, ze moze trzeba by nieco inaczej spojrzec
          na niektore dyskusje o poczatkach zycia na Forum Nauka.
        • dala.tata Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 13.05.09, 21:25
          ales ty ciarkowa :-) tak jak powiedzialem: kluczem do wszystkiego jest
          stosowanie zasad nauki - jesli ich sie nie stosuje, to obojetne z jakiej
          ideologii sie wyhcodzi, zaprzecza sie idei uniwersytetu. katolicyzm nie jest tu
          jakos szczegolny.
          • zielka Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 13.05.09, 21:46
            dala.tata napisał:

> [...] tak jak powiedzialem: kluczem do wszystkiego jest
            > stosowanie zasad nauki

Nie, no ja wiem, ze mieliscie z Thersitesem racje, ze kryteria naukowosci sa
            wazne w ocenie przedmiotu, a upieralam sie w przypadku teologii tylko z powodu
            tego warunku wstepnego (misja kanoniczna) ktory eliminuje teologie w ogole z
            areny, niezaleznie od wlasciwych jej metod.

A co do szczegolnosci katolicyzmu, to co, Marx napisal kiedys sie smiejac z
            Hegla, ze jesli historia ma sie powtorzyc, to to co bylo tragedia, pojawi sie
            jako farsa. Ah, ciekawa jestem tedy, czy islam bedzie zapowiadana farsa.
          • dominikjandomin Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 14.05.09, 17:15
            dala.tata napisał:

> ales ty ciarkowa :-) tak jak powiedzialem: kluczem do wszystkiego jest
            > stosowanie zasad nauki - jesli ich sie nie stosuje, to obojetne z jakiej
            > ideologii sie wyhcodzi, zaprzecza sie idei uniwersytetu. katolicyzm nie jest tu
            > jakos szczegolny.

Czytałem filozofię nauki jakiegoś gościa z KULu. I tam najwyraźniej było
            napisane, ze w teologii dopuszczalne jest poznanie naukowe przez objawienie.

Cóż. Nie mam zamiaru oceniać teologii metodami nauk ścisłych. Ani sporej części
            "artów", które oceniam tak samo jak teologię.
            • zielka Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 00:03
              dominikjandomin napisał:
              [...]
              > Czytałem filozofię nauki jakiegoś gościa z KULu. I tam najwyraźniej było
              > napisane, ze w teologii dopuszczalne jest poznanie naukowe przez objawienie.
              [...]

Dominiku, chyba nie, co ? Nawet na KULu takie rzeczy powinny nie przechodzic.
              Moze tzw. "Prawda" (w cudzyslowie, bo z wielkiej, nie mam nic przeciwko
              prawdzie) dostepna jest przez objawienie, ale poznanie naukowe to jest jednak
              taki rodzaj poznania, wobec ktorego my sobie sami stworzylismy reguly. Wiec
              "poznanie naukowe" i objawienie (publiczne lub prywatne) sa z definicji
              niekompatybilne.
              • adept44_ltd Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 00:10
                ja tam widziałem obronę doktoratu... i im się ewidentnie to, co niekompatybilne
                - kompatybilizuje...
                • thersites Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 00:14
                  To jest nasilona acceptability i bezwzględna wiara w maxim of quality.
                • zielka Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 09:02
                  Adepcie, doktorat na temat "poznania naukowe przez objawienie"? czy w ogole? bo
                  to wyrazenie mnie bardzo intryguje, i sie zastanawiam, czy Dominik uzyl
                  niewlasciwych slow, czy tez naprawde jest tam o tym mowa.
                  • adept44_ltd Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 09:25
                    nie, doktorat był poświęcony czemu innemu, dyskusja wprawiła mnie w osłupienie...
                  • dominikjandomin Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 12:27
                    zielka napisała:

> Adepcie, doktorat na temat "poznania naukowe przez objawienie"? czy w ogole? bo
                    > to wyrazenie mnie bardzo intryguje, i sie zastanawiam, czy Dominik uzyl
                    > niewlasciwych slow, czy tez naprawde jest tam o tym mowa.

Tak, o tym była mowa. Dlatego też książkę olałem (nie dosłownie) i jej nie
                    kupiłem. Żałuję, nie zapamiętałem autora.
              • dominikjandomin Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 12:26
                zielka napisała:

> dominikjandomin napisał:
                > [...]
                > > Czytałem filozofię nauki jakiegoś gościa z KULu. I tam najwyraźniej było
                > > napisane, ze w teologii dopuszczalne jest poznanie naukowe przez objawien
                > ie.
                > [...]
                >
                > Dominiku, chyba nie, co ? Nawet na KULu takie rzeczy powinny nie przechodzic.
                > Moze tzw. "Prawda" (w cudzyslowie, bo z wielkiej, nie mam nic przeciwko
                > prawdzie) dostepna jest przez objawienie, ale poznanie naukowe to jest jednak
                > taki rodzaj poznania, wobec ktorego my sobie sami stworzylismy reguly. Wiec
                > "poznanie naukowe" i objawienie (publiczne lub prywatne) sa z definicji
                > niekompatybilne.

A jednak TAK. To był cytat z pamięci. Książkę przeglądałem w księgarni, po
                przeczytaniu tegoż kawałka zdecydowałem się jej NIE kupować.
                • zielka Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 21:05
                  Ok, ok, prosze juz na mnie nie krzyczec :-) po prostu bylo to trudne do uwierzenia.
                  • mr_kagan Re: Filozofia chrzescijanska na UKSW 15.05.09, 21:11
                    Podobno wiara czyni cuda...
    • charioteer1 Re: In vitro na UKSW 13.05.09, 20:57
      www.uksw.edu.pl/Konferencje
      Warto przejrzec programy konferencji.
    • mr_kagan Re: In vitro na UKSW 13.05.09, 21:02
      UKSW nigdy nie byl prawdziwym uniwerytetem, a tylko rozdetym
      seminarium duchownym...
      • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 17:20
        no, tu muszę się akurat zgodzić z lesiem...
        • mr_kagan Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 18:29
          Milo mi, ze sie tu zgadzamy... :)
          • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 18:40
            cała przyjemność po mojej stronie...
            • mr_kagan Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 18:45
              I vice versa!
        • megaborsuk2000 Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 22:44
          Wiem, że sprawa wydaje się przegrana, ale chciałbym wystąpić w obronie UKSW. Tam
          pojawiają się interesujący ludzie (miło było zobaczyć, że politolog z Ukswordu
          dostał stypendium "Start" od FNP) i obstawiam, że będzie ich coraz więcej. A dla
          humanistyki z UW im więcej lokalnej konkurencji, tym lepiej.
          • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 22:57
            przegrana... tam się broni prace, które by nie przeszły przez żadną rzetelną
            recenzję...
            • megaborsuk2000 Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:04
              A jest w naszym pięknym kraju uniwerek, gdzie się takich prac nie broni,
              wszędzie, jak uniwerek szeroki?
              • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:14
                pewnie tak, ale ten celuje w tym, ponadto dobór kadr, również na kierunkach
                laickich ;-), bywa wybitnie polityczny ;-)))
                • megaborsuk2000 Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:22
                  No dobrze, poddaję się. Ale nikt mi nie powie, że nie próbowałem, mam nadzieję,
                  że św. Piotr będzie o tym pamiętał.
                  • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:24
                    jeśli zażywa Żeń szeń... jest taka nadzieja...
              • thersites Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:27
                Tylko Uniwersytety III Wieku trzymają poziom ;)
                • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:28
                  hm, chyba raczej pion...???
                  • thersites Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:28
                    Cynik!
                    • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:30
                      no dobrze, w każdym razie coś trzymają... może w związku z tym trzeba na ten
                      front walki wysłać młodego, zdolnego i obiecującego lesia?
                      • thersites Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:31
                        Cynik! ;)
            • thersites Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:31
              Chwalę sobie tamtejszych polonistów: chłopaki dostali duży grant, nie potrafią,
              więc zlecają. Tacy jak ja z tego żyją. Na UJ-ocie biorą i się nie dzielą. A fe!
              • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:33
                ciekawe co być napisał, gdybym dodał tu komentarz do tamtejszych polonistów... ;-)
                • thersites Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:34
                  Może "cynik!"?
                  • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 23:35
                    może...
    • tocqueville Re: In vitro na UKSW 13.05.09, 21:04
      a co to jest "duch" uniwersytetu?
      przypominam, że uniwersytety powstały jako instytucje podlegające Kościołowi,
      oparte były na scholastyce (fides quarens intellectum), a najbardziej
      prestiżowym wydziałem była teologia (uczelnie bez wydziału teologii nie mogły
      używać nazwy uniwersytet, tylko akademia), a najwyższym stopniem - doktor
      teologii :)
    • charioteer1 Re: In vitro na UKSW 13.05.09, 23:38
      To pasuje do tego watku:
      www.fronda.pl/news/czytaj/polscy_naukowcy_jednak_bronia_wolnosci_slowa
    • adept44_ltd Re: In vitro na UKSW 14.05.09, 17:19
      hm, obiektywizm? Sendi, a co to znacz, wytłumacz ty mi to?, hę??? poza tym, ty
      chyba uniwersytetu nie widziałeś, jeśli piszesz, że działalność społeczna i
      polityczna, nie ma na nim miejsca... Uniwersytet to przestrzeń dyskusji i zawsze
      tak było (proponuję przed wydawaniem kategorycznych sądów przyjrzeć się
      rzeczywistości...).
      • bumcykcyk2 Tym razem popieram sendiego 14.05.09, 23:19
        Ja się zgadzam z sendim, aczkolwiek wiecie, że lubię wszelkie
        ekstrema i bardzo wielbię polski folklor "naukowy".

Bo jeżeli czytam coś takiego:

Międzynarodowa konferencja naukowa
        Konferencje
        Zapraszamy na konferencję "SANCTITAS, CARITAS, VERITAS. Nie zważając
        na czasy nieświadomości,wzywa Bóg teraz wszędzie i wszystkich ludzi
        do nawrócenia (Dz 17,30)", która odbędzie się 18 maja 2009 na UKSW,
        ul. Dewajtis 5, Aula im. Jana Pawła II.

no to zaczynam się turlać po dywanie. ROTFL! Toż to impreza stricte
        wyznaniowa, a nie konferencja naukowa! Rację ma sendi, że ubierając
        coś takiego w szaty nauki po prostu się ośmieszamy. Wszystkim którzy
        w to wątpią podam jeszcze program tej szacownej konferencji

Godz. 11.30: Otwarcie
        Ks. prof. dr hab. Ryszard RUMIANEK, Rektor Uniwersytetu Kardynała
        Stefana Wyszyńskiego

Słowo powitania
        Ks. prof. UKSW dr hab. Stanisław DZIEKOŃSKI, Dziekan Wydziału
        Teologicznego

Wprowadzenie
        Ks. prof. UKSW dr hab. Roman KARWACKI, Kierownik Katedry Teologii
        Fundamentalnej i Dogmatycznej

Słowo Prymasa Polski
        Kard. Józef GLEMP

Veritas: Spotkanie z Chrystusem otwiera na bogactwo prawdy
        Kard. William Joseph LEVADA, Prefekt Kongregacji Nauki Wiary
        (Watykan)

Sanctitas: Świadkowie wiary na miarę św. Pawła
        Abp Angelo AMATO, Prefekt Kongregacji ds. Świętych (Watykan)

Caritas: „...największa jest miłość” (1 Kor 13,13)
        Ks. prof. dr hab. Henryk WITCZYK,
        Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, (Lublin)

Słowo Wielkiego Kanclerza UKSW
        Abp Kazimierz NYCZ, Metropolita Warszawski

www.uksw.edu.pl/node/1098
        • mr_kagan Re: Tym razem popieram sendiego! 15.05.09, 20:20
          Na poczatku ROTFL. Ale pozniej to wlosy mi stanely deba, gdy sobie
          uswiadomilem, ze to (czyli cyrk z facetami w sukienkach) sie odbywa
          za moje pieniadze...
          • adept44_ltd Re: Tym razem popieram sendiego! 15.05.09, 20:22
            Dajesz na tacę, czy okradli cię zakonnicy???
            • charioteer1 Re: Tym razem popieram sendiego! 15.05.09, 20:34
              UKSW jest uczelnia publiczna, nadzorowana przez ministra ds. szkolnictwa wyzszego.
              • mr_kagan Re: Tym razem popieram sendiego! 15.05.09, 20:42
                Pani Minister jest pod kontrola kleru...
    • flamengista a gdzie indziej jest podobnie? 15.05.09, 09:15
      Czy na UJ nie było konferencji pseudonaukowych, poświęconych "rozprzestrzenianiu
      się dewiacji" (czytaj: homoseksualizmu), a potem równie sensownych konferencji
      dotyczących "promocji tolerancji"?
      A mówimy o bądź co bądź najstarszej i najszacowniejszej uczelni w Polsce.

Moim zdaniem to nie jest zjawisko, którym należałoby się przejmować. Uczelnia
      moim zdaniem powinna być miejscem otwartym na wiele poglądów, miejscem debaty
      publicznej - w tym i na tematy kontrowersyjne. Gorzej, jeśli prezentuje się
      jedną tylko opcję jako właściwą - właśnie dlatego podałem przykład UJ, bo tam
      OBU stronom dano szansę na debatę.

Gorzej jest, jak uczelnia zamyka się, prezentując jedyne słuszne poglądy.
      Jeszcze gorzej, jak te poglądy narzucają nie autorytety, a sami studenci... Jak
      nazwać zachowanie studentów pewnej włoskiej uczelni, którzy zablokowali wykład
      Benedykta XVI? Bo nie podobały się im jego poglądy? Jak nazwać obecną akcję
      protestacyjną studentów Notre Dame - którzy chcą zbojkotować* wizytę prezydenta
      Obamy (za to, że popiera aborcję)?

*Co innego przyjść na takie spotkanie, otwarcie demonstrując że takie poglądy
      nam się nie podobają. Szczególnie że Obama ma przyjść na uroczystość wręczenia
      dyplomów - co daje dyplomantom pełne pole do popisu, z możliwością włożenia
      T-shirtów z prowokacyjnymi hasłami włącznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka