h_hornblower 22.08.09, 20:07 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6954563,Stu_profesorow_lapowkarzy_w_Niemczech_.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dala.tata Re: Tak to robią w Niemczech :) 22.08.09, 23:17 rozumiem ze chodzi ci o to, by pokazac, ze dziala wymiar sprawiedliwosci i ze nawet profesor w Niemczech nie jest nietykalny. w przeciwienstwie do wszystkich przekretow w Polsce. jak dla mnei bowiem, ten artykul wbrew pozorom ma wydzwiek pozytywny. niemcy nie boja sie tego, zeby powiedziec: tak sa u nas zgnile jablka, my je znajdujemy i wypieprzamy na smietnik. bardzo bardzo chcialbym sie doczekac takiego artykulu w polskiej prasie o polskich profesorach. u nas, poki co, profsor piszacy 2 sprzeczne recenzje nadal spi spokojnie. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: Tak to robią w Niemczech :) 22.08.09, 23:31 dala.tata napisał: > u nas, poki > co, profsor piszacy 2 sprzeczne recenzje nadal spi spokojnie. U nas, póki co, napisanie 2 sprzecznych recenzji nie jest przestępstwem. Łapówkarstwo na uczelni zaś jest karane tak samo, jak gdzie indziej. Na przykład: uwm.student.wm.pl/Dowod-wdziecznosci--czy-lapowka,47243 Odpowiedz Link
dala.tata Re: Tak to robią w Niemczech :) 22.08.09, 23:43 o ile pamietam 2 recenzjami zajmuje sie od dluzszego czasu prokuratura, niestety bez skutku. prawnikiem nie jestem, jednak falszywa recenzja to poswiadczenie nieprawdy. co do karania, jak gdzie indziej, to ja zostane przy swoim zdaniu. zbyt wiele razy widzialem np. tzw. przymykanie oczu na prosbe kolegi profesora. a co do artykulu, to warunkowe umorzenie sprawy przyujecia bizuterii jakos nie nastraja mnie optymistycznie do tego karania jak gdzie indziej. ukarano plotki, studentow, jak dla mnie nalezalo ukarac tu tych ktorzy maja wladze, a nie tych, ktorzy sie podlizuja. Odpowiedz Link
h_hornblower anienie 27.08.09, 16:03 dala.tata napisał: > rozumiem ze chodzi ci o to, by pokazac, ze dziala wymiar sprawiedliwosci i ze > nawet profesor w Niemczech nie jest nietykalny. Nie - chodzilo mi o coś innego... > w przeciwienstwie do wszystkich > przekretow w Polsce. Ten artykuł nie jest o przekrętach w Polsce. > u nas, poki > co, profsor piszacy 2 sprzeczne recenzje nadal spi spokojnie. Też mnie to smuci. pzdr horny Odpowiedz Link
mr_kagan Re: Tak to robią w Niemczech :) 23.08.09, 10:29 forum.gazeta.pl/forum/w,902,99310314,99310314,Stu_profesorow_lapowkarzy_w_Niemczech_.html Odpowiedz Link
ford.ka Re: Tak to robią w Niemczech :) 23.08.09, 10:44 Najbardziej spodobało mi się, że to było robione na skalę przemysłową - firma i stu profesorów. Ordnung muss sein! U nas to by nie przeszło nie dlatego, że jesteśmy tacy fajni i uczciwi, ale z dwóch zupełnie innych powodów - bałaganu i braku popytu. Bałagan każdy zna, a brak popytu stąd, że doktorat (poza medycyną i prawem) nie przekłada się na widoczne profity, trudno więc uwierzyć, że tysiące ludzi byłyby skłonne inwestować prawdziwe pieniądze. Co więcej część potencjalnie zainteresowanych (n.p. nauczyciele) ma świadomość, że z doktoratem byliby overqualified (i postrzegani jako zagrożenie przez kierownictwo) więc woli nawet o tym nie myśleć. Odpowiedz Link
biolog_teoretyk Re: A tak w USA 24.08.09, 13:31 Tym razem nie łapówka a piractwo: www.dziennik.com/news/usa/3494 Odpowiedz Link
flamengista nic dziwnego, i tak o 12 więcej 27.08.09, 18:38 niż poziom, który stanowi zagrożenie;) Odpowiedz Link
h_hornblower Re: nic dziwnego, i tak o 12 więcej 27.08.09, 23:59 flamengista napisał: > niż poziom, który stanowi zagrożenie;) 88 Profesoren, Vaterland bist du verloren? :) Też mi to przyszło do głowy. [pardonsik za literówki, ale w tym dziwnym języku raczej mówię niż piszę] Różne inne liczby też tu spotykałem jednak... pzdr horny Odpowiedz Link
flamengista no właśnie 28.08.09, 08:54 najczęstszą liczbą jest 88 Profesoren. Ale słyszałem też o 77. Nic więc dziwnego, że jak zebrało się ich aż 100, to się dziać musiało... Odpowiedz Link
h_hornblower Re: no właśnie 28.08.09, 13:03 flamengista napisał: > najczęstszą liczbą jest 88 Profesoren. Ale słyszałem też o 77. Ja słyszałem też hundert zwanzig. Grunt, żeby do rytmu pasowało - od razu widac, że stosownych badan nie dokonali. Cieniasy. Juz za Bismarcka ich nauka była niewiele warta... A acht-acht bardziej mi sie z artyleria kojarzy. > Nic więc dziwnego, że jak zebrało się ich aż 100, to się dziać musiało... Ale przecież w sumie to pozytywne jest... pzdr horny Odpowiedz Link
flamengista bardzo pozytywne 28.08.09, 13:26 zarzuca się naukowcom, że pracują w oderwaniu od biznesu - a ci rozwinęli piękną inicjatywę biznesową! Serce rośnie widząc takie przejawy przedsiębiorczości na uczelniach... Odpowiedz Link