lelieb 14.10.09, 19:28 Oszczędza któraś? na czym można? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga9001 Re: oszczędzanie 14.10.09, 19:31 Na jedzeniu - to znaczy stam sie aby sie nie marnowało i żeby nie trzeba było wyrzucac. Odpowiedz Link
lelieb Re: oszczędzanie 14.10.09, 19:35 Mam wrażenie,ze dużo kasy (nie ogromne kwoty bynajmniej) idzie na rzeczy zbędne,takie bez których można byłoby się obejść.Będę zmuszona nauczyć się oszczędzać,wyjaśnienie w wątku o pechowym 13tym Odpowiedz Link
bswm Re: oszczędzanie 14.10.09, 19:41 Ja też nie umiem. Na jedzeniu nie oszczędzam, kupuję czasem bardzo drogie produkty, ale mama mi zawsze powtarzała: jak nie wydasz na piekarza, to wydasz na lekarza... Jak już muszę oszczędzać, potrafię się wstrzymać z kosmetyczką czy z ciuchami... Odpowiedz Link
tomelanka Re: oszczędzanie 14.10.09, 19:33 nie kupowac na promocjach, bo moze sie przyda i ogolnie nie kupowac 10. balsamu, 7. blyszczyku czy 15. torebki Odpowiedz Link
lelieb Re: oszczędzanie 14.10.09, 19:35 o widzisz,a ja tak właśnie robię.Kupuję czasem "bo się przyda",albo "2 w cenie 1"... Odpowiedz Link
olinka20 Lelieb 14.10.09, 19:56 Poczytaj troszke moze tu, czasem sa fajne pomysły: forum.gazeta.pl/forum/f,20012,Oszczedzamy_.html Odpowiedz Link
frida-marzec08 Re: oszczędzanie 14.10.09, 20:32 Oszczędzamy zawsze, bo oboje mamy to z mężem we krwi co m-c robimy budżet: tyle na żarcie, tyle na rach-ki, tyle tzw.rezerwy (na przyjemności), reszta na konto "nie do ruszenia"; oszczędzaliśmy od początku małżeństwa (5 lat), jednocześnie nie żałując sobie za wiele (rozrywka, wyjazdy na weekendy, co rok wakacje za granicą); aż tu pewnego dnia, pieniądze odłożone na tzw. czarną godzinę okazały się dla nas zbawieniem=zabezpieczeniem: ja na wychowawczym, a mąż traci pracę. Dzięki tym oszczędnościom mogliśmy bezstresowo spędzić wspólnie pół roku w domu (mąż i tak szukał pracy...i wciąż szuka, a mi w tym czasie skonczyl się urlop wychowawczy i od 2 tyg. jestem w firmie); Gdybyśmy nie mieli planu finansowego: wydawalibyśmy znacznie więcej niż potrzeba. Odpowiedz Link
karra-mia Re: oszczędzanie 14.10.09, 20:43 zaczęłam robić rzadziej zakupy, a większe, na kilka dni od razu nie kupuję młodemu na spacerach pierdół typu lizak, picie czy coś tam robię zupę na dwa dni robię obiad tak, żeby nie wyrzucać Odpowiedz Link
lelieb Re: oszczędzanie 14.10.09, 21:05 A co obiadowego robicie na 2 dni? Bo zupę to ja często tak gotuję Odpowiedz Link
frida-marzec08 Re: oszczędzanie 14.10.09, 21:10 Kotlety (schabowe, z piersi kury) Mięso w sosie (wołowe lub karkówkę) Krokiety(naleśniki z kapusta i pieczarkami) Tarciuch (lub inna nazwa: babka ziemniaczana) Kapusta w ziołach lub bigos (to nawet na 3 dni) no i zupy... Odpowiedz Link