madame_zuzu 11.01.10, 21:33 Wszystko o wegetarianizme Marii Grodeckiej. jak ktoras ma moze wersje w pdf itp? a dokladniej mi chodzi o przepisy. bede wdzieczna bardzo... a dokladniej o przepis na jarski pasztet z grochu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
romashka Re: szukam pilnie ksiazki 11.01.10, 21:37 Przykro mi, jam mięsożerna. Kali lubić mięso Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: szukam pilnie ksiazki 11.01.10, 21:41 ja tez miesozerna,ale kurde zgubilam te ksiazke a chcialabym zrobic ten zajebisty pasztet.... i nigdzie go ni maaaaaaaaaaaaa Odpowiedz Link
doral2 Re: szukam pilnie ksiazki 11.01.10, 21:52 ja o tej książce nawet nie słyszałam... Odpowiedz Link
dzidaa Re: szukam pilnie ksiazki 11.01.10, 21:59 jakie wymagania , no prosze no 57. Jarski pasztet z grochu Składniki tego pasztetu są tak skomponowane, aby nie tylko był smaczny, ale żeby dostarczał wszystkich aminokwasów egzogennych potrzebnych do syntezy pełnowartościowego białka. Lizyna jest w grochu, metionina w kaszach, seler, cebula i marchewka są źródłem tryptofanu i izoleucyny, a grzyby i jajka posiadają wszystkie aminokwasy egzogenne. 1 kg namoczonego przez noc grochu (lepszy łuskany, bo szybciej się gotuje) 1 szklanka ryżu i 1 szklanka kaszy jaglanej ½ kg pieczarek 60 dag cebuli 1 duży lub 2 średnie selery, 3-4 marchewki, 1 por, 40 dag tartej bułki 4-5 ząbków czosnku 5 jajek 2 szklanki wywaru z warzyw, np. z suszonych, 4 łyżki na 3 szklanki wody, gotować ok 40 minut. przyprawy: sól, pieprz, zmielona w równych częściach przyprawa jałowca, kminku i majeranku, może być trochę „Jarzynki”. Groch ugotować do miękkości, dolewając wywar z warzyw, możliwie odparować, aby sosu nie było zbyt dużo. Umyty ryż i kaszę ugotować w 5 szklankach wody. Cebulę pokrojoną w półkrążki usmażyć na złoty kolor w 6 łyżkach oleju sojowego lub słonecznikowego. Pieczarki umyte i grubo pokrojone usmażyć osobno w 5 łyżkach oleju. Selery wyszorować, ugotować w skórce, tak samo marchewkę, i obrać po lekkim przestudzeniu. Por pokroić w półkrążki i krótko dusić w 1 łyżce oleju i ½ łyżki wody. Wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia, dodać żółtka jaj, partą bułkę i przyprawy, wymieszać starannie ręką. Na koniec włożyć pianę ubitą z białek. Nałożyć do kilku wąskich, podłużnych foremek, natłuszczonych i wysypanych tartą bułką. Piec ok. 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Z tej proporcji wychodzi przeszło 6 kilo pasztetu. Kanapki z masłem i plasterkami pasztetu są naprawdę bardzo smaczne. Trzeba tylko uważać, aby nie dodać zbyt dużo pieprzu i nie przesolić, bo to może zepsuć całą kompozycję smakową pasztetu. Odpowiedz Link
madame_zuzu dzidaa 11.01.10, 22:26 to dokładnie to,,,,, o co mi chodziło!!!! jesteś wielka! Dziękuję CI po stokroć. Jak chcesz wyślę CI ze 3 kilo pasztetu Odpowiedz Link
dzidaa Re: dzidaa 11.01.10, 23:19 a tu cała reszta innych przepisów chomikuj.pl/Ezofree?fid=150687725 pozycja pod koniec strony Grodecka Maria - Wegetarianizm. Zmierzch świadomości łowcy.pdf Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: szukam pilnie ksiazki 14.01.10, 22:10 zrobiłam inaczej ciut niz w przepisie zamiast grochu dałam ciecierzyce ugotowana, zamiast kaszy jaglanej dałam kasze gryczaną, od siebie dałam do tego ze 3 łyzki przecieru pomid.( koncentratu pomid) i troche inny zestaw przypraw ( kumin- kmin rzymski-mielony, pol słoika tahini(pasta sezamowa), papryka ostra, nasiona ostrej papryki, curry i kilka innych cudakow, plus to co było w przepisie napisane.) Pasztetu wyszło duzo -koło 6 kilo- wazyłam, pomroziłam ale wyszedł taki zajebiaszczy, ze z kilogram to zjadłam od razu z bochnem chleba i polowa sloja majozenu! P-O-L-E-C-A-M!! Odpowiedz Link
madame_zuzu Re: szukam pilnie ksiazki 15.01.10, 09:24 aa i jeszcze dodałam pół średniej wielkości zblanszowanego kalafiora ( bo akurat zalegał w lodówce). Oczywiśćie wszystko przez maszynke puściłam. ( ciecierzyce i ryz z kasza po 3 razy, a warzywa raz puszczone były) W ogóle nie wiem o uj ja to pisze, jak i tak tego nie czyta oprócz mnie. Odpowiedz Link
kowalowa Re: szukam pilnie ksiazki 15.01.10, 10:12 j aprzeczytałam i tak sobie myślę...może by pasztet zrobić? tylko mam jakoś w głowie zakodowane, ze to zawsze moja babcia pasztet robi...takie babcine zajęcie no ale takiego przepisu to babcia nie zna...hmmm...przemyślę sprawę Odpowiedz Link
dzidaa Re: szukam pilnie ksiazki 15.01.10, 17:46 no takkkkk, zjadłas, pomroziłas a mi nie wysłałas, czekaj dam ci przepis next time Odpowiedz Link