ceres9 20.01.10, 09:55 mam mieso mielone i pomidory i chcialabym zrobic pulpety w sosie pomidorowym^_^ ktora podpowie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moonshana Re: ws pulpetow 20.01.10, 10:01 ale co? chcesz to potem jeść?! to może ja nie będę podpowiadać?) mnie wychodzą fuj, ffuj, fffuj. Odpowiedz Link
ceres9 Re: ws pulpetow 20.01.10, 10:04 mnie nie wyszly ani razu ale to pewno dlatego ze nigdy nie robilam,bo jak kazdy dopsz wie beztalencie kulinarne na maglu to ja dlatego prosze ws pulpetow jak chlopowi na miedzy... Odpowiedz Link
kama_msz Re: ws pulpetow 20.01.10, 10:10 bosz, ceres, ręce idzie załamać pulpetów nie umiesz?! to poszukać przepisu trzeba a tak serio (bo ja też leń i nigdy szukać mi się nie chce) - bierzesz mięso, wbijasz do niego jajko dodajesz rozmoczoną bułkę albo bułkę tartą, zeszkloną wcześniej cebulę, przyprawiasz, wyrabiasz mięso, formujesz kulki, obtaczasz je w mące i wrzucasz do gotującej się wody. aha, do wody jak postawisz na gaz wrzucasz ziele angielskie i liść laurowy (żeby sos miał smak). gotujesz te pulpety tak z 10-15 minut. jak widzisz, że mięso ugotowane to robisz zasmażkę do sosu - ja na patelni roztapiam masło, dodaję trochę mąki, mieszam, żeby nie było grudek, dodaję trochę tej wody co się pulpety gotowały, mieszam i wlewam spowrotem do pulpetów. dodaję do tego koncentrat, przyprawiam do smaku, gotuję jeszcze jakieś 5 minut i voila - gotowe. ja lubię do mięsa dodać jeszcze pokrojone w kostkę, podsmażone pieczarki. zresztą mięso mielone daje możliwość wielu wariacji Odpowiedz Link
mme_marsupilami Re: ws pulpetow 20.01.10, 10:13 Robie tak: Duza cebule kroje w kostke, podsmazam na oliwie. Wystudzona dodaje do miesa mielonego, plus jajko, przyprawiam i dodaje troszke bulki tartej. Formuje kulki i wrzucam na gotujaca wode. Sos pomidorowy robie z kostki bulionowej i koncentratu. Odpowiedz Link
ceres9 Re: ws pulpetow 20.01.10, 10:17 taaak... zostane chyba przy tym koncentracie a pomidory pojda na kanapke hyhy Odpowiedz Link
tysia77 Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 10:27 Nogdy nie robiłam bez bułki,więc nie wiem.Ja pulpety przed gotowaniem obsmażam na złoty kolor na patelni a cebulę daję surową. Odpowiedz Link
kama_msz Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 10:27 to idź do sklepu i kup tartą. bez bułki nie da rady, bo jak dodasz jajko, to ci się ciapaciaja zrobi i właśnie po to bułka jest - żeby mięso można było uformować i usmażyć/ugotować. Odpowiedz Link
kama_msz Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 10:31 ceres, błagam cię, pulpety to chyba jedno z najszybszych i najmniej problematycznych dań. jak za dużo pracy zrób kanapki na obiad hahahahaha Odpowiedz Link
dorotamakota1 Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 10:33 Może być bez bułki. Wtedy możesz zamiast niej dać np kaszę manną albo ryż Odpowiedz Link
doral2 Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 10:44 ja do pulpetów to jeszcze sól i pieprz dodaję Odpowiedz Link
kama_msz Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 10:49 doral, no wiesz, powstrzymałabyś się od tych swoich jadowitych uwag hahahahaha Odpowiedz Link
karra-mia Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 10:53 > ja do pulpetów to jeszcze sól i pieprz dodaję a ja czosnek a pomidory podsmażam z cebulką, przecieram blenderem, dolewam wody tej, co sdię gotowały pulpety i dodaję jeszcze czerwoną fasolkę z puszki i kukurydze i gotowe. Odpowiedz Link
kama_msz Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 11:21 karra-mia napisała: > > a pomidory podsmażam z cebulką, przecieram blenderem, dolewam wody > tej, co sdię gotowały pulpety i dodaję jeszcze czerwoną fasolkę z > puszki i kukurydze i gotowe. karra, ty nie strasz dziewczyny i nie podawaj takich skomplikowanych przepisów, bo z wrzaskiem z kuchni ucieknie i mąż będzie musiał gotować hahaha Odpowiedz Link
ceres9 Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 11:27 chcialam powiedziec ze TO BARDZO FAJNY PRZEPIS I IDE ZARA ZROBIC PULPETY Z FASOLA I KUKURYDZA! pffffffff Odpowiedz Link
ceres9 Re: a bez bulki da rade? 20.01.10, 11:09 a ugotowany ten ryz czy na sypko i sie ugotuje razem z pulpetem? Odpowiedz Link
pastelowakredka Re: ws pulpetow 20.01.10, 11:34 najgorsza rzecz to dodać do gotowanych pulpetów bułkę tartą. Dodaj łyżkę maki ziemniaczanej, ładnie ci związe mięso i nie będzie ci się rozwalało. Odpowiedz Link
sylki Re: ws pulpetow 20.01.10, 11:38 mąka ziemniaczana!!! Czy ty dziewczyno zwariowałaś Odpowiedz Link
sylki Re: ws pulpetow 20.01.10, 12:28 Osobiście nie praktykuje, ale mój brat swojego czasu spróbował haha i nie ma to jak wpier... później kamienie, a nie mięciutie pulpety. Odpowiedz Link
pastelowakredka Re: ws pulpetow 20.01.10, 13:30 no widzisz, nie umiesz nie robiłaś a gadasz Odpowiedz Link
sylki Re: ws pulpetow 20.01.10, 14:20 czytaj ze zrozumieniem, a później się wypowiadaj Odpowiedz Link
sylki Re: ws pulpetow 20.01.10, 14:59 albo może lepiej idź coś pomalować, to będzie lepsze niż mąka ziemniaczana Odpowiedz Link
sylki Re: ws pulpetow 20.01.10, 15:10 taaaa zwłaszcza na końcu ciąży hormony haha zajebista jesteś Odpowiedz Link
ceres9 Re: ws pulpetow 20.01.10, 11:39 ooo widzisz kama?robisz NAJGORSZE pulpety ha,ha,ha,ho,ho ;p Odpowiedz Link
ceres9 Re: ws pulpetow 20.01.10, 11:39 make ziemniaczana posiadam to sprobuje ale ile tej maki jak mam 40 deko mielonego? Odpowiedz Link
kama_msz Re: ws pulpetow 20.01.10, 11:48 ceres9 napisała: > make ziemniaczana posiadam to sprobuje > ale ile tej maki jak mam 40 deko mielonego? ceres, tylko nie połam zębów na tych kotlecikach jak ci się za dużo mąki sypnie <rotfl> hahahaha Odpowiedz Link
margotka28 Re: ws pulpetow 20.01.10, 12:04 do mięsa dodaję sól, pieprz, jedno jajko i trochę bułki tartej. Jak nie mam bułki to namaczam kromkę chleba w mleku i odciśniętą dodaję. Mieszam dość mocno, formuję kuleczki i wrzucam zimnej wody ( w gorącej się rozpadają). Gotuję około 20 minut. Wyciągam i do wody wlewam śmietanę słodką wymieszną wcześniej w dwoma łyżkami mąki i koncentrat pomidorowy. Mieszam, zagotowuję, wrzucam pulpety. Na koniec posypuję koperkiem. Odpowiedz Link
margotka28 Re: ws pulpetow 20.01.10, 12:06 zapomniałam dodać, że jest to wersja dla dzieci, bo ja osobiście lubię jeszcze dodać cebulkę i czosnek. Odpowiedz Link
dorotamakota1 Re: ws pulpetow 20.01.10, 13:39 To ty dzieciom cebulki i czosnku nie dajesz? Przepis dobry dla niemowląt Odpowiedz Link
elan-o100 Re: ws pulpetow 20.01.10, 14:39 u mnie dziś na obiad pulpeciki w sosie pomidorowym, tradycyjnie: mięso mielone z cebulką, bułką tartą a jakże! i jajkiem, a do sosu oczywiście zawsze lisc laurowy, ziele angielskie i czosnek. mniam Odpowiedz Link
bernimy Re: ws pulpetow 20.01.10, 14:36 Spóźniłam się, już wszystklo wiesz A tak biegłam Ci dopomóc... Chociaż nie, nie mam przepisu Odpowiedz Link
olinka20 Re: ws pulpetow 20.01.10, 15:04 Ja tez wolalam nic nie pisać bo wyżylam sie w watku o beztalenciu kulinarnym Odpowiedz Link
beata985 Re: ws pulpetow 20.01.10, 15:05 kupiłabyś gotowe, kobitko, zamiast się tak męczyć w biedronce np... a propos-jadłyście może biedronkowe gołąbki??? bo zakupiłam i nie wiem czy słoik otwierać Odpowiedz Link
ceres9 Re: ws pulpetow 20.01.10, 15:13 z biedronki chyba nie,a to lowicz? jak lowicz to jadlam-taaaakie se Odpowiedz Link
ceres9 Re: ws pulpetow 20.01.10, 15:14 albo mi sie z pudliszka pomylilo?tak czy siak lowicz albo pudliszka produkuja golabki w sloiczku-nie polecam Odpowiedz Link
beata985 Re: ws pulpetow 20.01.10, 15:30 HJH Międzychód kiedyś kobitki zachwałały tu jakieś słoiczki i wczoraj wpadł mi w oko a potem w ręce i do koszyka Odpowiedz Link