kcp24 12.01.06, 13:45 ma moze ktos wiedze na temat wymiany swiec w alfie 33, da sie to jakos zrobic bezbolesnie bez wyciagania silnika, a jesli nie to jak sie w niej wyciaga silnik bo nie bardzo wiem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rafal.gtv Re: Świece 12.01.06, 15:22 ??? Myslałem , że można to zrobić normalnym kluczem do świec... A wszystko , co się wyciąga, to kapturki swiec.... Odpowiedz Link
alex982 Re: Świece 12.01.06, 17:42 Święta racja, dostęp jest banalnie prosty. Sam robiłem to przynajmniej kilka razy sprawdzając drogą prób i błędów które są najlepsze :) Odpowiedz Link
uki145 Re: Świece 12.01.06, 23:15 Witam! silnika nie trzeba wyjmowac :-)daje za to głowe !!! . sciagasz kapturki (fajki)ze swiec. przedmuchujesz sprężonym powietrzem(zeby nic nie wpadło do cylindra po wyjeciu swiecy) i kluczem wykrecasz swiece.dostep nie jest najlepszy ,ale da sie to zrobic bez pomocy warsztatu. Pozdrawiam Łukasz Odpowiedz Link
kcp24 Re: Świece 16.01.06, 13:26 no nie wiem czy sie da tak prosto, to jest silnik boxera i tam jest sredni dostep do tylnich swiec bo blokuje je podluznica a z gory to juz w ogole mozna zapomniec Odpowiedz Link
alex982 Re: Świece 16.01.06, 14:38 Myślałem, że też masz gaźniki jak ja. Wtedy dostęp na prawdę jest banalny. Swoją drogą jakie świece zakładasz?? Odpowiedz Link
kcp24 Re: Świece 16.01.06, 16:03 no nie ona jest na wtrysku, no narazie nie zalozylem tych swiec bo sie nie moge do nich dobrac, te 2 co zalozylem to zwykle iskry ,wiem ze po 80zł są orginalne , Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Świece 16.01.06, 23:28 Po pierwsze - nie kombinuj ze świecami Iskry... dedykowane świece do silnika 16V to NGK PFR6B i tego się należy trzymać. Po drugie - jeśli masz problem z demontażem świec , to daj zarobić mechanikowi i nie rób iluzorycznych oszczędności. Odpowiedz Link
luke35 Re: Świece 16.01.06, 17:12 Pewnie masz silnik 16V.Tam jest troche gorszy dostęp niż w 8V.Ale da sie to zrobić od góry po odkręceniu puszki z filtrem powietrza. Odpowiedz Link
kcp24 Re: Świece 16.01.06, 20:05 tak jest luke zgadza siem do 2 jest dostep ale tych kolejnych dwoch to kaplica,nmasz moze jakis sposob tajemny :), pozdrawiam Odpowiedz Link
luke35 Re: Świece 16.01.06, 21:39 Tajemnego sposobu nie mam:)Ja robiłem to w ten sposób,że najpierw odkręciłem puszke z filtrem powietrza,a następnie takie metalowe rurki które są po obu stronach.One są chyba przykręcone do podłużnic.To jest chyba jedyny sposób żeby się tam dostać.Mnie sie udało:)Powodzenia.Pozdrawiam Odpowiedz Link